Μην βγάζουμε εσφαλμένα συμπεράσματα, ο ιδιοκτήτης του artport δεν είναι κανένας κ.Καρβουνης.
Το κατάστημα από όσο ξέρω έκλεισε.
Μην βγάζουμε εσφαλμένα συμπεράσματα, ο ιδιοκτήτης του artport δεν είναι κανένας κ.Καρβουνης.
Το κατάστημα από όσο ξέρω έκλεισε.
Έχεις δίκιο, απλά επειδή και οι δύο είναι στον Πειραιά, και είναι και του ίδιου χώρου, πιθανόν να γνωρίζονται.
Κι εγώ από τον Πειραιά είμαι, και θα σου έλεγα ότι το πιο πιθανό είναι να μην γνωρίζονται.
Αν πραγματικά είσαι αποφασισμένος ότι προτιμάς την αγορά εξ αποστάσεως, είναι φυσικά σεβαστό και κανείς δεν έχει δικαίωμα να σ’ επηρεάσει προς άλλη κατεύθυνση. Ωστόσο, παρατηρώ ένα σημείο από προηγούμενο μήνυμά σου:
Εϊσαι ήδη μουσικός, αλλά όχι στα ρεμπέτικα, και ψάχνεις να μπεις σ’ έναν καινούργιο για σένα μουσικό χώρο. Αυτό είναι μια μεγάλη απόφαση. Πιθανόν να γυρίσεις μια σημαντική σελίδα στη ζωή σου. Το να αφιερώσεις μέρες στην επιλογή οργάνου δεν είναι δυσανάλογη θυσία. Προσωπικά, για αγορές ενδεχομένως ανάλογης σημασίας, έχω αφιερώσει μήνες στο ψάξιμο, ακόμη κι αν η τιμή δεν ήταν μεγαλύτερη από το ποσό που διαθέτεις.
Ή, από μιαν άλλη πλευρά: αν δεν μπορείς να διαθέσεις περισσότερα χρήματα, διάθεσε περισσότερο χρόνο. Με μια επιλογή φτηνή και βιαστική, ρισκάρεις να το μετανιώσεις. Στη θέση σου, αν δεν είχα τη δυνατότητα να αφιερώσω μερικές ολόκληρες εργάσιμες μέρες σε ταξίδι στη Θεσσαλονίκη ή άλλες πόλεις, απλά θα περίμενα πότε θα βρεθεί αυτή η δυνατότηα. Τι διάβολο, κάποια στιγμή θα βρεθεί μια μέρα που για σένα να είναι αργία ή άδεια και για τους οργανοποιούς όχι. Και μπορείς να αξιοποιήσεις τον χρόνο μέχρι τότε σε διαδικτυακή έρευνα ή σε οτιδήποτε άλλο προκαταρκτικό μπορεί να σε βοηθήσει να διαλέξεις καλύτερα.
Κατανοητό βέβαια να βιάζεσαι να φτάσεις στον στόχο σου. Απλώς, …μην τον χάσεις!
Σε ευχαριστώ για το μήνυμα σου.
Προφανώς και δεν θα βιαστώ, θα πάρω γνώμες από φίλους και γνωστούς μουσικούς, θα συγκεντρώσω όσες περισσότερες πληροφορίες μπορώ και μετά θα πάω για αγορά. Απευθύνθηκα πρώτα εδώ, γιατί όσο να ναι η γνώμη των ειδημόνων είναι για εμένα βαρύνουσας σημασίας , καιριμαι καλοπροαίρετος γενικά σαν άνθρωπος, αν μου πεις “αυτός είναι καλός" , θα σε πιστέψω.
Ευτυχώς πέρασα το στάδιο του “το θέλω τώρα αμέσως", οπότε τώρα ψάχνω με νηφαλιότητα και υπομονή.
Και που ξέρεις, ίσως ο τζουρας, να είναι το όργανο που δεν ήξερα ότι χρειαζομουν.
Η υπομονη κανει θαυματα.
