Αναζήτηση οργανοποιών για τζουρά

Χαιρετώ την μεγάλη ρεμπέτικη παρέα!

Αποφάσισα να μπω στον χώρο της ρεμπέτικης μουσικής με έναν τζουρά, και ψάχνοντας σε ιστοσελίδες και social media μαστόρων, βρήκα τρία ονόματα, που μου φάνηκε ότι έχουν αξιόλογα οργανάκια, για το χαμηλό μπατζετ που διαθέτω (βαριά-βαριά 250-260)

Ο πρώτος είναι ο Κάτρακας, επαγγελματίας οργανοποιός από το Ηράκλειο της Κρήτης, ο δεύτερος ο Σαμουελιάν, που μάλλον είναι και ο πιο γνωστός, και ο τρίτος ένας ερασιτέχνης (μάλλον) οργανοποιός, που τον βρήκα στο tik tok, ο Γιάννης Καρβούνης, που δεν βρήκα αλλες πληροφορίες γι’ αυτόν, παρα μόνο κάποια βιντεο που κάποιος παίζει τα οργανάκια του.

Και οι τρεις μου φάνηκαν αξιοπρεπείς επιλογές, τουλάχιστον ηχητικά.

Έχει κάποιος κάποια εμπειρία με κάποιον από αυτούς? Έχει δει, έχει παίξει, ή κατέχει κάποιο οργανάκι τους?

Να πω επίσης, πως είμαι από μικρή επαρχιακή πολη της Μακεδονίας, οπότε δεν υπάρχει δυνατότητα να παω να δοκιμάζω όργανα, θα ψωνίσω από το ίντερνετ χωρίς να έχω πιάσει το όργανο.

Παίζω σαξόφωνο, και γρατζουνάω κιθάρα και γιουκαλίλι!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Πέτρος

1 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα Πέτρο και καλώς ήρθες.
Ο Καρβούνης όχι μόνο είναι επαγγελματίας οργανοποιοός αλλά και από τους κορυφαίους.
Ο Σαμουελιάν αν δεν κάνω σημαντικό λάθος είναι έμπορος.
Τον Κατράκα δεν τον γνωρίζω.

1 «Μου αρέσει»

Καλώς όρισες!
Τον Κατρακά μόλις πριν μια βδομάδα τον πήρε το μάτι μου και δεν έχω γνώμη, ο Σαμουελιάν είναι έμπορος (και δεν θα έλεγα value for money), και αν λέμε τον ίδιο Καρβούνη είναι από τους πιο γνωστούς μαστόρους.
Το θέμα όμως είναι ότι όργανα δεν παίρνουμε από βίντεο και διαφημίσεις… Καλύτερα να πας μια μέρα στην Θεσσαλονίκη και να κάνεις μια τσάρκα σε 2-3 μαστόρους εκεί. Θα σου πουν οι βόρειες καλύτερα, αλλά μάλλον σε αυτό το μπάτζετ θα βρεις στον Δεκαβάλα ή ίσως στον Παπαδάμου (και όχι μόνο).

2 «Μου αρέσει»

Θα σου πρότεινα να ρίξεις μια ματιά στους οργανοποιούς που είναι κοντά στην περιοχή σου. Μπορείς να πάρεις πληροφορίες από εδώ. Ίσως να είναι καλύτερα να επισκεφτείς κάποιον και να δεις από κοντά τι μπορεί να σε ενδιαφέρει.

Υπάρχουν σημαντικοί οργανοποιοί στη Θεσσαλονίκη (που φαντάζομαι θα είναι πιο κοντά). Μπορείς να πας μια φορά και να δεις. Τάσος Θεοδωράκης Στάμκος Παναγιώτης, Δέλλιος Ανδρέας μου έρχονται αυτή τη στιγμή στο μυαλό…

Μια απορία: Πώς σου προέκυψε η επιθυμία να μάθεις τζουρά;

4 «Μου αρέσει»

Έχω την εντύπωση πάντως ότι παίζει και άλλος Καρβούνης εκτός από τον γνωστό και αναφέρεσαι σε αυτόν.

1 «Μου αρέσει»

Σας ευχαριστώ για την υποδοχή και τις απαντήσεις σας!

