Επιλογή μεταξύ λαούτου και μπουζουκιού για ξεκίνημα

Καλησπερα παιδιά,
ειμαι καινουργιος στο φορουμ και θα ήθελα τη βοήθεια σας. Ειμαι ενδιάμεσα στο να ξεκινήσω κριτικό λαούτο ή μπουζούκι. Θα μπορούσατε να με διεκολείνεται λεγοντάς μου κάποιες δυσκολίες ή ιδιομορφίες που έχει το καθένα (αν υπάρχουν);Οπως για παράδειγμα αμα υπάρχει διαφορά στον χρόνο εκμάθησης μιας που ο χρόνος μου είναι περιορισμένος.

Αν και δεν παίζω κανένα από τα.δυο όργανα
Ασχολούμαι και παρακολουθώ και τα δύο γιατί
αγαπάω τα εγχορδα οπότε ότι κι αν πω δεν έχει όση βαρύτητα όσο μια απάντηση από κάποιον έμπειρο οργανοπαίχτη . Η διαφορά είναι στο παιξιμο . Στους ρυθμούς και στον τρόπο παιξίματος . Όμως το κύριο είναι τι θες ν
παιξεις ρεπερτοριακα . Κανένα όργανο δεν μαθαινεται ποιο γρήγορα από άλλο οπότε αυτό αφορά τι προτιμάς περισσότερο . Δυστυχώς κανένα από αυτά δεν ανοίγει τον δρόμο στο ένα ρεπερτόριο η στο άλλο . Κάτι άλλο που πρέπει να σκεφτείς είναι ποιο ρόλο προτιμάς . Σολίστας που παίζει μπροστά μπουζούκι η ρυθμική συνοδεία με αυτοσχεδιασμούς και περάσματα . Πάντως ο,τι και αν διαλέξεις δεν θα το μετανιώσεις η μουσική είναι κάτι το πανέμορφο και πότε δεν ξέρεις αν θα παίξεις επαγγελματικά και που θα σε παει . Το φόρουμ παρέχει αρκετή βοήθεια σε ότι και αν αρχίσεις
Σου εύχομαι τα καλύτερα !!!
Υστερόγραφο : αν και υπάρχουν μουσικά ομοιότητες αυτό που εννοώ είναι ότι το ρεπερτόριο που παίζεται στο ένα όργανο δεν θα εφαρμοστεί εύκολα στο άλλο

2 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ με τον Johnkosguit: Αν θες να παίξεις κρητικά με λαούτο, θες λαούτο. Αν θες να παίξεις ρεμπέτικα με μπουζούκι, θες μπουζούκι.

Η αλήθεια είναι ότι με το λαούτο, αφού κατακτήσεις κάποιο άλφα επίπεδο, μπορείς να συνοδεύεις ακόμη και τραγούδια που δεν τα 'χεις ξανακούσει (εντυπωσιάζοντας όσους δεν ξέρουν μουσική, που θα απορούν πώς τ’αρπάζεις έτσι στον αέρα). Στο μπουζούκι δεν παίζει κάτι τέτοιο. Αλλά βέβαια αυτό δεν είναι κριτήριο επιλογής! :slight_smile:

Πράγματι η διαφορά τους έγκειται κυρίως στο ρεπερτόριο.

Δεν ξέρω όμως μήπως με το κρητικό λαούτο δυσκολευτείς να βρεις δάσκαλο (εκτός Κρήτης), ενώ στο μπουζούκι σε κάθε γωνιά στην Ελλάδα φαντάζομαι θα υπάρχει κάποιος να σου δείξει κάτι…

Συμφωνώ θα έχεις θέμα αν δεν βρίσκεσαι είτε στην Κρήτη η στην Αθήνα καθώς σε νησιά και στη. Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχουν αρκετοι δάσκαλοι αλλά φαντάζομαι ότι όλο και κάτι θα βρεις αν είσαι εκτός Κρήτης η Αθήνας

καλώς ήρθες!
είναι δυο διαφορετικά όργανα, το καθένα με άλλη λογική και διαφορετικό ρεπερτόριο. διαλέγεις με ποιο θα ξεκινήσεις, αναλόγως τί σου αρέσει περισσότερο, και άμα πάει καλά πιάνεις και το άλλο μετά.
το λαούτο είναι πιο πολύ συνοδευτικό (αλλά και σολιστικό άνετα), ενώ το μπουζούκι καθαρά σολιστικό. το να παίζεις συνοδεία είναι πιο εύκολο στην αρχή, και θα σε βάλει πιο σωστά στο θέμα του ρυθμού. αλλά δεν πρέπει να είναι κριτήριο η ευκολία, ότι και να ξεκινήσεις θέλει χρόνο και αφοσίωση.
δασκάλους θα βρεις εύκολα και για τα δύο, ειδικά σε μεγάλες πόλεις. παντού έχει μπουζουξήδες και κρητικούς (και συλλόγους κρητών). πιθανόν να βρείς και δάσκαλο 2 σε 1!
καλή αρχή σε ό,τι αποφασίσεις!

