"Μεταποίηση" Τετράχορδου σε Τρίχορδο

Κατ αρχήν καλησπέρα σε όλους (είναι τιμή μου να επανέρχομαι μετά απο 3+ χρόνια απουσίας, αλλά να μαι πάλι! :Ρ )
Έχω λοιπόν αυτή τη στιγμή δύο μπουζούκια, ένα “επαγγελματικό” για πιο σοβαρές καταστάσεις και καλό παίξιμο, και το μαθητικό μου που είναι ένα κούτσουρο των 200ε που έκανε εξαιρετική δουλειά όταν μάθαινα, αλλά λόγω του βάρους του με δυσκολεύει πολύ στο παίξιμο και κουράζει το χέρι μου.
Και τα δύο είναι τετράχορδα, όμως καταλήγω να περνώ δυσανάλογο χρόνο στο “καλό” και το άλλο είναι αχρησιμοποίητο. Επίσης έχω και έναν μπαγλαμά (της κακιάς ώρας, του εμπορίου που λέμε), με τον οποίο απέκτησα εμπειρία και στο τρίχορδο παίξιμο, όμως τα χοντρά μου δάχτυλα είναι απαγορευτικά για σοβαρή ενασχόληση!!
Σκέφτηκα λοιπόν να μετατρέψω το μαθητικό μπουζούκι σε τρίχορδο για να δω κι άλλα κομμάτια πιο παλιά και να εμπλουτίσω ακόμα περισσότερο τις γνώσεις μου, καθώς και να παίζω πιο εύκολα. Έχω 2 ερωτήσεις που θα ήθελα να κάνω.

  1. Θεωρείτε ότι ο ήχος του μπουζουκιού αυτού θα είναι πολύ μακρινός και ξένος από το original τρίχορδο, λόγω ίσως διαφορετικού μεγέθους μανικιού, σκάφους κτλ κτλ; Υπάρχει δηλαδή διαφορά στις διαστάσεις τρίχορδων και τετράχορδων (πέρα από την προφανή του μανικιού και του καβαλάρη), και αν ναι, θα επηρεάσει πολύ τον ήχο; Δεν με ενδιαφέρει να είναι τελείως “μερακλωτικός”, απλά να έχει μια κάποια ροπή προς το ηχόχρωμα του τρίχορδου.

  2. Θα αγοράσω τις κλασικές χορδές για τρίχορδο και θα κουρδίσω σε ΡΕ-ΛΑ-ΡΕ, όμως τι θα κάνω με την πρώην ΝΤΟ? Στην αρχή έλεγα να την βγάλω μια και καλή μιας και δεν θα χρησιμοποιείται, διάβασα όμως στο φόρουμ ότι κάποιοι την αφήνουν ανοιχτή, συχνά κουρδισμένη αλλιώς. Εάν την βγάλω τελείως υπάρχει περίπτωση να κάνω ζημιά στην κατασκευή (αφαιρώντας πίεση που είχε “συνηθίσει” εδώ και χρόνια), ή μπορω να την αφήσω, και αν ναι, σε τι νότα θα βόλευε να κουρδιστεί;

Αυτά τα λίγα, ευχαριστώ για τον χρόνο σας!!

Καλησπέρα!!
Γνώμη μου, όσον αφορά το ηχόχρωμα του οργάνου, σαφώς το τρίχορδο με το μικρότερο σκάφος, συχνά πιο στενό, θα απέχει από το δικό σου πολύ. Το σκάφος του τριχόρδου το κάνει πάντα πιο στακάτο, πιο “αυστηρό” από το τετράχορδο όπου το βάθος του το κάνει πιο γεμάτο και δίνει όγκο στον ήχο. Παρ’ όλ’ αυτά, το “παραδοσιακό” σκάφος του τριχόρδου σήμρα δεν εφαρμόζεται τόσο πολύ, δηλαδή πολύ φτιάχνουν τρίχορδα με το ίδιο (ή παρεμφερές) καλούπι του τετραχόρδου, δημιουργώντας έτσι όργανα πιο λαικά. Επομένως το σκάφος νομίζω δεν πρέπει να σε απασχολεί τόσο αφού λες ότι δεν σε ενδιαφέρει τό τόσο μερακλωτό. Αυτό όμως που έχει να κάνει με την ποιότητα του ήχου είναι και η ποιότητα της κατασκευής. Δηλαδή, από ένα όργανο του εμπορίου δεν μπορείς να έχεις καμμία απαίτηση (φαντάζομαι πως και σαν τετράχορδο δεν έχει κάποιον ηχητικό “χαρακτήρα”).