Επειδη δουλευω στο εμποριο οργανων σε καταστημα στη Θεσσαλονικη, θα πω απλα μια αποψη εδω. Τζουραδες, μπουζουκια και μπαγλαμαδες που ειναι σε πολυ χαμηλες τιμες, ειναι σχεδον τζαμπα λεφτα. Κλειδια που δε γυρνανε καλα. Απαραδεκτα ταστα. Κακιστοι καβαλαρηδες και πλαστικα nut. Βαμενα ολα με ξυλεια κατωτατου επιπεδου. Αυτα για τα πολυ μαζικης παραγωγης οργανα που βλεπω. Σχεδον σε απωθουν απο το να παιζεις. Προτιμοτερο να κανεις υπομονη να πας σε μαστορα. Αν το θες το οργανο, δε θα μετανιωσεις φραγκο. Η αγορα μεταχειρισμενων, ειναι το καλυτερο χαρτι.
Αυτά είναι μικρά προβλήματα, που με λίγα σχετικά χρήματα, μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά και να απογειώσουν ένα όργανο.
Αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα.
Συμφωνώ απόλυτα, ιδίως στο τέλος όσον αφορά στην αγορά μεταχειρισμένου.
Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Ο μόνος λόγος που θα πήγαινα σε μεγάλο εμπορο, είναι ότι αν κάτι δεν σου αρέσει, το επιστρέφεις πίσω με δικαίωμα υπαναχώρησης χωρίς πολλά πολλά.
Κάποια πράγματα , διορθώνονται εύκολα όπως είπε και ο συνονόματος, καβαλάρηδες, κλειδια κλπ, μπορώ να τα αλλάξω και μόνος μου. Τα ξύλα όμως και την κακοτεχνία, τα παντρεύεσαι.
Ποια ξύλα θεωρούνται απαγορευμένα ? Από ότι βλεπω, ένα καπακι έλατο, ταστιέρα βρήκε είναι το ελάχιστο. Για το σκάφος-μπρατσο, τι προτιμάμε ? Παλίσανδρος το καλύτερο από ότι διάβασα, αλλά δεν κοιτάω εκεί. Τι να αποφύγω οπωσδήποτε ?
Δυστυχώς, το μεταχειρισμένο δεν το σκέφτομαι, γιατί δεν βρίσκομαι σε μεγαλυ πόλη ώστε να δω όργανα από κοντά.
Συγγνώμη για το πρήξιμο, ξερό ότι το σκαλιζω πολύ, αλλά έτσι έχω μάθει, δεν μπορώ αλλιώς
Παρακαλω. Δεν το ξερω αυτο που λες. Πιο συχνο φαινομενο να γινει μια επιστροφη σε οργανοποιο μαλλον. Εκτος αν σου δινει ο εμπορος το δικαιωμα.
Μην εισαι τοσο σιγουρος οτι διορθωνονται και ολα. Εχω δει διαφορες ‘‘αποψεις’’ σε τετοια οργανα, που δεν αλλαζουν ευκολα. Ιδιως στο κοκκαλο πανω…
Τα κλειδια ειναι μια αλλαγη, που αν γινει, για να ειναι καλα και αξιοπιστα κοιταζεις τουλαχιστον 30 ευρω. Τουλαχιστον. Επισης μπορει να υπαρχει κακοτεχνια και στις τρυπες των κλειδιων. Να χρειαστει αλεζουαρ για να μπουν αλλα σωστα, χωρις να σφιγγονται τα κλειδια στις τρυπες.
Τα καπακια ελατα σε οργανα εμποριου ειναι στις περισσοτερες περιπτωσεις η χαμηλοτερη ποιοτητα. Νερα που απεχουν μισο ποντο μεταξυ τους, ροζου κλπ κλπ. Αν η ταστιερα ειναι μαυρη, ειναι βαμμενη 99% και απο κατω ειναι καποιο πολυ φτηνο ξυλο. Καλη ταστιερα στα μπουζουκια κλπ, ειναι εβενος ή πελισανδρος. Τα μανικα ειναι αστο…
Καλο ξυλο για μπρατσο θεωρειται το σφενδαμι, το φλαμουρι και διαφορα αλλα, αλλα αυτα ειναι τα βασικα. Συνηθως με κοντρες απο βεγκε. Στο σκαφος επισης το σφενδαμι, ειδικα το μουαρε, η καρυδια, η κερασια, η μουρια, ο πελισανδρος και σε καποιες περιπτωσεις γινονται και ακομα πιο βαρια οργανα, απο εβενο. Ο παπαιωαννου ειχε ενα απο τον Ζοζεφ σιγουρα.
Ενα μεταχειρισμενο οργανο επωνυμου μαστορα, ειναι σχεδον σιγουρα καλυτερο απο ενα μαζικης παραγωγης. Αν βρεις σε κοντινα μπατζετ, κινησου εκει. Μπορεις παντα να ζητησεις απο τον πωλητη, αφου ενδιαφερεσαι, να βγαλει ενα βιντεο το οργανο και να παιζει και να φαινεται. Υπαρχουν λυσεις. Αυτο που προσπαθω να σου πω, ειναι οτι ενα κακοφτιαγμενο οργανο, μπορει να σε απωθησει. Εγω προσωπικα, εμαθα να παιζω πολυ καλυτερα, οταν αναβαθμισα το οργανο που ειχα. Δεν πιεζεσαι να βγαλεις ηχο.
Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.
Η αλήθεια είναι ότι στα μεταχειρισμένα όντως ίσως βρεθούν ευκαιρίες, απλα επειδή μένω στην Έδεσσα, και δεν υπάρχει οργανοποιου εδώ κοντά, ακόμα και για μια μικρή επισκευή θα πρέπει να πηγαίνω Θεσσαλονίκη.
Πάντως κοιτάζω πλέον και την αγορά των μεταχειρισμένων.
Το δικαίωμα υπαναχώρησης που αναφερω, είναι το δικαίωμα του καταναλωτή να επιστρέψει ένα προϊόν που αγόρασε μέσω διαδικτύου εντός 14 ημερών, χωρίς να πρέπει να δικαιολογήσει την επιστροφή. Απλά χάνεις τα μεταφορικά.
Μα ούτως ή άλλως, ό,τι και να πάρεις αυτό το ζήτημα παραμένει.
Σημειωτέον ότι με καινούργιο όργανο, τουλάχιστον μαστορικό (αλλά υποθέτω και βιοτεχνικό), δεν πάμε στον μάστορα μόνο για προβλήματα, π.χ. ζημιές ή λάθη κατασκευής. Και άριστο να είναι, θα του το πας για κάποιες ρυθμίσεις που γίνονται μετά το «στρώσιμο». Με το μεταχειρισμένο αυτές τις έχει κάνει ο προηγούμενος!
αν τις εχει κανει ο προηγούμενος.
Άλλως, τις κάνει ο ηγούμενος (δηλαδη ο νέος ιδιοκτήτης)
Καλησπέρα Πέτρο,
Στην περιοχή σου κοντά υπάρχει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος (Καντινι ) , του οποίου είχα δει ένα τζουρά σε βίντεο και μου άρεσε (όσο μπορεί κάποιος να καταλάβει από βίντεο ) ο ήχος του. Παραθέτω παρακάτω το βίντεο . Είχα μιλήσει τηλεφωνικά μαζί του και μου είχε δημιουργήσει θετική εντύπωση αλλά ακόμα δεν αξιώθηκα να τα πούμε από κοντά . Το εργαστήριο του είναι στο Κλειδί Ημαθίας. Καλή αγορά σε ότι αποφασίσεις και βάλε μας ένα ηχητικό να ακούσουμε τι επέλεξες τελικά.
