Βιβλιο για Ουτι?

Παιδια γεια σας ειμαι καινουργιος στη παρεα αλλα χαιρομαι που επιτελους ανακαλυψα ενα side με τα οργανα που ασχολουμε.Ειμαι 17 χρονων και παιζω 6 χρονια μπουζουκι ασχολουμε παραλληλα με το μπαγλαμα και με το Ουτι ομολογω ομως οτι το κουρδισμα του με ταλαιπωρησε πολυ ετσι το αφησα για κατι μηνες και τωρα θελω να ξανασχοληθω.Θα ηθελα λοιπον να μου πειτε κανενα καλο βιβλιο για ουτι.Εχω δει ενα στον Νακα αλλα δεν ξερω αν ειναι καλο…

H αληθεια ειναι πως το ουτι μονο το ταλαιπωρω και πως δεν εχω διαβασει αλλο σχετικο βιβλιο εκτος απο αυτο που θα σου προτεινω.Προκειται για το"ΟΥΤΙ μεθοδος εκμαθησης"του Κυριακου Καλαιτζιδη.Κατα τη γνωμη μου ειναι ενα περιεκτικοτατο βιβλιο καταλληλο για αρχαρειους στο ουτι με καποιες ομως μουσικες γνωσεις(εστω περιορισμενες).Ξεκιναει απο τον τροπο που περναμε τις χορδες,τον τροπο που πρεπει να κραταμε το ουτι,την πενα και φυσικα μιλαει για το κουρδισμα.Εξηγει τους βασικους ηχους μακαμ,περιλαμβανει παρτιτουρες κ.α.Ομως,το βιβλιο(εκδ.1996)κυκλοφορησε,απο οσα ξερω,μονο στη Θεσσαλονικη.Γι αυτο σε παραπεμπω στο 0310283471.Ειναι το τηλ.της σχολης παραδοσιακης και βυζαντινης μουσικης του Καλαιτζιδη ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ.Ισως μπορεσεις να το παραγγειλεις.Θα μαθεις και για το δευτερο τομο της μεθοδου(αν τελικα κυκλοφορησε)Παντως,ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΙΣ ΤΟ ΟΥΤΙ!Ετσι απλα…Σου ευχομαι να γινεις δεξιοτεχνης!

Κάντε μες στο Φόρουμ ένα Keyword search (στην αρισρερή στήλη) με τη λέξη “ούτι”. Ισως βρείτε κάτι που σας ενδιαφέρει (διευθύνσεις, κατασκευαστές, κουρδίσματα, βιβλία κ.ά.).

ευχαριστω πολυ μου φαινεται οτι ο νακας το εχει

ΟΥΤΙ - ΠΕΡΙ ΜΕΘΟΔΟΥ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ

'Οσοι ψάχνουμε για μεθόδους σχετικές με το ούτι,
περιμένουμε κάτι χρόνια έναν παππούλη απο τα Οινόφυτα Βοιωτίας, να μεταφράσει απο την τουρκικη
γλώσσα την μέθοδο του Μοτλού Τορούν.
Εν τω μεταξύ και όσο ο φιλόμουσος ιερέας καθυστερεί,δεν υπάρχει κανας άλλος χριστιανός
τουρκομαθής να μεταφράσει την μέθοδο,να ξεστραβωθούμε ολοι οι μη τουρκομαθείς?

ΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΡΕ ΠΑΙΔΕΣ? CD ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΙΑ ΕΧΕΤΕ! Ο ΜΠΑΤΖΑΝΟΣ ΔΕΝ ΕΜΑΘΕ ΜΕ ΒΙΒΛΙΑ. Ο ΣΑΡΑΓΟΥΔΑΣ (Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΙΣΩΣ ΕΝ ΖΩΗ ΠΑΙΧΤΗΣ) ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΝ ΝΟΤΕΣ! ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΚΙΟΛΑΣ! ΚΑΙ ΓΩ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΕΙΜΑΙ, ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΔΑΣΚΑΛΟ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΞΕΣΗΚΩΝΩ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ CD.

