Καρυδιά ή Παλίσανδρος;

Καλησπέρα σας κύριοι, λέω να κάνω μια παραγγελία μπουζουκιού, έχω καταλήξει στο καπάκι, (παλαιωμένο έλατο). Και σκέφτομαι το σκάφος. Και είμαι ανάμεσα σε καρυδιά η παλίσανδρο! Υπάρχει καμιά γνώμη που θα μπορούσε να με βοηθήσει;

Φίλε εδώ μιλάς για 2 ξύλα που οι περισσότεροι μάστορες χρεώνουν διαφορετικά.
Ντόπιο συνήθως ξύλο η καρυδιά (αν και όχι πάντα) ,φτηνό(τερο) να αγοραστεί, ευκολό(τερο) να δουλευτεί.
Εισαγωγής ο παλίσσανδρος (υποθέτω ινδικός) σπάνιο ξύλο, όχι απο τα πιο εύκολα στη δουλειά,
Αλλιώς παλαιώνει το ένα αλλιώς το άλλο, ο παλλίσανδρος ομορφαίνει , ειδικά όταν μιλάμε για το Βραζιλιάνικο δέντρο , (το οποίο δεν βρίσκεις μάλλον πλέον), η καρυδιά μπορεί και να μην ωριμάσει το ίδιο καλά.

Γενικά μιλώντας, αν πας για παλλίσανδρο θα πληρώσεις περισσότερα οπότε ξεκίνα απο εκεί: τι αντέχει η τσέπη σου;

Οτι εχεις ακουσει στην δισκογραφια απο μπουζουκι ειναι με καρυδια και μαλιστα βαμμενη για την οποια πολλοι εχουν τις αντιρρησεις τους.
Εννοω το κλασικο ρεπερτοριο του μπουζουκιου οχι οι τελευταιες “επιτυχιες”

Βεβαια ειναι θεμα γουστου… Και ο ηχος και η εμφανιση

Δεν νομίζω όταν αυτό έγινε απο …άποψη…Αυτό είχαν αυτό δουλεψαν οι άνθρωποι.

Τα αμερικάνικα παλιά μπουζούκια έχουν και κάποια…εξωτικά ξύλα…εφόσων είχαν πρόσβαση…γιατί να μην τα δουλέψουν.

Αυτό είναι το μόνο σίγουρο…Αυτό είχαν και αυτό δούλευαν…Απο εκεί και πέρα υπάρχει πληθώρα ξύλων που έχουν να προσφέρουν μια διαφορετική άποψη και σε εμφάνιση και σε ιδιότητες…Τυχαία αναφέρω την αγριοαχλαδιά ή ακόμα και την αγριοκερασιά…Όσον αφορά το δίλημμα περί καρυδιάς ή παλίσανδρου: Θα επέλεγα παλίσανδρο. Βαρύτερο και με μεγαλύτερη πυκνότητα ξύλο, σαφώς πιο όμορφο απο την φυσική καρυδιά και όπως προαναφέρθηκε με πολύ καλή εξέλιξη με το χρόνο…Απο την άλλη υπάρχει και η επιλογή των υβριδίων…Σκάφος απο παλίσανδρο και καρυδιά…

Ναι εννοειται αυτο. Απλα το εγραψα για να του πω οτι ο ηχος που ακουει και ισως εχουμε συνηθησει περισσοτερο ειναι απο καρυδια.
Φυσικα οτι ειχαν βαζανε. Και ευκολα το βρισκανε και φτηνο ηταν

Σκεψου και τη μουρια…

Ενδιαφέρουσες απαντήσεις… Κι εγω περισότερο στον παλίσανδρο κλείνω!

Οι αμερικανικες ηχογραφησεις οπως για παραδειγμα το μινορε του τεκε ειναι παλισανδρος,αλλα αμερικανικα αλλα και μπουζουκια της πειραιωτικης σχολης εχουν συνδυασμο καρυδιας με κελεμπεκι

Έχω ένα από μουριά, ένα από ελληνική καρυδιά αλλά τους καλύτερους ήχους που έχω ακούσει/παίξει (για ρεμπέτικο μπουζούκι) τους έδωσαν κελεμπέκια.
Επίσης, μου άρεσε πάρα πάρα πολύ ο ήχος του παλίσανδρου περναμπούκο…
Αν επιμένεις ανάμεσα στα δύο, θα σου έθετα ένα παράγοντα: για πιο ποιοτικό ήχο παλίσανδρο, για πιο μπουζουκίλα καρυδιά.

