Από που να αρχίσω

Καλησπερα κι από εμένα στο φόρουμ. Κ;τ αρχάς συγγνώμη αμα είμαι σε λάθος θέμα.

Είμαι 16 κι ασχολούμαι πάρα πολύ με την μουσική (κυρίως κλασσική). Παίζω 10 χρόνια πιανο 5 βιολί με δάσκαλο και αυτοδίδακτος κιθάρα 3 χρόνια. Έχει παρει διπλώματα σε αρμνονιες κ.α.

Θέλω όμως να κάνω το μεγάλο βήμα και να πιασω τα ρεμπέτικα (αγάπη μου από μικρό παιδι αλλα δεν με άφηναν οι γονείς μου). Η απορία μου είναι ποιο όργανο θα μου προτεινατς να αγοράσω, θα τα πληρώσω με τι χαρτζιλίκι μου (150 ευρω 2 χρόνια τα μαζευω) και θέλω να μου πειτε τι μου προτεινετε ώστε να είναι κάτι ποιοτικο. Αμα ειναι θα δανειστω από καναν φιλί ή τον Δεκέμβρη θα παω για κανα μεροκάματο ελιές για να συμπληρώσω διαφορά.

Γενικά επειδή είμαι συναισθηματικος θέλω να αντέξει στον χρόνο έστω χωρίς να μπορώ να παιζω. Ουσιαστικά ρωτάω ποιο ρεμπετικο όργανο είναι ποιο οικονομικό ώστε να έχει καλή ποιοτητα.

Ευχαριστώ που διαβασατε όλο το κείμενο και για τον χρόνο σου να μου απαντησεις

10 «Μου αρέσει»

Καλώς όρισες Θανάση. Το όργανο που θα πάρεις εξαρτάται από το τί τραγούδια σ’ αρέσει να ακούς και κυρίως το τί ύφος θες να έχουν οι δικές σου εκτελέσεις όταν παίζεις. Μπουζούκι-μπαγλαμάς και τζουράς είναι στην ίδια οικογένεια, (ίδιο κούρδισμα κτλ) απλά το καθένα έχει το δικό του ύφος. Μπορείς να μας πεις τι ακούς ώστε να έχουμε μια εικόνα, αν και αυτό είναι δικό σου θέμα κατά βάση, είναι υποκειμενικό.
Το πιο οικονομικό θα είναι ένας μπαγλαμάς. Για κάτι καλό θα χρειαστεί να συμπληρώσεις μερικά λεφτά αλλά αν έχεις κάποιον που ξέρει ίσως να βρεις και καλό μεταχειρισμένο όργανο. Προφανώς ότι δίνεις παίρνεις, οπότε για να έχει πρωτίστως καλό ήχο και αντοχή στο χρόνο, να είναι ευκολόπαιχτο και πολλά άλλα, θα πρέπει να πάρεις ένα όργανο που να είναι προσεγμένο, από μάστορα δηλαδή και όχι τα έτοιμα-μαζικής παραγωγής.
Γενικά, υπολόγισε για ένα αξιόλογο όργανο από 200-250 και πάνω για μπαγλαμάδες, 400-500+ για τζουράδες και 700-800+ για μπουζούκια. Ε προφάνως ανάλογα το μάστορα, τα ξύλα, τη διακόσμηση οι τιμές παίζουν, αυτά τα έγραψα έτσι πολύ γενικά.

2 «Μου αρέσει»

Καλώς ήρθες.Να το πάρουμε από την αρχή.Θέλεις να πάρεις μπουζούκι για να παίξεις ρεμπέτικα ή και κιθάρα?Γιατί αν έχεις κιθάρα έστω κλασσική κάτι θα μπορείς να παίξεις πιστεύω αλλά ας σου πούνε οι πιο έμπειροι με την κιθάρα.Για μπουζούκι τρίχορδο πιστεύω το μίνιμουμ για ένα αξιοπρεπές όργανο είναι τα 360 ευρώ από Μάτσικα.Εγώ που έδωσα 400 από το ίδιο μαγαζί μια χαρά είναι το όργανο.Το έχω δυο χρόνια χωρίς να μου παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα.
Από εκεί και πέρα αφού ξέρεις και βιολί το έχεις σκεφτεί να συνοδεύεις με αυτό ρεμπέτικα?Μπορεί να μην παίζεις όλα τα τραγούδια αλλά σίγουρα θα μπορείς πολλά.Δεν ξέρω πόσα είδη βιολιών υπάρχουν αλλά το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον σαν όργανο.Αλλά και σε αυτό θα σου απαντήσει κάποιος πιο έμπειρος με το όργανο.
Καλή τύχη σε ότι αποφασίσεις.

