Καμάρια σε λαούτο

θα μπορούσε κάποιος να μου πει πόσα καμάρια μπαίνουν στο καπάκι του λαούτου και πού;
Ισχύει το ίδιο με το μπουζούκι στο θέμα καμάρι κάτω από τον καβαλάρη;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Καλωσόρισες στο φόρουμ Δημήτρη(;)!

Κατευθείαν στα δύσκολα Ε!

Για να καταλάβεις τι ρωτάς ρίξε μια ματιά εδώ. Νομίζω ότι θα πάρεις μια ιδέα για την πολυπλοκότητα του θέματος “καμάρια”. Πρόσφατα ανακάλυψα το συγκεκριμένο site και είναι μια καλή ευκαιρία να το δούνε και άλλοι ενδιαφερόμενοι. :slight_smile:

Καλώς σας βρήκα ! Είναι πολύ ωραίο αυτό που γίνετε στο φόρουμ .
Νομίζω πως με βοήθησες αρκετά !

:109:Σε ευχαριστώ πολύ ! :090:

Αγαπητέ φίλε Δημήτρη (?),
Η αλήθεια έιναι πως δεν υπάρχει κάποιο στάνταρ, τουλάχιστον για τα δικά μας λαούτα. Ωστόσο υπάρχει μία μακριά παράδοση περισσότερο για τα αναγεννησιακά και τα μπαρόκ λαούτα και λιγώτερο για το πολίτικο λαούτο- την λάφτα που η τεχνογνωσία της κατασκευής του υπάρχει κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και σε ορισμένα μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας (Άγκυρα, Σμύρνη κ.λ.π.)
Αλλά και στανταρ να υπήρχαν θα ήταν πολύ συζητήσιμο να μιλάμε γενικά και αόριστα για ένα τόσο καίριο και ζωτικής σημασίας θέμα που αναφέρεται στην μηχανική και ακουστική του οργάνου χωρίς να ξέρουμε περισσότερα για το υποκατασκευή όργανο!!! Στο ερώτημα πόσα καμάρια,σε τι διάταξη και θέση και με ποιές διαστάσεις και μάζα δεν μπορούμε να δώσουμε καμμιά απάντηση(έστω και κατά προσέγγιση)αν δεν γνωρίζουμε τουλάχιστον τα στοιχειώδη.
Συγνώμη αλλά είμαι υποχρεωμένος να τονίσω ότι η κατασκευή ενός οργάνου είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να στηρίζεται σε ¨κλισέ¨.

:088: Ok.
Σύμφωνοι λοιπόν το λαούτο έχει συνολικό μήκος χορδής 74cm το καπάκι έχει 47cm μήκος , 35,5 cm πλάτος και 2,5 mm πάχος το κέντρο της τρύπας είναι στα 25,5cm και έχει διάμετρο 9 cm . Το σκάφος είναι φλαμούρι και καρυδιά και το καπάκι ερυθρελάτη . Ελπίζω με αυτές τις πληροφορίες να σου έδωσα μια και να μπορέσεις να με βοηθήσεις .
Ευχαριστώ ! :slight_smile:

H Παράδοση λέει ότι τα καμάρια του Λαούτου είναι 7(εγώ βάζω 6).Ακριβή τοποθέτηση είναι δύσκολο να σου δώσω.Γενικά ισομοιράζονται.Ωστόσο θέλει προσοχή να μην πέφτει καμάρι πάνω ή πολύ κοντα στον καβαλάρη.

Στην μέση τρύπας μπαίνει καμάρι ή όχι ; Άλλοι βάζουν , άλλοι πάλι όχι . Κάποιοι βάζουν καμάρι από άκρη σε άκρη και άλλοι ένα λίγο μεγαλύτερο από την τρύπα
( ίσως μόνο για τον μαγνήτη ; ) . Το αν θα μπει καμάρι στην τρύπα είναι θέμα μεγέθους του καπακιου και την θέση της τρύπας ή μήπως αυτό είναι το κεντρικό καμάρι και μετά από αυτό κανονίζουμε την θέση των υπόλοιπων καμαριών πάνω και κάτω από την τρύπα ; :084: