Η «πρώτη» εκτέλεση του Σαλταδόρου

Κάτι πήρε πρόσφατα το αυτί μου για μια «πρώτη» εκτέλεση του Σαλταδόρου από τον ίδιο τον Γενίτσαρη το 1946 , του οποίου όλα τα δισκάκια έχουνε χαθεί , γνωρίζει κάνεις τίποτα ;

υπαρχει αυτο με το Κατσαρο που ειναι " δυο σε ενα".
1…του Μαρκου που λεει
“δεν τονε θελω μανα μου”
2. οι Σαλταδοροι του Γενιτσαρη.

Αυτή την εκτέλεση την ξέρω , δεν λέω για αυτή

για δες και αυτο.

Αυτό του Δελιά είναι σίγουρα χαμένο , δεν υπάρχει καμία πληροφορία εκτός από τον τίτλο , ενώ το γεγονός πως ο Κατσαρός έκανε επανεκτελέσεις δημοφιλών τραγουδιών έναν χρόνο μετά την πρώτη εκτέλεση (βλέπε Αθηναίισα και Κουτσαβάκι , περιέργως επίσης του Δελιά) , υποδηλώνει πως κατά πάσα πιθανότητα η εκτέλεση του 46 του Σαλταδόρου υπάρχει

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το τραγούδι να υπήρχε το '46 αλλά να μην είχε γραμμοφωνηθεί. Άλλωστε ελάχιστα κομμάτια του υπάρχουν σε δίσκους, που ηχογραφήθηκαν όμως αρκετά αργότερα.

Έχουμε επισημάνει εδώ ότι το τραγούδι αναφέρεται στον Τύπο το 1945 (σχόλιο 34):

2 «Μου αρέσει»

Κοιτάξτε να δείτε , για αυτή την υποτιθέμενη εκτέλεση έμαθα από κουβέντα κάτω από το βίντεο με την εκτέλεση του τραγουδιού από τον Γενίτσαρη το 1974 , μέχρι στιγμής ο τύπος μου τα λέει κάπως απέξω-απέξω , και μπορεί φυσικά να λέει αρλούμπες , αλλά μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον θέμα για να μην το ψάξω , για αυτό απευθύνθηκα εδώ , μήπως ξέρει κάνεις τίποτα

Η μέχρι τώρα κουβέντα :


Εάν υπήρχαν δίσκοι όπως λέει λογικά ακόμα και δίσκοι να μην έχουν σωθεί, θα πρέπει να γνωρίζουμε τους αριθμούς, την εταιρία, τους αριθμούς μήτρας ή κάτι τέτοιο! Άρα μπορείς να ρωτήσεις ποια είναι αυτά “τα αρχεία” και τι περιέχουν από πληροφορία!

για το “οι σαλταδοροι”, ο Χατζηδουλής γραφει στα σχολια του LP (Τραγούδια της Κατοχής)

“Ζεϊμπέκικο του Μιχάλη Γενίτσαρη (του κατ’ εξοχήν συνθέτη της Κατοχής) γραμμένο και συνθεμένο στα 1942. Θεωρείται το σύμβολο (οι ρεμπέτες και οι επιζώντες σαλταδόροι το αποκαλούν «ύμνο») της Κατοχής, μια και στην τραγική εκείνη περίοδο τραγουδήθηκε όσο κανένα άλλο τραγούδι. Ωστόσο δεν έγινε δίσκος ποτέ.”

Έχω ρωτήσει σε ποιο αρχείο βρήκε αυτή την πληροφορία αλλά προς το παρόν καμία απάντηση

Εκτός από το νήμα όπου παραπέμπει ο Άνθιμος στο #7, υπάρχει κι αυτό:

(Το τραγούδι αναφέρεται και σε άλλα νήματα που θα φέρει η αναζήτηση, αλλά νομίζω ότι μόνο σ’ αυτά τα δύο έχει ουσιαστικά στοιχεία για τη δημιουργία του τραγουδιού.)

Προσωπικά νομίζω ότι πρέπει να ήταν ανώνυμα σκόρπια στιχάκια προφορικής διάδοσης, που ο Γενίτσαρης τα οργάνωσε σε τραγούδι.

Αλλά και έτσι να μην είναι, ας αποφύγουμε την παραπλανητική ταύτιση πρώτης ηχογράφησης και αυθεντικής εκτέλεσης. Αν τελικά πρόκειται για σύνθεση του Γενίτσαρη, τότε η αυθεντική ηχογράφηση είναι η δεύτερη, αφού η διασκευή του Κατσαρού ηχογραφήθηκε πρώτη (εκτός βέβαια αν ισχύει το σενάριο για τη χαμένη πρώτη ηχογράφηση του Γενίτσαρη…). Αν πάλι είναι όπως νομίζω εγώ, τότε δεν υπάρχει αυθεντική ηχογράφηση αλλά μόνο δύο διασκευές.

Αυτή η όλως εξέχουσα σημασία που αποδίδουμε στις πρώτες ηχογραφήσεις μάς είναι κληρονομιά από ανθρώπους του δίσκου (μουσικούς συντάκτες, παραγωγούς, ερευνητές…), οι οποίοι είναι κατά βάση ροκάδες. Αντί να υιοθετούμε κουτουρού ερργαλεία δικά τους που εμάς δε μας κάνουν πάντα, καλύτερα ας σκεφτούμε τα δημοτικά τραγούδια: η πρώτη ηχογράφηση μπορεί να έγινε το 1910, μπορεί το 1950, μπορεί φέτος, μπορεί να μην έχει γίνει ποτέ, αλλά μπορεί παράλληλα το τραγούδι να δημιουργήθηκε πριν από αιώνες.

Και το 1952 συναντάμε γελοιογραφία με λεζάντα «Θα σαλτάρω θα σαλτάρω/τη ρεζέρβα να σου πάρω»

http://efimeris.nlg.gr/ns/..\output/108_-1_60384.pdf

Δεν υπήρξε αυτή η ηχογράφηση.

1 «Μου αρέσει»

Το αποκλείεις εντελώς

Οχι εγώ, η συμφορουμίτισσα Ελένη.

Τι κομματάρα είναι αυτή, δεν τη θυμόμουν!!

Αλλά δε βλέπω ιδιαίτερη ομοιότητα με τους Σαλταδόρους του Κατσαρού. (Ενώ θυμίζει το Εγώ μάγκας φαινόμουνα, του Γενίτσαρη!)

ακριβως αυτο!
το συγκεκριμενο τραγουδι ειχε γινει τοσο μεγαλη επιτυχια, που το επαιζαν ακομη και μουσικοι απο αλλα ειδη, λογω ζητησης.