"Από τον ταμπουρά στο μπουζούκι" - Παρουσίαση νέου βιβλίου/CD:

Η ΜΚΟ «Orpheum Phonograph» παρουσιάζει το βιβλίο – CD του Σταύρου Κουρούση “Από τον ταμπουρά στο μπουζούκι”, την Κυριακή 9 Ιουνίου στο Polis Art Cafι.

Ωρα προσέλευσης 19:30 μμ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι ομιλητές - ερευνητές Πάνος Σαββόπουλος και Ηλίας Μπαρούνης.

Θα συμμετάσχουν το συγκρότημα «Ρεμπετιέν μπαντ» με τους μουσικούς:

Φώτη Βεργόπουλο (μπουζούκι & τραγούδι)
Κωστή Κωστάκη (9χορδη κιθάρα & τραγούδι)
Αυγερινή Γάτση (ακκορντεόν & τραγούδι)

καθώς και το ρεμπέτικο ντουέτο των:

Νίκο Κοντάλιπο (μπουζούκι & τραγούδι)
Νίκο Σαρηγιάννη (κιθάρα & τραγούδι)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η «Orpheum Phonograph» μια νέα - μη κερδοσκοπική εταιρία - παρουσιάζει την πρώτη της παραγωγή και μάλιστα σε δύο ξεχωριστές εκδόσεις (Ελληνόφωνη & Αγγλόφωνη). Αφορά στο βιβλίο του Σταύρου Κουρούση με τίτλο «ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΜΠΟΥΡΑ ΣΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ». Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για τα ελληνικά δεδομένα, το οποίο παρακολουθεί την ιστορία και εξέλιξη των λαϊκών αυτών οργάνων, ξεκινώντας από την αρχαία πανδουρίδα ή τρίχορδον, περνώντας στον ταμπουρά και καταλήγοντας στο μπουζούκι των πρώτων χρόνων του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Το συναρπαστικό αυτό μουσικό ταξίδι επικεντρώνεται στην άγνωστη ελληνική παράδοση από τον 17ο έως τις αρχές του 20ου αιώνα με πλήθος ιστορικών ντοκουμέντων καθώς επίσης πλούσιο υλικό από παλιές φωτογραφίες, γκραβούρες και πίνακες ζωγραφικής . Βασίζεται, κυρίως, σε ιστορικές αναφορές ελλήνων αγωνιστών της επανάστασης, σε αναλυτικές περιγραφές ξένων περιηγητών και σε καταγραφές διαφόρων ερευνητών.

Στα κείμενα του βιβλίου συμπεριλαμβάνεται επίσης η σημαντική εργασία του οργανοποιού Μιχάλη Μουντάκη πάνω στα όργανα της οικογένειας του ταμπουρά που ανήκαν στον θρυλικό Γιοβάν Τσαούς και τα οποία είχε ο ίδιος την ευκαιρία να εξετάσει από κοντά και να καταγράψει πληροφορίες και πολύτιμα συμπεράσματα.

Η παρούσα έκδοση συνοδεύεται από ηχητικό CD δεκαοκτώ ηχογραφημάτων μεταξύ του 1926 - 1932. Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιο υλικό και σε άριστη ηχητική κατάσταση, αν αναλογιστεί κανείς την παλαιότητά του. Το υλικό προέρχεται ως επί το πλείστον από πρωτότυπες μήτρες των αμερικάνικων εταιρειών Victor και Columbia, αλλά και από εξαιρετικής κατάστασης δίσκους 78 στροφών.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι για πρώτη φορά, για τα ελληνικά δεδομένα της δισκογραφίας, κυκλοφορούν εννιά ηχογραφήσεις της πρώιμης εποχής του γραμμοφώνου, οι οποίες είχαν απορριφθεί από τους τότε υπευθύνους παραγωγής των εταιρειών ως μη εμπορικές ή ως «κακές» μουσικές εκτελέσεις! Παρέμεναν ακυκλοφόρητες μέχρι την παρούσα πρώτη έκδοση τους και ογδόντα τέσσερα χρόνια μετά την ημερομηνία ηχογράφησης τους δημοσιεύονται για πρώτη φορά έχοντας ίσως το σημαντικότερο ενδιαφέρον.