2 «Μου αρέσει»

Σε νιώθω αφού και εγώ δένομαι με τα όργανα.
Θα σου πρότεινα στα λεφτά που διαθέτεις έναν μεταχειρισμενο η και καινούργιο σκαφτό μπαγλαμά ο οποίος θα γεράσει μαζί σου. :wink:

2 «Μου αρέσει»

Καλώς όρισες και από μένα! Νομίζω ότι αν θες αρχικά να ασχοληθείς με το ρεμπετικο η κιθάρα είναι ένα πάρα πολύ καλό σημείο, καθως έχει και αυτή σημαντική θέση και ενα καλό σολιστικο ρεπερτόριο. Από την άλλη πιστεύω ότι σημαντικό είναι να σκεφτείς αν θα πάρεις κάποιο μπουζούκι είδες τι ρόλο αρχικά θες να εχεις. Ο μπαγλαμάς έχει συνοδευτικό ρόλο όμως έχει πολλές δυνατότητες σολιστικες. Ο τζουρας είναι ένα όργανο που εγώ τουλάχιστον έχω παρατηρήσει να παίζεται εκτός παλκου και πιο πολύ παρειστικα (βέβαια υπάρχουν εξαιρέσεις όπως ο Γιάννης Λεμπέσης), χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι δεν μπορεί να παίξεις και επαγγελματικά. Τέλος το μπουζούκι έχει καθαρά σολιστικο ρόλο και είναι μπροστά. Μακροχρόνια η μετάβαση από το ένα όργανο στο άλλο είναι πολύ εύκολη και μπορείς να παίξεις και τα τρία με ευκολία. Τώρα όσον αφορά το οικονομικό προτείνω να εξοικονόμησεις όσα μπορείς για να πάρεις ένα αξιοπρεπές όργανο (όταν έλθει η στιγμή μπορείς να συμβουλευτεί το φόρουμ). Εγώ προς το παρόν προτείνω να κάνεις μια εισαγωγή στο ρεπερτόριο μέσω της κιθάρας. Τώρα για ποιο από τα τρία όργανα θα διαλέξεις προτείνω να ψάξεις υλικό στο διαδίκτυο και το φόρουμ καθως θα βρεις πληθώρα πληροφοριών. Συγνώμη για την πολυλογία. Εύχομαι το καλύτερο!

2 «Μου αρέσει»

Φίλε γιατί δε ξεκινάς με τα όργανα που έχεις, παίζοντας σμυρνέικα και όχι μόνο με το βιολί π.χ; Στην κιθάρα που είσαι αυτοδίδακτος και είναι το τρίτο σου όργανο, ξεκίνα παίζοντας συνοδεία με τις ηχογραφήσεις, και σιγά σιγά βρες και κανένα μπουζουξή να παίζετε μαζί. Αν βρεις ότι γουστάρεις αλλά θέλεις ντε και καλά τρίχορδο, τότε γιατί όχι, να αγοράσεις, και θα έχεις ήδη μάθει πολλά παίζοντας βιολί και κιθάρα.

4 «Μου αρέσει»

εχεις ηδη στα χερια σου τον βασιλια των οργανων. η γνωμη μου ειναι να του αφοσιωθεις ολοτελα!

