Κατάλληλος κατασκευαστής για «ρεμπέτικο» ηχο

Καλησπέρα στα μελη. Παίζω γύρω στους 7-8 μηνες μπουζουκι, αλλα ανέκαθεν αγαπούσα το ρεμπέτικο. Ψάχνω για ένα τριχορδο στα 1000-1400€ για να αντικαταστήσει ένα βιομηχανικό τετράχορδο που κου δωσε ο παππούς μου. Έχω κατακλυστεί ομως από κατασκευαστές, ξυλα, ορολογίες και ιστορίες για άγριους γενικότερα, και μιας και δεν μένω στην Αθήνα (όπου ειναι συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι οργανοποιοι) δεν μπορω να αφιερώσω παρα μια μέρα για να δω όργανα, αλλα και δεν έχω και το «αυτί» για να διακρίνω. Που θα μου προτείνατε να πάω να παραγγείλω είτε να αγορασω ένα έτοιμο οργανο, ρεμπέτικου- προπολεμικού στυλ; Έχω στον νου μου τον κύριο Σπουρδαλάκη (μαρεσουν και οπτικά και ηχητικά τα όργανα του), τον Βαρλα, τον καρανδρεα, και 2-3 άλλους. Που θα μου προτείνατε οι πιο έμπειροι να κοιταξω; Ευχαριστώ προκαταβολικά!..

Καλησπερα φιλε. Με τα λεφτα που δινεις, καινουργιο απο τους αναφερθεντες εισαι δυσκολα, αλλα σε γενικες γραμμες με τα λεφτα αυτα παιρνεις σπεσιαλ οργανα. Κοιταξε μεταχειρισμενα αυτων των μαστορων, ειναι παντα μια καλη επιλογη αμα δεν ειναι σε κατασταση διαλυσης. Ρεμπετικο προπολεμικο ηχο? i’ll be damned. Αυτο ειναι καθαρα υποκειμενικο. Αλλα σιγουρα τα μοντερνα οργανα λογω μηκος χορδης και κατασκευης διαφορετικς και κυριως αλλης ξυλειας, δεν ειναι σαν ενα οργανο που φτιαχτηξκε πριν 70-80 και βαλε χρονια. Ο παικτης κανει τη διαφορα…

Μεταχειρισμένα από αυτούς ειναι δυσεύρετα. Τώρα ο ήχος προφανώς ειναι υποκειμενικός, αλλα you know what I mean… Έχεις καποιον αλλον στον νου σου να μου προτείνεις να κοιτάξω;

Ειμαι θεσσαλονικη. Ολα μου σχεδον τα οργανα ειναι αλεξανδρης. Υπαρχουν εδω, αδερφια ταξιμι, δεκαβαλας, θεοδωρακης, παπαδαμου αλεξανδρης κλπ. Αθηνα αλλοι ειδικευονται. Σιγουρα καρβουνης και βαρλας ειναι οι πιο φημισμενοι μαζι με σπουρδαλακη. Ειχα εντυπωσιαστει με ενα οργανο του καρβουνη παλιοτερα.

1 «Μου αρέσει»

Εγω έχω πολύ ψηλά τον τσολακη στο θέμα ρεμπέτικο, του οποίου το «main» ( έτσι το καταλαβαίνω εγώ τουλάχιστον ) μπουζουκι του τού το χει φτιάξει ο Θεοδωράκης, ο οποιοσ Κατά δίκη του δήλωση, ειδικεύεται στα παλαιότεροι τυπου όργανα. Απο ήχο σκέτη γλυκά (σίγουρα φταίει και ο Αλέκος για αυτό). Αν με το καλό περασω θεσσαλονικη, σίγουρα θα επισκεφτώ, και ίσως αγορασω αν δεν βρω κάπου αλλου πιο κοντά στα μέρη μου

Το ποσό που διαθέτεις είναι καλό και μπορείς να βρεις αξιολογότατο όργανο. Αν μένεις Θεσσαλονίκη έχει και εκεί πληθώρα κατασκευαστών και σίγουρα θα βρεις κάτι. Η δικιά μου πρόταση είναι να μην βασιστείς στα βίντεο για τον ήχο που ψάχνεις. Κανόνισε ένα διήμερο να έρθεις Αθήνα ή Θεσσαλονίκη και γύρνα τους μαστόρους όλους. Αν δεν πιάσεις ένα όργανο στα χέρια σου δεν ξέρεις αν σου ταιριάζει. Μην βιάζεσαι. Κάνε λίγο υπομονή και ψάξε. Τα μεταχειρισμένα είναι πάντα μια πιθανή λύση για καλύτερη τιμή. Ένα παλιό όργανο έχει πλεονεκτήματα σε σχέση με μια καινούργια κατασκευή με το δεδομένο ότι είναι σε καλή κατάσταση. Πάντως με 1000-1400 Βάρλα δεν βρίσκεις και λογικά ούτε Σπουρδαλάκη (για καινούργια όργανα λέμε πάντα).

2 «Μου αρέσει»

Καλώς ηλθες και καλή επιτυχία με την αγορά, μια μικρή διόρθωση, Σπουρδαλακη με 1.400 βρίσκεις καινούργιο και κανονικό και προπολεμικό αρκεί να πας μια βόλτα από τον Χρήστο.

1 «Μου αρέσει»

εδω νομιζω εχει πετυχει τον ιδιο ηχο, αλλα οχι την εμφανιση… δεν πειραζει, οπως το θελει κανεις…

απο θεσσαλονικη, στον αλεξανδρη εχω ακουσει παλαιο ηχοχρωμα…

2 «Μου αρέσει»

Σε αυτό τον ήχο τον “προπολεμικό” δες τα όργανα του Στέλιου Τσιλιμίγκα. Είναι όργανα που κατασκευάζονται με τις μεθόδους της παραδοσιακής οργανοποιίας με ποιοτική μουσική ξυλεία, με γομαλακα λούστρα σε όλο το όργανο, και καλά κλειδιά. Επίσης από το σκάφος μέχρι τα λούστρα όλα είναι εξ ολοκλήρου από τον Στέλιο . Εκ πείρας σου λέω ότι τα όργανα του έχουν προσωπικότητα είναι καλοζυγισμένα, με καλή ταστιέρα και τον ήχο που λες ότι ψάχνεις. Δες και στην σελίδα του φωτογραφίες για να εχεις και άποψη για την αισθητική του. Επίσης είναι άνθρωπος που μπορείς να συνεννοηθείς. Παίξε και με κανένα καλό πιο λαϊκό τρίχορδο όμως να είσαι σίγουρος για το τι θες πριν πας και παραγγείλεις όργανο. Εννοώ αυτά τα τύπου Ζοζέφ - Παναγή κλπ με τα πιο μεγάλα καλούπια και συνήθως (αλλά όχι πάντα) πιο μεγάλες κλίμακες.

Και το τελευταίο: στα χρήματα που τα δίνει είναι σαν να κλέβεις εκκλησία. Αξίζει να ρίξεις μια ματιά

2 «Μου αρέσει»

Βεβαίως, πώς ξέχασα τον Στέλιο Τσιλιμίγκα και τον Μάρκο Οικονομίδη!

Για την ακρίβεια Νικόλα σε αυτό το νήμα θυμήθηκες μόνο αυτούς τους δύο.

1 «Μου αρέσει»

Τι να κάνω, που ανοίγουν ταυτόχρονα θέματα με.ιδιο περιεχόμενο…

Μιλώντας για ρεμπέτικο ηχόχρωμα, και αντίστοιχη κατασκευή, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τρεις οργανοποιούς που έχουν μεγάλη εμπειρία σε σωστές αναπαλαιώσεις την οποία χρησιμοποίησαν για να φτιάξουν τέτοια όργανα. Είναι ο Μιχάλης Μουντάκης που έχει πείρα τέταρτης γενιάς από μάστορα σε μάστορα, ο Νίκος Φρονιμόπουλος που έχει κάνει επιτυχημένα αντίγραφα Γκέλη και Σταθόπουλου, και ο Τάσος Θεοδωράκης που επίσης έχει κάποια πολύ επιτυχημένα μοντέλα στο προπολεμικό ύφος.

2 «Μου αρέσει»

Φίλε Νίκο σε ευχαριστώ πολυ

2 «Μου αρέσει»