Δυστυχώς δεν υπάρχουν οργανοποιοί στην Έδεσσα που μένω, οι κοντινότεροι μαστόροι είναι στην Θεσσαλονίκη. Οι λόγοι που δεν θέλω να πάρω σβάρνα τους οργανοποιούς είναι αφενός γιατί είναι τόσοι πολλοί που θα χρειαζόμουν μέρες για να τους γυρίσω όλους, και θα έχανα την μπάλα έτσι και αλλιώς, και αφετέρου αν είναι να δώσω 50+ ευρώ για να κάνω τσάρκα στη Θεσσαλονίκη, προτιμώ να τα δώσω κατευθείαν για να πάρω ένα καλύτερο όργανο.

Θεωρω πως στα χρήματα που δίνω, δεν θα υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα όργανα, οπότε δεν τρελαίνομαι κιόλας να ψαχτώ εξονυχιστικά. Δεν πηγαίνω για επαγγελματίας, θέλω το οργανάκι να μην έχει κατασκευαστικά λάθη, να είναι εξαρχής σωστά σεταρισμένο, και να έχει μια κάποια αντοχή στον χρόνο, να μην είναι φασόν και σκεβρώσει σε 2 χρόνια.
Δηλαδή αν κάποιος έχει ήδη κάποιο όργανο σε αυτή την κατηγορία τιμής, και είναι ευχαριστημένος, θα ήθελα να μου προτείνει τον κατασκευαστή. Προς Θεού, δεν θα κατηγορήσω αυτόν που έκανε την πρόταση αν κάτι δεν πάει καλά :grin:

Υπάρχει κάποιος που αγόρασε τζουρά στα 200-260 και είναι ευχαριστημένος? Παρακαλώ δώστε τα φώτα σας! Δεν ψάχνω το τέλειο όργανο με τα τέλεια υλικά και τον τέλειο ήχο, θέλω απλά να κάθομαι στο μπαλκόνι μου και να γρατζουνάω μελωδίες, σαν σε ψυχοθεραπεία.

Έχω την εντύπωση πάντως ότι παίζει και άλλος Καρβούνης εκτός από τον γνωστό και αναφέρεσαι σε αυτόν.>

Από ότι είδα, ο γνωστός Γιάννης Καρβούνης είναι του Γεωργίου. Ο Γιάννης Καρβούνης που ανέφερα είναι του Νικολάου, και το τηλέφωνο που δίνει παραπέμπει σε Μετακομίσεις και Μεταφορές. Βέβαια, είναι και οι δύο στη Νίκαια, οπότε ίσως και έχουν κάποια σχέση.
Εδώ μπορείτε να ακούσετε τη δουλειά του. Αν απαγορεύεται να ανεβάζουμε link παρακαλώ διαγράψτε το. Μου αρέσει γιατί τενεκεδίζουν πολύ ωραία τα οργανάκια του.

Μια απορία: Πώς σου προέκυψε η επιθυμία να μάθεις τζουρά;>

Ο τζουράς προέκυψε για πολλούς διαφορετικούς λόγους.
Έχει πολύ όμορφο νοσταλγικό και ταξιδιάρικο ήχο, μπορεί να παίζεις και μελωδία αλλά και συνοδεία όταν τραγουδάς, τα χέρια μου είναι λυμένα οπότε θα παίξω αμέσως τις συγχορδίες, ταιριάζει σε πολλές καταστάσεις, από ρεμπέτικο μέχρι Θανάση Παπακωνσταντίνου,
είναι μαζεμένος σε μέγεθος και μπορείς να το πάρεις μαζί σου, ενώ δεν θα γκρινιάζει και η κυρά που έφερα άλλο ένα μουσικό όργανο στο σπίτι!

Καλησπέρα, για τσεκαρες το παρακάτω

1 «Μου αρέσει»

Ειχα μια φορα δει εναν διαλεχτο τζουρα απο Μουντακη στην Αθηνα. Αλλου αθηναιου δεν εχει τυχει. Απο δω Σαλονικα ολα μου τα οργανα, ειναι Αλεξανδρης. Οι δε τζουραδες του ειναι εξαιρετικοι. Ειναι επικινδυνο να παρεις ετσι οργανο. Και απο καλο μαστορα ακομα. Το πως καθεται ενα οργανο πανω σου, ειναι το πρωτο κριτηριο, μετα ολα τα αλλα.

