Δισκογραφία Μάρκου Βαμβακάρη (2002)

Δυο απ’ τους συμμετέχοντες σ’ αυτό το ρεμπετοforum έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια συλλογής ΟΛΗΣ της δισκογραφίας του Μάρκου Βαμβακάρη. Η δυσκολία είναι αρκετά μεγάλη για τα τραγούδια που εκδόδηκαν σε 78άρια, δηλαδή τη δημιουργία του Μάρκου μέχρι το 1954, όπου πιθανότατα χρονολογείται η τελευταία του “προ Μπιθικότση” ηχογράφιση. Κι αυτό, γιατί πέρα απ’ το αντικειμενικό πρόβλημα της απόστασης χρόνου (είμασταν αγέννητοι), οι ανα τον κόσμο συλλέκτες ρεμπέτικων ηχογραφήσεων έχουν αναγάγει τους δίσκους που κατέχουν σε …πνευματική τους ιδιοκτησία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Π. Σαββόπουλος της ΕΡΑ. Κάνοντας μια εκπομπή από 78άρια, φρόντιζε να μιλάει κάθε τόσο την ώρα του τραγουδιού, ώστε “…να την χαλάει στους πονηρούς που αυτή τη στιγμή ηχογραφούν την εκπομπή…” (λόγια δικά του)!!!
Επίσης, η “φύλαξη στο συρτάρι” του όποιου υλικού κατέχουν συλλέκτες, σε συνδυασμό με την εσκεμμένη (για ευνόητους λόγους) απόκρυψη των στοιχείων που διαθέτει η ΑΕΠΙ, κάνουν αδύνατη την συνολική εκτίμηση του όγκου της δισκογραφικής δουλειά του Μάρκου.
Φωτεινή (και αιφνιδιαστική για μένα) εξαίρεση αποτελεί ο Παναγιώτης Κουνάδης, ο οποίος δημοσίευσε αναλυτικά τα στοιχεία των δίσκων του Μάρκου που έχει στη συλλογή του.
Με βάση λοιπόν τη λίστα του Π. Κουνάδη, συμπληρωμένη με τα όποια στοιχεία μαζέψαμε κατά καιρούς, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια όσο το δυνατόν πιο πλήρη λίστα. Εννοείται ότι η λίστα θα “επικυρώνεται” απ’ τις ίδιες τις ηχογραφήσεις. Προσωπικά δεσμεύομαι ότι αν καταφέρουμε να τελειώσουμε αυτή τη λίστα θα την θέσουμε στη διάθεση ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ενδιαφερθεί.
Τελικός μας σκοπός είναι να καταγραφεί όλη η δουλειά των παλιών λαϊκών μας δημιουργών, όσο βέβαια το επιτρέπουν οι γνώσεις και οι δυνάμεις μας. Πιστεύω ότι η ολοκλήρωση και η γνωστοποίηση μιας τέτοιας δουλειάς θα έχει τρία βασικά αποτελέσματα:
α) Θα εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για το γνήσιο λαϊκό τραγούδι και θα βοηθήσει στη γνωριμία μας με ένα -σχετικά- άγνωστο κομμάτι του.
β) Θα βοηθήσει στην ανάδειξη του “μεγέθους” των πιο αδικημένων παλιών λαϊκών δημιουργών και
γ) θα αποκαλύψει αρκετές “λεηλασίες” της πνευματικής τους δημιουργίας.

Μετά από αυτό το απαραίτητο “εισαγωγικό” μπαίνω στο ζουμί:
Θα σας ζητήσουμε κατά καιρούς βοήθεια, κύρια στην ανεύρεση κάποιων ηχογραφήσεων, αλλά και τυχόν πληροφορίες που ίσως κάποιοι να έχουν για τραγούδια του Μάρκου. Οσοι πιστοί …βοηθήστε μας.

Πρώτη έκκληση βοήθειας:
Είναι γνωστό, ότι όταν ο Μάρκος χώρισε απ’ την πρώτη του γυναίκα, φρόντισε για ένα χρονικό διάστημα να μην κατοχυρώνει τραγούδια στο όνομά του, έτσι ώστε να μην μπορεί η πρώην γυναίκα του να τα διεκδικήσει δικαστικά ως αποζημίωση, διατροφή κλπ. Μεγάλο μέρος (αν όχι όλα) αυτών των τραγουδιών κατοχυρώθηκε στην ΑΕΠΙ στο όνομα του Σπύρου Περιστέρη. Π.χ. “Μπουζούκι μου διπλόχορδο”, “Είμαι παιδάκι μάλαμα” κ.ά. Ερώτηση:
Ξέρει κανείς συνολικά ποια είναι αυτά τα τραγούδια;
ΑΝ

(Λεωνίδας)

Σας εύχομαι καλή δύναμη και καλά αποτελέσματα στην ομολογουμένως δύσκολη προσπάθειά σας. Φαντάζομαι πως όλοι οι φορουμίστες είμαστε στο πλευρό σας και διαθέσιμοι για κάθε δυνατή βοήθεια. Καλή επιτυχία.

