Βυζαντινή μουσική και άλλα

α. Θα με βοηθήσει ή θα με δυσκολέψει;
Ούτε θα σε βοηθήσει, ούτε θα σε δυσκολέψει. Απλά θα “σκορπιστείς”. Θα αποκτήσεις ένα ακόμα αντικείμενο για να ψάχνεσαι. Οι λυράρηδες που ξέρουν γράμματα (στη μουσική δηλαδή), πρέπει να μάθουν τη βυζαντινή. Καλά σου τα είπε ο δικός σου. Απλά κοίταγε το είδωλό του στον καθρέφτη. Εσύ είσαι του μπουζουκιού όμως. Ετσι; Ο τρίχορδος που θέλει να μάθει γράμματα, έχει υποχρέωση να μάθει τη δυτική. Το έχω περάσει το πακέτο.

β. Αν ξεκινήσω πού θα την χρησιμοποιήσω την Βυζαντινή θεωρία;
Σε κάποιο άταστο όργανο (λύρα, ούτι κλπ), σε κάποιο με μετακινούμενους δεσμούς (ταμπουρά, μπουλγκαρί, σάζι κλπ) ή στο φοβερό και τρομερό κ α ν ο ν ά κ ι αν έχεις κάπου 3.000 ευρούδια για επένδυση βεβαίως βεβαίως.
Επίσης θα μάθεις να λες καλά τα δημοτικά. Αν είσαι του δημοτικού τραγουδιού και θες να τα πεις όπως η Σαμίου (η Δόμνα όχι η Αντζι) η ΒΜ πραγματικά θα σε σώσει, χωρίς πλάκα.

γ. Μπορεί να κατασκευαστεί τρίχορδο μπουζούκι χωρίς τάστα; Ίσως να έχει ξαναγίνει ή ερώτηση αλλά δεν την βρήκα πουθενά.
Πράγματι έχει ξαναγίνει η ερώτηση και οι απαντήσεις ξεπερνάνε τα 10ΜΒ.
Συνοπτικά:

  • Χωρίς τάστα ΟΧΙ δεν γίνεται - δεν θα έχει καμμία σχέση με το μπουζούκι όπως το ξέρουμε. Θα πρέπει να του βρούμε άλλο όνομα για να το βαφτίσουμε. Ουζούκι ας πούμε.
  • Με ολίγα επιπλέον τάστα, πάλι ΟΧΙ προς το ΙΣΩΣ.
    Ο Vryopolitis το είχε κινήσει το θέμα προ 5 - 6 μηνών. Κάπου κατέληξε, οπότε ας πει κι αυτός.

Γειά σας,
Στο νησί που παραθέρισα το καλοκαίρι ένας πολύ ψαγμένος λυράρης μου πρότεινε να κάνω μαθήματα Βυζαντινής μουσικής.
Εγώ νομίζω ότι θα τα μπερδέψω, μιάς και κάνω μαθήματα τρίχορδου μόλις 10 μήνες.
α. Θα με βοηθήσει ή θα με δυσκολέψει;
β. Αν ξεκινήσω πού θα την χρησιμοποιήσω την Βυζαντινή θεωρία;
γ. Μπορεί να κατασκευαστεί τρίχορδο μπουζούκι χωρίς τάστα; Ίσως να έχει ξαναγίνει ή ερώτηση αλλά δεν την βρήκα πουθενά.

Ευχαριστώ,
Ισαάκ.

Κώστα Κουρούνη,

Ευχαριστώ.

Προς το παρόν αφήνουμε την βυζαντινή μουσική και συνεχίζουμε με τα μούτρα στο τρίχορδο.

Δημοτικά μ’ αρέσουν μόνο τα τσάμικα και τα ποντιακά τα πρώτα λόγω λεβεντιάς, τα δεύτερα λόγω καταγωγής, αλλά δεν θέλω να ασχοληθώ.

Οι λόγοι για τους οποίους το άταστο τρίχορδο δεν γίνεται θα πκατασκευαστικά ρέπει να είναι λόγω γεωμετρίας αλλά η ερώτηση μου ήταν απλώς για να μου καλύψει την περιέργεια, και μιά και έχει χυθεί πολύ μελάνι στην εξήγησή της, απλώς παρέπεμψέ με στο αρχείο της απάντησης μη σε κουράζω περισσότερο.

ΠΠΠ (Παραμένοντας πάντα περίεργος)
Ισαάκ.

ΥΓ: Μήπως σέρνεται λιγάκι το φόρουμ ή είναι πρόβλημα της δικής μου γραμμής ή λόγω των αναβαθμίσεων;

Θέλω να μάθω ένα όργανο με πιθανή επιλογή μεταξύ τζουρά και μαντολίνου. Ερώτηση: ποιό όργανο κατά τη γνώμη σας είναι φιλικό γιά ρεμπέτικο ρεπερτόριο ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ γιά παραδοσιακό (π.χ. να περάσουμε από ένα ρεμπέτικο ρεπερτόριο σε παραδοσιακό - δημοτικό: Ηπείρου, Στερεάς, Κρήτης) … Η δική μου άποψη: ο τζουράς είναι καλύτερη επολογή. 'Η μήπως είναι θέμα γούστου γενικά;

Το μαντολίνο είναι παραδοσιακό μουσικό όργανο. Οχι όμως της Ελλάδας.

Α. Ρήγα, η ψυχή σου θα διαλέξει όργανο, όχι η λογική. Δεν συμφωνώ απόλυτα με τον Άρη, στην Κρήτη το μαντολίνο έχει σχεδόν αποκτήσει διαπιστευτήρια παραδοσιακού οργάνου και στο κάτω κάτω, υπήρξε και πρότυπο για την εξέλιξη του μπουζουκιού στο σημερινό σχήμα του. Και μην ξεχνάμε το ρόλο του στην καντάδα, που άσχετα αν εμένα δεν μου αρέσει έγινε πολύ δημοφιλής στο λαό και ενέπνευσε πολλούς συνθέτες του ρεμπέτικου από την εποχή της λογοκρισίας και ύστερα. Δεν μπορώ όμως να σκεφτώ όργανο που από τα χαρακτηριστικά ή την ιστορία του ταιριάζει συγχρόνως και στα ρεμπέτικα και στα παραδοσιακά. Είπαμε, βάλε την ψυχή σου να διαλέξει.

Έχω ζήσει μοναδικές βραδιές με παρέες με μαντολίνο και μαντινάδες μέχρι πρωίας. Μπορώ κι εγώ να βεβαιώσω αυτό που λέει ο Νίκος, έχει καθιερωθεί, στο Ρέθεμνος τουλάχιστον.

Όσο αφορά την επιλογή, συμφωνώ με τον Νίκο.

Φίλε Ρήγα, θα με φάει ο Άρης αλλά ένα γενικά φιλικό όργανο είναι η κιθάρα, αν και δεν είναι στις επιλογές σου.
Επίσης, αν και αυτό το “η ψυχή σου θα διαλέξει όργανο” του Νίκου Π τα λέει όλα, μήπως το βιολί μπορεί να συνδυάσει συμμετοχή και στα δύο είδη μουσικής που σου αρέσουν; Αν και δεν έχει το νταλγκά του μπουζουκιού και μάλλον είναι πολύ δύσκολο όργανο μ’ αρέσει να τ’ ακούω όχι τόσο σε ρεμπέτικα αλλά πολύ σε νησιώτικα-παραδοσιακά.

Μιά και μπήκε το θέμα να διαλέξει η … ψυχή, την έβαλα να διαλέξει. Και διάλεξε τρίχορδο τζουρά.
Ευχαριστώ όλους.