άρα μιλάμε με οικονομοτεχνικούς όρους και όχι ποιότητας ή ιστορίας. επίσης μιλάμε για μεταλλικά μέρη κατά κανόνα (εκτός από την άρπα που παλιά ήταν ξύλινη και έπειτα αντικαταστάθηκε από μεταλλική για μεγαλύτερη σταθερότητα). συνολικά, το αντιλαμβάνομαι ως ανακαίνιση για καλή λειτουργία και όχι ως αναπαλαίωση για ιστορικούς λόγους.
θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε το όνομα του οργανοποιού (χωρίς να θέλω να φέρω σε δύσκολη θέση κανέναν) και τις απόψεις του από πρώτο χέρι.
Δεν είναι μέλος του Φόρουμ δυστυχως , και όχι πολύ Γνωστής της διαδύκτιακης τεχνολογίας
Βρίσκεται εξωτερικό
Εγώ για τα περισσότερα μπουζούκια και από δική μου εμπειρία νομίζω πως στον 1 χρόνο περίπου δίνουν τον καλύτερο ήχο και στα 4 χρόνια και μετά είναι για απόσυρση.
@Μπουζουξής καλωσόρισες στο Φόρουμ. Καλές συζητήσεις να έχουμε!
Όχι και απόσυρση. Υπάρχουν μπουζούκια που παίζουν για δεκαετίες και με εξαιρετικό ήχο. Το θέμα είναι πόσο το προσέχει το όργανο ο ιδιοκτήτης του και κατά πόσο ασχολείται με τη συντήρησή του.
Εγώ προσωπικά δεν έχω δει κάποιον στα 4 χρόνια να έχει παράπονο απο θέμα ήχου απο το μπουζούκι του εκτός αν ειναι μπουζούκι των ανάλογων χρημάτων . Άλλωστε αυτο καθορίζει την τιμή του οργάνου . Ο ηχος και η αντοχή του στο χρόνο .
Εκτός αν αναφέρεσαι οτι ειναι για αλλαγή για το λόγω του οτι το βαρέθηκες ή γενικά σαν άνθρωπος θες ανανέωση που ειναι τελείως διαφορετικό .
Έχω την εντύπωση ότι μετά από πολύ παίξιμο και δυνατό παίξιμο (πένα) χάνουν τα καπάκια την ελαστικότητα που εχουν,το sustain που λέμε και μετά ακούς έναν πιο ξερό και “μαζεμένο” ήχο.Κατι τέτοιο δηλαδή έχω αντιληφθεί εγώ.Μπορει να κάνω και λάθος.
νομίζω κάτι θα πηγαίνει στραβά με τα καπάκια τότε. σου συμβαίνει σε όργανα συγκεκριμένου κατασκευαστή μήπως; επίσης τα πολύ φαγωμένα τάστα (λόγω υπερβολικής πίεσης) ρίχνουν την ποιότητα του ήχου.
Νομίζω οτι όντως ο καλός μάστορας μπορεί να βγάλει πολύ καλό ήχο με καπάκι των 12-20 ευρώ αλλά αυτό δεν νομίζω να έχει την ίδια αντοχή και ωρίμανση, με το πέρασμα του χρόνου,όπως θα έχει ένα ανώτερης ποιότητας και πιο ακριβό καπάκι.Αρα εκτός από την τέχνη του μάστορα πρέπει να είναι και τα υλικά πολύ καλά και νομίζω στον χώρο του μπουζουκιού δεν εφαρμόζεται από πολλούς αυτό και είναι κρίμα γιατί τεχνίτες καλοί και έμπειροι υπάρχουν αρκετοί.Την γνώμη μου απλά εκφράζω και ίσως να είμαι και λάθος.
μου φαίνεται πολύ περίεργο αυτό που λες για 4 χρόνια, ολοκαίνουριο μπουζούκι. σκέφτηκα λοιπόν μήπως είναι πολύ λεπτά τα καπάκια, και βουλιάζουν υπερβολικά. για τρίχορδο ή για τετράχορδο μιλάς;
Η δική μου εμπειρία είναι από τετραχορδα αλλά το έχω δει να συμβαίνει και σε τρίχορδα φίλων.Το 4 χρόνια είναι κατά προσέγγιση ένας αριθμός μπορεί να είναι και 5-6 πάντως κάπου εκεί αρχίζουν τα προβλήματα.Εγω πάντως χαιρομουν να παίζω μπουζούκι όταν μια εποχή είχα την δυνατότητα κάθε χρόνο φεύγοντας για εξωτερικό και στον γυρισμό να περνώ από τον μάστορα (γνωστό όνομα στον χώρο ) και να του το αφήνω 2-3 μέρες,τι έκανε δεν ξέρω,πάντως όσο αυτό συνέβαινε το μπουζούκι πάντα κελαιδουσε.
νομίζω περιγράφεις μια απλή τακτική συντήρηση. οποιοδήποτε όργανο χωρίς φροντίδα θα είχε πτώση απόδοσης μετά από 5-6 χρόνια.
Ναι φίλε μου και δυστυχώς αν δεν ζεις Αθήνα η Σαλονίκη που είναι και οι περισσότεροι μάστορες είναι κάπως δύσκολο να το έχεις αυτό.