ʼρη, μαζί σου, και αν τα καταφέρετε ως το τέλος θα είναι μεγάλο γεγονός γιά όλους μας, γιά να συνεχίσουμε ως το τέλος. Γιά τα τραγούδια Μάρκου-Περιστέρη, θυμάμαι μόνο αυτά τα δύο που αναφέρεις, αλλά ο Παναγιώτης Κουνάδης τα έχει όλα. Θα τον πάρω τηλέφωνο. Ξέρω πως ο μπαρμπα-Σπύρος πριν πεθάνει φρόντισε κι έκανε την αποκατάσταση πολών τραγουδιών που ήταν στ’ όνομά του (γιά πολλούς και διαφόρους λόγους, όπως π.χ. ποινικά των καλλιτεχνών που τους κάναν τη ζωή δύσκολη γιά να εισπράξουν χρήματα), αλλά δεν πρόλαβε να διορθώσει στην ΑΕΠΙ τα τραγούδια του Μάρκου.
Φ.

(Giorgos Panayi)

Paidia MPRAVO
Ta therma mou sigxaritiria gia tin protovoulia sas kai kalo kouragio stin omologoumenos dyskoli prospathia sas.
Oso gia ton poniro pou milouse pano apo ta tragoudia ti na pi kanis?
Teteioi anthropoi mono lipisi aksizoun.

Αρη, στείλε μου προσωπικό μαιλ με ερωτήσεις. Νομίζω πως έχω όλο το ρεπερτόριο εκτός 2-3 δίσκων. Αν θες κάτι πιο άμεσα, 0421074340

Φραγκίσκος

(Λευτέρης Κοφίδης)

Άρη,

Αν και η δισκοθήκη μου είναι πολύ περιορισμένη, εννοείται ότι θα βοηθήσω όπου μπορώ. Εκτός από τα δυο τραγούδια που ανέφερες, ξέρω και το “Τη μηχανή παράτα την.” Είναι στο όνομα του Περιστέρη, σε εκτέλεση του Μάρκου, και αναφέρεται στην αυτοβιογραφία του. Κάνει “μπαμ” ότι είναι δικό του.

Λευτέρης

Για σας τι καμετε;;;;
Δεν σας ξεχασα .
Φρανκ τα τσιπουρα τερμα , μου τα 'κωψαν…
Γιαυτο και δεν με βλεπετε συχνα στο Βολο.
Λευτερη ελαβες το ασμα;
Αρη Νικολαιδη στηλεμου το εμαιλ σου
θελω να πουμε “κατιτι”…εκτως αερα που λεμε…

Επιβεβαιώνω την πληροφορία του Λευτέρη. γιά το “Τη μηχανή παράτα την”. Είναι απολύτως διασταυρωμένο. Στο μεταξύ θυμήθηκα πως πρέπει να ξέρει καλά ο Μανώλης Δημητριανάκης, τραγουδάει αυτή την εποχή με τον Κοντογιάννη στο “Σταθμό”, και είναι πρόθυμος να τα πει όλα. Τον Μάρκο τον γνώρισε καλύτερα απ’ όλους μας. Αν χρειαστεί, χρησιμοποιείστε τ’ όνομά μου. Είναι κεφάλαιο ο Μανώλης. Και επί τη ευκαιρία, ξέρει καλά και γιά τα Κρητικά ρεμπέτικα, επιβεβαίωσα την “Κρητική σκηνή” (όχι μόνο Φουσταλιέρης) τον περασμένο μήνα, στα Χανιά. Φαίνεται πως υπάρχουν και άγνωστες ηχογραφήσεις, όχι μόνο του Φουσταλιέρη, αλλά και άλλων.
Φ.

(Λευτέρης Κοφίδης)

Γειά σου Σπύρο.

Ναι, το έλαβα το άσμα, σ’ ευχαριστώ. Την ερχόμενη Παρασκευή είναι η 30η επέτειος του θανάτου του Μάρκου. Κοιτάξτε εκεί να κάνετε κανένα αφιέρωμα, ρίξτε καμιά πενιά και για μένα.

Λευτέρης

ΟΚ Κώστα. Το Μανώλη τον γνωρίζω. Θα κουβεντιάσω μαζί του.
ΑΝ

ΥΓ. Την Παρασκευή εννοείται ότι θα τα πιούμε στη μνήμη του …αρχηγού.
Επίσης, Παρασκευή-Σάββατο στα “Λαϊκά μονοπάτια” θα ακούσετε Μάρκο, Μάρκο και …Μάρκο. Χωρίς λόγια…

(Λευτέρης Κοφίδης)

Γειά σου ρε ʼρη, αυτός είσαι! Όσο για το "χωρίς λόγια"¨θα 'λεγα ότι δεν πειράζει να κάνεις και κανένα σχολιασμό. ʼλλωστε, όπως σου έχω ξαναπεί, τα σχόλιά σου είναι πάντα πετυχημένα και άκρως ενημερωτικά, και το κυριώτερο δεν παρεμβάλλονται στη μέση του τραγουδιού. Το μόνο κακό είναι ότι πολλές φορές κόβεται τραγούδι από διαφημίσεις ή δελτία ειδήσεων, αλλά τι να γίνει, αυτό δεν διορθώνεται.

Λευτέρης

(Μάνος)

Αρη, υπάρχει η δυνατότητα ακρόασης στο εξωτερικό (Γερμανία); Εστω και στά βραχέα, δε βαριέσαι, μπρός τα κάλη …

Μάνος

ʼρη, θύμισέ μας την ώρα της εκπομπής σου…
Επιτέλους έπιασα στο ραδιόφωνο τη συχνότητα του σταθμού, και την… έβαλα στη μνήμη. Χτες μάλιστα άκουγα μιά θαυμάσια εκπομπή με παλιά τραγούδια, Βέμπο, Γούναρη κ.λ, και την υπέροχη εκείνη Μπιρμπίλω. Μπράβο σας, όλους.

Για τον Μάνο
Τον “902” μπορείς να τον πιάσεις σε όλο τον κόσμο δορυφορικά (με “πιάτο”). Τα στοιχεία του είναι:
hotbird3/Eutelsat
12,188 MHZ
Symbol rate 27500
FEC 3/4

Για τον Κώστα
Κάθε Παρασκευή-Σάββατο 23:05-24:00

Για τον tsispi
Το “Μοίρα με καταδίκασες” είναι απ’ τις …παράξενες περιπτώσεις, όσο αφορά την πατρότητα. Δεν έχω το δισκάκι, αλλά απ’ ότι θυμάμαι είναι κατοχυρωμένο στ’ όνομα του Στράτου, που σημαίνει ότι κάποιος του το χάρισε. Σε μια επανεκτέλεση απ’ τον Δ. Κοντογιάννη αναφέρεται ως δημιουργία του Ζαμπέτα, πράγμα ελάχιστα πιθανό (ως απίθανο). Μην ξεχνάτε ότι ο Ζαμπέτας “καυχιόταν” (κακώς κατά τη γνώμη μου) ότι δεν έχει γράψει ούτε ένα ουσάκ (και γι’ αυτό επίσης αμφιβάλλω).
Η εκτέλεση πρέπει να 'ναι γύρω στο '55, τραγουδά ο Στράτος και (χωρίς να είμαι 100% σίγουρος) η Σούλα Καλφοπούλου.
ΑΝ

Αρη ! ευχαριστω πολυ για τις πληροφορειες, αλλα που υπαρχει; το εχω, αλλα ειναι αντιγραφο του αντιγραφου, της κασσετας, απο την κασσετα του ταδε και τα λοιπα… και το τραγουδακι,
“εβαλε τα κλαματα…”.
Βοηθεια Χριστιανοι…

Γιατί κάτι μου λέει, πως το “Μοίρα με καταδίκασες” είναι του Απόστολου Χατζηχρήστου;

Κώστα, έχουμε την ίδια …όσφρηση. Τα ίδια “υποπτεύεται” και ο Βαγγέλης. Αλλά τι να πούμε; Αν κάποια στιγμή μας βοηθήσει η τύχη, θα μάθουμε…
ΑΝ

(Manos)

Ari euxaristw gia tin pliroforia,

9a dokimasw simera na sas piasw!

Manos

Και μια διόρθωση στα στοιχεία του τραγουδιού ΜΟΙΡΑ ΜΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΣ. Η τραγουδίστρια που συνοδεύει τον Στράτο Παγιουμτζή δεν είναι η Σούλα Καλφοπούλου (αδελφή του συνθέτη και μπουζουκσή Σπύρου Καλφόπουλου, για τους μη γνώστες), αλλά η Ευαγγελία Μαρκοπούλου. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε (αν θυμάμαι καλά από μνήμης) το 1950.

(Μπαγιόκος)

Φίλε 'Αρη, μήπως ο σταθμός “πιάνεται” και στο Διαδίκτυο;