Ποια τα εθνικά όργανα; (ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΩΝ 26/6/1936)
ΩΡΑΊΑ ΠΡΆΜΑΤΑ μας σερβίρει ο Άνθιμος!
Καταιγισμός! Δεν προλαβαίνουμε να τα διαβάσουμε! Έχουμε Homework για όλη την ημέρα!
Μερσί!
Εδώ χρειάζεται ολίγο μαύρο γεμενί, ολίγο Αρμενάκι είμαι κυρά μου…
Το Μπουργαρίον, το μπουζούκιον, το σαντούριον, το τσαφάριον, η γκάιδα των Κρατάρων…
Τσαφάρι είναι η φλογέρα.
Όσο για τα Κράταρα ή τους Κρατάρους, όθεν η γκάιδα, υποψιάζομαι ότι είναι τυπογρφικό αντί Κραβάρων. Τα Κράβαρα / Γκράβαρα είναι περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας που είχε πολύ κακό όνομα (όρνιο γκραβαρίτικο = κάποιος εντελώς μπουνταλάς). Κρίνοντας από το «Μού ν’ ανθέξη» παρακάτω (=πού ν’ ανθέξη), το ενδεχόμενο τυπογραφικού λάθους δεν είναι απίθανο.
Σήμερα δεν παίζουν γκάιντες τόσο νότια, αλλά για παλιότερα δε θα το απέκλεια, χώρια που ο χαρακτηρισμός «των Κραβάρων» δε χρειάζεται να εκληφθεί κυριολεκτικά - θα μπορούσε απλώς να είναι ένα χλευαστικό υπονοούμενο.
Αξίζει στο σημείο αυτό παραπομπή στον Ζητιάνο του Καρκαβίτσα με τον Γκραβαρίτη ήρωά του
Είναι γνωστό ότι τα Γκράβαρα “παρήγαν” ζητιάνους.
Κώστας Τζιρίτης ή Τζιριτόκωστας, κατά το ρουμελιώτικο σύστημα. Στον Καρκαβίτσα το είχαν κάνει επιστήμη, αναπηροποιούσαν τα ίδια τους τα παιδιά, έτσι, με πιο αποτέλεσμα να ζητιανέψουν.
το είχαν κάνει επιστήμη, αναπηροποιούσαν τα ίδια τους τα παιδιά, έτσι, με πιο αποτέλεσμα να ζητιανέψουν.
Ε, ναι, ακριβώς αυτό εννοούσα: στραμπούλαγαν το ποδάρι του νεογέννητου, να μπορέσει άνετα να ζητιανέψει όταν μεγαλώσει.
Αλλά έπαιζαν και γκάιδα.
Να τα λέμε κι αυτά.
Τα Γκραβαρόπουλα; Είσαι σίγουρος;
Καλά, εφημερίδες δε διαβάζεις; Βλ. #1201, περί της γκάιδας των Κρατάρων, και #1209 περί ενδεχόμενου τυπογραφικού, Κρατάρων αντί Κραβάρων.
Πειραιάς 1887.
Η πλατεία Κανάρη πρέπει να είναι αυτή στο σημερινό Πασαλιμάνι και ονομάζεται έτσι και σήμερα (εκεί που έχει το ρολόι. Εκεί, μωρέ, που είχε δώσει ραντεβού ο Παπαμιχαήλ με τη Βουγιουκλάκη στο «Η Αλίκη στο ναυτικό»).
Αλλά ποια να είναι η πλατεία Απόλλων? Απόλλωνα ξέρω μια περιοχή στα Καμίνια, δίπλα στην Πειραιώς, στο ύψος του εργοστασίου «Ελαϊς». Εχω να πάω εκεί από τη δεκαετία του 80 που πήγαινα για ιδιαίτερα. Πλατεία δεν θυμάμαι τότε. Πάντως το google maps μου βγάζει πλατεία Απόλλων εκει.
Πλατεία Κανάρη Πασαλιμάνι εκεί πού λές…Πλατεία Απόλλων στά Καμίνια κοντά Λεωφόρο Πειραιώς…Είναι καί συνοικία τών Καμινίων.
Αλλά ποια να είναι η πλατεία Απόλλων?
Την εποχή του άρθρου, πλατεία Απόλλωνος ονομαζόταν η πλατεία Καραϊσκάκη