Συγγνώμη, μια πληροφορία για το "Θεέ μου μεγαλοδύναμε"

Γύρω στα 1980 είχε ανοίξει για κανά χρόνο, ένα μαγαζί κοντά στην πλατεία Καλογήρων , που λεγόταν «ο Ζαμπίκος».
Στο μαγαζί αυτό, πρωτοπαίξαμε η Βάσω Αλλαγιάνη, ο Κώστας Διαβάτης, ο Βασίλης Δρογκάρης, ο Θοδωρής Τρύφωνας, και εγώ. Για κάποιο διάστημα, έκτακτα, πέρασε και ο Ιορδάνης. Κάπου έχω καταχωνιασμένη και μια φωτογραφία, αν την ξεθάψω θα την ανεβάσω.

Κύριος τραγουδιστής, εκτός από τη Βάσω ήταν και ο Πέτρος ,μου διαφεύγει το επίθετο ( Ποντιακό, σε -ίδης ήταν πάντως ) γιατί όλοι τον ξέραμε με το υποκοριστικό «Πετράν».
Ο Πετράν, έχει πεθάνει εδώ και πολλά χρόνια, ήταν πολύ μεγαλύτερος από μας, δεν ήταν επαγγελματίας τραγουδιστής, πρώτη φορά τραγούδαγε σε μαγαζί. Είχε καλή, «ρεμπέτικη» φωνή, λίγο όμως κανταδόρικη, με αργά βιμπράτα. Μπογιατζής το επάγγελμα, τραγούδαγε από παλιά σε παρέες της ταβέρνας, από κέφι. Από την Καλιθέα, φίλος του Τσαουσάκη και του Ιορδάνη, συχνά τα πίνανε μαζί και τραγουδάγανε σε κάτι δικά τους στέκια.
Από τον Πετράν πρωτοάκουσα το «Θε μου μεγαλοδύναμε»,που το έλεγε απαραίτητα κάθε βράδυ, λίγο διαφορετικό απ`ότι το άκουσα ηχογραφημένο, πολύ αργότερα.

Μας έλεγε ότι το θυμόταν και το τραγούδαγε από παλιά, δεν είχε ηχογραφηθεί ποτέ και ούτε και κείνος θυμόταν ποιός τόχε γράψει. Το παίζαμε τότε και με μιά εισαγωγή που μας είχε πει με το στόμα, που την είχε βάλει ο φίλος του μπουζουξής και τραγουδιστής Μανώλης Μεξαντωνάκης. ( το ίδιο κάνανε και οι παλιοί μπουζουξήδες με τις αυτοσχέδιες εισαγωγές - άμα δε θυμόνταν την κανονική - που μάλιστα τις αποκαλούσαν « Γαλλία» )

Από κάποιον παλιότερο μάλλον θα άκουσε και ο Αινίτης (όπως και ο Πετράν ) το τραγούδι σε κάποια μορφή, και κάπως θα το διασκεύασε γιά να το λέει. Ίσως και από τον ίδιο τον Πετράν η το Μεξαντωνάκη ( που τόλεγε κι`αυτός ).

Και τέλος, συμφωνώ και γω με κάποιους προλαλήσαντες, πως ούτως η άλλως το άσμα δεν είναι και …μνημιώδες !