Βιβλίο "Οικογένεια Παναγή - Οργανοποιοί - Εκ Μάκρης της Μ. Ασίας"

Αγαπητοί φίλοι, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνω την έκδοση του βιβλίου “Οικογένεια Παναγή - Οργανοποιοί - Εκ Μάκρης της Μ. Ασίας” από τις εκδόσεις ΕΜΒΡΥΟ.

Το βιβλίο περιλαμβάνει τα εξής:

• Μάκρη και Λιβίσι - Μερικά ιστορικά στοιχεία. Ως γνωστό η οικογένεια Παναγή είχε καταγωγή από την Μάκρη της Μικράς Ασίας.

• Εισαγωγή - Ανάλυση του ρόλου της οργανοποιίας και των οργανοποιών στον πολιτισμό μας, με ιδιαίτερη αναφορά στους πρόσφυγες οργανοποιούς

• Πανηγύρης Παναγής. Η πορεία του από τη Μάκρη στη Ρόδο και από εκεί στη Δραπετσώνα. Τη δουλειά έκανε στη Μάκρη. Πως έγινε οργανοποιός.

• Οι αδελφοί Παναγή (πότε άνοιξαν το πρώτο εργαστήριο στην Αθήνα, που ήταν τα επόμενα κτλ)

• Τα όργανα που κατασκεύαζαν (λαούτα, μαντολίνα, κιθάρες, μπουζούκια κτλ) με εκτενείς αναφορές στις τέσσερις πρωτιές τους:
    – Η πρώτη κλασική κιθάρα στην Ελλάδα (1946)
    – Το τετράχορδο με το Χιώτη (1955)
    – Η πρώτη ανακατασκευή αρχαίου οργάνου (1962)
    – Η πρώτη ηλεκτρική κιθάρα (τέλος '50 αρχές '60)

• Οι καλλιτέχνες που έπαιξαν και παίζουν με όργανά τους

• Τα “μυστήρια” με τα ονόματα των Παναγήδων (Π. Παναγής ή Π. Πανηγύρης;). Γιατί ο Γιώργος λεγόταν Παναγής ενώ ο Βασίλης λεγόταν Τερσανέλης.

• Οι ετικέτες στα όργανα. Εκτεταμένη αναφορά με πολλές φωτογραφίες, σε μια προσπάθεια χρονολόγησης των οργάνων τους

• Λάζαρος Καβάσης. Ο ανιψιός που δούλευε από μικρός μαζί τους και συνέχισε το εργαστήριο Παναγή

Όλα τα παραπάνω με πολλά τεκμήρια και αναφορές στις πηγές, εφημερίδες, φωτογραφίες, παλιές συνεντεύξεις, απομνημονεύματα κτλ. Σελίδες του βιβλίου 140.

Το βιβλίο αυτή τη στιγμή έχει πάρει το δρόμο του για το τυπογραφείο και ελπίζω να είναι έτοιμο στις 28-6-2024 όπου θα γίνει παρουσίασή του στο πλαίσιο του Master Class Οργανοποιίας που διοργανώνει για δεύτερη χρονιά στη Σπάρτη ο φίλος μας ιστορικός και οργανοποιός Γιάννης Τσουλόγιαννης από 28 έως 30 Ιουνίου.

20 «Μου αρέσει»

Εξαιρετικά ευχάριστη είδηση! Ευχόμαστε καλοστρατιά στο βιβλίο, και ασφαλώς περιμένουμε νέα ειδοποίηση όταν θα είναι διαθέσιμο.

Συγχαρητήρια Παναγιώτη.

2 «Μου αρέσει»

πολυ ενδιαφέρουσα είδηση. Εύγε!
αν εχεις λεπτομέρειες διανομής, δώσε μας.

1 «Μου αρέσει»

Το βιβλίο βγαίνει από τις εκδόσεις ΕΜΒΡΥΟ.

https://www.embryopub.gr/

Πιστεύω θα είναι διαθέσιμο και από άλλα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.
Όταν θα είναι έτοιμο θα ενημερώσω σχετικά.

3 «Μου αρέσει»

Συγχαρητήρια Παναγιώτη και καλοτάξιδο να ειναι το βιβλιο σου. Πολυ ευχάριστα τα νεα σου οπως συνηθίζεις, μακάρι να συνεχίσεις και με άλλους οργανοποιους !

2 «Μου αρέσει»

Συγχαρητήρια Παναγιώτη και από εδώ!
Ο κατάλληλος άνθρωπος για να γράψει και να εκδόσει ένα τέτοιο βιβλίο. Σε ευχαριστούμε πολύ!
Περιμένουμε την ανακοίνωση της τελικής έκδοσης αλλά και την παρουσίαση του βιβλίου :slight_smile:

4 «Μου αρέσει»

Συγχαρητήρια και από εδώ Παναγιώτη.Έχω την βεβαιότητα ότι το βιβλίο θα έχει πολύ “ψωμί”, και περιμένω εναγωνίως να το πιάσω στα χέρια μου.