Μερικοί από τους πρωτοπόρους του οργάνου περιλαμβάνονται στον δίσκο όπως ο Κών/νος Κοκοτής παίζοντας στη πρώτη ιστορικής σημασίας ηχογράφηση με ταμπουρά-μπουζούκι το 1926 δημοτικά τραγούδια της Πελοποννήσου, ο σπουδαίος Χιώτης μουσικός του μπάντζο, Παναγιώτης Τσώρος και ο Τριπολιτσιώτης μπουζουξής της Αθηναϊκής σχολής Θανάσης Μανέτας. Εξέχουσα θέση κατέχει όμως ο μεγάλος Σαμιώτης μπουζουξής Μανώλης Καραπιπέρης, του οποίου παρουσιάζεται για πρώτη φορά το πλήρες ηχογραφημένο έργο. Οι διπλές εκτελέσεις των τραγουδιών από τον Καραπιπέρη που εμπεριέχονται ηχογραφήθηκαν την ίδια ημέρα με διαφορά μόλις λίγων λεπτών μεταξύ τους, αποτελούν μια πιο από τις πιο σημαντικές μαρτυρίες για την τέχνη του λαϊκού αυτοσχεδιασμού, τόσο στο εκτελεστικό όσο και στο στιχουργικό μέρος.

Ο γνωστός συλλέκτης και παραγωγός δίσκων του ρεμπέτικου, ο Charles Howard, χαρακτήρισε την έκδοση αυτή ως την “πιο σημαντική έκδοση για το ρεμπέτικο των τελευταίων χρόνων”.

Για την εταιρεία «Orpheum Phonograph»

Σταύρος Κουρούσης
Κων/νος Κοπανιτσάνος
Αθήνα, Ιούνιος 2013

Οπότε αλλάζουμε ημερομηνία για το πικ νικ ή προλαβαίνουμε να πάμε και στην εκδήλωση???

είμαι κι εγώ σε δίλλημα. αν είναι να πάμε όλοι σούμπιτοι στην παρουσίαση έχει καλώς!

Έλα ρε Σταύρο!! Καλορίζικο!

Το περιμέναμε εναγωνίως.

Πού είναι το Πόλις Αρτ Καφέ;

πεσμαζόγλου 5, στο αίθριο της στοάς του βιβλίου. δες και εδώ, δεν χρειάζεται να έχεις φέιςμπουκ.

να ρωτησω κατι Σταυρο Κουρουση τετοια ακυκλοφορητα κομματια εχεις κι αλλα στη συλογη σου?

Ναι Υπαρχουν ,οχι ομως του Καραπιπερη,αλλων καλλιτεχνων μεσα απο αυτην την εκδοση και από το ποσο καλα θα παει .θα βγουνε και αλλες αναλογες εργασιες στο μελλον.

δεν θελω να σε κατηγορησω αλλα γιατι δεν τα βγαζεις ΟΛΑ τζαμπα η και οχι τζαμπα στο ιντερνετ η τελος παντων καπου που να μπορουν να τα ακουσουν ολοι γιατι ειναι η παραδοση μας και ειναι κριμα να τα ακουν εσυ και μερικοι αλλοι μονο. ολα οσα εχεις και ειναι ακυκλοφορητα ενοω.

Κύριε Κουρούση,συγχαρητήρια είναι ότι καλύτερο έχω δεί για το αγαπημένο μας <<ζητιανόξυλο>> περιμένω με αγωνία πότε θα το πιάσω στα χέρια μου να το ξεφυλλίσω ,και να ακούσω και τις ηχογραφήσεις.
Υπάρχει άραγε μέσα στο βιβλίο, φωτογραφίες πέραν του Καραπιππέρη,Μανέτα,ας πούμε του Αποστόλη Ζυμαρίτη,Μιμίκου βογιατζή,Γιάννης ο Γυαλιάς,και τέλος πάντων,μπουζουκτσήδων πρώτης γενιάς που δεν έχουν ηχογαφήματα πολύ θα ήθελα να τους δω και αυτούς τους μύθους του μπουζουκιού.
ΚΑΙ ΠΆΛΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.

Μα αυτό έκανε ρε παιδιά! Βγάζει ένα σιντί και, βλέποντας και κάνοντας, θα προχωρήσει πιθανόν και σ’ άλλες κυκλοφορίες!

Έτσι κι αλλιώς είναι θέμα χρόνου πότε κάποιος κάτοχος του σιντί θα το ανεβάσει στο ΥΤ όπως με χιλιάδες άλλα σιντί.

