Επισκευή καπάκι μπουζουκιού

καλησπερα σε ολους,ρε παιδια βοηθηστε με γιατι μια αλλαγη καπακιου να κοστιζει 700 ευρω το λιγότερο? ενώ ενα καλό καπάκι κοστίζει 40-50 ευρω πόσα μεροκάματα-8αρα χρειαζεται αν πούμε ότι το μεροκάματο είναι 40 ευρω?ο κάθε μάστορας θα δουλέψει 130 ώρες πάνω στο όργανο? δε το πιστευω με τίποτα…

Υπάρχει μια Ιστορία με τον γνωστό κατασκευαστή κιθάρας Torres. Στην προσπάθεια του να πείσει οτι το καπάκι είναι το συμαντικότερο μέρος του οργάνου έκανε μια κιθάρα απο πεπιεσμένο χαρτί, εκτος απο το καπάκι που ήταν απο έλατο. Συμφωνα με την ιστορία η κιθάρα είχε κανονικό ήχο…
Αρα…καπάκι = όργανο (λίγο πολύ…)

Σκέψου την διαδικασία παλαίωσης του ξύλου αρχικά για να πάρεις εσυ το καπάκι. Αν το αγόρασε υπολόγισε την τιμή. Βάλε τα υλικά, ρεύμα κ.λ.π, τις εργατοώρες και κάπου εκεί κοντά θα είναι και η τιμή. Λογικά αν μιλάμε πάντα…

Παιδια δεν ξέρω και πολλά αλλά πάντως μου φαίνεται λιγο υπερβολικό το ποσο
Γιατι δεν ρωτάς και σε πέντε έξι διαφορετικούς οργανοποιούς δεν νομιζω οτι ολοι
εχουν την ιδια τιμή πιστευώ οτι θα βρείς και με λιγοτερα λεφτά

Έτυχε να παρακολουθήσω σχετικά πρόσφατα τη διαδικασία αλλαγής καπακιού σε μπουζούκι. Δεν μπορούσα να φανταστώ πόσο χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία είναι.

Αρχικά πρέπει να φύγει το παλιό καπάκι με πολλή προσοχή για να μην πάθει ζημιά το όργανο (και το κομμάτι που είναι κάτω από την ταστιέρα).

Στη συνέχεια οι επιφάνειες που θα πατήσει το νέο καπάκι πρέπει να τριφτούν με προσοχή.

Κατασκευάζεται το νέο καπάκι και τοποθετείται στο όργανο με την ταστιέρα ήδη κολλημένη (η προσαρμογή του καπακιού ανάμεσα στο σκάφος και την ταστιέρα θέλει χρόνο και τέχνη).

Στη συνέχεια λουστράρεται και φυσικά το όργανο με το νέο καπάκι πρέπει να έχει τουλάχιστον την ίδια ηχητική ποιότητα αν όχι καλύτερη.

Η διαδικασία αυτή πήρε περίπου δύο εβδομάδες, αυτό σημαίνει με τιμή 700? περίπου 1500? για το μάστορα το μήνα. Δε νομίζω ότι είναι υπερβολική η τιμή ούτε το μεροκάματο του μάστορα. Φυσικά η επισκευή αυτή αξίζει να γίνει σε καλά, και προφανώς σχετικά ακριβά όργανα, δεν υπάρχει λόγος να δώσεις 700? για ένα όργανο που κοστίζει αρχικά 300?.

