Μετάβαση από μπαγλαμά σε μπουζούκι!

Καλησπέρα,
Παίζω ερασιτεχνικά μπαγλαμά μερικά χρόνια, που μου τον είχαν χαρίσει .Τον τελευταίο καιρό σκεφτόμουν να πάρω μπουζούκι για να μάθω να παίζω (3χορδο ή 4χορδο δεν ξέρω).Το μπάτζετ που μπορώ να διαθέσω είναι 1000-1500€ .Θα μπορούσε κάποιος να με βοηθήσει και να με συμβουλεύσει τι να επιλέξω , τι να προσέξω και από πού να το αγοράσω …; Ευχαριστώ

Καλώς όρισες Στάθη! Καλή χρονιά με ωραίες συζητήσεις.
Είναι σημαντικό να διαλέξεις τον τύπο που σε ενδιαφέρει (3χ ή 4χ), βασικά αναλόγως το ρεπερτόριο που θες να παίξεις. Από κει και πέρα υπάρχουν ένα σωρό σχετικά θέματα στο φόρουμ, και το μπάτζετ σου είναι μια χαρά για αξιοπρεπές και καλό όργανο.
Περισσότερο θα ήθελα να σταθώ σε μια συχνή δυσκολία όταν περνάς από τον μπαγλαμά στο μπουζούκι (και όχι το αντίστροφο). Στον μπαγλαμά όλα είναι πιο εύκολα και στα δύο χέρια, ενώ στο μπουζούκι θέλει μεγαλύτερη ακρίβεια και προσοχή. Βέβαια θα σε ανταμείψει γιατί θα μπορείς να παίζεις όλα τα κομμάτια που θέλεις, χωρίς περιορισμούς. Δεν το λέω υποτιμητικά για τον μπαγλαμά, απλά είναι διαφορετικό όργανο με τον δικό του χειρισμό και ρεπερτόριο.
Το χέρι της πένας αγκαλιάζει το σκάφος και βρίσκει αμέσως τη θέση του, ενώ στο μπουζούκι πρέπει να τοποθετηθεί σωστά ενώ νοιώθεις ότι είσαι στον αέρα (σε σχέση με πριν). Ενώ στο χέρι της ταστιέρας, στον μπαγλαμά οι μελωδίες βγαίνουν χωρίς να δίνεις πολύ σημασία στον δαχτυλισμό, πράγμα που στο μπουζούκι πλέον είναι απαραίτητο για να παιχτούν καλά οι φράσεις (επίσης το δάχτυλο να πατάει ακριβώς πριν το τάστο και όχι πιο πίσω).

3 «Μου αρέσει»

Πιστεύω πως άνθρωπος που να διάλεξε να παίζει μπαγλαμά, στατιστικά θα είναι μάλλον του παλιότερου ρεμπέτικου παρά του νεότερου λαϊκού. Πράγμα που κατ’ αρχήν οδηγεί στο τρίχορδο.

1 «Μου αρέσει»

Τον σκέφτηκα, αλλά πολλές φορές ο μπαγλαμάς θεωρείται ένα εύκολο και οικονομικό σκαλοπάτι πριν το μπουζούκι. Και εφόσον ο άνθρωπος ρωτάει για 3χ ή 4χ, προφανώς υπάρχει αυτό το δίλημμα.

2 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα και πάλι ,
Μάλλον τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα θα ήθελα να μεταβώ στο 4χορδο λογικα διότι θα ήθελα πέρα από το ρεμπέτικο ρεπερτόριο που το αγαπώ ,να μπορώ να παίζω και τραγούδια πιο λαϊκά με αυτές τις ωραίες πενιες που έχουν .Θα είναι δύσκολο βέβαια μπορεί να χρειαστώ και δάσκαλο… Αλλά σε αρχικό στάδιο θα ήθελα αν μπορούσατε με αυτό το μπάτζετ που σας είπα ,που να ψάξω να βρω το όργανο (οργανοποιο, μαγαζί).

ΥΓ και επί τη ευκαιρία να μου φρεσκαρει και τον μπαγλαμά :joy:

2 «Μου αρέσει»

Στο τριχορδο παιζονται ΟΛΑ τα λαικα. Στο τετραχορδο θα πας για περισσοτερο action στις μπασες και για τις πιο πληρεις συγχορδιες-αρμονιες. σαν οργανα ειναι το ιδιο πραμα. Ο χειρισμος κανει τη διαφορα. Το τριχορδο εχει την πλειοψηφια των γνωστων λαικων τραγουδιων στο ενεργητικο του. Αν στο μπαγλαμα επαιζες το φτωχομπουζουκο του Χιωτη δε χρειαζεται να σου πουμε πολλα, αλλιως ετοιμασου να μαθεις καινουργιο οργανο! Πενα, χειρισμος δαχτυλοθεσιες διαφερουν αρκετα.
ΕΠισης στο τετραχορδο μπορεις καλλιστα να αποδωσιες και παλια ρεμπετικα αμα σου κατσει.

Να πούμε βέβαια ότι η επιλογή ανάμεσα σε 3χ και 4χ έχει απασχολήσει τόσους πιο πριν από σένα, ώστε το φόρουμ είναι γεμάτο με παρόμοιες συζητήσεις. Κάνε μια αναζήτηση και πολύ πιθανόν να βρεις πτυχές του θέματος, που σε είχαν απασχολήσει κι εσένα, να φωτίζονται άπλετα.

1 «Μου αρέσει»

Καλά το σκέφτεσαι αφού θες και το ρεπερτόριο του 4χ, βέβαια για όλες αυτές τις πενιές που σου αρέσουν σίγουρα θα χρειαστείς δάσκαλο. Παράλληλα με τον μπαγλαμά θα έχεις μια εικόνα για την λογική του 3χ, και θα μπορείς στο μέλλον να ασχοληθείς και με το μπουζούκι αν θες. Γενικά, ξεκίνα με κάτι απλό και στρωτό ώστε να φτάσεις με σίγουρα βήματα στα πιο περίπλοκα παιξίματα που συνήθως έχουν τα λαϊκά.
Για όργανο δεν μπορώ να πω κάτι γιατί δεν έχω καμιά επαφή με το τετράχορδο. Αν βρεις όμως δάσκαλο, θα σε βοηθήσει και αυτός στην επιλογή του οργάνου. Το μόνο που μπορώ να σου πω μια που ψάχνεις για 4χ, είναι να μην ασχοληθείς με δούγιες και όστρακα και φιγούρες (όσο λιγότερα τόσο πιο τίμιο το όργανο). Εκτός από την περίπτωση που ο οργανοποιός φτιάχνει ένα κορυφαίο όργανο και σε αντιστοιχία με την γενικότερη ποιότητα ανεβάζει και την διακόσμηση μαζί -αλλά αυτό αφορά εντελώς διαφορετικό μπάτζετ.