3 «Μου αρέσει»

Το πιο όργανο θα επιλέξεις είναι καθαρά δική σου προτίμηση.Δεν μπορεί κανείς να σου πει αυτό θα σου πάρει λιγότερο ή περισσότερο χρόνο να το μάθεις.Και τον καλύτερο δάσκαλο να έχεις αν δεν κάνεις εξάσκηση αυτά που σου δείχνει δεν προοδεύεις.Οπότε δεν μπορεί κάποιος να σε βεβαιώσει ότι μπουζούκι θα μάθεις σε 6 χρόνια ενώ λαούτο σε 5 χρόνια.Όλα δύσκολα είναι.Καταστάλαξε στο τί όργανο θες με βάση το τί θα σου αρέσει να παίζεις.
Και επειδή σε βλέπω αναποφάσιστο έχε στο νου σου και άλλα όργανα εκτός αυτών των δυο.Κάτσε επεξεργάσου στο μυαλό σου τί σου αρέσει και ξεκινάς με το καλό αφού βρεις δάσκαλο και όργανο.

2 «Μου αρέσει»

Φίλε @μυστης αρχικά να σε καλωσορίσω στο Φόρουμ κι εγώ με τη σειρά μου. Καλές συζητήσεις να έχουμε!

Όσον αφορά το ερώτημα σου, επειδή κι εμένα μου αρέσει και το κρητικό λαούτο και το μπουζούκι και έχω ακούσματα και από τα δύο, θα σου έλεγα ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά όργανα.
Εγώ θα διαφοροποιηθώ λίγο από τους προλαλήσαντες ( προ-γράψαντες :stuck_out_tongue: ). Κατά τη δική μου άποψη υπάρχει μια “λύση” συμβιβαστική στο τι να επιλέξεις … “το κρητικό μπουζούκι” ή όπως είναι πιο γνωστό “το μπουλγαρί”.
Σε αυτή τη περίπτωση έχεις τη δυνατότητα να καλύψεις σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο και την κρητική παράδοση με παίξικο είτε συνοδευτικό, είτε σολιστικό και παράλληλα εάν το επιθυμείς να περάσεις σε ταμπαχανιώτικα ή / και ρεμπέτικα. Παιχτηκά είσαι ανάμεσα και στα δύο όργανα και πίστεψε με σε μια παρέα πάντα θα διαφέρεις και θα γίνεσαι κάπως το επίκεντρο. Δε σου κρύβω ότι κάποια στιγμή θα ήθελα κι εγώ να μάθω να παίζω …

3 «Μου αρέσει»

σωστός ο μηχανικός του πλοίου! κι εγώ το σκέφτηκα το μπουλγαρί, αλλά παρ’ό,τι είναι μερακλήδικο όργανο νομίζω πως έχει πιο περιορισμένο και παλαιικό ρεπερτόριο από τα άλλα δύο. αυτός που θα ξεκινήσει με μπουλγαρί πρέπει να είναι αποφασισμένος γι’αυτό.
όχι βέβαια ότι δεν μπορεί να παίξει και έξω από ταμπαχανιώτικα, ένα είδος ταμπουρά είναι οπότε παίζει από αδέσποτα ρεμπέτικα, δημοτικά, παραδοσιακά, κρητικά… όμως δεν θα παίξεις τσιτσάνη ή σύγχρονη συνοδεία σε κρητικά.

Σωστός ο Άλκο!

Να σημειώσουμε ότι το μπουλγαρί έχει δύο βασικά κουρδίσματα. Το ένα είναι σαν τρίχορδου μπουζουκιού, το άλλο σαν τις τρεις από τις τέσσερις χορδές του λαούτου. Άρα, σε ό,τι αφορά το αριστερό χέρι, από το μπουλγαρί με το ένα κούρδισμα περνάς αυτόματα σε όλα τα τρίχορδα και με το άλλο σχεδόν αυτόματα (με πολύ μικρή επιπλέον προσπάθεια) στο λαούτο.

1 «Μου αρέσει»

Εάν δεν είσαι κρητικός, μάθε μπουζούκι.

2 «Μου αρέσει»