Δρομοι σε τραγουδια ΦΟΥΣΤΑΛΙΕΡΗ;

Καλησπερα μπορει καποιοσ να μου πει σε τι δρομους ειναι αυτα τα τραγουδια
προσπαθω να τα βγαλω στο μπουζουκι:):):slight_smile:

ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΚΑΡΔΙΑ
ΟΣΟ ΒΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΙΔΕΡΑ

το “Όσο βαρούν τα σίδερα” είναι Ουσσάκ

το Πονεμένη Καρδιά νομίζω είναι Κιουρντί, αλλά δεν παίρνω κι όρκο !

Ουσσάκ το όσο βαρούν τα σίδερα, αλλά μακαμίσιο, όχι μπουζουκίσιο (θυμίζω ότι το μπουζουκίσιο ουσσάκ είναι το μακαμίσιο κιουρντί, στο οποίο πατάει το σαν είχες άλλον στην καρδιά).

Σωστα,
λογω του ότι παιζω μονο ουτι κατεχω μονο το μακαμισιο κομματι

Επισης εχω την υποψία ότι οι πιο βαθείς γνωστες των μακαμ θα θεωρούσαν το “Σαν είχες αλλον στην καρδια” κατι πιο συνθετο απο απλο Κιουρντί (Μαλλον Ατζεμ Κιουρντί)
Αλλα αυτο γινεται επειδη το τραγουδι ξεκιναει από ψηλότερα για να πεσει σε Κιουρντί στο τελος.

συγγνωμη αλλα επειδη μπερδευτηκα λιγο…το οσο βαρουν στα σιδερα οι μπουζουξηδες θα το παιξουμε σε μπουζουκισιο κιουρντι σωστα;;

Το “όσο βαρούν ντα σίδερα” ο μπουζουξής θα το παίξει ακούγοντας τη μελωδία του και αποδίδοντάς την στο όργανο. Έτσι δεν θα μπερδευτεί καθόλου, και δεν θα μπλέξει και με δρόμους ή μακάμια.

γιατι ο μπουζοξης στο πεγαδ κατουρησε ;μουσικος δεν ειναι και αυτος;

Εννοώ ότι με τον τρόπο που περιγράφω θα το παίξει και ο μπουζουξής, και ο πιανίστας, ο σαξοφωνίστας, ο ουτζής, λυράρης και οποιοσδήποτε μουσικός.

α συγγνωμη μαλλον παρερμηνευσα το μυνημα

Καλησπερα παντως αυτα τα δυο τραγουδια εχουν γραφει με βουλγαρι το οπιο ειναι συγγερασμενο

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 02:13 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 01:57 —

Καλησπερα Aera εννοει προφανως ο Νικος οτι το μπουζουκι δεν παιζει μορια εκτος κι αν αρχισεις τα σηκωματα κ τα γλυφτα αλλα; κ παλι λειψο πολυ ακουγεται διοτι δεν ειναι η κατασκευη του να παιζει ετσι.

Όχι, δεν εννούσα μόρια. Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι ότι, για να μάθουμε να παίζουμε ένα τραγούδι δεν είναι απαραίτητο να ανατρέξουμε στη θεωρία των δρόμων, συγκερασμένων ή μη. Και με σκέτο αφτί γίνεται ωραιότατα.

Όχι, δεν είναι μόνο θέμα μορίων. Οι μπουζουξήδες ονομάζουν κιουρδί τον δρόμο που οι μακαμίστες ονομάζουν ουσάκ. Επίσης οι μπουζουξήδες ονομάζουν ουσάκ τον δρόμο που οι μακαμίστες ονομάζουν κιουρδί. Όσοι ξέρουν και τα δύο συστήματα υποφέρουν από κρίση ταυτότητας. Ο Νίκος ρωτάει: «τι γλώσσα μιλάς για να σ’ το πω στη γλώσσα σου;»

Στη γλώσσα των μπουζουξήδων τα Σίδερα είναι κιουρδί και το Σαν είχες άλλον ουσάκ. Δηλαδή στα Σίδερα η δεύτερη νότα της κλίμακας απέχει ένα τόνο από την πρώτη, ενώ στο Σαν είχες άλλον απέχει μισό. Η υπόλοιπη κλίμακα είναι η ίδια.

Ναι.

Καλησπερα.Μεγαλο το δικιο σου αδελφε μου Στελλακη…