ΚΑΡΑΝΔΡΕΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

Λίγη βοήθεια από όποιον ξέρει γιατί μπερδεύτηκα.

Το καλοκαίρι του 1991 έφτιαξα έναν τζουρά (μάλλον μισομπούζουκο) στον Καρανδρέα τον Διονύση που είχε το εργαστήρι του κάπου Αλκαμένους, Αριστομένους δεν θυμάμαι καλά ήταν κοντά σε ένα Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού κάτω από την Αχαρνών. Κάπου πρέπει να έχω ακόμα την κάρτα του. Πήγαινα και παρακολούθαγα την κατασκευή του, και μάλιστα επειδή είχε ένα γραμμόφωνο εκεί με παλιές πλάκες με ρεμπέτικα, έβαζα συνεχώς πλάκες, θυμάμαι το “Μάγισσες φέρτε βότανα” με τον Τσαουσάκη.

Είχα, επίσης, δει τον Διονύση σε ένα Video clip με τον Κορακάκη και τον Ανδρεάτο, να κάθεται όπως παλιά, με το γέλιο του και όλα, να φτιάχνει ως συνήθως όργανα.

Τώρα διαβάζω (http://www.bestgreekinstruments.com/greek.html) ότι ο Διονύσης έχει πεθάνει και έχουν εμφανιστεί μια πλειάδα Καρανδρέηδων, ο Γιώργος, ο Ζώης, ο Πολύκαρπος.

Μπορείτε να μου πήτε τι έγινε, πως, πότε πέθανε, φτιάχνουν ακόμα καλά όργανα στην οικογένεια;

Ο Καρανδρέας για τον οποίον λες, έχει πεθάνει απ ότι ξέρω, το εργαστήρι του είναι στην Αλκιβιάδου. Ο Διονύσης λοιπόν είχε έναν αδερφό τον Ζώη ο οποίος έφτιαχνε και αυτός μπουζούκια κι έχει το εργαστήρι στην Ιουλιανού κανά δυο τετράγωνα ποιο πίσω. Ο Πολύκαρπος ή ως γνωστών Πόλυς είναι ο γιος του Ζώη που συνεχίζει το έργο του πατέρα του εκεί στην Ιουλιανού, μάλλον και ο Ζώης έχει πεθάνει γιατί τελευταία φορά που χα νέα απ τον Πόλυ μου χε πει οτι εχει πάθει δυο εγκεφαλικά. Τώρα ο Γιώργος μάλλον είναι γιος του Διονύση. Πάντος το εργαστήρι στην Αλκιβιάδου είναι ακόμα εκεί και στέκεται μια χαρά.

Πολύκαρπος ήταν ο πατέρας της πρώτης γενειάς οργανοποιών των αδελφών Καρανδρέα (Γιώργος, Διονύσης, Αποστόλης και Ζώης) που όλοι τους λίγο πολύ ασχολήθηκαν με την οργανοποιία.

Άρα μερικά απο τα παιδιά τους (περίπου 35ντάρηδες σήμερα) πήραν το όνομα του παπού τους Πολύκαρπου (Πόλυ) . Οι οργανοποιοί είναι:

Πόλυς Καρανδρέας του Ζώη
Πόλυς Καρανδρέας του Απόστολου
Γιώργος Καρανδρέας του Διονύση

Ο Ζώης Καρανδρέας ζεί. Είναι σήμερα περίπου 55 ετών αλλά έχει τυφλωθεί από το υψηλό ζάχαρο και άρα δεν μπορεί να εργαστεί. Το εργαστήριό του ήταν στην οδό Ιουλιανού. Στην ίδια θέση Ιουλιανού 72-76 το συνεχίζει ο γυιός του Πόλυς.

Ο άλλος Πόλυς του Απόστολου έχει εργαστήριο στα Ν. Λόσια (Νικηφόρου Ουρανού 35).

Ο Γιώργος Καρανδρέας συνεχίζει το εργαστήριο του πατέρα του Διονύση που πέθανε το 2005, που ήταν και είναι την οδό Αλκιβιάδου 7Α.

Ελπίζω να ξεμπέρδεψα την κατάσταση με την οικογένεια Καρανδρέα που με είχε και μένα μπερδέψει παλαιότερα.

Να προσθέσω ότι η Παναγιώτα Σμυρλόγλου - Καρανδρέα κόρη του Απόστολου και αδελφή του Πόλυ φτιάχνει φιγούρες για όργανα στην Νικηφόρου Ουρανού στα Άνω Λιόσια.

Καλησπερα και απο μενα

Οσον αφορα την ποιοτητα των μπουζουκιων του Καρανδρεα απλα να πω οτι ο Παναγιωτης Στεργιου, ενας απο τους μεγαλυτερους συγχρονους δεξιοτεχνες (κατ’ εμε), παιζει με μπουζουκια τους.

αρκετα καλη διαφημηση πιστευω…

Εχτές πέρασα απ τον Πόλυ στην Ιουλιανού, και δυστυχώς έμαθα πως τις προάλλες είχαν τα σαράντα του πατέρα του Ζώη. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του, ήταν ένας πολύ γνήσιος άνθρωπος και πάντα γελαστός κρίμα που παιδεύτηκε.

Πραγματικά κρίμα που έφυγε τόσο νέος.

Είχα την τύχη να τον συναντήσω πριν από μερικούς μήνες και είχαμε μια μεγάλη συζήτηση τόσο για τη δική του διαδρομή στην οργανοποιία όσο και για τους υπόλοιπους που γνώρισε.

Καλό ταξίδι μάστορα!

Παιδιά καλημέρα σε όλους. Ο Διονύσης έχει ενα γιό τον Γιώργο ο οποίος έχει κρατήσει το εργαστήριο στην Αλκιβιάδου 7α και φτιάχνει υπέροχα όργανα. Το μπουζουκάκι που έχω στο άλμπουμ το έφτιαξε ο Γιώργος και το παρέλαβα τον Απρίλιο . Αν παίζει ρόλο όπως προανέφερε και ο φίλος mikee o γιώργος έχει φτιάξει όργανα στον Καραντίνη , Τατασόπουλο , Καρνέζη κλπ κλπ κλπ.
Eνα μικρο δειγμα οσο αφορα στηον ηχο του στο παρακατω βιντεακι (δεν ειμαι και μανενας παιχτης της προκοπης αλλα κατι θα καταλαβετε - σορρυ για τις “πρασινες” που θα ακουσετε αλλα ηταν λιγακι βιαστικο )


//youtu.be/iZoUzRI-Kvs