Θανάση καλώς ήρθες!
Εγώ βλέπω δύο δρόμους, αλληλοσυμπληρούμενους, που βέβαια προτάθηκαν ήδη και οι δύο.
Το να αλλάξεις ρεπερτόριο στα όργανα που ήδη παίζεις (κιθάρα και βιολί, ακόμα και πιάνο) φαίνεται προφανής λύση αλλά έχει πολλές δυσκολίες και παγίδες. Το ρεμπέτικο και γενικά το παραδοσιακό έχει διαφορετική τεχνική, συχνά κόντρα σε ό,τι έχεις μάθει από την κλασική παιδεία. Από την άλλη εφόσον υπάρχει η ευχέρεια μπορείς να την εκμεταλλευτείς.
Ένα καινούριο όργανο, αφιερωμένο στο ρεμπέτικο, είναι μια πολύ καλή λύση αφού θα αξιοποιήσεις τις γνώσεις σου από τα άλλα όργανα αλλά δεν θα μπλεχτούν οι τεχνικές και το ύφος. Προτείνω σκαφτό μπαγλαμά λόγω κόστους, εκτός και αν βρεις κανένα μεταχειρισμένο τζουρά. Θεωρώ απαραίτητο να κολλήσεις ένα-δυό πενηντάρικα ακόμα γιατί με μικρό κόστος θα σου ανοίξουν πολλές επιλογές και θα ανέβεις σημαντικά σε ποιότητα.
Αν πάρεις από τον Μάτσικα θα έχεις ένα αξιόπιστο όργανο με αξιοπρεπή ήχο, αν και μπαγλαμάδες φτιάχνουν αρκετοί ημιεπαγγελματίες με καλα΄αποτελέσματα και πιο προσωπικό ήχο και αισθητική. Μπορείς να απευθυνθείς στον @manos_tourpalis που έχει ικανοποιήσει αρκετούς από το φόρουμ και όχι μόνο.
Καλή αρχή σε ότι κάνεις, και είμαστε εδώ για κάθε σου απορία.

4 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πολυ όλους σας. Σε ρεμπέτικο γενικά ακουω αγαθωνα, Βαμβακάρη και μερικά αδέσποτα. Από εκεί και περα για την ιδέα της κιθάρας και του βιολιου το έχω δοκιμάσει και με ξενίζει να παιζω ένα ρεμπέτικο του και μετά με το ιδιο οργανο, (άρα και παρομοιο ηχο) να παιζω κλασσική. Επισης θέλω να παιζω σολα με το όργανο και δεν με ενδιαφέρει το να συνοδευω.

Τέλος να πω πως έβγαλα μουσικό γυμνάσιο κι έχω μάθει και 5κομμ;τια σε ταμπουρα. Για αυτό σκεφτόμουν να μεταπήδησε σε μπουζουκι αλλά με τρομάζει το κόστος.

4 «Μου αρέσει»

Από ότι κατάλαβα θες μπουζούκι.Τότε εγώ θα σου πρότεινα Μάτσικα.Όχι όμως κάτω από τα 360 ευρώ.Το κόστος όπως καταλαβαίνεις είναι ανάλογο.Δηλαδή με τα 360 θα πάρεις ένα απλό τίμιο όργανο που είναι φτηνό λόγω μαζικής παραγωγής.Άλλος ο ήχος αυτού και άλλος ενός μπουζουκιού με 1300.
Πάντως ειλικρινά δεν πιστεύω ότι θα το μετανιώσεις αν πάρεις αυτό με τα 360.Δηλαδή δεν είναι του πεταματού.Σίγουρα αν βρίσκεσαι Αθήνα μπορείς να πας να το δοκιμάσεις.

1 «Μου αρέσει»

Να είσαι καλά, χαρά μας να βοηθάμε!
Κατ’αρχήν μην μπλέκεις πρώτες εκτελέσεις με επανεκτελέσεις (πχ Μάρκο με Αγάθωνα), όσο προσεγμένες και να είναι θα έχουν σχέση πρωτότυπου-φωτοτυπίας.
Δεύτερον, ο ήχος του οργάνου αλλάζει πολύ στο παραδοσιακό/ρεμπέτικο παίξιμο, τόσο στην κιθάρα όσο και στο βιολί. Δεν έχει να κάνει τόσο με το όργανο, όσο με τον χειρισμό από τον παίχτη.
Τρίτον, αφού θέλεις Μάρκο θέλεις μπουζουκοειδές, από μπαγλαμά μέχρι μπουζούκι. Μην υποτιμάς τον μπαγλαμά πάντως, στο πειραιώτικο ρεμπέτικο σολάρει μια χαρά (ειδικά άμα αρχίσεις και τα ντουζένια).
Τέταρτον, ο Μάτσικας κάνει δόσεις και ειδικά άμα δώσεις 150 προκαταβολή θα είναι πολύ μικρές. Βέβαια δεν ξέρω αν αυτό ισχύει κάτω από ένα ορισμένο ποσό.

