Αρματωμα λαουτου? s.o.s

καλημερα παιδια! χρειαζομαι βοηθεια στο αρματωμα ενος λαουτου που επεσε στα χερια μου!
Εχω το λαουτο…εχω τις χορδες…ποια μπαινει που?
το οργανο ειναι νησιωτικο με κουρδισμα ντο-σολ-ρε-λα απο πανω,αλλα ποια βαζω που,για να βγει το κουρδισμα.Θα μπορουσα να πειραματιστω αλλα θελω να αποφυγω το βαλε βγαλε χορδες…ή να σπασω καμια μεχρι να τη φερω στον τονο…
Αν μπορει καποιος να με βοηθισει,οι χορδες του ειναι χυμα σε σακουλακι,και δεν βγαζω ακρη.

υγ…οι χορδες του λαουτου ειναι ιδιες με του τετραχορδου μπουζουκιου?ντο-φα-λα-ρε?
αν ναι θα συννενοηθουμε καλυτερα…:109:

Το όργανο, μαζί με τις χορδές, πως κατέληξε στα χέρια σου; από εκεί πρέπει να ξεκινήσεις. Αν δεν βρίσκεται άκρη και είσαι άπειρος, καλύτερα συμβουλεύσου οργανοποιό.

Λα = δύο τέλια.
Ρε = μία μπουργάνα και ένα τέλι, το πιο λεπτό του σετ.
Σολ = μία μπουργάνα, η πιο χοντρή του σετ, και (α) ένα τέλι ίδιο με τα λα ή ελάχιστα χοντρύτερο ή (β) μία δεύτερη μπουργάνα, η πιο ψιλή του σετ.
Ντο = μία μπουργάνα κι ένα τέλι, ίδια με του Ρε ή ελάχιστα χοντρύτερα.

Αν έχεις τρεις μπουργάνες και 5 τέλια, η πιο λεπτή μπουργάνα είναι η μπάσα του Ρε. Αν έχεις 4+4, η πιο λεπτή μπουργάνα είναι η ψηλή του Σολ.

Λάβε υπόψη σου την ιδιορρυθμία του λαούτου ότι τα διαστήματα των χορδών δεν είναι διαδοχικές πέμπτες: η Σολ είναι η πιο μπάσα, και η Ντο είναι ένα τόνο πιο χαμηλή από τη Ρε.

Αν το όργανο είναι ήδη αρματωμένο, άλλαξε τις χορδές μία-μία.

Αλλά επειδή υπάρχουν και κόλπα στο πώς περνάμε τη χορδή στην τρύπα του καβαλάρη, το καλύτερο είναι να κάνεις αυτό που λέει ο Νίκος: πήγαινε σε οεγανοποιό ή σε κανένα φίλο σου που παίζει.

Καταρχήν ξεχώρισε με το μάτι τις δυο μπουργκάνες (οι χορδές που έχουν περιέλιξη -τυλιχτές). Η πιο χοντρή είναι η Sol μπουργκάνα. Η λεπτότερη είναι η Do μπουργκάνα. Κατόπιν, όπως είναι πιθανώς τυλιγμένες κυκλικά οι έξι υπόλοιπες, ξεχώρισέ τις σε δύο ομάδες, ζουλώντας τις με τον αντίχειρα και το μεγάλο δάχτυλο. Τις τρεις που πιέζονται ευκολότερα -που έχουν δηλαδή λιγότερη αντίσταση- τοποθέτησέ τις, τη μία κάτω από την Do μπουργκάνα και τις άλλες δυο δίπλα - δίπλα για να κουρδίσεις τη Re. Tις υπόλοιπες τρεις, που είναι πιο σκληρές -και πιο χονδρές- βάλε τις ομοίως, τη μια κάτω από τη Sol μπουργκάνα και τις υπόλοιπες δύο ζευγαρωτά κάτω - κάτω, για να τις κουρδίσεις στο La (440 Hz). Αφού τις κουρδίσεις (ανοιχτά) όμως τι θα κάνεις; Από μπερντέδες -τουλάχιστον- πώς είναι το όργανο; :241:

Παιδια σας ευχαριστω παρα πολυ για τη βοηθεια,αναλυτικοτατοι!!
Το οργανο ειναι φιλου(ο οποιος δεν παιζει),το φιλοξενω για ενα διαστημα και απο το να καθεται στη θηκη,ειπα καλυτερα να το γνωρισω λιγακι.Και παλι ευχαριστω:088: