Αστικολαϊκά παραλειπόμενα

Και δυο χρόνια νωρίτερα η Άννα Παγανά εμφανίζεται στο Κάιρο και τραγουδά τα ρεμπέτικα και αλανιάρικα, μεταξύ άλλων (ΦΩΣ 14/10/1932)

1 «Μου αρέσει»

Πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του συγγραφέα και στιχουργού Νίκου Ρούτσου για τους μεσοπολεμικούς οργανοποιούς (ΝΕΟΝ ΦΩΣ 24/10/1935)

3 «Μου αρέσει»

ευγε Άνθιμε!. πολυ ενδιαφέρουσα παρουσίαση . δεν γνωριζα οτι ηταν τόσοι. στάθηκα σε δύο τρία σημεία.

2 «Μου αρέσει»

Θα γράψω μια ανέκδοτη μετάφραση του κειμένου στα Νέα Ελληνικά. Για οποιαδήποτε λάθοι είμαι ευπρόσδεκτος να τα διορθώσω!.

"Ο υποφαινόμενος λαμβάνω την τιμή να γνωστοποιήσω στο σεβαστό κοινό ότι στο κατάστημά μου βρίσκονται όργανα και χορδές άριστης ποιότητας από τα καλύτερα εργοστάσια της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας δηλαδή βιολιά, κιθάρες, μαντολίνα, βιολοντσέλα, κλαρίνα, φλάουτα, φυσαρμόνικες, αρμόνικες, κλειδοκύμβαλα (Πιάνο), οργανάκια νέας εφευρέσεως από όλα τα είδη όργανα από χαλκό και όλα τα προς χρήση για μουσικά όργανα. Προστέθηκαν μεγάλη συλλογή τεμαχίων μουσικής, διάφορες εικόνες μέχρι και διάφορα επισκεπτήρια, φάκελοι και χάρτες για επιστολές στολισμένες από άνθη και λοιπά, και άλλα πολλά παιχνιδάκια πολυτελή!.

Σε αυτό το κατάστημα βρίσκεται και ο Κύριος Λ. Ν. Σταθόπουλος ο γνωστός οργανοποιός της Αθήνας απ’ τις αρχές του περασμένου καιρού!. Εδώ, είναι κατασκευαστής και επισκευαστής διάφορων μουσικών οργάνων, ευρωπαϊκών και εγχώριων, δηλαδή βιολιά, κιθάρες, μαντολίνα, αρμόνικες, οργανάκια, φλάουτα, κλαρίνα κτλ. Εγγυάται για την ποιότητα της εργασίας του και για την ταχύτητα των παραγγελιών του. Συνάμα, συνιστά στο κοινό ότι τα όργανα που είναι κατασκευασμένα από αυτόν μέχρι και τα μαντολίνα όχι μόνο είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης αλλά έτυχαν και να είναι καλύτερα ως προς την φωνή, την στερεότητα, την κομψότητα, και την ακρίβεια των φωνών!.

Επίσης ειδοποιούμε το φιλόμουσο κοινό της Σμύρνης ότι το μόνο μουσικό και παντρικό κατάστημα πάντων των οργάνων και κυρίως εμπλουτισμένο παντός είδους προς μουσική χρήση και εντελώς γνωστό στην Ευρώπη είναι το δικό μας στην οδό Ιουσκύφ Αριθ 13."
“ΤΖΕΡΆΡΔΟΣ ΚΟΡΛΈΤΤΗΣ”.

Ετίκετα ενός μαντολίνου από το οργανοποιείο του Τζεράρδου Κορλέττη!.

3 «Μου αρέσει»

2 «Μου αρέσει»

Θα υπήρχαν. Αλλιώς σε ποιο κοινό απευθυνόταν η τόσο μεγάλη δισκογραφική παραγωγή αμανέδων και παρομοίων;

Προπολεμικώς, ένα μεγάλο μέρος των γκραν σουξέ του λαϊκού… πενταγράμμου (ωραία έκφραση, ε; ), όλοι οι αμανέδες και πάρα πολλά από τα «σμυρναίικα» / «τραγούδια του καφέ αμάν», ήταν μουσικές εξαιρετικά λεπταίσθητες, προφανώς απευθυνόμενες σε καλλιεργημένα αφτιά. Τα οποία όμως, όπως γνωρίζουμε, δε διέθεταν ούτε οι αστοί ούτε οι μορφωμένοι.* Άρα ποιος; ο λαουτζίκος.