Πέτρο εν γένει είναι σωστά όλα αυτά που γράφτηκαν παραπάνω για οργανοποιούς και μεταχειρισμένα μα έχω την εντύπωση ότι σε μπλέξαμε. Το πιο καθοριστικό από όλα είναι το μπάτζετ σου. Με τα 250-260 βαριά που διαθέτεις νομίζω πως πρέπει να ξεχάσεις τελειώς τον οργανοποιό (εκτός ίσως από κάποιον ερασιτέχνη). Πιστεύω πως στα λεφτά αυτά μόνο σε έμπορο θα βρεις όργανο. Επομένως αν θες την άποψη μου, διέθεσε μία ολοκληρη ημέρα να πας Θεσσαλονίκη. Στόχευσε τρεις οργανοποιούς και πήγαινε να δεις τζουράδες τους, στο πιο οικονομικό μπάτζετ που έχουνε. Αυτό στο προτείνω για να έχεις μία ιδέα πως είναι κάποιο όργανο πιο προσεγμένο για την σύγκριση με τα του εμπόρου. Τράβα σε κανα δύο εμπόρους και ψάξε το όργανο στο μπάτζετ σου που θα είναι πιο κοντά στην οικονομική σειρά των οργανοποιών. Τι πρέπει να δεις σε ένα έτοιμο όργανο;
Δες καταρχάς αν είναι σκευρωμένο. Μην το γελάτε. Εγω το πρωτο μου μπουζούκι το αγόρασα σκευρωμένο από μαγαζί - άσχετος γαρ. Δες το action πόσο ψηλά είναι η απόσταση των χορδών από ταστιέρα. Αν είναι ψηλά, θα σε παιδέψει πολύ. Επισήμανε το και ζήτα αν μπορεί να στο βελτιώσει πριν το πάρεις. Τα κλειδιά, αν γυρνάν κανονικά και δεν έχουν δυσκολία όταν γυρίζουνε. Δες αν το όργανο ταστάρει, αν τρίζει δηλαδή σε κάποια συγκεκριμένα τάστα. Δες αν το όργανο φαλτσάρει. Δύσκολο πια καθώς τις ταστιέρες τις χαράζουνε με lazer πια οι περισσότεροι οπότε δύσκολα θα σου φαλτσάρει (δεν θα είναι το τάστο στη σωστή θέση). Αυτό μπορείς να το τσεκάρεις με ένα χρωματικό κουρδιστήρι, τάστο-τάστο. Δες αν έχεις φωνή δυνατή και να μην είναι ‘‘ψόφιο’’. Δες να μην έχεις κανένα μπράτσο πολύ χοντρό και σε κουράζει στο παίξιμο. Στα λεφτά αυτά λογικά μόνο σκαφτό θα βρεις. Μην ψάχνεσαι τόσο για ξύλα αλλά αν σου αρέσει ο ήχος. Άμα σου κάνει μην το πολυψάχνεις. Αν βρεις δυο όργανα που σου κάνουνε και τα δύο, τότε δες και για τα ξύλα. Τα σκαφτά όργανα συνήθως γίνονται από φλαμούρι. Είναι φτηνό, ελαφρύ και μαλακό (σκάβεται εύκολα). Από φλαμούρι κάνουνε κυρίως τα σκαλιστά τέμπλα στις εκκλησίες για τους λόγους αυτούς. Τα καπάκια θεωρητικά τα καλύτερα είναι τα πυκνόβενα (πυκνές γραμμές δηλαδή) και σε καλές κατασκευές τα βάζουνε bookmatced δύο κομμάτια συμμετρικά. Σε ένα όργανο όπως ο τζουράς με μικρή επιφάνεια ακόμα και με ένα ενιαίο καπάκι μπορεί να βγάλει ωραίο ήχο. Έχω δει όργανα με πυκνόβενα καπάκια χάλια και με φαρδιά νερά ωραιότατα σε ήχο. Το πρώτο μου μπουζούκι μου το αγόρασα 35.000 δραχμές καινούργιο και σκευρωμένο. Το καπάκι με φαρδιά νερά, με ρόζους που ήταν καλυμένοι από μία ψευτοφιγούρα. Το έχω ακόμα. Το έχω ξεσκευρώσει μόνος μου κανά χρόνο αφού το πήρα, του έφτιαξα φιγούρες μόνος μου καινούργιες και παρά την πολύ φτηνή κατασκευή του παίζει αξιοπρεπώς 35 χρόνια μετά. Πάρε λοιπόν ένα οργανάκι, να βγάλεις τα μεράκια σου που να είναι στο μπάτζετ σου να μην γκρινιάζει και το έτερο ήμισυ, και μελλοντικά, άμα σου γουστάρει, που και εσύ θα ξέρεις και καλύτερα, άμα θες πάς σε κάτι καλύτερο.