1 «Μου αρέσει»

Αίσχος! Κι ότι σχεδίαζα να καταφέρω να κατέβω για βιβλία μέσα στη βδομάδα, πράγμα που ήδη προσπαθώ βδομάδες τώρα, με πας Ιούλιο!

2 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ παίδες!

Πρέπει να πω ότι από το Ρεμπέτικο Φόρουμ έχω αντλήσει πολλά στοιχεία και γιαυτό γράφω ευχαριστίες και στο βιβλίο. Να τις επαναλάβω και εδώ! Τούτο το φόρουμ έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε διάφορους τομείς της λαϊκής μουσικής!

Όταν το 2005 άρχισα να ασχολούμε με την ιστορία της ελληνικής οργανοποιίας, δεν υπήρχε τίποτα σχετικό και ούτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το περισσότερο κόσμο. Να σημειώσω ότι σήμερα η ομάδα του Facebook για τους Παναγήδες έχει 1200 μέλη (δεν την δημιούργησα εγώ)!

Να είμαστε καλά, θα προσπαθήσω στην προσεχή μάζωξη να είμαι παρών!

Καλό βράδυ!

11 «Μου αρέσει»

Πολλά μπράβο!

Είναι πολύ ευπρόσδεκτες τέτοιες μονογραφίες για σημαντικά πρόσωπα της νεοελληνικής οργανοποιίας. Αφενός καλύπτουν μεγάλα κενά της σχετικής έρευνας, αφετέρου αποτελούν έναυσμα και έμπνευση και για άλλους ερευνητές να μπουν στον καλόν αυτό αγώνα!

4 «Μου αρέσει»

Καλοτάξιδο Παναγιώτη! Τα περιεχόμενα αλλά και το υψηλό επίπεδο των προηγούμενων δουλειών σου, μας κάνουν να το περιμένουμε με ανυπομονησία.

2 «Μου αρέσει»

Μπράβο Παναγιώτη… Εξαιρετικό…θα ήθελα και εγώ ένα…

1 «Μου αρέσει»

απο τους ελάχιστους είσαι, που αναφέρεσαι στο Φόρουμ.
και αλλοι πολλοί βρήκαν στοιχεία εδω και δεν ειπαν ουτε κουβέντα.
δεν μας πειράζει.
εμεις θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τις Λαϊκές μουσικές δημιουργίες και οχι μόνον.
Θα συνεχίσουμε…

3 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ όλους!

Είναι υποχρέωση καθενός που γράφει κάτι, να το τεκμηριώνει κατάλληλα. Το πιο απλό είναι να υπάρχουν αναφορές στην πηγή της πληροφορίας. Σε ότι έχω γράψει μέχρι τώρα, το τηρώ με ευλάβεια. Θα φανεί και στο βιβλίο για τους Παναγήδες.

Για την ιστορία: Το παλαιότερο άρθρο μου για τους Παναγήδες, για κάποιο λόγο δημοσιεύτηκε στο TAR (2014) υπό μορφή αρχείου pdf. Οι φωτογραφίες (που δημοσιευόντουσαν για πρώτη φορά) λεηλατήθηκαν!!! Υπάρχει συγκεκριμένο site που τις πήρε και έβαλε πάνω τους το δικό του λογότυπο χωρίς την παραμικρή αναφορά που τις βρήκε. Τι να πει κανείς;

Τις καλημέρες μου σε όλους τους παλιόφιλους!

10 «Μου αρέσει»

Το βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΜΒΡΥΟ. Για παραγγελίες στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.embryopub.gr/index.php?target=products&product_id=4396

Το είχα στο μυαλό μου από καιρό για να δω παληούς φίλους. Ένας ακόμα λόγος να έλθω και στην προσεχή μάζωξη του φόρουμ την επόμενη Τετάρτη. Θα έχω μαζί μου κάποια αντίτυπα!

10 «Μου αρέσει»

Παναγιώτη αν έρθεις τελικά υπολόγισε και μένα για αντίτυπο. Καλοτάξιδο.

1 «Μου αρέσει»

Παναγιώτη, πάρε κι εμένα υπόψη σου, παρακαλώ!

1 «Μου αρέσει»

Καλοτάξιδο Παναγιώτη! Τιμή μας που θα το φέρεις στην μάζωξη! Υπολογίζεις και μένα φυσικά.

3 «Μου αρέσει»

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!
Κυριε Παναγιωτη, σας ειχα γνωρισει παλιοτερα στο μαστορειο του Αλεξανδρη και ειχα δει και οργανα σας (εξαιρετικα) στο φεστιβαλ Λαικης κιθαρας, αν δεν απατωμαι! Πραγματικος μυστης της τεχνης! Καλοταξιδο και φυσικα θα το παρω! Μη με υπολογισεις σε μαζωξη, ειμαι Θεσ/νικη :rofl:

1 «Μου αρέσει»

Από το επόμενο Σαββατοκύριακο θα είμαι στην Καλλικράτεια για το καλοκαίρι. Αν σε βγάλει ο δρόμος σου προς τα εκεί θα χαρώ να τα πούμε!

2 «Μου αρέσει»