Το ‘χω σκεφτεί πολλές φορές, κάθε που πέφτω σ’ ένα τέτοιο τραγούδι που να μην το ξέρω ή να μην το έχω προσέξει προηγουμένως, και κάθε φορά απορώ και θαυμάζω…

*: Με την επιφύλαξη ότι δεν ξέρω τι έλεγαν οι αστοί και οι μορφωμένοι προσφυγικής καταγωγής. Οι Παλιολλαδίτες πάντως, ξέρουμε…

“λάθη” :slightly_smiling_face:

2 «Μου αρέσει»

χάλκινα όργανα / χάλκινα πνευστά (είναι στάνταρ έκφραση)

εξαρτήματα, μάλλον

επιστολόχαρτα

Στο ίδιο κατάστημα

…που έφτασε προ ολίγου καιρού από την Αθήνα, κατασκευαστής και επισκευαστής…

???

Κάτι άλλο λέει, αλλά ούτε εγώ το βγάζω.

Κεντρικό, κατά πάσαν πιθανότητα…

1 «Μου αρέσει»

Σε 2 σημεία της καταχώρισης: Γιουσούφ/Ιουσούφ λεγόταν η “δίοδος”

1 «Μου αρέσει»

Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά για την βοήθειά σας!. Θα τα διορθώσω αμέσως κιόλας!!.

"Ο υποφαινόμενος λαμβάνω την τιμή να γνωστοποιήσω στο σεβαστό κοινό ότι στο κατάστημά μου βρίσκονται όργανα και χορδές άριστης ποιότητας από τα καλύτερα εργοστάσια της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας δηλαδή βιολιά, κιθάρες, μαντολίνα, βιολοντσέλα, κλαρίνα, φλάουτα, φυσαρμόνικες, αρμόνικες, κλειδοκύμβαλα (Πιάνο), οργανάκια νέας εφευρέσεως από όλα τα είδη των χάλκινων οργάνων και όλα τα εξαρτήματα. Προστέθηκαν μεγάλη συλλογή τεμαχίων μουσικής, διάφορες εικόνες μέχρι και διάφορα επισκεπτήρια, φάκελοι και επιστολόχαρτα στολισμένα από άνθη και λοιπά, και άλλα πολλά παιχνιδάκια πολυτελή!.

Στο ίδιο κατάστημα βρίσκεται και ο Κύριος Λ. Ν. Σταθόπουλος ο γνωστός οργανοποιός της Αθήνας που έφτασε προ ολίγου καιρού από την Αθήνα!. Είναι κατασκευαστής και επισκευαστής διάφορων μουσικών οργάνων, ευρωπαϊκών και εγχώριων, δηλαδή βιολιά, κιθάρες, μαντολίνα, αρμόνικες, οργανάκια, φλάουτα, κλαρίνα κτλ. Εγγυάται για την ποιότητα της εργασίας του και για την ταχύτητα των παραγγελιών του. Συνάμα, συνιστά στο κοινό ότι τα όργανα που είναι κατασκευασμένα από αυτόν μέχρι και τα μαντολίνα όχι μόνο είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης αλλά έτυχαν και να είναι καλύτερα ως προς την φωνή, την στερεότητα, την κομψότητα, και την ακρίβεια των φωνών!.

Επίσης ειδοποιούμε το φιλόμουσο κοινό της Σμύρνης ότι το μόνο μουσικό και κεντρικό κατάστημα πάντων των οργάνων και κυρίως εμπλουτισμένο παντός είδους προς μουσική χρήση και εντελώς γνωστό στην Ευρώπη είναι το δικό μας στην οδό Ιουσούφ Αριθ 13."
“ΤΖΕΡΆΡΔΟΣ ΚΟΡΛΈΤΤΗΣ”.

Πως το βλέπετε τώρα; Ποια είναι η γνώμη σας και τι θα αλλάζατε?.

Εμφάνιση του Πωλ Γαδ στο ζυθεστιατόριο του Νοβοτνι στην Κωνσταντινούπολη

χρονολογία αγαπητέ παίζει;

Δεν θυμάμαι πάντως σίγουρα είναι δεκαετία του 20

“συλλογή από παρτιτούρες” ίσως;

Ναι, σήμερα λέγονται παρτιτούρες.

«Μουσικά τεμάχια», παρόλο που κυριολεκτικά δε σημαίνει παρά «μουσικά κομμάτια», ήταν συνηθισμένη φράση για τις παρτιτούρες που τυπώνονταν και εκδίδονταν για μεμονωμένα κομμάτια. Νομίζω ότι θα το κρατούσμε, έτσι, όπως και σήμερα λέμε συχνά «πλάκες», που ήταν η τότε λέξη για τους δίσκους γραμοφώνου, παρόλο που η λέξη της εποχής μας είναι «δίσκος».

Αν και βασικά δε βρίσκω και τόσο απαραίτητη τη μετάφραση. Στην ουσία έφυγαν μερικά τελικά -ν της καθαρεύουσας, και αυτό είναι όλο.

Δύο ξεχωριστά πράγματα. Οργανάκια, δηλαδή οργανέτα (αυτόματο όργανο ανάλογο με τη λατέρνα), αλλά και όλα τα είδη χάλκινων (ξερωγώ τρομπέτες, τρομπόνια, κόρνα κλπ.).