Στα μεταχειρισμένα θα μπορέσεις πιθανά να βρεις κάτι καλύτερο, αλλά θέλει και χρόνο και ψάξιμο αρκετό.
Συμφωνω στα πιο πολλα, αλλα δεν εχει σημασια τοσο αν το λειζερ κοβει και τα ταστα μπαινουν στο σωστο σημειο. Το οργανο μπορει να φαλτσαρει και να τριζει επειδη το τελειωμα στα ταστα, ειναι συνηθως επιεικως απαραδεκτο.. Με το που τα βαλουν, τα περνανε συνηθως ενα μαζικο λιμαρισμα και τα αφηνων τετραγωνα. Και σε πολλα σημεια πιο ψηλα κλπ κλπ. ΕΠισης κανενος οργανοποιου το οργανο, ουτε του Στραντιβαρι, δε θα ειναι παντου σωστο με το χρωματικο κουρδιστηρι! Τα μεγαλα φαλτσα δε χρειαζονται καν κουρδιστηρι.
Αυτό από πού προκύπτει?
Από το πρόβλημα που ονομάζεται intonation.
Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες!
Η αλήθεια είναι πως όσα περισσότερα μαθαίνω, τόσο πιο πολύ ζορίζομαι να αποφασίσω.
Ψάχνω ήδη σε αγγελίες, και εχω μιλήσει με μερικούς ανθρώπους. Το κακό είναι ότι οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι κατέχουν. Ούτε μάστορα, ούτε υλικά, ούτε έτος κατασκευής. Μάλιστα κάποιος μου είπε ότι έχει ήδη κάνει συντήρηση στο όργανο επειδή σκεύρωσε. Αυτό δεν είναι κατευθείαν κόκκινη κάρτα? Η είναι φυσιολογικό ένα καινούριο όργανο μετά από κάποια χρόνια να σκευρώσει και να χρειαζεται να το σιάξεις?
Προς το παρόν, σκοπεύω να βρω οργανα να παίξω. Μπορώ να ελέγξω μόνος μου το action, μπορώ να δω αν ταστάρει ή αν σκεύρωσε, θα έχω μαζί μου και χρωματικό κουρδιστήρι για να δω πως πάμε από φάλτσα.
Σκέφτομαι επίσης ότι κάποιες μικροαλλαγές, μπορώ να τις κάνω και μόνος μου, πχ να αλλάξω έναν πλαστικό καβαλάρη με κοκκάλινο, ή να αλλάξω κλειδιά κλπ, αρκεί να είναι σε καλή κατάσταση το μανίκι η ταστιέρα και το σκάφος.
Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας, εννοείται πως όταν καταλήξω, θα ανεβάσω βίντεο!
Δεν γινεται να μην υπαρχει λαθος! Ακομα και με το πιο ακριβες κοπτικο εργαλειο. Μονο της λεπιδας το παχος, δημιουργει ανακριβειες. Παιζουμε με το λαθος και τις στρογγυλοποιησεις. Οταν σου λεει οτι π.χ. η αποσταση απο το 15ο ταστο εως το 16ο ειναι π.χ. ειναι 1.675, δεν μπορεις να κανεις πολλα για το 0.005. Θα το φαει η λεπιδα π.χ. Τελειο οργανο με ταστα, δε γινεται!
και οπως ελεγε ο Ζοζεφ
οποιοι λενε οτι η ταστιερα τους ειναι ολοσωστη, ειναι ψευται! χαχαχαχα
Αν συνδυάσουμε αυτά τα δύο (πολλή γνώση > πολύ μπέρδεμα, λίγη γνώση > η ζωή είναι απλή) με τις πληροφορίες προηγούμενων σχολίων σχετικά με το ιντονέισον, μήπως είναι καλύτερα να μη βάλεις κουρδιστήρι; Αν ένα φάλτσο είναι χοντρό, θα το ακούσεις κι από μόνος σου. Αν δεν το ακούς, είναι σαν να μην υπάρχει, ο μόνος που θα ενοχληθεί θα είναι το κουρδιστήρι.