Τι εννοούμε αστικολαϊκό; Ο Ποταμός είναι ένα αιγαιοπελαγίτκο συρτό.
Είναι μακρύς σκοπός, έχει πολλά οργανικά μέρη. Δεν υπάρχει τυποποιημένος τρόπος να εκτελείται, συγκεκριμένες πάρτες σε σταθερή σειρά, αλλά αυτό που παίζει ο Κατσαρός κινείται, από μελωδική άποψη (δεν εξετάζουμε το ύφος, που είναι βέβαια 100% προσωπικό), απολύτως μέσα στα περιθώρια της νόρμας. Και του παίρνει τεσσεράμισι λεπτά να ολοκληρώσει δύο μαντινάδες, χωρίς ιδιαίτερο μουσικό χασομέρι (περιττές επαναλήψεις κλπ.).
Έτσι περίπου εκτελείτι ο σκοπός και σήμερα. Στο ειδικό νήμα που του είχαμε αφιερώσει (Συρτός «Ποταμός» - Ο Γυρισμός του ξενιτεμένου) ακούσαμε διάφορες εκτελέσεις που απλώνονται στα τελευταία 100 περίπου χρόνια. Ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι περιορισμών χρόνου, παραπάνω από δύο δίστιχα στην αράδα δε συνηθίζονται. Ακόμη και σε μια 13λεπτη σειρά συρτών με Ζευγώλη και Ειρήνη Κονιτοπούλου, πάλι δυο μαντινάδες λένε (και με αρκετά πιο σύντομα οργανικά μέρη - αν και τα φωνητικά μέρη είναι πιο απλωτά από του Κατσαρού), και μετά γυρίζουν σε άλλον σκοπό.
Κάθε άλλο. Η Αγία βρίσκεται εκεί που βρίσκεται η εκκλησία της. Αυτό είναι καθιερωμένη ποιητική σύμβαση:
Άγια Νικόλα Καλυμνιέ, που 'σαι μπρος στο μουράγιο,
βλέπε τους σφουγγαράδες μας και δίνε τους κουράγιο.
Ω Παναγιά Γαλατιανή που 'σαι γειτόνισσά μου,
έβλεπε την αγάπη μου που ‘ν’ η παρηγοριά μου.
Άγιε Νικόλα γείτονα,
να μ’ έπαιρνες να γλίτωνα.
Άγιε / Αγιά μου [οτιδήποτε], κατέβα απ’ το θρονί σου
να δεις χαρές που γίνονται σήμερα στην αυλή σου.
Σ’ όλα αυτά τα παραδείγματα, και σε παμπλήθη άλλα, κάποιος απευθύνεται στον άγιο αλλά τον τοποθετεί χωρικά εκεί που βρίσκεται η εκκλησία ή το μοναστήρι του. Έτσι προσωποποιούνται οι άγιοι στα τραγούδια. Αλλά ακόμη και σε πεζό λόγο, ενίοτε πεζότατο (για κτηματικά ζητήματα!), δε λένε για τις εκκλησιαστικές περιουσίες «οι ελιές του αγίου», «τα χωράφια της Παναγίας» κλπ.;
Βέβαια εκεί που έρχονται οι όμορφες κοπέλες είναι στην εκκλησία, σ’ αυτό έχεις δίκιο. Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ τον ποιητή να απευθύνεται(*) στο κτίσμα της εκκλησίας, γιατί δε θυμάμαι να έχω απαντήσει τέτοια περίπτωση. Ενώ η άλλη περίπτωση, η κοινότατη, να απευθύνεται στην ίδια την Αγία που βρίσκεται στον χώρο της εκκλησιάς της, ταιριάζει μια χαρά κι εδώ. Κάθεται εκεί στα Παραδείσια, κι έρχονται τα κορίτσια και [την] προσκυνούν.
Αυτά για το πρώτο δίστιχο. Για το δεύτερο το θεωρώ ηλίου φαεινότερο ότι είναι ανεξάρτητο, αφού δε βλέπω καμία ένδειξη ότι μπορεί να βρισκόμαστε στην εξαίρεση ενός γενικά ισχυρού κανόνα.
(*) Λέει το Κουτρούφι ότι δεν είναι σπάνιο να παινεύουν τις εκκλησίες. Ναι, αλλά σε δεύτερο πρόσωπο, προσωποποιημένες; Αν συνηθίζεται κάτι τέτοιο, εγώ δεν έτυχε να το συναντήσω.