4 «Μου αρέσει»

Θανάση αν αρχίζεις να παίζεις θα διαπιστώσεις πως, ότι όργανο και να κρατάμε, όλοι πρέπει να μάθουμε να σολάρουμε αλλα και να συνοδεύουμε (οκ, εκτος αν είσαι μόνο φωνή).Μη σε φοβίζει αυτό, όμορφο είναι.

Αυτό που λες να αλλάζεις απο κλασικα σε άλλο ύφος στο βιολί είναι πρόβλημα που καταλαβαίνω γιατί το έχω και γω.
Θα σου λεγα το εξής:
Απο ότι βλέπω έχεις μπει σφαιρικά στη μουσική, και σε οτι αφορά την παιδεία( δυτική/τροπική) αλλα και στις τεχνικές εγχόρδων αφου είσαι και νυκτός και τοξωτός.
Το καθε έγχορδο κάτι θα φέρει στο μουσικό σου προφίλ,όσο προχωράς. Το βιολί ίσως σου μάθει πιο άμεσα λυρική έκφραση.η πένα ίσως σου διδάξει μια πιο άμεση ρυθμικη καλλιέργεια.
Πριν λοιπόν κάνεις αγορές, άρχισε να θεωρείς ένα όργανο ως το μουσικό σου σπίτι και απο εκεί ανοίξου σε ένα άλλο, αναζητώντας να σε διδάξει κάτι συγκεκριμένο.
Τα πολλά όργανα απαιτούν χρήματα, χρόνο και ενέργεια και ίσως μετά απο κάποιο σημείο να αποσπούν.
Ίσως είναι καλύτερα να έχεις ένα κύριο όργανο (γιατί όχι το βιολί σου πχ) και να κάνεις άλλες τυχών επενδύσεις όσο προχωράς και αναζητάς γνώση μέσα απο την τεχνική οργάνων.

6 «Μου αρέσει»

Βαμβακαρη? Αδεσποτα? Καλως ορισες καλε μου φιλε!
Το βιολι ειναι ενα οργανο που στα ρεμπετικα σκιζει. Παντου ενα βιολι κανει τη διαφορα. Αλλα υπαρχουν και τα μορια σε καποιους σκοπους. Αλλη θεωρια απο αυτην στην οποια εισαι πολυ καλος. Αλλα γουστο θελει και βγαινει ακρη.
Η κιθαρα και η κλασσικη, χρησιμοποιειται στο λαικο ρεπερτοριο, αλλα δεν ειναι κατεξοχην οργανο στα αδεσποτα. Ειναι ομως στα ρεμπετικα του Μαρκου.
ΤΟ πιανο για οποιο ρεπερτοριο αν ο παικτης παιζει, ειδικα μετα το 50, ειναι μελι.
Οργανο καλο με 150 δυστυχως δεν παιρνεις. Τουλαχιστον σιγουρα οχι μπουζουκι. Καλη αρχη

6 «Μου αρέσει»

Ο Γκολες επαιζε στους πρωτους τρεις δισκους με ενα βιοτεχνικο τετραχορδο της κακιας ωρας. Ο παικτης κανει τη διαφορα, αλλα και ενα καλο οργανο κανει πιο ισια την ανηφορα. Μαθε με οτι μπορεις. Θα ερθει η ωρα για καλο οργανο.

5 «Μου αρέσει»

Με μια εξαίρεση, κατά τη γνώμη μου.
Κι ας μην παίζεις ακόμη μπουζούκι ή κάτι από αυτά, τσεκαρε το Νίκο Βραχνά, ναι μεν επανεκτέλεση αλλά όχι ότι κι ότι.
Εαν σ αρέσει αυτό το στυλ, είναι μάθημα κανονικό, μπορείς να “κλέψεις” πράγματα.

1 «Μου αρέσει»

Ειλικρινά ευχαριστώ όλους σας. Μου δώσατε μια αρκετά καλή εικόνα. Από ότι κατάλαβα όλα τα όργανα είναι εξίσου καλά. Πιθανότατα για την περιπτωση μου το μπουζουκι να είναι ποιο ευκολο αλλά ο μπαγλαμας κάτι το διαφορετικό(και θέλω μια νέα προκλιση οπότε εκεί μάλλον θα καταληξω). Από την άλλη μου είπε ένας θείος μου πως ίσως να έχει ένα παλιο μπουζουκι 30ετιας τότε πανακροβο χειροποιητο, (δεν ξέρει τίποτα αλλο). Αυτό πως σας ακουγεται;

5 «Μου αρέσει»

Χαίρομαι που βοηθήσαμε!
Ενδιαφέρουσα η πρόταση του θείου, αρκεί να μην είναι τετράχορδο και να μην θέλει πάνω από 150 ευρώ να επισκευαστεί. Βέβαια υπάρχουν λύσεις να το κουρδίσεις σαν τρίχορδο…

3 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα και από εμένα, φίλε Θανάση.

