Εκμάθηση μπουζουκιού

Καλησπέρα σας, εδώ και αρκετό καιρό περνούσε η σκέψη από το μυαλό μου να μάθω μπουζουκι, ανέκαθεν μου άρεσε ο ήχος καθώς μεγάλωσα σε καφενείο που συχνά ερχόντουσαν ρεμπέτες και έπαιζαν. Τώρα οι απορίες μου είναι οι εξής: το πιο συνηθισμένο είναι τριχορδο ή τετραχορδο, ιδανικά στο μέλλον θα ήθελα να γνωρίζω και τα δυο. Ωστόσο βρήκα μια προσφορα ενός
solist mk10 ak τετραχορδου μπουζουκιού , πείτε μου την γνώμη σας πως σας φαίνεται το συγκεκριμένο. Επίσης να σας τονίσω ότι δεν σκαμπαζω μια περη μουσικής θεωρίας, νότες, συγχορδίες ή το άλλο υπάρχει.

1 «Μου αρέσει»

Καλημέρα.Καλώς όρισες στο φόρουμ.Πιστεύω το σημαντικότερο όλων είναι να δεις τί όργανο προτιμάς τρίχορδο ή τετράχορδο και να βρεις και έναν δάσκαλο που θα σου μάθει το όργανο.Μην πας μόνος σου να πάρεις ένα όργανο που απλά είδες στο διαδίκτυο.Για να είμαι όμως ειλικρινής δεν γνωρίζω το όργανο που σε ενδιαφέρει απλά καλό θα είναι να το εγκρίνει κάποιος γνώστης.
Καλή συνέχεια σε ότι αποφασίσεις εύχομαι και η σκέψη σου να μάθεις μπουζούκι να γίνει και πράξη γιατί αυτό είναι το σημαντικό.

3 «Μου αρέσει»

Φίλε Κώστα καλωσήρθες.

Ασφαλώς το πρώτο βήμα στην εκμάθηση οργάνου είναι να διαλέξεις τι όργανο θα μάθεις. Σχεδόν αναπόφευκτα θα διαλέξεις είτε 3χ είτε 4χ (η τρίτη επιλογή θα ήταν και τα δύο παράλληλα - δεν προτείνεται), με την προσπάθεια να μην κάνεις τη λάθος επιλογή και μετά χρειαστεί ν’ αλλάξεις.

Το δίλημμα ανάμεσα στα δύο είδη μπουζουκιού έχει απασχολήσει πολλούς πριν από σένα. Αν κάνεις μια αναζήτηση στο φόρουμ θα δεις ότι, από δεκάδες συζητήσεις με παρόμοιο θέμα, το ρεζουμέ είναι το εξής:

Η επιλογή είναι κυρίως θέμα γούστου, ωστόσο το κάθε είδος μπουζουκιού συνδέεται πρωτίστως και με ορισμένο ρεπερτόριο: 3χ - πιο προς παλιό ρεμπέτικο, 4χ - πιο προς νεότερο λαϊκό. Σκέψου ότι η κυρίως ιστορία του τετράχορδου (πέρα από μικρές προδρομικές εμφανίσεις) ξεκινάει με τον Χιώτη, όταν είχε διαμορφώσει το γνωστό του στυλ. Όλα τα πιο πριν, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Χιώτη στις αρχές, είναι με 3χ. Αυτό σαν μπούσουλας…

1 «Μου αρέσει»

Σχετικά με «τρίχορδο – τετράχορδο», θεωρώ προσωπικά ότι η στόχευση σε ευχέρεια στη χρήση και των δύο παράλληλα, δεν είναι ό,τι ιδανικότερο για έναν ερασιτέχνη. Το σωστό είναι να αποφασίσεις, βασιζόμενος στο ρεπερτόριο που θα προτιμήσεις, τί είδους όργανο θα επιλέξεις. Επίσης, η ιδέα του να προτιμήσεις ένα συγκεκριμένο όργανο απλά και μόνο επειδή είναι σε καλή προσφορά, δεν είναι η καλύτερη. Βάλ’ τα κάτω και διάλεξε τί θέλεις, με τη λογική και το συναίσθημα.

Aυτό το solist κάτι μου λέει, που στο μυαλό μου έχω καταχωρίσει ως όχι ιδιαίτερα θετική περίπτωση. Ποιος τα φτιάχνει, ξέρουμε; Σε ποιες τιμές διατίθενται;

Όσο για τα περί θεωρίας, μη σε απασχολεί καθόλου: η συντριπτική πλειοψηφία των (καλών!) ερασιτεχνών δεν ασχολήθηκε ποτέ με θεωρία, πριν ξεκινήσει να μάθει να παίζει.

1 «Μου αρέσει»