Στα 1903 πρωτοσέλιδη πειραϊκή διαμαρτυρία για “πισωγύρισμα” 40 ετών και επανεμφάνιση των καφέ αμάν στην πόλη (ΣΦΑΙΡΑ 12/7/1903)
ευγε Άνθιμε για οτι μας προσφέρεις.
πολυ ενδιαφεροντα όλα και αποκαλυπτικά!
καλά όλα σήμερα θα τα βάλεις?
αύριο τι θα βάλεις?
πότε να τα διαβάσουμε ολα αυτά ?
ας λεω εγω, εσυ φόρτωνε φόρτωνε…
Εσείς με το πάσο σας, κύριε Σπύρο!
Εγώ γενικώς ψάχνω για τρύπες στον χρόνο μου -και όποτε τις βρίσκω…
Ο Χατζηπανταζής (Της Ασιάτιδος μούσης κλπ: σελ.25) υποστηρίζει ότι ο όρος “καφέ αμάν” θα παραμείνει άγνωστος στις εφημερίδες μέχρι το 1886.
Ωστόσο, εδώ διαπιστώνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν αληθεύει: ο όρος υπάρχει ήδη στα 1873
(ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ 11/9/1873)
Κι άλλο παράδειγμα χρήσης του όρου από την Πάτρα (ΚΟΦ’ΤΟ, 10/8/1880)
Αυτό τώρα είναι ειρωνικό κείμενο ή σοβαρό; Θα το έλεγα σοβαρό αν δεν ήταν ο κάπως περίεργος τόνος της τελευταίας πρότασης.
Αν πάντως είναι σοβαρό, παρατηρούμε ότι υπήρχαν και άνθρωποι που καταλάβαιναν, αν μη τι άλλο, ότι ένας αμανές μπορεί να είναι καλύτερος ή χειρότερος, έως και περίφημος.
Για την ακρίβεια: σαφώς και υπήρχαν τέτοιοι άνθρωποι, στρατιές ολόκληρες μάλιστα, αλλά δεν έγραφαν. Οι διαθέτοντες δημόσιο βήμα φαίνεται να έπασχαν από μαζική κώφωση, αλλά να ένας (ίσως) που κάνει την εξαίρεση.
Ε, εντάξει…σατιρικό έντυπο είναι, οπότε ένα άρωμα ειρωνίας είναι αναμενόμενο
Διαφήμιση του οργανοποιού Καράμπα από το 1904
(ΑΣΤΗΡ Σικάγου, 18/3/1904)
Ενδιαφέρον σχετικό σχόλιο από αθηναϊκή εφημερίδα (ΑΣΤΥ 22/ 8/ 1906)
«Το παθητικό, το αγαπημένον εις τας ελληνικάς επαρχίας μπουζούκι, παρακολουθεί τους έλληνας και εις το άλλον ημισφαίριον της γης. Ακούσατε μιαν ειδοποίησιν των ελληνικών εφημερίδων της Αμερικής»
Και ο συντάκτης βάζει εν συνόψει την παραπάνω καταχώριση του Καράμπα και σχολιάζε (τα έντονα δικά μου)ι:
«Το οποίον σημαίνει ότι οι Έλληνες της Αμερικής μέσα εις τους στεναγμούς της ξενητειάς και της εργασίας έχουν καιρόν να παίζουν και μπουζούκι. Πειθόμεθα ότι πρόκειται διά μπουζούκι, εκτός αν η αγγελία υπονοεί τον ταμπουράν τον οποίον παίζουν πολλοί από τους ατυχείς μετανάστας όταν δεν έχουν εργασίαν»
ευγε και τρις ευγε Άνθιμε για αυτα τα πολυ ενδιαφεροντα που ξετριπώνεις!
δεν γνώριζα οτι υπαρχουν αυτες οι αναφορές!
το Φορουμ εχει τεράστιο όφελος και οι άλλοι βεβαίως
να’σαι πάντα καλα!
Ρεπορτάζ στο πειραϊκό λιμάνι (ΒΡΑΔΥΝΗ 10/3/1934). Περιγράφονται τα Λεμονάδικα και η Πλατεία Καραϊσκάκη, όπου και το μαγαζί του Μπάτη (που φέρεται ως…Ισπανός!)