1 «Μου αρέσει»

Ωραία το σκέφτεσαι για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του τζουρά! Αλλά ενώ φαίνεται να αγαπάς αυτό που κάνεις, στην επιλογή μπορεί να κάνεις επιπόλαιες κινήσεις.
Σε αυτά τα λίγα χρήματα μπορεί να βρεις τα πάντα, από πρόχειρα όργανα που σε μερικούς μήνες θα έχουν σκεβρωσει μέχρι τίμιες κατασκευές που θα σε βγάλουν για κάποια χρόνια. Είναι κρίμα να πάρεις γουρούνι στο σακί όταν μπορείς να κάνεις μια ημερήσια τσάρκα σε 2-3 μαστόρους της Θεσσαλονίκης και να διαλέξεις κάτι που θα σου ταιριάζει.

1 «Μου αρέσει»

Χαχα, όντως αφοπλιστικό επιχείρημα :slight_smile:

Τα χρήματα που δίνεις δεν είναι πολλά. Δεν λέω ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να βρεις κάτι αξιόλογο σε αυτό το budget , αλλά έχεις αρκετές πιθανότητες να υπάρχουν προβλήματα στο χρόνο. Η ποιότητα έχει να κάνει με τα ξύλα που βάζεις (δεν μιλάω φυσικά για τα στολίδια που δεν είναι μεγάλης σημασίας) αλλά και με τον τρόπο κατασκευής. Σε αυτό το budget θα έχεις φτηνά ξύλα, φτηνά κλειδιά και κατασκευή. Οπότε μια οδός είναι να προχωρήσεις με κάποιον οργανοποιό που η διαίσθησή σου σε σπρώχνει να αγοράσεις (πιθανά με βάση τον τρόπο που αλληλεπίδρασε μαζί σου όταν του ζητήσεις αυτό που θέλεις) και το ρισκάρεις. Δες τι εγγύηση έχει το όργανο (ρώτησε δηλαδή τον οργανοποιό γί αυτό και τι σημαίνει αυτή η εγγύηση που θα σου δώσει). Ένα τηλεφώνημα σε κάποιους οργανοποιούς μπορείς να κάνεις και να τους ρωτήσεις σχετικά ! Σου πρότεινα παραπάνω τη λίστα με τους οργανοποιούς …

Υπάρχει όμως και η λύση του μεταχειρισμένου οργάνου. Και πάλι φυσικά είναι θέμα τύχης να βρεις δηλαδή κάποιον που διαθέτει έναν τζούρα σε αυτήν την τιμή. Μπορείς να βάλεις αγγελία στο φόρουμ για το ότι ζητάς να αγοράσεις μεταχειρισμένο τζούρα στα χρήματα αυτά.

5 «Μου αρέσει»

Πολύ σωστό αυτό, τα μεταχειρισμένα είναι πάντα μια καλή λύση. Σίγουρα θα υπάρχει κάτι στη Θεσσαλονίκη, μπορεί ακόμα και στην Έδεσσα.

Τσέκαρε και αυτήν την αγγελία, αυτός φτιάχνει οικονομικά και πολύ τίμια όργανα. Ό,τι έχω πάρει κατά καιρούς για μαθητές μου έχει βγει μια χαρά.

3 «Μου αρέσει»

Έχει όνομα;
Είναι επαγγελματίας ή ερασιτέχνης;

Είναι κάποιος στο Καματερό που φτιάχνει απλά όργανα και τα δίνει χωρίς ετικέτα για μεταπώληση.
Απλά κάποια τα δίνει και απευθείας σε καλύτερες τιμές. Όποιος θέλει παραπάνω πληροφορίες μπορεί να πάρει τηλέφωνο στην αγγελία.

1 «Μου αρέσει»

Ο Γιάννης Καρβούνης του Γεωργίου, και ο Γιάννης Καρβούνης του Νικολάου είναι πρώτα ξαδέρφια.Για την εργασία , και την φήμη του πρώτου τι να πούμε τώρα.Έχει χαράξει την δική του σελίδα στην οργανοποιία.Ο Γιάννης ( του Νικολάου,), ασχολείται τα τελευταία χρόνια με μπαγλαμάδες και τζουράδες.Το μόνο που έχω να πω είναι, ότι για τα χρήματα τους είναι πολύ παραπάνω από καλά τα όργανα που φτιάχνει.