Όσον αφορά τη ΝΤΟ, η πιο ασφαλής λύση είναι να την κάνεις κάνεις ΛΑ, ή τουλάχιστον αυτό συνηθίζεται (γενικά πολλοί κάνουν αυτή τη μετατροπή). Δεν θα έλεγα να τη βγάλεις, δε νομίζω να προκαλέσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα άμεσα αλλα σε βάθος χρόνου νομίζω δεν θα είναι ότι καλύτερο. Με τη ΛΑ θα έχεις πολύ ωραίες ανοιχτές!

ευχαριστώ για την απάντηση! ναι κατάλαβα τι θέλετε να πείτε, δεν πρέπει να περιμένω και πολλά, αλλά δεν με ενοχλεί τόσο, κυρίως τις δαχτυλοθεσίες και την άνεση με το τρίχορδο θέλω να αποκτήσω.
Σχετικά με τη ΛΑ την πάνω, θα είναι ΛΑ στην κάτω οκτάβα ή ΛΑ κουρδισμένη υψηλότερα από την ΝΤΟ? Υποθέτω το δεύτερο, αλλά έχω να πιάσω μπουζούκι στα χέρια μου 1.5 χρόνο και έχω χάσει την “μουσική σβελτάδα” μου! :stuck_out_tongue:

Για τη δουλειά που το θες, μια χαρά είναι. Η Λα θα κουρδιστει πιο χαμηλά από τη ντο

Την ντο μπορείς να την κουρδισεις κ σαν ρε.

Ενδιαφέρον ακούγεται, θα το δοκιμάσω σε συνδυασμό με την κάτω ρε, νομίζω θα ταιριάζουν πολύ μαζί και θα δίνει έναν ωραίο μπάσο τόνο, σίγουρα κάτι το διαφορετικό!

Αν την βγάλεις τη Ντο, το όργανο δε θα πάθει τίποτα, αλλά δεν θα πατάει σωστά ο καβαλάρης στο καπάκι.
Θεωρώ ότι μπορείς να πας να σου φτιάξουν ένα νέο τρίχορδο καβαλάρη και κόκκαλο. Πόσο να σου πάρουν γι’ αυτά;(κανένα τριαντάρι;)

Φιλε Papadoman καλημερα, οπως προτεινε ο Σωτηρης θα σου προτεινα και εγω το ιδιο,εχω δυο τριχορδα ενα μισομπουζουκο τριχορδο ενα μπουλγαρι και ενα τετραχορδο απο το 1979 σε κλιμακα 68 κατα παραγελια και δεν το κουρδισα ποτε σε Ντο παρα σε ρε-λα-ρε-λα η΄ρε-λα-ρε-σολ εναλακτικα( για ταμπαχανιωτικα)
καλη συνεχεια .

1 «Μου αρέσει»

https://youtu.be/4Fl-WdrwolA εδώ ένα όργανο τετράχορδο κουρδισμενο ρε λα ρε ρε

Χμμμ ναι, μπορώ να πω ότι δεν χάνει καθόλου τον “τετράχορδο” του ήχο, φαντάζομαι λόγω μεγέθους σκάφους κτλ. Άρα αν θέλουμε κάτι πιο ρεμπέτικο (σε ήχο), πάμε απευθείας σε τρίχορδο μπουζούκι, αν και για την δουλειά που το θέλω εγώ φαίνεται να δουλεύει. Ειδικά η πιο πάνω ΡΕ αν και δεν χρησιμοποιείται πολύ, από το 2:39 και μετά φαίνεται η χρήση της, είναι δηλαδή ενισχυτική στη μελωδία και δίνει ένα μεγαλύτερο βάθος, πράγμα ενδιαφέρον που σίγουρα θα δοκιμάσω!

Τρια οργανα που εχω παιξει μεχρι στιγμης, πρωην τετραχορδα που μετατραπηκαν σε τριχορδα, ειχαν πολυ ωραιο ηχο. Θα ελεγα καλυτερο και απο καποια τριχορδα γενικα.