Η διαδικασία αλλαγής καπακιού όπως την γνωρίζω εγώ είναι η εξής :
α) αφαίρεση ταστιέρας
β) αφαίρεση παλαιού καπακιού
γ) καμάρωμα και τοποθέτηση του νέου καπακιού.
δ) τοποθέτηση ταστιέρας.
ε) βερνίκωμα.
Ο κάθε μάστορας όταν του πας ένα όργανο για επισκευή παίρνει κάποια ρίσκα, ειδικά αν είναι άλλου κατασκευαστή το όργανο, γιατί δεν ξέρει με τι κόλλες έχουν κολληθεί τα διάφορα μέρη του και γενικά τι θα αντιμετωπίσει. Είναι υποχρεωμένος όμως αν σέβεται το όνομά του να σου παραδώσει το όργανο αστέρι. Αν υποθέσουμε ότι όλα του πάνε καλά, έχει να αντιμετωπίσει εύκολα αναστρέψιμες κόλλες ( π.χ. ψαρόκολλα ) τότε ίσως βγάλει ένα καλό μεροκάματο. Σε αντίθετη περίπτωση θα μετανοιώσει που το ανέλαβε. Η επισκευή είναι πολύ πιο δύσκολη από την εξ’ αρχής κατασκευή και απαιτεί περισσότερες ώρες εργασίας. Υπολόγισε και τίποτε φιλετάκια, φιγούρες, τριψίματα και λοιπές παράπλευρες απώλειες για να έχεις πλήρη εικόνα. Προσπαθώ ερασιτεχνικά να φτιάξω δυο όργανα εδώ και δέκα μήνες και έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι τιμές που χρεώνουν οι περισσότεροι κατασκευαστές είναι σωστά μελετημένες για να βγει το μεροκάματό τους, εκτός λίγων εξαιρέσεων υπερτιμημένων, αλλά και υποτιμημένων.
Τελειώνοντας να σου πω ότι πιθανόν να εύρισκες και λίγο παρακάτω από τα 700, όλα όμως είναι σχετικά. Αν θέλεις οπωσδήποτε να επισκευάσεις το όργανο και είναι καλός ο μάστορας δώσε τα χρήματα με την ψυχή σου, δίνοντας βαρύτητα πιο πολυ στην εγγύηση της εργασίας του, παρά στο οικονομικό.

Αγαπητέ ΒΡΑΔΥΝΕ

Νομίζω ότι την απορία σου την έχει καλύψει πλήρως ο φίλος Πενίας.

Εγώ απλώς θα ήθελα να προσθέσω κάτι επιπλέον.
Δεν νομίζω ότι η αμοιβή ενός εξειδικευμένου τεχίτη όπως του οργανοποιού θα πρέπει να αξιολογείται με το μεροκάματο.
Η κατασκευή η ποιότητα και η αξιολόγηση ενός μουσικού οργάνου είναι κάτι πολύ περισσότερο από τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του. Διαφορετικά θα ήταν ένα απλό έπιπλο, όλα τα όργανα θα είχαν τον ίδιο ήχο κλπ.

Σε εργασίες τέτοιου τύπου υπάρχει η λεγόμενη ταρίφα συν το κόστος των υλικών. Η τιμή της ταρίφας διαφέρει από κατασκευαστή σε κατασκευαστή και μερικές φορές το κόστος στον Χ κατασκευαστή μπορεί να είναι πολλαπλάσιο του κόστους του Ψ. Κάθε κατασκευαστής αξιολογεί τον χρόνο του, την τεχνική του και τη φήμη του με διαφορετικό τρόπο.

Αν χρησιμοποιήσουμε την λογική αυτή του μεροκάματου, θα πρέπει να σκεφθούμε πόσο θα κόστιζαν οι διάφορες εργασίες στην επισκευή ή κατασκευή ενός σπιτιού και πόσο κοστίζουν στην πραγματικότητα.
Χτίσιμο, ελαιοχρωματισμός, τοποθέτηση πλακιδίων, γύψινα, κατασκευή τζακιού … κλπ. Το κόστος θα ήταν ελάχιστο.
Έχετε ποτέ επισκευθεί φανοποιό για επισκευή και βάψιμο αυτοκινήτου;
Έχετε πάει το παιδί σας για ιδιαίτερο; Πόσο στοιχίζει η ώρα; 20, 30, 40, 50 … Ευρώ;
Για να μην αναφερθώ στο μεροκάματο των μηχανικών, δικηγόρων, γιατρών κλπ.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη η τιμή αυτή είναι τιμή εκκίνησης για την επισκευή καπακιού.