<font color=“119911”><font size="-2">Από Admin: Αγαπητέ Γιώργο, θα σε παρακαλούσα να γράφεις με πεζά γράμματα γιατί τα κεφαλαία δεν διαβάζονται.</font></font>

Εν μέρει έχεις δίκιο διότι άμα δεν τ’ αρπάζει το αυτάκι ξέχνα το, δεν μαθαίνεται το όργανον, ιδίως τα μακάμια και το ύφος. Εάν όμως σου λείπει και ο δάσκαλος τότε καλό είναι μάλλον το βιβλίο. Πρωτίστως όμως το αυτί. Όσο για τον Μπατζανό αυτός είχε δασκάλους, αλλά και να μη είχε ο συγκεκριμένος πάλι το ίδιο θα εγίνετο. Δηλαδή ο πρώτος και καλύτερος όλων και με διαφορά. Για τον Σαραγούδα πάντως δεν μου φαίνεται και ως ο μεγαλύτερος εν ζωή, μάλλον υπάρχουν και άλλοι.

κανείς δεν είπε ότι ένα βιβλιο απο μόνο του σε κάνει μουσικό.
αλλά,τι να κάνουμε.δεν έχουμε τον χρόνο και τις ευκαιρίες να μάθουμε μόνο με το αυτί.και για έναν άλλο λόγο:τα αυτιά μας έχουν σκληραγωγηθεί απο όλα αυτα που ακούμε απο ράδια και τηλεοράσεις
(χώρια οι κακές δισκογραφικές παραγωγές),που αν δεν έχεις και μιά θεωρητική βάση,δεν κάνεις τίποτα.
(για να μάθεις και τα μικροδιαστήματα λέμε.αν είναι να παίζεις ντο-ρε-μι με το ούτι,ασφαλώς και γίνεται πιο εύκολα με το αυτάκι.αν θές να μπείς όμως στην μεγάλη ιστορία με τα μόρια κλπ
θές τουλάχιστον καποια στοιχεία βυζαντινής κλπ κλπ)
δύσκολη υπόθεση αυτή κ ΓΕΩΡΓΙΕ ΧΑΝΤΖΗ.και κάτι ακόμα:
ποιός σου είπε ότι ο Μπατζανός δεν ήξερε και ευρωπαική και βυζαντινή μουσική?γιατι εγώ αλλιώς τα ξερω.
ασε που ο Σαραγούδας πρίν το ούτι ήταν κιθαρίστας και ήξερε γράμματα.
και τους τρόπους τους του έμαθε ο μακαρίτης ο Θρασύβουλος Στανίτσας,μέγας ιεροψάλτης…

χαίρετε και συνιστώ να αναμείνετε τον Τορούν κι εσείς…

Καλημέρα σε όλους και καλώς σας βρήκα .
Επισκεύτηκα το forum με αφορμή το ούτι , εντελώς τυχαία. Ελπίζω να γίνω θαμώνας , αφού μια γρήγορη βόλτα στο forum με ενθουσίασε.
Φίλε Αλχημιστή, κάνε λίγο υπομονή για το βιβλίο.
Αυτό τον καιρό, είναι στο τυπογραφείο μια μέθοδος για ούτι, κατα την γνώμη μου πολύ αποτελεσματική.
Σου λέω κατα την γνώμη μου, γιατί έχω την τύχη να μαθαίνω ουτι μέσα απο αυτήν, αφού την έχει γράψει ο δάσκαλός μου.

ώπα!αυτά είναι νέα!δώσε αγαπητέ Βασίλη στοιχεία για την νέα αυτή μέθοδο για ούτι…

Φίλε Βασίλη σε καλωσορίζουμε και ευχόμαστε τη μόνιμη διαμονή σου. ΚΑΛΗ ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ.

Βασίλη αν επιτρέπεται ποιός είναι ο δάσκαλός σου?

