Τι να διαλεξω τριχορδο η τετραχορδο

Καλημερα σε ολους! Οντας καινουργιος στον χωρο της μουσικης θα ηθελα μια βοηθεια ως προς το τι ειδους μπουζουκιου να διαλέξω. Τα ακουσματα μου γενικα ειναι ρεμπετικα αλλα και πιο συγχρονα λαικα μεχρι τον Καζαντζίδη και τον μητροπανο. Ειμαι λοιπον σε διλλημα ως προς την επιλογη του μπουζουκιου. Μπορει καποιος να με κατατοποισει ; (ενδικτικα καλλιτεχνες που ακουω μπιθικωτσης, Χρηστάκης, ζαγοραιος , τσιτσανης , καζαντζιδης , αγαθωνας κ.α)

Καλώς όρισες! Όπως τα περιγράφεις, με λαϊκά ακούσματα και ρεμπέτικα από δεύτερες εκτελέσεις, μάλλον τετράχορδο θα πρότεινα. Εξάλλου αν κάποια στιγμή σου αρέσουν οι πρώτες εκτελέσεις των ρεμπέτικων και σου ανοίξει η όρεξη, μπορείς να δοκιμάσεις και το τρίχορδο.

1 «Μου αρέσει»

Σας ευχαριστώ πολύ!
Τι θα πρέπει να προσέξω στην αγορά ενός μπουζουκιού? Σε τι κόστος κυμαίνονται τα καλά τετράχορδα και τα τρίχορδα αντιστοίχως?

Πολλά πράγματα πρέπει να προσέξεις, και εκεί μπορεί να σε βοηθήσει κάποιος που ξέρει (φίλος, δάσκαλος, κλπ). Αλλά σίγουρα πρέπει να γουστάρεις το συγκεκριμένο όργανο, να σου κάνει κλικ που λέμε! Τόσο στον ήχο όσο και στο χέρι σου.
Νομίζω για ένα αξιοπρεπές χειροποίητο μπουζούκι, οι τιμές κυμαίνονται χοντρικά στα 1000-1500 ευρώ. Πιο κάτω έχεις μαζικής παραγωγής όργανα, πιθανότατα στα τετράχορδα να έχεις καλύτερα όργανα στην χαμηλή κατηγορία λόγω της τυποποίησης και της μεγαλύτερης παραγωγής. Στην ανώτερη και ανώτατη κατηγορία, οι τιμές πάνε όσο θέλει ο αγοραστής και ο πωλητής. Το θέμα σε κάθε περίπτωση είναι να υπάρχει καλή σχέση τιμής-αξίας (χωρίς κατασκευαστικά λάθη τα φτηνά, χωρίς άχρηστες διακοσμήσεις ή παπάτζες τα ακριβά).

1 «Μου αρέσει»

Απ’ αυτά που λες, φαίνεται πως είσαι πιο κοντά στο τρίχορδο, μιας και τα ρεμπέτικα και οι καλλιτέχνες που ανέφερες (Τσιτσάνης, Ζαγοραίος, Αγαθώνας κ.λπ.) συνδέονται άμεσα με αυτό. Το τρίχορδο έχει πιο “παραδοσιακό” ήχο, ιδανικό για ρεμπέτικα και παλιότερα λαϊκά. Είναι επίσης πιο “μινιμαλιστικό”, πράγμα που μπορεί να σε βοηθήσει να μπεις πιο εύκολα στο πνεύμα της μουσικής.

Από την άλλη, αν θες να παίξεις και πιο σύγχρονα λαϊκά, όπως Καζαντζίδης ή Μητροπάνος, τότε ίσως το τετράχορδο να σου δώσει περισσότερες δυνατότητες, ειδικά για πιο πολύπλοκα ακούσματα και περισσότερα ακόρντα.

Τελική συμβουλή: Πήγαινε σε ένα μαγαζί και δοκίμασε και τα δύο. Δες ποιο σου “κάθεται” καλύτερα στο χέρι και ποιο ήχο νιώθεις πιο κοντά σου :wink:

1 «Μου αρέσει»

Καλωσόρισες στο Φόρουμ και στον κόσμο της μουσικής γενικά.

Ακούς κυρίως δεύτερες εκτελέσεις ρεμπέτικων και παλιά λαϊκά και από τα νεότερα λαϊκά όχι τα πιο μοντέρνα. Επομένως, με βάση τα ακούσματά σου θα έλεγα ότι θα ταίριαζε ένα “λαικό”/σύγχρονο τρίχορδο.

Όσον αφορά την επιλογή του συγκεκριμένου οργάνου δε θα διαφοροποιηθώ από τον Liga_rosa παραπάνω λέγοντας σου να βρεις κάποιον πιο έμπειρο από εσένα να πάρεις μαζί σου στη βόλτα στα μαγαζιά των μαστόρων.
Για τις τιμές τους όπως τα είπε!

2 «Μου αρέσει»