υποθετω οτι ο μαστορας που θα κανει την δουλεια θα ασχολειται συγχρονως και με την επισκευη η κατασκευη αλλων οργανων γιαυτο θα του παρει τοσες πολλες ωρες.:019:

αν ο καθε κατασκευαστης οργανων πιστευει οτι χρειαζεται 700 ευρω για τοποθετηση ενος καπακιου ,περιπου οσα λεφτα παιρνει ενας υπαλληλος μισθο τον μηνα, τοτε τι να πω;:mad:

προσωπικα προτιμω να παω να παρω ενα νεο οργανο, Ματσικας π.χ ,παρα να σκασω κοροιδιστικα λεφτα.
τον εγωισμο μου τον βαζω παραπανω απο το τον ηχο του καθε κατασκευαστη.

ΕΛΕΟΣ ΛΥΠΗΘΗΤΕ ΜΑΣ

Κάποτε σε μια πώληση ενος κοσμήματος, όπου ήμουν παρών ρωτά η πελάτης την τιμή.Απαντά ο πωλητής ο οποίος τυγχάνει κουμπάρος μου “τόσο”, “μα π’οσο πάει το γραμμάριο ο χρυσός και το καράτι;” απαντά εκείνη."Κυρία μου δεν πουλάμε κοσμήματα με το βάρος,παρ όλα αυτά υπάρχουν καταστήματα που πουλούν " απαντά.Έτσι και εδώ υπάρχουν και κατασκευαστές που ευχαρίστως θα επισκεύαζαν ένα καπάκι με πολύ λιγότερα χρήματα.Τον προσωπικό ήχο όμως θα τον πληρώσεις καλέ μου φίλε.Γιατί εκεί ο οργανοποιός “στέκεται” μπροστά στο όργανό σου, και αναλόγως επεμβαίνει.Και αυτό φυσικά πληρώνεται και μάλιστα ΟΧΙ ΑΚΡΙΒΑ. Γιατί εγώ να αναλάβω μιαν επισκευή πιό χρονοβόρα και μπελαλίδικη ,από το να φτιάξω εξ αρχής ένα καινούργιο όργανο - όπου δεν θα έχω και προβλήματα τέτοιου είδους-; Το πρόβλημα νομίζω ξεκινά όταν όπως πολύ σωστά είπες , ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΓΩΙΣΜΟ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ.

Φιλε arxarie αν ο μη γεννητο τρακαρεις το αμαξι και πας στο φανοποιο και σου πει π.χ 1000 ευρω με τα ανταλλακτικα για να το φτιαξει και το αμαξι σου ειναι ενα καλο θα το αφησεις και θα πας να παρεις αλλο φτηνο?. Κατι τετοιο εννοεις με την απαντηση σου ποιο πανω. Αν το οργανο του φιλου ειναι ενα ακριβο και προτιστως καλο οργανο τα 700 ευρω δεν ειναι πολλα για μια σωστη και καλη επισκευη που θα προσεγγιζει τον πρωην ηχο του οργανου αν οχι και καλυτερο. Δεν θα αναφερω υλικα και εργασια διοτι αναφερθηκα ηδη παραπανω. Ο καθε γιατρος παιρνει διαφορετικη αμοιβη για μια εγχειρηση. Και οντως το καπακι ειναι μια εγχειρηση καρδιας για το οργανο…

Δεν γνωρίζω αν το «μεροκάματο 40 ευρώ» ειπώθηκε πολύ στα σοβαρά. Αν, ναι…

Μόνο το ένσημο του οργανοποιού να υπολογίσει κανείς, είναι περίπου 30-35 ευρώ την ημέρα.
Οπότε, αν θεωρείται τίμιο το μεροκάματο του οργανοποιού στα 40 ευρώ τότε το κέρδος του είναι 5-10 ευρώ, στο οχτάωρο.
Δεν θα ήθελα να συμπεριλάβω και τα υπόλοιπα. Ενοίκιο ,ρεύμα , τηλέφωνο κ.τ.λ γιατί θα πάθω έμφραγμα…