Καταρχήν να σας πω οτι ο δάσκαλός μου είναι ψάλτης. Η μέθοδος σε μαθαίνει καταρχήν την βυζαντινή γραφή , με ασκησεις πάνω στο ούτι.
ΠΡΟΣΟΧΗ:Δεν μαθαίνεις να τραγουδάς βυζαντινή, αλλά να διαβάζεις ασκήσεις και τραγούδια, για το ούτι.
Το πρώτο μέρος που αναφέρεται στα σημάδια της βυζαντινής, τελειώνει σε δώδεκα μαθήματα. Εγώ μολις τελειώσα το πρώτο μέρος , μετά απο τρείς μήνες. Είμαι πολύ ευχαριστημένος, αφου μια παλαιότερη απόπειρα να μάθω βυζαντινή με τον ίδιο δάσκαλο, απεδείχθει για μένα κουραστική και δύσκολη. Το θετικό είναι οτι δεν χρειάζεται να τραγουδάς, αλλά ταυτόχρονα παίρνεις τις βάσεις σε περίπτωση που θες να μάθεις βυζαντινή.
Οταν έχω νεότερα για το ποτε θα βγεί το βιβλίο θα σας πω.

αγαπητέ Νικολάου Βασίλη

παρόμοια μέθοδο για εκμάθηση στο ούτι διδασκεται στον ΟΜΙΛΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ.
Δεν φανταζομαι ο δάσκαλός σου να είναι απο τον Ο.Ε.Τ???!!!

Η μέθοδος δεν έχει ακόμα εκδοθεί. Εγώ παίρνω φωτοτυπίες, σε κάθε μάθημα. Ο δάσκαλός μου είναι καθηγητής βυζαντινής και καθηγητής στο μουσικό γυμνάσιο (στον ταμπουρά). Ηταν μαθητής του Σαραγούδα, αλλά έχει κάνει και κλασικό ούτι.
Δεν θα ήθελα να αναφέρω το όνομά του, γιατί δεν έχει βγει ακόμα το βιβλίο και δεν ξέρω αν κι ο ίδιος θέλει.

Λοιπόν Βασίλη,
περιμενω το εν λόγω βιβλιο με ανυπομονησία!!!

ύστερα απο ένα χρόνο ξανααπευθύνω το ερώτημα για την περίφημη “τουρκική μέθοδο για το ούτι” του γνωστού ιερέως απο τα οινόφυτα.
Λοιπόν,ο παππούλης θα τελειώσει επιτέλους την μέθοδο?πόσα ακόμη χρόνια θα χρειασθούν?
(Μήπως δεν υπάρχει ούτε μέθοδος,ούτε παππούλης?)

Φίλε Τάσο, εγώ θα έπαιρνα τηλέφωνο π.χ. τον Σαραγούδα και θα τον παρακαλούσα να μου κάνει μερικά μαθήματα. Τι να τα κάνεις τα εγχειρίδια όταν ζούνε οι συγγραφείς τους.

Και εν πάσει περιπτώσει, το βιβλίο του Καλαϊντζίδη είναι καλό. Αλλά με τίποτα δεν συγκρίνεται η ζωντανή εκμάθηση οποιουδήποτε οργάνου με την «μέθοδον άνευ διδασκάλου».

Αγαπητοί συναγωνισταί!
Διήλθαμεν το στάδιον της τεχνικής/εκμαθήσεως του ουτίου.
Επιθυμούμεν διακαώς να διευρύνουμε τας θεωρητικάς μας γνώσεις.
Δεν είμεθα πρωτάρηδες.Και εις διδάσκαλον επήγαμεν και πολλά κατέχομεν,αλλά
θέλομεν και να θεωρητικολογήσομεν.
Όσον δια τας θεωρητικάς γνώσεις του συμπαθούς κ.Σαραγούδα,ας το αφήσομεν εις την μπάνταν.
Λοιπόν αφήσατε κατά μέρος τα τετριμμένα του τύπου "τι να κάμεις τας θεωρίας"διότι
η γίδα δεν μασάει ταραμάν.
Και συγγνώμην δια το υφος της γραφής μου!!!