Εάν δεν έχεις αποφασίσει ακόμη, μπορείς να πάς σε ένα οποιοδήποτε κατάστημα με όργανα, να κοιτάξεις τη βιτρίνα ή, ακόμη καλλίτερα, να μπεις και μέσα. Έτσι θα δεις, αρχικά, ποιο όργανο σε “τραβάει” να πιάσεις στα χέρια σου. Όχι να παίξεις (αν και έχεις τις βάσεις από την κιθάρα), αλλά να πάρεις μια αίσθηση. Ζήτα άδεια να “γρατζουνίσεις” λίγο το όργανο. Να το ακούσεις και να δεις, ποιος ήχος σε κάνει να νοιώθεις καλλίτερα; Μπουζούκι; Τζουράς; Μπαγλαμαδάκι; Γιατί υπάρχει μεγάλη διαφορά, πώς θα ακούσεις ένα όργανο σε ένα τραγούδι είτε σόλο είτε σε ορχήστρα σε κάποιο βίντεο ή μουσικό κομμάτι.

Εγώ επέλεξα να παίξω μπουζούκι, όταν ξεκίνησα να παίζω ρεμπέτικα (και να με συγχωρούν οι υπόλοιποι φίλοι του forum για τη “βλασφημία” :stuck_out_tongue: ) σε ukulele. Επίσης, παίζω κλαρίνο και πιάνο. Τίποτε από αυτά δε με τράβηξε τόσο, όσο το μπουζούκι.

Πιθανότατα να χρειαστείς και κάποιον δάσκαλο, αφού επιλέξεις και αγοράσεις όργανο. Τουλάχιστον για τα βασικά, όποια και όσα και αν είναι αυτά, ανάλογα με το όργανο, που θα επιλέξεις. Διότι, απ’ ό,τι φαντάζομαι, άλλον χειρισμό και θέσεις έχει μία κιθάρα και άλλα ένα μπουζουκάκι 4χορδο ή τρίχορδο. Εκτός εάν θες να μάθεις εντελώς πρακτικά και να παίζεις μόνο σε μία ή δύο χορδές, έτσι για το κέφι και το μεράκι σου.

Ό,τι κι άν αποφασίσεις, εύχομαι να το ευχαριστηθείς!

Υγ: Εάν μού επιτρέπεις, γιατί δε σού επέτρεπαν οι γονείς σου, να ασχοληθείς με το ρεμπέτικο;

1 «Μου αρέσει»

Δεν είναι για όλες τις ηλικίες.Σε ένα παιδί στα 10 12 να του μαθαίνεις τραγούδια για ναρκωτικά,φυλακές σκοτωμούς κτλ. δεν είναι κάπως?Γνώμη μου πάντα για να μην παρεξηγηθώ.

1 «Μου αρέσει»

Υπάρχει τεράστια συλλογή ρεμπέτικων, με πιο ασφαλή θέματα.
Βέβαια, εσύ τότε αλλά και τώρα, ενδιαφέρεσαι για την όμορφη και ξεχωριστή μελωδία τους και όχι τόσο για τη θεματολογία τους. Σ’ ευχαριστώ που μού απάντησες στο ερώτημά μου.

Εν τέλει, τι έχεις αποφασίσει για όργανο; Ή είσαι ακόμη υπό σκέψη;
Εγώ πάντως το όργανό μου, το πήρα από τον Νάκα, ένα φθηνό μαζικής παραγωγής, αφού το έδειξα σε δάσκαλο μπουζουκιού (όχι τον δικό μου) με 238 € . Έως να μάθω να παίζω κανονικά και σωστά τουλάχιστον.

Διόρθωση (Edit): έγραψα τι αποφάσισες, διότι νόμισα ότι μού απάντησε ο Θανάσης.

1 «Μου αρέσει»