3 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα και από εμένα. Όσο και αν φανώ περίεργος γιατί τζουρά; Όποιο άτομο γνωρίζω που πήρε πρώτο όργανο τζούρα,στη συνέχεια το άλλαξε σε μπουζούκι. Το μικρό σκάφος με το καιρό θα δεις ότι είναι περιοριστικό.Επίσης αγορά οργάνου από το ίντερνετ είναι σαν αγορά αυτοκινήτου από το ίντερνετ. Κοινώς ρίσκο μεγάλο.Αν ντε και καλά θες διαδικτυακά αγορά,πήγαινε σε μεταχειρισμένο,πιο ασφαλές είναι να βρεις κάτι που αξίζει. Αν ντε και καλά θες καινούριο,σε αυτά τα λεφτά μονόδρομος Μάτσικας,Πρόκος, Στάμκος.

Καλή συνέχεια.

1 «Μου αρέσει»

Αφού ζητήσω συγγνώμη για ακόμα ένα σεντόνι που θα γράψω :grin: , ξεκινώ:

Ενδιαφέρον όργανο, ποιος είναι ο κατασκευαστής του? Πόσο το πήρες?

Δεν κοιτάω καν τους επώνυμους κατασκευαστές, τα όργανά τους ξεκινούν από 500+ τα πιο απλά, οπότε δεν το σκέφτομαι καν. Καλά θα ήταν, αλλά μιλάμε για εντελώς διαφορετικό επίπεδο. Έχεις δίκιο πως είναι επικίνδυνο να πάρεις όργανο που δεν το έχεις πιάσει στα χέρια σου, πόσο μάλλον εγώ, που δεν έχω πιάσει ποτέ τζουρά, και την μια φορά που έπιασα μπουζούκι, μου φάνηκε τρομερά άβολο στο κράτημα.

Δυστυχώς τα περισσότερα μαστόρια, ξεκινούν από 400+ για τον πιο απλό τζουρά, οπότε δεν κοιτάω καν σε κάτι επώνυμο.
Αφού απέκλεισα τους εμπόρους στυλ Νάκα, Καρατζιό, Ζαρανίκα κλπ, η επόμενη καλύτερη λύση, είναι να κοιτάξω σε οργανοποιό μέσω social media, δηλαδή άνθρωπο που δεν είναι κατ’ επαγγελμα οργανοποιός, οπότε δεν έχει και τις τιμές των επαγγελματιών.
Γι’ αυτό και απευθύνθηκα εδώ, με την ελπίδα ότι θα βρω κάποιον που έχει ήδη τζουρά από “ανεξάρτητο οργανοποιό”, καθώς κατά καιρούς είδα ότι κάποιοι ρωτούσαν για φθηνά οργανάκια. Δυστυχώς, από ότι φαίνεται κανείς δεν ασχολείται με αυτό το τόσο ιδιαίτερο όργανο.

Να πω την αλήθεια, την λύση του μεταχειρισμένου την απέκλεισα τελείως, γιατί σε αυτήν την κατηγορία τιμής, κάτω από 300€, προτιμώ να πάρω ένα φθηνό και καινούριο, παρά ένα φθηνό και μεταχειρισμένο. Ίσως αν ήμουν Αθήνα να έψαχνα με το πάσο μου ένα μεταχειρισμένο τζουραδάκι, αλλά τώρα, εξ αποστάσεως, το θεωρώ ακόμα πιο μεγάλο το ρίσκο.

Θα τον πάρω τηλέφωνο και αυτόν, σε ευχαριστώ πολύ!

Να πω την αλήθεια, παρότι στα βίντεο δεν φαίνεται ο άνθρωπος που τα φτιάχνει, αλλά ένα παιδί που παίξει, μου έχει κάνει πολύ θετική εντύπωση ο τρόπος που μιλάει. “Πάμε παιχταρά μου” λέει στο παιδί, κι εμένα μου αρέσουν τέτοιοι τύποι!

Στον τζουρά κατέληξα για πολλούς λόγους, κάποιους τους έγραψα και παραπάνω. Δεν πρόκειται να ασχοληθώ επαγγελματικά ή να παίξω μπροστά σε κόσμο, ώστε να έχω μεγαλύτερες απαιτήσεις από το όργανο. Το πολύ πολύ, να παίξω και καμια παρεΐστικη μπουζουκοκατάσταση, και θα χαρώ πολύ να συνοδεύω!
Ξέρω ότι είναι ρίσκο η αγορά μέσω ίντερνετ, αλλά με τα λίγα χρήματα που διαθέτω (κάτω από 300), δεν μπορώ να πάρω κάτι επώνυμο. Το μεταχειρισμένο έχει ακόμα μεγαλύτερο ρίσκο, από τη στιγμή που δεν μπορώ να δω το όργανο από κοντά, και οι οργανοποιοί που γράφεις σίγουρα ξεφεύγουν σε τιμή.

Αυτό που σκέφτηκα να κάνω, είναι αυτό που πρότεινε ο Γιώργος ο Παναγιωτακόπουλος, δηλαδή να κάνω μια λίστα με 3-4 οργανοποιούς, να τους πάρω τηλέφωνο, και ανάλογα με τον τρόπο που θα με αντιμετωπίσουν, να προχωρήσω.

Οι ερωτήσεις θα είναι για τα υλικά κατασκευής γενικότερα, τα βερνίκια, τα κλειδιά, το σετάρισμα (action, χορδες, καβαλάρης-γέφυρα).
Τι άλλο πρέπει οπωσδήποτε να διευκρινίσω ?

Σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον σας, ξαναζητώ συγγνώμη για το ατελείωτο μήνυμα!

Να πω επίσης, πως μπήκα στο πειρασμό να αγοράσω από επώνυμο έμπορο, καθώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το δικαίωμα υπαναχώρησης, και να επιστρέψω το όργανο σε περίπτωση που δεν μου κάθεται καλά ή έχει κακοτεχνίες.

Υπάρχει κάποιο μεγάλο κατάστημα που εμπορεύεται ας πούμε πιο προσεγμένα όργανα, από κάποιον οργανοποιό?

Αν θες να δεις και εμπόρους κοίτα και στο παραδοσιακά όργανα.και στο artport.

https://www.paradosiakaorgana.gr/tzoyras

Ήτανε και στην πρόσφατη έκθεση στου Ρέντη. Δεν πολυασχολήθηκα είναι η αλήθεια αλλά με μια πρώτη ματιά μου φανήκανε ενδιαφέροντα για οικονομικές λύσεις στα όρια που ψάχνεις.

Eλεγα να σου προτείνω και το artport αλλά φαίνεται πως έκλεισε πρόσφατα. Το site δεν λειτουργεί πια και μόνο facebook έμεινε με τελευταία καταχώρηση πριν ένα χρόνο.

Να ξέρεις ότι γενικά η πτώση στην αγοραστική τιμή ενός οργάνου, όταν είναι δεύτερο χέρι, δε συνεπάγεται και αντίστοιχη πτώση στην πραγματική του αξία. Εφόσον δεν το έχουν κακομεταχειριστεί, φθορές κλπ., είναι ακριβώς τόσο καλή ή κακή κατασκευή όσο ήταν και στην αρχή, και επιπλέον στρωμένο.

Φυσικά, όλα εξαρτώνται από τη δυνατότητα ελέγχου.

4 «Μου αρέσει»

Αυτό το παραδοσιακά όργανα είναι στην Πτολεμαϊδα, κοντά σε εμένα, ίσως πάω να ρίξω μια ματιά, να πιάσω και κάνα 2 όργανα στα χέρια μου.

Άκου να δεις τώρα, χαζεύοντας την σελίδα του artport, διάβασα κάπου ένα σχόλιο που εγραψαν, στο στυλ “κι όποιος πει κακία κουβέντα για μας, να γίνει το μάτι του σαν λουκουμάς.” Ε λοιπόν, το ίδιο σχόλιο διάβασα και σε κάποιο βίντεο του οργανοποιου Γιάννη Καρβούνη του Νικολάου. Ίσως πρόκειται για το ίδιο άτομο, που είχε το artport, και πλέον φτιάχνει τα οργανακια του χωρίς να έχει κατάστημα. Σε ευχαριστώ πολύ.

Δυστυχώς δεν έχω την δυνατότητα να ελέγξω ένα όργανο που βρίσκεται στην Αθήνα, γι’ αυτό και δεν κοιτάω στην αγορά των μεταχειρισμένων.