"Ζυές της Κως: Αντιμάχεια - Καρδάμαινα" | Νέα κυκλοφορία ΚΕΠΕΜ και επίσημη παρουσίαση

Αγαπητοί φίλοι του φόρουμ,

μετά από 4 χρόνια έρευνας στα χωριά Αντιμάχεια και Καρδάμαινα της Κω, φτάσαμε στο σημείο να είμαστε πια στο τυπογραφείο. Σε μερικές μέρες θα κυκλοφορήσει η νέα έκδοση του ΚΕΠΕΜ “Ζυές της Κως: Αντιμάχεια-Καρδάμαινα”, που αφορά την παράδοση της Κω και ιδιαίτερα των χωριών Αντιμάχεια και Καρδάμαινα. Η έκδοση αυτή επεφύλασσε σε εμάς συνεχείς εκπλήξεις, ευχάριστες εννοείται. Το υλικό που καταγράφηκε οδήγησε σε ένα βιβλίο 400 σελίδων, 3 CD και ενός DVD, το οποίο περιλαμβάνει ένα ντοκιμαντέρ εθνογραφικού περιεχομένου και πλούσιο υλικό μουσικής και χορού, το οποίο συμπληρώνει αυτό που κατατίθεται στα 3 CDs.

Η παρουσίαση της έκδοσης θα γίνει την Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου, 7.00μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Γκάζι (Μ. Βασιλείου 15, πλησίον σταθμού ΜΕΤΡΟ “Κεραμεικός”). Την έκδοση θα παρουσιάσει ο καθηγητής εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας, ενώ θα μιλήσουν για αυτήν και το περιεχόμενό της η λαογράφος Λίλυ Άντζακα, ο μουσικός Κυριάκος Παππούλης, αντιμαχίτης βιολιστής, από την πλευρά του ντόπιου και ο Δημήτρης Μαντζούρης, επιμελητής της έκδοσης εκ μέρους του ΚΕΠΕΜ.

Θα έχουμε δε την ιδιαίτερη τιμή να έχουμε μαζί μας οργανοπαίκτες και τραγουδιστές από την Αντιμάχεια, οι οποίοι θα παίξουν και θα τραγουδήσουν μετά τις ομιλίες.

Εδώ η πρόσκληση και σας περιμένουμε όλους με χαρά.

3 «Μου αρέσει»

Ο χαρκίτικος από γλέντι στην Αντιμάχεια το 2015, κατά την έρευνα του ΚΕΠΕΜ. Ένα από τα 139 βίντεο του DVD της έκδοσης.

1 «Μου αρέσει»

Είχα ήδη ακούσει τα τραγούδια (σκέτα), και τώρα μόλις πήρα και ολόκληρη την έκδοση.

Θέλει μελέτη ακόμα -δεν έχω δει τα ΔΒΔ, και τα κείμενα τα διάβασα αλλά όχι σε αντιπαραβολή προς τα τραγούδια- αλλά προς το παρόν αυτό μού αρκεί για να πω ότι είναι μια εξαιρετική έκδοση. Βασικά, είναι σωστή εγκυκλοπαίδεια! Σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις του ΚΕΠΕΜ ανεβάζει πάρα πολύ τον πήχυ. Ο Δημήτρης και οι υπόλοιποι συνεργάτες μπορούν να είναι δίκαια υπερήφανοι.

Θα επανέλθω με κάποιες παρατηρήσεις που έχω αρχίσει να σημειώνω, κυρίως σε ό,τι αφορά την ταύτιση σκοπών με άλλους εκτός Κω.

1 «Μου αρέσει»