Γιατί ολη αυτή η δουλειά έχει πάρα πολύ κόπο, πολλά έξοδα, πολύ τρέξιμο και θέλει πολύ χρόνο να διαθέσεις όπως και μεράκι.
Δεν βλέπω το λόγο να απαιτούμε αυτή η προσπάθεια να γίνεται αφιλοκερδώς, να υποβάλεται κάποιος σε όλα αυτά χωρίς αντίκρυσμα.
Να με σχωρνάς ρε φίλε, αλλά και από ενα γιατρό, ένα μηχανικό, ένα δικηγόρο κλπ., έχεις την ίδια απαίτηση, να κοπιάζει για σένα αφιλοκερδώς;
Θα σου περνούσε δηλαδή απο το μυαλό να μην πλήρωνες για τις υπηρεσίες που θα σου πρόσφερναν;
Για τη συγκεκριμένη απόλαυση, να ακουσεις ακυκλοφόρητες ηχογραφησεις, καινούρια στοιχεία κ.λπ., γιατί έχεις αυτή την απαίτηση;

Καλές πωλήσεις στο βιβλιο σου Σταύρο.
Έχουμε γνωριστεί παλιότερα στο Μοναστηράκι όπου ψάχναμε και οι δυο μας για παλιούς δίσκους και είχα μεινει άφωνος με το πάθος σου.
Στο εύχομαι από καρδιάς.

Pepe μα αφου(περιπου) λεει οτι θα βγουν νεες κυκλοφοριες με τραγουδια αν παει καλα αυτη η εκδοση.Ροταω γιατι δεν κανει (αν δεν εχει κανει) (που υποθετω πως δεν εχει κανει) οτι ειναι δυνατον για να τα βγαλει ολα μαζι και καθονται τοσα, (φανταζομαι) χρονια σπιτι του τα τραγουδια και δεν βγαινουν προς τα εξω.

Φιλε Ευρυπιδη ,κατανοώ αυτο που λες αφού ξερω οτι προερχεται απο την αγαπη για το τραγουδι μας.
Θελω να πιστευω οτι θα βγουνε παρα πολλα εν καιρω εξαλλου αυτος ειναι ο σκοπος μου και ηδη δουλευω για τις επομενες τρεις εκδοσεις.Για αυτες τις ηχογραφησεις για να γινω πιο συγκεκριμενος υπηρχαν στα χερια καποιου συλλεκτη τα τελευταια 30 χρονια ο οποιος ομως δεν αφηνε κανεναν ουτε καν να τις ακουσει μισο δευτερολεπτο ,εγω τις ειχα τον τελευταιο εναμιση χρονο,ετοιμασα την εκδοση γιατι πιστευω οτι αυτες οι ηχογραφησεις ειναι μνημειωδεις και πολυ σημαντικες.Πιστευω οτι και η τιμη που θα διατιθεται 125 σελιδες με cd στα 16 ευρω οτι ειναι προσιτη για καποιον να το αγορασει.

σταυρο δεν εχω θεμα ουτε με σενα ουτε με την τιμη ουτε και με τον αν θες να βγαλεις λευτα απλως ροταω γιατι δεν βγαινουν ΟΛΑ μαζι (και τα υπολυπα τραγουδια που εχεις ενοω) και χρειαζεται να περιμενουμε τοσο. δηλαδη εναμισυ χρονο και ποσο ακομα καιρο για να βγουν ολα αυτα που εχεις σην κατοχη σου.(δικαιομα σου δικα σου ειναι οτι θες τα κανεις απλως ροταω).

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 18:25 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 18:17 —

Λες <<μεσα απο αυτην την εκδοση και από το ποσο καλα θα παει .θα βγουνε και αλλες αναλογες εργασιες στο μελλον.>>δηλαδη αν δεν παι καλα δεν θα βγουνε τα τραγουδια καθολου?

Δεν ειπα οτι δεν θα βγουνε ποτε ,ομως κανουμε ενα αγωνα ,προσπαθουμε ,δεν ξερω πως θα παει δεν εχω ξαναβγαλει ποτε τιποτα,επιθυμουμε να τα βγαλουμε με θεματικες ενοτητες πληροφοριες,φωτογραφικο υλικο κλπ

Γιαννη,Νικο σας ευχαριστω πολυ,ελπιζω να ερθετε και στην παρουσιαση να τα πουμε και απο κοντα ,δυστυχως Νικο μου το φωτογραφικο υλικο αυτων που αναφερεις το αναζητουμε ακομα,αυτο ειναι και το ενδιαφερον του να ψαχνεις.

