Απόσταση χορδών από ταστιέρα

Καλησπέρα στην παρέα! Έχω το συγκεκριμένο μπουζούκι από το 1995 ( κατασκευής Νικηφόρου Αρμάου). Πρόσφατα το πήγα για αλλαγή κλειδιών και έλεγχο για σκεύρωμα. Θεωρείτε ότι η απόσταση των χορδών του 12ου τάστου από την ταστιέρα είναι φυσιολογική;;;;;

όμορφο μπουζούκι να χαρείς πενιές σου εύχομαι. Νομίζω πως η απόσταση χορδών είναι εντάξει αλλά δεν είμαι ειδικός όποτε μην με παίρνεις στα σοβαρά

1 «Μου αρέσει»

Νομίζω ότι ο @ChrisSiam ρωτάει για γνώμες που να μπορεί να τις πάρει σοβαρά. Ό,τι λέγεται χωρίς σκοπό να το πάρουμε στα σοβαρά, απλώς φορτώνει το νήμα με περιττά μηνύματα.

Ως πασίγνωστον, δεν είμαι οργανοποιός αλλά η απόσταση χορδής - ταστιέρας είναι σαφώς μεγάλη. Καλύτερη πάντως εικόνα θα είχαμε αν η φωτογραφία έδειχνε αρκετά μεγαλύτερο τμήμα της ταστιέρας.

1 «Μου αρέσει»

Η απόσταση στο πρώτο τάστο είναι 1.7mm, στο 12ο είναι 3mm

Αν δεν κάνω λάθος το ταστο από μόνο του είναι 1mm

Δικό μου συντακτικό λάθος, εννοούσα την απόσταση των χορδών από την ταστιερα (στο 1ο και 12ο ταστο αντίστοιχα)

Ε τότε, αν έχεις την καλοσύνη, ανέβασε φωτογράφιση και του πρώτου και του δωδέκατου τάστου.

1 «Μου αρέσει»

Είπες ότι το πήγες πρόσφατα σε μάστορα για τάστα, και ξεσκεύρωμα.Δεν μας λες όμως αν σου είναι εύχρηστο, και τι σου είπε ο μάστορας.Θεωρείς ότι αν ακούσεις διάφορες απόψεις σπό ανθρώπους που δεν γνωρίζεις, θα βρεις κάποια άκρη;

1 «Μου αρέσει»

Ψηλά τις βλέπω πάντως τις χορδές. Ενώ ξεκινάνε καλά, ψηλώνουν αρκετά. Η δική σου αίσθηση ποια είναι;

Η γνώση μου μου λέει να μην εμπιστεύομαι τις φωτογραφίες στην οργανοποιία , σε θέματα ρυθμίσεων.Παράδειγμα.Καλός παίκτης μου έφερε το όργανο του, γιατί ήταν σκληρό και δύσχρηστο.Του ΑΝΕΒΑΣΑ ελαφρά τον καβαλάρη, και τον “κούρδισα”, αλλιώς.Το όργανο μαλάκωσε,κι έβγαλε πιο γεμάτο, καθαρό, και στρογγυλεμένο ήχο.Έγινε πιο εύχρηστο, και πιο ξεκούραστο.Αυτά.

Η φωτογραφία, σαφώς δείχνει ότι οι χορδές είναι ψηλά. Ο σωστός μάστορας θα ανεβάσει λοιπόν τον καβαλάρη και θα κάνει και ότι άλλο νομίζει σωστό. Αυτό όμως δεν σημαίνει αυτόματα ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τις φωτογραφίες. Επέμβαση, όσο απλή και να είναι, οπωσδήποτε χρειάζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Νικόλα μου ξέρεις εσύ,ή ο οποιοσδήποτε καλύτερα από τον οργανοποιό,; Εδώ αμφισβητούμε με φωτογραφίες που μπορεί και να παραπλανούν,την οποία εργασία αποκατάστασης, και συντήρησης, απόντος της απόψεως του οργανοποιού.Προφανώς ο άνθρωπος έχει αμφιβολίες για την αποκατάσταση, και ζητά γνώση.Είναι δυνατόν να δωθεί τέτοιου είδους γνώση από τον κάθε “πικραμένο”; Ή θα μπερδευτεί περισσότερο από τις απόψεις τις πολλές και διάφορες.Για Αυτό και ρώτησα για την άποψη του επισκευαστή, καθώς και για το αν το όργανο κάθεται καλά στο χέρι του.Όλα τα άλλα είναι για κουβέντα να γίνεται.

Προσωπικά θα πήγαινα στον μάστορά μου και θα ρώταγα εκείνον αν θεωρεί την κατάσταση προβληματική ή όχι. Δε νομίζω να χρεώνει γι’ αυτή την απλή ερώτηση. Από κει και πέρα, έτσι και μου πει ότι θέλει πολλά λεφτά και πολύ χρόνο για την αποκατάσταση, έχω όλο το περιθώριο να πω οκέι, ή όχι, ή άσε με να το σκεφτώ.

Αν μου πει διαφορετικό πράγμα από κάποιον στο φόρουμ που είδε τις φτγρ, προφανώς τον μάστορα θα πιστέψω. Και γιατί είναι μάστορας και γιατί το βλέπει με τα μάτια του και το πιάνει, δεν έχει αποσπασματική εικόνα.

1 «Μου αρέσει»