chrispanag
(Χρήστος Παναγιωτακόπουλος)
Οκτώβριος 23, 2019, 12:26μμ
11
Σε άλλο νήμα γράφει ο @loukasfilm :
O @mpelenteri σε ένα άλλο νήμα , γράφει ότι είναι του Αινίτη (χωρίς τεκμηρίωση):
Η πληροφορία που θέλω να σας δώσω με περισσή σιγουριά, δεν είναι για τους στίχους, είναι πως η μουσική του τραγουδιού αυτού ανήκει ως δημιουργία στον Αντώνη Αινίτη. Ίσως κάποιοι να το αμφισβητήσουν, μα εάν δεν ήξερα την αλήθεια δεν θα έκανα τον κόπο να σας γράψω όλα αυτά…
Επειδή δεν έχει μαθευτεί αυτό στο ευρύ κοινό, ενώ κάποιοι το ξέρουν και δεν το λένε, σημαίνει πως δεν είναι του Αντώνη? Σκεφτείται, πόσες δημιουργίες του Μάρκου Βαμβακάρη βρίσκονται σε ονόματα άλλων συνθετών αδίκως? Και πόσα τραγούδια-στίχοι-μελωδίες παλαιών συνθετών έχουν σφετεριστεί από νέους επιτήδειους, ανάξιους και ανίκανους ενώ δεν τους ανήκουν? Και πόσοι καλλιτέχνες έχουν περάσει χωρίς να τους γνωρίσουν όσοι θα έπρεπε, λόγω του οτι εκείνοι το θέλησαν? Η απόδειξη του ισχυρισμού μου θα έρθει όταν ακούσεται, φίλοι και φίλες, ζωντανά τον Αντωνάκη να σας το παίζει και να σας το λέει! Σας βεβαιώνω πως δεν θα το έχετε ξανακούσει έτσι…Εάν πάλι δεν το πιστέψετε, μπορείτε να τον ρωτήσετε… Και ξέρετε γιατί δεν βγαίνει κανείς να πει πως είναι δικό του? Διότι η μουσική είναι του Αντώνη και οι στίχοι άγνωστοι, μη παραδοσιακοί…
Στο ίδιο νήμα, ο @nikos_fronimopoulos παραθέτει την εξής μαρτυρία για το τραγούδι αυτό:
Από τον Πετράν πρωτοάκουσα το «Θε μου μεγαλοδύναμε»,που το έλεγε απαραίτητα κάθε βράδυ, λίγο διαφορετικό απ`ότι το άκουσα ηχογραφημένο, πολύ αργότερα.
Μας έλεγε ότι το θυμόταν και το τραγούδαγε από παλιά, δεν είχε ηχογραφηθεί ποτέ και ούτε και κείνος θυμόταν ποιός τόχε γράψει. Το παίζαμε τότε και με μιά εισαγωγή που μας είχε πει με το στόμα, που την είχε βάλει ο φίλος του μπουζουξής και τραγουδιστής Μανώλης Μεξαντωνάκης. ( το ίδιο κάνανε και οι παλιοί μπουζουξήδες με τις αυτοσχέδιες εισαγωγές - άμα δε θυμόνταν την κανονική - που μάλιστα τις αποκαλούσαν « Γαλλία» )
Την άποψη ότι είναι του Αινίτη, υποστηρίζει και ο @zagoroxwri εδώ (πάλι χωρίς τεκμηρίωση):
Παιδιά το τραγούδι κάθε άλλο παρά αδέσποτο και παραδοσιακό είναι. Τη μουσική την έχει γράψει ο Αντώνης Αινίτης και στίχους ένας φίλος του,σε ηλικία είκοσι χρονών!Απλά είναι πολύ σεμνός για να το διαδόσει. Το έπαιζε πάντα στα ρεμπετάδικα που εμφανιζόταν και σιγά σιγά άρεσε, μαθεύτηκε και άρχισε να παίζεται παντου. Όλοι οι φίλοι και γνωστοί μουσικοί στα μαγαζιά ξέρουν ότι είναι δικό του!Πού να ακούσετε να το παίζει ο ίδιος!!!Θα καταλάβετε αμέσως ότι έχει γραφτεί για την φωνή του!Είναι όνειρο!Τον Α…
Επίσης το θέμα του τραγουδιού αυτού, το έχουμε συζητήσει και παλιότερα σε ένα μεγάλο θέμα (2005-2009) που δυστυχώς δεν είχα τον χρόνο να το διαβάσω. Μπορείτε να το δείτε όμως εδώ:
καλημέρα σε όλους.πριν πολλά χρόνια σε ένα ταβερνάκι άκουγα ένα τραγούδι που μου άρεσε πολύ.Τα παιδιά που το παίζανε μου είπανε πώς δεν ξέρανε τον δημιουργό…το ξέχασα με τον καιρό και το άκουσα τυχαία.Αν κάποιος το γνωρίζει παρακαλώ να μου πεί ποιός είναι ο δημιουργός και τους στίχους θέλω γιατί δεν τους θυμάμαι…
Θεέ μου μεγαλοδύναμε που΄’σαι ψηλά κει πάνω
ρίξε(κάνε)λιγάκι τουμπεκί θεούλη μου
στο ναργιλέ μ’απάνω