ευχαριστω για τις διαφορετικές απόψεις που καποιες απο αυτες ειναι τελείως αποριπτέες με τη δική μου παντα λογική.σας παραθέτω ότι το όργανο το 2000 κόστισε 670.000 δραχμές και δε δίνω 700 ευρω για ένα σκέτο καπάκι χωρίς καμία φιγούρα, θα το αφήσω όπως είναι, επισης για όσους ξέρουν σας ενημερώνω ότι αν πήγαινε γνωστός οργανοπαικτης δε θα επαιρναν τα ίδια χρήματα και… φίλε μου πες μου που παίρνουν 1500 ευρω το μηνα να πάω και εγώ…τελειώνοντας σε ένα κλάδο με απεδεδειγμένα 70% ανεργία και από εκείνους που τους χρειάζεσαι για να έχεις δουλειά η κοινή λογική είναι ότι όταν σε χρειαστούν και εκείνοι δε βγάζεις τα σπασμένα απο την αναδουλειά που υπάρχει και σε εσένα…
σας ευχαριστώ όλους…

συνεχιζω να επιμενω οτι 700 ευρω για αλλαγη σε ενα καπακι ειναι πολλα λεφτα.
υποθετω οτι μιλαμε για καθαρο κερδος κοντα στα 600 ευρω .
αν κατσει ο οργανοπιος και ασχοληθει μονο με την συγκεκριμενη επισκευη ,δεν νομιζω οτι θα του παρει πανω απο μια μερα.

τα ενσημα του οργανοποιου στοιχιζουν οσο τα ενσημα ολων των ασφαλισμενων στο ΤΕΒΕ.

και οχι ρε παιδια δεν ειναι εγχειρηση ανοικτης καρδιας,ΕΛΕΟΣ,μαυτα και μαυτα που λεμε σε λιγο θα μας ζητανε 5-6 χιλιαρικα για επισκευη.

Το όργανο του οποίου την επισκευή ανάφερα σε προηγούμενο post ήταν γνωστού οργανοπαίχτη και το νέο καπάκι ήταν πανομοιότυπο με το αρχικό. Η αντικατάσταση έγινε από τον κατασκευαστή του οργάνου και κόστισε περισσότερα από 700?.

Τα 1500? μηνιαία έσοδα (χωρίς δώρα χριστουγένων, πάσχα και άδειας) για κάποιον που έχει χρόνια προϋπηρεσία σε μια τέχνη και θεωρείται πολύ καλός μάστορας και έχει και οικογένεια να ζήσει είναι υψηλός μισθός;

Μήπως τον κατατάσσει στην κατηγορία των Golden Boys;

Μήπως έχουμε την απαίτηση να παίρνουμε όργανα διαμάντια από μαστόρους που αμοίβονται με τον μισθό πρωτόμπαρκου ανειδίκευτου εργάτη;

Αν ένα όργανο μας φαίνεται ακριβό απλά δεν το αγοράζουμε. Υπάρχουν άπειρες επιλογές για όλες τις τσέπες. Αν δίνεις όμως πολλά λεφτά για όργανο η επίσκευή του θα είναι αντίστοιχα ακριβή. Το κόστος σέρβις και τα ανταλλακτικά της Ferrari δέν έχουν καμία σχέση με τα αντίστοιχα της FIAT.

