Ένα μικρό ντοκουμέντο έρχεται να προστεθεί στα όσα μέχρι σήμερα έχουν λεχθεί για το κομμάτι του Μιχάλη Γενίτσαρη.
Ενδεικτικό της επιτυχίας και της αποδοχής που είχε το τραγούδι του «Θα σαλτάρω», είναι και το παρακάτω σκίτσο του Παύλου Παυλίδη (1909-1980), με τον τίτλο «Ο Σαλταδόρος», στην εφημερίδα «Οι Καιροί» στις 14/10/1948.
Ήταν σύνηθες για τους σκιτσογράφους, αντί κάποιου δικού τους σύντομου σχολίου για λεζάντα, να χρησιμοποιούν δίστιχα της ανώνυμης ή επώνυμης δημιουργίας.
Έτσι και στην περίπτωση του Π.Παυλίδη, ο οποίος με το σκίτσο του μας άφησε ένα μικρό ντοκουμέντο για το τραγούδι που γνώρισε τεράστια επιτυχία στην κατοχή, σύμφωνα με τον δημιουργό του. Ίσως να είχε ακόμη επιτυχία και στην εμφυλιακή Ελλάδα του 1948 αν κρίνουμε από το σκίτσο του Π.Παυλίδη.
Είχε προηγηθεί έναν χρόνο πριν (1947), η πρώτη καταγραφή του τραγουδιού σε δίσκους.
Στην Αμερική και για την δισκογραφική εταιρεία «STANDARD», ο Γιώργος Κατσαρός κατέγραψε τους πρώτους «Σαλταδόρους» στα αυλάκια των δίσκων.
Ηχογράφησε και κυκλοφόρησε το τραγούδι με τον τίτλο «Οι Σαλταδόροι», χωρίς να αναγράφεται στην ετικέτα του δίσκου, κάποιο άλλο όνομα πέραν του δικού του.
Το ερώτημα που προκύπτει σε σχέση με το σκίτσο του Παυλίδη, στο οποίο δεν μπορεί να δοθεί καθαρή απάντηση, είναι αν το τραγούδι παίζονταν το 1948 ή ο ίδιος το θυμόταν από την κατοχή. Επίσης δεν μπορεί να δοθεί απάντηση στο αν ο Παυλίδης άκουσε το τραγούδι από τον δίσκο του Κατσαρού. Λόγω της εμφυλιακής κατάστασης και της φτώχιας που επικρατούσε στην διαλυμένη μεταπολεμική Ελλάδα, μάλλον πρέπει να θεωρείται αδύνατον ο Αμερικάνικος δίσκος να έφτασε στην Ελλάδα και να ακούγονταν μετά το 1947, όταν ο Κατσαρός το ηχογράφησε στις ΗΠΑ.
Σίγουρες απαντήσεις δεν υπάρχουν έτσι κι αλλιώς.
rebetiko.sealabs.net - Αρχική Συζητήσεων ΟΙ ΣΑΛΤΑΔΟΡΟΙ
Περισσότερες πληροφορίες για το τραγούδι του Μιχάλη Γενίτσαρη εδώ, σε παλαιότερες κουβέντες στη σελίδα μας.