Βιβλίο «Κατασκευή Λαϊκής Κιθάρας - Θεωρία & Πράξη»

Αγαπητοί φίλοι

Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι το βιβλίο που γράψαμε από κοινού με τον Παναγιώτη στη διάρκεια της καραντίνας «Κατασκευή Λαϊκής Κιθάρας - Θεωρία & Πράξη» πρόκειται να βγει σύντομα στα βιβλιοπωλεία, με την πολύτιμη βοήθεια του Δημήτρη Μυστακίδη, ο οποίος το ανακοίνωσε σήμερα στο Facebook.

https://www.facebook.com/1180345077/posts/10223766393006042/

Όπως γράφει ο Δ. Μυστακίδης:

«Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνικής της λαϊκής κιθάρας και η μεγάλη διάχυση που έχει στην κοινότητα των λαϊκών μουσικών τα τελευταία 15 χρόνια έχει οδηγήσει στην δημιουργία πολλών σχημάτων με αμιγώς κιθαριστικό ρεπερτόριο. Το κοινό έχει αγκαλιάσει αυτές τις προσπάθειες και αυτό αποδεικνύεται από την μεγάλη επιτυχία που έχουν οι εμφανίσεις αυτών των σχημάτων στις μουσικές σκηνές της χώρας αλλά και στο εξωτερικό.
Όπως είναι φυσικό η οργανοποιία ακολούθησε αυτό το ρεύμα και έχουμε πλέον πάρα πολλούς και εξαιρετικούς κατασκευαστές λαϊκής κιθάρας.
Αυτό που δεν έχουμε, τόσο στην μουσική επιτέλεση όσο και στην κατασκευή είναι βιβλιογραφία.
Χαίρομαι πολύ που ένα βιβλίο δύο φίλων, πολύ αξιόλογο, έρχεται να καλύψει αυτό το κενό και να αποτελέσει ένα λιθαράκι στο ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη τεκμηριωμένης και σύγχρονης βιβλιογραφίας για την λαϊκή μουσική.

Σύντομα στα βιβλιοπωλεία από την Fishbowl Music Tank»

CE6D5934-4AC9-45F4-B0DB-4170640E56A2

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες.

21 «Μου αρέσει»

Συγχαρητήρια, το περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον!

4 «Μου αρέσει»

Μπράβο Μάνο και Παναγιώτη. Ανυπομονώ να το πιάσω στα χέρια μου.

2 «Μου αρέσει»

Συγχαρητήρια και καλοτάξιδο Μάνο !
Με την πρώτη ευκαιρία αν θέλεις πες μας και 2-3 πράγματα (αν απευθύνεται σε επαγγελματίες η χομπίστες κ.τ.λ.).

1 «Μου αρέσει»

Γνωριζουντας τους δυο συγγραφεις ξερω πολυ καλα τι πρεπει να περιμενουμε.
Σιγουρα το καλυτερο βιβλιο κατασκευης μουσικου οργανου που εχει γραφτει.

Το περιμενω πως και πως.

3 «Μου αρέσει»

:clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: Μπράβο

3 «Μου αρέσει»

Μπράβο και στους δύο σας! (αλλά, και στο Μήτσο!)

3 «Μου αρέσει»

Σπουδαίο νέο! Μπράβο Μάνο και Παναγιώτη! Καλοτάξιδο!!!

3 «Μου αρέσει»

Ανυπομονώ να το πιάσω στα χέρια μου, και να το ξεφυλλίσω. Καλό του ταξίδι και πάντα τέτοια.

3 «Μου αρέσει»

Μπράβο παιδιά.Μακάρι να υπάρξει και συνέχεια και να γράψετε ένα και για το μπουζούκι.

2 «Μου αρέσει»

Συγχαρητήρια και στους δύο σας για το ενδιαφέρον βιβλίο.
Εύχομαι με την άνθηση που γνωρίζει η οργανοποιία και η λαϊκή κιθάρα να βρει μεγάλη απήχηση!

3 «Μου αρέσει»

Θέλω πολύ να γράψω κάποια πράγματα, αλλά τυχαίνει τέλος έτους και στη δουλειά γίνεται χαμός.

Θα ανεβάζω περισσότερα όποτε μπορώ, προς το παρόν μπορώ να βάλω ένα (σχέδιο) Δελτίου Τύπου με συμπτυγμένα κείμενα από τον πρόλογο του βιβλίου:

"Η συγγραφή του βιβλίου έγινε με την πρόθεση να αντανακλά την θέση της Λαϊκής κιθάρας σήμερα ως μια εκδοχή της Ακουστικής κιθάρας, τέτοιας μάλιστα σημασίας ώστε η κατασκευή της να αξίζει να παρουσιαστεί διεξοδικά με κατανοητούς και σύγχρονους όρους.

Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει συλλογές, παραθέσεις και «τεκμηρίωση μέσω εφαρμογής» πληροφοριών και στοιχείων που είναι καλό να γνωρίζει κανείς για την κατασκευή μιας Λαϊκής κιθάρας σήμερα.

Πρόθεση δεν ήταν να συνταχθεί ένα «εγχειρίδιο κατασκευής», αναπαράγοντας απλώς κάποιο ιστορικό όργανο, αλλά να ενσωματωθούν όλα τα θέματα που προκύπτουν στην κατασκευή, όπως και πιθανά ερωτήματα που μπορεί να γεννηθούν σε όποιον ξεκινά την όμορφη περιπέτεια της οργανοποιίας. Έτσι περιλαμβάνονται σημαντικές πληροφορίες, παραθέσεις στοιχείων, θεματική αντίστοιχων ιστοσελίδων κτλ., ώστε να παρέχεται η βάση για περαιτέρω αναζητήσεις - που σίγουρα θα προκύψουν σε κάθε στάδιο της κατασκευής.

Στα πρώτα κεφάλαια παρουσιάζονται κάποια θεωρητικά θέματα, σχετικά με τη θέση της λαϊκής κιθάρας ως προς την μεγάλη οικογένεια των κιθαρών διαφόρων τύπων. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην λειτουργία μιας κιθάρας ως σύστημα - με βάση τους κανόνες της Φυσικής - και εξετάζεται η δυνατότητα να συνδεθεί η ποιότητα του παραγόμενου ήχου με βάση μετρήσιμα στοιχεία, όπως αυτά προκύπτουν από δημοσιευμένες μελέτες.
Ακολουθεί μια αναφορά στις ιδιότητες των ξύλων και ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν στην κατασκευή μουσικών οργάνων. Αυτό το πρώτο μέρος καταλήγει σε μια σύντομη αναφορά στο σχεδιασμό μιας κιθάρας με βάση κάποιες γενικές αρχές. Τα θέματα που αφορούν αμιγώς τις τεχνικές κατασκευής της λαϊκής κιθάρας ξεκινούν από το Κεφάλαιο 7. Κάποιος που θέλει να ξεκινήσει άμεσα την κατασκευή μιας λαϊκής κιθάρας, μπορεί να αρχίσει να μελετά το βιβλίο από αυτό το κεφάλαιο και όταν το θεωρεί αναγκαίο να ανατρέχει στα προηγούμενα για κάποια επιπλέον τεκμηρίωση."

7 «Μου αρέσει»

επίσης να πω ότι στο βιβλίο θα περιλαμβάνεται σύνδεσμος (link) για την λήψη ενός πλήρους σχεδίου κατασκευής λαϊκής κιθάρας (δικό μου σχέδιο - και όχι ιστορικού οργάνου - για λόγους κατοχύρωσης κτλ.) και βέβαια πάρα πολλά σκίτσα και φωτογραφίες από όλα τα στάδια κατασκευής, ανεβάζω δυο τυχαία

ονοματολογία όλων των μερών

η επιλογή κλίσης στο μπράτσο (εφαρμογή υπό γωνία ή όχι) - και πώς επιδρά αυτή η επιλογή στο ύψος του καβαλάρη (Πάνο νομίζω είχαμε παρόμοια συζήτηση για τον καβαλάρη του μπουζουκιού)

9 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ Μάνο για όλες τις πληροφορίες που μοιράζεσαι με χαρά!
Καλοτάξιδο και πάλι!

2 «Μου αρέσει»

Πολλά Μπράβο το περιμένουμε…!!!

1 «Μου αρέσει»

καλησπέρα,
γράφω για νεώτερα σχετικά με την πορεία της έκδοσης:

η Fishbowl στην σελίδα της στο Facebook κοινοποίησε την παρακάτω ανακοίνωση

στην οποία περιλαμβάνεται :

“Στον σύνδεσμο https://forms.gle/q1UoZzMUgKvrYbxd9 μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο του βιβλίου και να το προπαραγγείλετε ώστε να σας αποσταλεί αμέσως μετά την κυκλοφορία του με αντικαταβολή”.

επίσης υπάρχει πλήρες το Δελτίου Τύπου, αντιγράφω (συγχωρήστε την επανάληψη) μόνο τα σχετικά με το περιεχόμενο:

"Στα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου παρουσιάζονται κάποια θεωρητικά θέματα, σχετικά με τη θέση της λαϊκής κιθάρας ως προς την μεγάλη οικογένεια των κιθαρών διαφόρων τύπων. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην λειτουργία μιας κιθάρας ως σύστημα - με βάση τους κανόνες της Φυσικής - και εξετάζεται η δυνατότητα να συνδεθεί η ποιότητα του παραγόμενου ήχου με βάση μετρήσιμα στοιχεία, όπως αυτά προκύπτουν από δημοσιευμένες μελέτες. Ακολουθεί μια αναφορά στις ιδιότητες των ξύλων και ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν στην κατασκευή μουσικών οργάνων. Επίσης γίνεται και μια σύντομη αναφορά στο σχεδιασμό μιας κιθάρας με βάση κάποιες γενικές αρχές.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια αφορούν αμιγώς τις τεχνικές κατασκευής της λαϊκής κιθάρας οι οποίες αναπτύσσονται λεπτομερώς με πολλά επεξηγηματικά σχέδια και φωτογραφίες από τα διάφορα στάδια της κατασκευής. Ο αναγνώστης θα μπορέσει να πάρει τις αναγκαίες γνώσεις και πληροφορίες που απαιτούνται για την πλήρη κατασκευή μιας λαϊκής κιθάρας. Μάλιστα μαζί με το βιβλίο δίνεται (σε ηλεκτρονική μορφή για άμεση εκτύπωση) ένα πλήρες πρωτότυπο σχέδιο λαϊκής κιθάρας σε πραγματικές διαστάσεις που περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες κατασκευαστικές λεπτομέρειες.

Οι συγγραφείς του βιβλίου, έχοντας το θεωρητικό υπόβαθρο, το μεράκι, αλλά και σημαντική εμπειρία από την κατασκευή μουσικών οργάνων για πάνω από μια δεκαετία, μας παραδίδουν ένα βιβλίο που θεωρούμε ότι θα αποτελέσει παρακαταθήκη, δεδομένου ότι η σχετική βιβλιογραφία της οργανοποιίας στη χώρα μας είναι πολύ φτωχή.

Το βιβλίο προλογίζουν οι καταξιωμένοι οργανοποιοί Νίκος Φρονιμόπουλος και Γιάννης Αλεξανδρής."

το βιβλίο έχει έκταση περίπου 300 σελίδες και τα κεφάλαια (περιεχόμενα) αναπτύσσονται ως εξής:

1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
2 ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΟΤΙ
3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ
4 Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ 33
5 ΤΑ ΞΥΛΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΙΑΣ 49
6 ΠΕΡΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΙΑΣ ΚΙΘΑΡΑΣ 57
7 Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 63
8 ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ 69
9 ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ 103
10 TO ΜΠΡΑΤΣΟ 139
11 Η ΤΑΣΤΙΕΡΑ 183
12 Ο ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ ή ΓΕΦΥΡΑ 207
13 ΑΡΜΑΤΩΜΑ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 236
14 ΒΕΡΝΙΚΙ – ΛΟΥΣΤΡΑΡΙΣΜΑ – ΛΟΥΣΤΡΟ 244
15 ΤΟ ΛΟΥΣΤΡΟ ΓΟΜΑΛΑΚΑΣ 248
16 ΥΛΙΚΑ & ΕΡΓΑΛΕΙΑ 263
17 ΜΕΡΙΚΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ 271
18 ΜΙΚΡΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΡΑ 298
19 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 300

4 «Μου αρέσει»

και κάποιες σελίδες, ενδεικτικές για το περιεχόμενο, την διάρθρωση, την γραφή, εικόνες κτλ.







10 «Μου αρέσει»

αγαπητοί φίλοι,
το βιβλίο κυκλοφόρησε (προχτές παραλάβαμε τα πρώτα αντίτυπα) και είναι πλέον διαθέσιμo

6 «Μου αρέσει»

Μόλις το παρέλαβα και το ξεφύλλισα Μάνο. Ότι και να πω είναι λίγο. Μπράβο σε σένα και τον Παναγιώτη για την πολλή και καλή δουλειά που κάνατε.

4 «Μου αρέσει»

Και γω το παρέλαβα χθες, και με ένα απλό ξεφύλλισμα , φαίνεται η σοβαρή εργασία. Και πάλι Συγχαρητήρια.

4 «Μου αρέσει»