Συμφωνώ με τον Σπάρους…Αν αλλάξουμε καπάκι σε βιολί (πράγμα που γενικά δεν γίνεται)σε οποιοδήποτε αξιπρεπή μάστορα στην Ευρώπη μπορεί να μας ζητήσουνε απο 2 μέχρι 6 χιλιάρικα…
700 ευρώ δεν είναι τραγικό ποσό για το συμαντικότερο μέρος του οργάνου (σε αντίθεση με τη φιγούρα που αναφέρθηκε, η οποία δεν είναι το συμαντικότερο μέρος του οργάνου…)

Αν δεν θες να τα δωσεις μην το φτιαξεις ετσι εχει η κατασταση. Αν θεωρεις οτι το οργανο δεν αξιζει τα λεφτα αυτα για επισκευη πολυ απλα το αφηνεις ως εχει… Συνηθως αν κατι θεωρουμε οτι αξιζει τοτε το πληρωνουμε. Αλλα μαλλον για να εχεις φιλε βραδυνε τετοιυς ενδοιασμους σημαινει οτι δεν σε πολυνοιαζει κιολας… Για να λεμε και την αληθεια. Η τιμη παντως που σου ειπανε ειναι μεσα στα πλαισια…

το αν με νοιαζει ή οχι ασε φιλε μου να το ξέρω εγω καλύτερα,σιγουρα η τιμή ειναι μεσα στα πλαισια,αυτα όμως που καθορίζονται απο εκκείνους…και μιας και είσαι απο λέσβο μπορει κάποια στιγμη να το συζυτήσουμε απο κοντά…επισης φιλε σπαρους οταν αγοραζεις ενα οργανο ακριβο προφανως δινεις αυτα τα χρηματα για να μην αντιμετωπισεις τετοιου ειδους προβλήματα, το παραδειγμα με τη φεραρι και το φιατ το θεωρω πολυ αντιπροσωπευτικο!!!φίλοι μου ας κλείσει το θέμα μιας και απάντηθηκε το ερώτημα μου…

Καλησπερα σε ολους.Κατ αρχην θα πρεπει να κανουμε μια μικρη αναλυση ολης της επισκευης για να διαφωτιστει και ο φιλος βραδυνος και οποιος αλλος ενδιαφερεται.
Ακουστηκαν πολλες αποψεις αλλες υπερβολικες και αλλες οχι.ολοι πιστευω οτι συμφωνουμε οτι το καπακι ειναι η ψυχη του οργανου.Ειναι μια πολυ σοβαρη επισκευη η οποια απαιτει πολυ καλη τεχνικη απο τον μαστορα που θα την φτιαξει.Ο καθε μαστορας λοιπον κοστολογει την τεχνη του αναλογα.
Ασ παρουμε τα πραγαμτα απο την αρχη ομως
Κοστος καπακιου=2-20ε το πολυ
Κοστος μιας απλης φιγουρας 20-50 3
Σιριτια-πλαστικα-απλη τρυπα 10-25 ε
βερνικια-γυαλοχαρτα κλπ 12-20 ε.
Αν λοιπον βαλουμε ολα τα υλικα το κοστος θα ανερθει απο 44 μεχρι 115 ε.Μια μεση λυση λοιπον ειναι τα 75 ε.Μεγαλη διαφορα απο τα 700.Δηλ κερδος 625 ε περιπου για μια επισκευη που 0 συνολικος χρονος της ειναι βαρια βαρια 5-6 ωρες
Αν δηλαδη εβαζε και καμμια φιγουρα με οστρακα και τρυπα οστρακο δεν εφτανε ουτε το χιλιαρικο!!!
εδω λοιπον θα συμφωνησω με τον φιλο βραδυνο οτι τα 700 με απλες φιγουρες ειναι πολυ υπερβολικα λεφτα.εχει υπερτιμηθει στην προκιμενη περιπτωση η τεχνη.
Και μαλιστα σε τοσο δυσκολες εποχες.Μια πολυ λογικη τιμη με απλα υλικα θα ηταν 250-300 ε.Με οστρακα σε φιγουρα και τρυπα τα 450-500 θα ηταν παλι μια πολυ λογικη τιμη.
Η αλλαγη μιας φετας ξυλου δεν μπορει να συγκριθει ουτε με εγχειρηση καρδιας ουτε με την δουλεια του λαμαρινα οπως πολυ αστοχα εθεσε ο φιλος λαικος.Ου
τε μπορει να συγκριθει η δουλεια του οργανοποιου με την δουλεια του γιατρου.Εκεινος εχει να κανει με ζωες και οχι με αψυχα υλικα.Αλλωστε αυτοι παιζουν με την υγεια του κοσμακη και εχουν ισως εναν λογο παραπανω να πληρωθουν καλυτερα.
Η αποψη μου λοιπον ειναι οτι ολοι για ενα μεροκαματο παμε.Ειναι λιγο τραβηγμενο να ζητουνται τα 600 ε για 6 ωρες οταν ο χ πελατης επαγγελματιας η ερασιτεχνης παει για τα 50-80 ε.Προς θεου μην καταληξουμε να εχουμε την ιδια νοοτροποια με του γιατρους και να παταμε στην αναγκη του αλλου.Σε αυτες τις δυσκολες εποχες νομιζω οτι πρεπει να κυριαρχισει η λογικη πανω απ ολα.Προσωπικα προτιμω να εχω 10 τετοιες επισκευες με 250 ε παρα να εχω μια με 700.Με αυτην την λογικη πιστευω οτι ολοι μπορουν να ειναι ευχαριστημενοι.

Έχω θέσει ως όρο στον εαυτό μου, να μη συμμετέχω σε δημόσιες συζητήσεις που αφορούν θέματα κόστους στην οργανοποιία.Γι`αυτό και δε θα αναφερθώ καθόλου επί της ουσίας.

Συμφωνώ κατ`αρχήν με τον Παναγιώτη μόνο στι ότι «Ο καθε μαστορας κοστολογει την τεχνη του αναλογα.»
Καθώς επίσης και με τον Βραδυνό στο ότι «οταν αγοραζεις ενα οργανο ακριβο προφανως δινεις αυτα τα χρηματα για να μην αντιμετωπισεις τετοιου ειδους προβλήματα,»

Θέλω όμως να προσθέσω στη συζήτηση το εξής:
Όταν αλλάξει το καπάκι ενός οργάνου, τότε πλέον έχουμε ένα νέο όργανο ! Αυτό σημαίνει απλά πως μπορεί να έχουμε ένα πολύ καλύτερο ή ένα πολύ χειρότερο όργανο. Το νέο αποτέλεσμα οφείλεται αποκλειστικά στο μάστορα που έκανε την αλλαγή, τα υλικά και την τεχνική που χρησιμοποίησε και κατά φυσική συνέπεια όλη τη φιλοσοφία και την πρακτική (προσωπική) άποψή του στο θέμα της κατασκευής.

Έτσι, δεν μπορούμε να πούμε πως έχουμε πλέον ένα όργανο του Χ μάστορα που έκανε την αρχική κατασκευή (από την οποία τις περισσότερες φορές δεν έχει κατασκευάσει καν το σκάφος). Γι`αυτό το λόγο, η δεοντολογία της επισκευής απαιτεί ο μάστορας που έκανε την αλλαγή καπακιού να κολλήσει δίπλα στην ετικέτα του αρχικού κατασκευαστή και τη δική του, που να αναφέρει το είδος επισκευής (αλλαγή καπακιού) και ημερομηνία.

Ίσως μία τέτοια επέμβαση να μπορεί να γίνει και όπως την περιγράφει ο Παναγιώτης (σε κόστος υλικών και εργατοώρες). Μπορει όμως να γίνει και με εντελώς διαφορετικά υλικά και πολλαπλάσιες εργατοώρες. Τις διαφορές τιμών λοιπόν που γνωρίζετε για τα όργανα των διάφορων κατασκευαστών, να τις περιμένετε και στην επισκευή.

Διαλέγετε, αξιολογείτε και παίρνετε…

Μπράβο ρε niavent.Συμφωνώ μαζί σου σε όλα.Βέβαια δεν θα συμφωνούν οι άλλοι οργανοποιοί μαζί σου γιατί μάλλον τους χαλάς την πιάτσα.Όχι και 700? ρε παιδιά.Μην τρελαθούμε.Να μην απορούν μετά αν δεν έχουν δουλειά.