δεν ειπα οτι ειπες οτι δεν θα βγουν ποτε απλως ρωτησα. δεν πηρα απαντηση στο αλλο ερωτημα δεν πειραζει σταματαω.

Συγχαρητηρια για τη δουλεια σας! Ανυπομονουμε και για το βιβλιο και για τα τραγουδια!
Ειναι ευχης εργον επιτελους σιγα σιγα να ανοιγουν τα “μπαουλα” των συλλεκτων και να βγαινουν αυτοι οι -μεχρι προτινος- καλα κρυμμενοι θυσαυροι. Προσωπικα, προτιμω να βγαινουν αυτα τα τραγουδια καλαισθητα, με την καταλληλη προσεγμενη επεξεργασια και αν ειναι δυνατον και τις απαραιτητες πληροφοριες σχετικα με τις πρωτοτυπες ηχογραφησεις. Τα παραπανω απαιτουν κοπο, ερευνα και προσοχη στη λεπτομερεια, και καταλαβαινω οτι δεν ειναι ευκολο να πραγματοποιηθει μονοκοπανια για μια ολοκληρη συλλογη. Απο εκει και περα, οπως ειπε και ο Πεπε, εφοσον ξαναβγαινουν στην κυκλοφορια, ειναι θεμα χρονου η επικοινωνια μεσα απο youtube, sealabs κλπ.

adouan δηλαδη προτιμας να βγουν καλεσθητα κτλ σε 200 χρονια απο το να παρεις το υλικο με τη μια και να γουσταρεις ηλικρινα δεν καταλαβαινω δλδ θα σε χαλασει αμα βγει πρωτα ολο το υλικο και μετα να βγουν τα καλαισθητα, με την καταλληλη προσεγμενη επεξεργασια και αν ειναι δυνατον και οι απαραιτητες πληροφοριες σχετικα με τις πρωτοτυπες ηχογραφησεις.

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής και πιστεύω ίσως να βοηθήσει τον Ευρυπίδη και εμένα -εύλογο το ερώτημά του-.
Πόσο μεγάλο είναι το υλικό που υπάρχει; Μιλάμε για 30, για 100 τραγούδια; Αν είναι εύκολο να μας πεις - αποκαλύψεις.
Το ρωτάω γιατί είναι λογικό να μην μπορούν να βγουν 60 τραγούδια με την πρώτη.

ΓΙΑΝΗΣ φιλε δεν ειχα δει την απαντηση σου γι αυτο απανταω τωρα, δεν απαιτησα (πως γινεται να λες οτι απετησα αφου δεν απετησα?) να γινει αφιλοκερδος, ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ τον ρωτησα γιατι δε βγαινουν ολα μαζι μονοκοπανια τζαμπα η οχι.ηθελα να μου πει οτι ποιο πολυ τον ενδιαφερει το <<οχι αφιλοκερδος>>.απο το να βγει το υλικο στον κοσμο με τη μια και οσο πιο γρηγορα γινεται(τζαμπα η οχι),γιατι αν δεν τον ενδιεφερε το πρωτο πιο πολυ απτο δευτερο θα τα εβγαζε τζαμπα η οχι, μνοκοπανια στο ιντερνετ η αλου.(εκτος αν δεν μπορει να το κανει αυτο βαση νομου η για καποιον αλλο λογο),δεν ειναι κακο να τον ενδιαφερει το <<οχι αφιλοκερδος>>,ουτε κακο να το πλασαρει σιγα σιγα για να γινει περισοτερο <<οχι αφιλοκερδος>> απλα ρωτησα για να το πει και ο ιδιος.ειναι πολυ πιθανων να κανω λαθος και να υπαρχουν αλοι λογοι για τους οποιους δεν μπορει να γινει αυτο που ζητησα γι αυτο εξαλου και ρωτησα. (αμα δεν καταλαβαινεται τον ηρμο των σκεψεων μου πειται να το ξαναγραψω γιατι στην εκθεση στο σχολειο εγραφα 4)