Ηχόχρωμα ποιάς εποχής?

Αυτό το ηχόχρωμα, σε ποια περίοδο του ρεμπέτικου θα το τοποθετούσατε?

Κάθε γνώμη καλοδεχούμενη.
Ευχαριστώ.

Ταξιμάκι Πειραιώτικο θυμίζει !

Προπολεμικό, χωρίς αμφιβολία. Να μη σου πω και μέσα στη κατοχή!! Πειραιώτικο στυλ, όπως λέει και η Πελαγία

Υ.Γ. Και αν έπαιζε πιο αργά θα κολλούσε ακόμα καλύτερα κατά τη γνώμη μου.

Μπράβο Τάσο!
Σίγουρα ο ήχος είναι παλιακός.
Αυτό που βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι ο ήχος του έχει, κατά τη γνώμη μου, περίπου στη μέση της κλίμακάς του, κάτι από τσουμπούς ή μπάντζο ή τανμπούρ στην “ατάκα” του.
(Το μεταγενέστερο υφολογικά δεξιοτεχνικό παίξιμο του μουσικού όμως, όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε κι ο Διονύσης, δεν κολλάει με το ύφος του οργάνου και δεν το αναδεικνύει (π.χ. δεν ακούμε τις συνηχήσεις που θα θέλαμε, δεν ακούμε νότες μεγάλης διάρκειας κτλ…).

ΥΓ. Θα μπορούσες αν θες να μας το παρουσιάσεις αναλυτικά και στις ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ

Ζορικο οργανακι Τασο μου γειας τα χερια σου. Οντως εχει παλιο χρωμα, θα μπορουσε να θυμισει και Γιοβαν Τσαους αν παιζοταν λιγο πιο μαλακα, νομιζω.

Νομίζω ότι ο Μπάμπης απαντά σωστά: η ερώτηση αφορούσε το ηχόχρωμα (κυριολεκτικά, με την έννοια της ακουστικής) του οργάνου, όχι το στυλ του παίχτη.

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 20:50 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 20:48 —

Και ο Ζαμπέ

                         "Αυτό το ηχόχρωμα, σε ποια περίοδο του ρεμπέτικου θα το τοποθετούσατε?" (Τ.Θεοδωράκης)

Για περίοδο ρωτά Περικλή μου, που σημαίνει κανονικά, “που τοποθετείται χρονολογικά” …
Άκουσα ταξίμια Πειραιώτικα από τον Μωραίτη, Παπαιωάννου και άλλους που μου θύμισαν,
με κάποιες παραλλαγές βέβαια, το ταξιμάκι που παίζει το παλικάρι στο βίντεο, γι αυτό και
απάντησα έτσι …
Η ερώτηση κανονικά με ημερομηνίες πρέπει ν`απαντηθεί !

Ίσως κάνω λάθος (θα μας το εξηγήσει ο Τάσος), αλλά εγώ κατάλαβα: «το ηχόχρωμα του οργάνου, σας θυμίζει το ηχόχρωμα οργάνων κάποιας συγκεκριμένης εποχής;»

Εξαιρετικο οργανακι Τασο,τετοιους ηχους δεν ακουμε σημερα

Παιδιά ευχαριστώ για τα σχόλια σας και ζητώ συγνώμη που δεν εκφράστηκα πιο ξεκάθαρα, αλλά με την λέξη ηχόχρωμα αναφερόμουν στον ήχο του οργάνου, δηλαδή πού θα τοποθετούνταν χρονικά ένας τέτοιος ήχος μπουζουκιού μέσα στο ρεμπέτικο.

Βλέπω σε όλες, σχεδόν, τις παρουσιάσεις οργάνων από όλους, να παίζει ο μουσικός, όχι για να αναδείξει το όργανο αλλά τον εαυτό του. Λάθος, διότι αυτό δεν βοηθάει.
Εδώ θα πρέπει να παίξει τραγούδι και όχι ταξίμι. Ας παίξει μία εισαγωγή (με μικρό ταξιμάκι ανάλογο) από Μάρκο, ένα από Τσιτσάνη και ένα από ζαμπέτα στο ίδιο βίντεο και θα φανεί αμέσως τι είναι το όργανο. Ενδεικτικά είπα τους 3 συνθέτες λόγω ύφους.

Προσωπικά, το κατατάσσω στα προπολεμικά ακούσματα.
Τάσο, είναι κουρδισμένο σε Ντο;

Παλαιικοτατος ηχος…πολυ γλυκος και εχει αυτο το “κλαμα” των παλιων οργανων…τουλαχιστον οπως το εχω στο μυαλο μου:)

Ενα θελω να ρωτησω,εγω σαν θα το εβλεπα θα ελεγα “Να ενας ωραιοτατος τζουρας”…τι ειναι αυτο που το κανει μισομπουζουκο κι οχι τζουρα;

Σχετικα με τον παικτη και οσα προανεφερε ο Δημητρης Ν,θαρρω πως ο,τι κι αν παιξει ο μουσικος αν ενα οργανο εχει μια Α φωνη…αυτη θα αναδειχτει.Εξαλλου εδω δινουμε περισσοτερη βαρυτητα στον ηχο και λιγοτερη στον παικτη.

Ισχύει και το αντίστροφο βέβαια: δύο παίχτες δε θα βγάλουν ακριβώς το ίδιο συνολικό άκουσμα από το ίδιο όργανο. Πάντως στη συγκεκριμένη περίπτωση συμφωνώ με το Δημήτρη.

[Στο κυρίως ερώτημα αποφεύγω να πάρω θέση γιατί πολύ απλά δεν ξέρω να απαντήσω.]

Μπλέκο, το όργανο αυτό δεν μπορεί να ονομάζεται τζουράς γιατί είναι κάτι μεγαλύτερο από τζουρά. Το μήκος χορδής είναι 67cm όσο δηλαδή τα περισσότερα μπουζούκια, και το σκάφος του είναι αρκετά βαθύ σαν τα μπουζούκια, αλλά πιο στενό. Έχει στενό κεφαλάρι και σκάφος, το βίντεο έχει τραβηχτεί λίγο μακριά από την κάμερα και έτσι δίνει την αίσθηση του τζουρά … Ένας τζουράς (χωρίς αυτό να είναι κανόνας) έχει μήκος χορδής από 58cmέως 64cm.
Με τέτοιο σκάφος θα το ονόμαζα καλύτερα ταμπουρο-μπούζουκο.

Δημήτρη, ναι από ντο είναι κουρδισμένο. Κανονικά τα δεδομένα θα έπρεπε να είναι άλλα όπως σωστά λέτε, για το test drive ενός οργάνου, αλλά πιστεύω μία γεύση του ήχου μπορεί να πάρει κανείς, έστω και με αυτές τις συνθήκες όπως γράφτηκε.

Τότε αυτός είναι ο λόγος που στα αυτιά μου τζουραδίζει σε κάποιες συχνότητες!!!
Έχω την αίσθηση ότι σε Ρε θα ήταν πιο ωραίο για τα γούστα μου.