ναι, δυστυχώς ισχύει αυτό. αλλά η κουβέντα ξεκίνησε από εδώ:
τελικά μιλάμε για τακτική συντήρηση ή για απόσυρση;
Εμένα μου έτυχε έτσι και μόνο αυτό το ένα θυμάμαι να ήταν πάντα στην πένα.Κατι αλλα που πέρασαν απ’ τα χέρια μου (παίζω 30 χρόνια) και μετά από τη συντήρηση που λέμε δεν τα ευχαριστήθηκα το ίδιο.Μπορει να είμαι και άτυχος δεν ξέρω.
περίεργο μου φαίνεται αυτό που λες, και μάλλον υποκειμενικό συμπέρασμα. τα περισσότερα όργανα που ξέρω αποδίδουν καλά για δεκαετίες με την κατάλληλη συντήρηση ή επισκευή, και το ίδιο ακούω από τους περισσότερους παίχτες και οργανοποιούς.
εξάλλου αναφέρεσαι σε τετράχορδα με τα οποία δεν ασχολούμαι καθόλου. πρέπει μάλλον να περιμένουμε κάποιο επιστημονικό πείραμα πχ μέτρησης δονήσεων για να βγάλουμε άκρη.
Όντως μια μέτρηση δονήσεων θα μπορούσε να μας πει πολλά…αλλά και σε παίχτες όπως ο Θ.Στουραιτης ,ο Μ.Παππος και άλλοι τέτοιοι που τα “βαρανε” γερά τα όργανα,να δούμε πόσο αντέχουν τα καπάκια σε τέτοιες δονήσεις.
Χαιρετώ την εξαιρετική παρέα σας,
Επιτρέψτε μου να δώσω μια “επιστημονική” διάσταση, (χωρίς να είμαι επιστήμων !) στο αρχικό ερώτημα του νήματος.
Κάθε μικρο-δομή τείνει με την πάροδο του χρόνου να προσαρμόζει σε “κοντινή” του συχνότητα, με την οποία δονούνται οι γειτονικές του μικροδομές (έως και το μέγα-σύνολο της όλης δομής κατ επέκταση), την συχνότητα ιδιοσυντονισμού της.
Επί πλέον, το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες συχνότητες, πέρα του ιδιοσυντονισμού, δηλαδή, “μαθαίνουν” οι μικροδομές να πάλλονται, όλες μαζί -συντονισμένα- στις διάφορες συχνότητες που τους επιβάλλονται.
Είναι αυτό που προανέφερε και ο SDimis ως συνηθισμένη αίσθηση.
Κατά συνέπεια, και ο τρόπος παιξίματος, όπως ανέφερε ο Μπουζουξής, παίζει -πιθανά- σημαντικό ρόλο σε αυτή την διαδικασία.
Αν εξετάσουμε τώρα το ξύλο ως βασική δομή, (μιας και οι κόλλες και τα βερνίκια -ιδιαίτερα τα συνθετικά- σταθεροποιούν την δομή τους σε πολύ μικρό χρόνο), μια δομή που σωστά περιγράφεται ως “ζωντανό” υλικό, που σημαίνει ότι διαρκώς μεταβάλλεται η “μικροδομή” του (υγρασία, θερμοκρασία, γήρανση, κ.α.) τότε, αγγίζουμε το χάος του αποτελέσματος…
Και σαν το κερασάκι στην τούρτα, αν προσθέσουμε και την ατελείωτη υποκειμενικότητα του παίκτη ή και του ακροατή… ξεπερνάμε το υποκειμενικό και αγγίζουμε το μεταφυσικό…
Στο πλαίσιο λοιπόν της μεταφυσικής, όλα τα όργανα, είτε είναι από παλέτες είτε από τα πιο παλιά εξωτικά ξύλα, θέλουν “αγάπη” , το μόνο που τα θρέφει -και τα συντονίζει- με την ψυχή του ιδιοκτήτη τους.
Να είστε όλοι καλά
Γεια σου ste
Κάθε μικρο-δομή τείνει με την πάροδο του χρόνου να προσαρμόζει σε “κοντινή” του συχνότητα, με την οποία δονούνται οι γειτονικές του μικροδομές (έως και το μέγα-σύνολο της όλης δομής κατ επέκταση), την συχνότητα ιδιοσυντονισμού της.
Μιλάς για την θεωρεία σχετικότητας όπου η μάζα δεν είναι τίποτε άλλο από ενέργεια όποτε και στη μοριακή δομή υπάρχει μια συνεχή ταλάντωση ενέργειας ;
Εκεί θέτεις την επιρροή του ήχου στις μικρό δομές Και τον ίδιο συντονισμό ;
Ευχαριστώ !
Στο φυσικό επίπεδο, μιλώ για μοριακές (κυτταρικές εν προκειμένω) δομές και άνω, κρυσταλλοποιήσεις, συστοιχίες και τα συναφή.
Στο μεταφυσικό επίπεδο… βάλε όποια θεωρεία (της φυσικής ?) σου αρέσει…
Ste
Το «συνηθίζω « των μικρόσομων στις ίδιο συχνότητες , αποδεικνύεται επιστημονικά ;διότι ως όρος δεν είναι « επιστημονικός «
Δηλαδή εάν έχω ένα μικροσωματίδια ( στη μοριακή δομή του ξύλου του καπακιου ) πάλλομενο σε 445Hz Και ένα διπλανό στα 434 και ασκήσω ένα audio wave ταλάντωσηs από τις χορδές στα 440 Hz αποδεικνύεται πως μετά το πέρας του κύματος τα δυο σωματίδια θα παλλλονται στην ίδια συχνότητα ; Και εάν ναι για ποσό χρονικό διάστημα ; Και αυτό τι σημαίνει στο θέμα απόδοσης του ήχου ;