ώπα το περναμπούκο δεν νομίζω να είναι είδος απο παλίσανδρο

Από την εμπειρία μου και όσα όργανα έχω πιάσει στα χέρια μου, εκτιμώ πως ο παλίσανδρος δίνει πιο εύκολα σκάσιμο και πλούσιο καμπανιστό ήχο.
Οταν αγόρασα το τελευταιο μου αγοραστό μπουζούκι αυτό έψαχνα και το βρήκα σε παλίσανδρο που τελικά κατέληξα.
Είναι όμως στα χέρια του μάστορα να βγάλει τέτοιο ήχο και με άλλα ξύλα.
Δες όργανα έτοιμα του μάστορα που συζητάς και κατέληξε στα ξύλα που σου παν περισσότερο.
Το θέμα ειναι τι φυτεύσεις εσύ και αν μπορεί ο μάστορας να στο δώσει.

Καρύδια

παλισανδρος

ο παλισανδρος δίνει πιο βαθύ , ζεστο, γεμάτο ηχοχρώμα, νομίζω

Θα συμφωνήσω με τον SDimis όσον αφορά την χροιά του ήχου (έχω και εγώ παλλίσανδρο). Για το κελεμπέκι η γνώμη μου είναι ότι ο ήχος είναι πιο ξερός. Επίσης για μεικτές κατασκευές έχω παίξει με συνδυασμό παλλίσανδρου με μουριά ο οποίος έχει πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα και αφρικάνικη ελιά με κελεμπέκι που σε αυτήν την περίπτωση έχει αρκετή διαφορά από το σκέτο κελεμπέκι. Όλα με καπάκι έλατο.

Νομιζω πως το 80% του ηχου το περνεις απο το καπακι,αλλα εννοειται πως ο παλυσανδρος ειναι πιο ανωτερο ξυλο απο ολα τα υπολοιπα ειδικα την καρυδια!!!

ρε παιδιά, εννοείται εξαιρετικό ξύλο ο παλίσανδρος, αλλά μην απαξιώνετε τόσο την καρυδιά. ο ήχος της έχει συνδεθεί ιδιαίτερα με το μπουζούκι, και είναι μια χαρά για οργανοποιία (κιθάρες κλπ). μιλάω πάντα για την φυσική άβαφη, έτσι;
αυτή την περίοδο μάλιστα, είδα και ένα ολοκαίνουριο μπουζούκι του καφετζόπουλου με καρυδιά… στο καπάκι! απρόσμενα καλός ήχος, ζεστός και στοχευμένος. δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί βέβαια, αλλά αυτό που άκουσα με εξέπληξε ευχάριστα. όποιος θέλει μπορεί να το απολαύσει στο εργαστήριο του μάστορα.

1 «Μου αρέσει»

Καρυδιά στο καπάκι…Εξαιρετικά ενδιαφέρον πειραματισμός…Όπως ενδιαφέρον πιστεύω θα είχε και το μαόνι για καπάκι στα μπουζούκια…Στις κιθάρες πάντως βγάζει βαθύ, κοφτό, τζαζίστικο ηχόχρωμα.

τί να σου πώ, το μαόνι στα καπάκια είχε πρωτομπεί σε μια φτηνή σειρά της μάρτιν. κι εμένα στη πρώτη μου κιθάρα, μια φτηνή φέντερ, όλα μαόνι είναι. ο ήχος της είναι μάλλον αδιάφορος…

Σαν συγκριση των δύο ξύλων για κατασκευή οργάνου, ο παλίσανδρος έχει χαρακτηριστικά ανώτερα απο την καρυδιά τόσο σε θέμα διάδοσης αλλά και απόκρισης στον ήχο. Αν κοιτάξουμε μαντολίνα ή κιθάρες δε νομίζω οτι θα βρούμε καρυδιές, μουριές κτλ Παρόλα αυτά επειδή δισκογραφικά είχαν επικρατήσει η βαμμένες καρυδιές (προσωπικά το θεωρώ κατεστραμένο ξύλο) έχει μείνει στα αυτιά πολλών και αναζητούν αυτόν τον ήχο. Αλλά κακα τα ψέματα το θέμα είναι καθαρά υποκειμενικό και θέμα χεριού-πένας.
Απο το site του Χρήστου πάντως το περναμπούκο αναφέρεται σαν είδος παλίσανδρου
http://music-instruments.gr/gr/materials_pernabuco.php

Συμφωνώ…Το ίδιο αδιάφορο ήχο έβγαζε μια φτηνή all - mahogany tanglewood που δοκίμασα για κανα χρόνο μέχρι που δεν βρήκα κάποιο λόγο για να την κρατήσω άλλο. Βέβαια μια Gibson που έπεσε στα χέρια μου ήταν εντελώς άλλο πράγμα…Ας μην ξεχνάμε φίλε liga rosa πως απο μαόνι σε μαόνι (όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση ξύλου) υπάρχει διαφορά…

Αυτό θυμόμουν κι εγώ, ότι μου το έχει πει ο Χρήστος, αλλά δεν θυμόμουν γραπτή πηγή. Ευχαριστούμε