Απορία για κατασκευή τρίχορδου προπολεμικού μπουζουκιού

Καλησπέρα! Ήθελα να ρωτήσω για τη κατασκευή προπολεμικού τρίχορδου ποια υλικά θα ήταν πιο κατάλληλα για να βγαίνει ο ήχος πιο κοντά σε αυτό το ύφος, πλούσιος μεν σε ηχοχρωμα αλλά ποιο ‘‘ξερος’’! Παίζουν ρόλο μόνο τα υλικά κατασκευής ή και άλλοι παράγοντες πχ τεχνική του οργανοποιου?Πρέπει να εχει κυρίως εντριβή πάνω σε αυτό το στυλ μπουζουκιων? Θέλω να προχωρήσω σε μια αγορά σε λίγο καιρό και θα ήθελα να έχει αυστηρά τέτοιο ύφος εφόσον ασχολούμαι κυρίως με τη προπολεμικη περίοδο και τα ντουζενια! Πρέπει να βρω κάποιον μάστορα που να έχει εμπειρία συγκεκριμένα σε αυτά τα μπουζούκια ή μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε αρκεί να χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα υλικά?

πολύ καλά κάνεις και αναρωτιέσαι, γιατί ακόμα και σήμερα δύσκολα βρίσκεις σωστά φτιαγμένο προπολεμικό μπουζούκι -οι περισσότεροι έχουν κολλήσει στον ζοζέφ. πρώτα απ’όλα είναι ο μάστορας, να ξέρει την οργανοποιία αλλά και τα παλιά όργανα. έπειτα είναι τα χαρακτηριστικά του οργάνου, σκάφος-κλίμακα-τσάκιση-κλπ.
δεν ξέρω τί μπάτζετ έχεις, αλλά αν έχεις οικονομική άνεση η καλύτερη επιλογή είναι τα αντίγραφα του γκέλη που φτιάχνει ο φρονιμόπουλος. κλασικές επιλογές ο ραπακούσιος και ο καφετζόπουλος, και πιο οικονομική λύση ο ζαράνης. απέφυγε τους δήθεν μούρτζινους του σπουρδαλάκη, δεν έχει καμία σχέση ο ήχος και η αίσθηση.
αν είσαι θεσσαλονίκη πηγαίνεις στον τάσο θεοδωράκη, ή στην μυτιλήνη στον αντώνη μυλωνά. θα υπάρχουν και άλλοι που δεν σκέφτομαι τώρα, ας συμπληρώσει όποιος θέλει.
επίσης μπουζούκια με τέτοιο ήχο και αίσθηση φτιάχνουν ερασιτεχνικά τα μέλη του φόρουμ παύλος νιαούρης και μάνος τουρπάλης!
θα βρεις και αρκετές συζητήσεις στο φόρουμ σχετικά με τα μπουζούκια προπολεμικού τύπου. επίσης υπάρχει η δυνατότητα να βρεις αυθεντικό προπολεμικό όργανο σωστά αναπαλαιωμένο.

4 «Μου αρέσει»

Δυνατότητα ή κάποια πιθανότητα; Αυτά λογικά θα είναι πολύ περιορισμένα κομμάτια και θεωρώ κάπως απίθανο να τα πωλούν οι κάτοχοί τους, υπάρχουν γνήσια κομμάτια σε οργανοποιεία ή κάπου αλλού; Δεν έχω πετύχει πουθενά…

Βγαίνουν σε αγγελίες, ή σε οργανοποιεια. Θέλει ψάξιμο και χρήματα, είτε βρεις έτοιμο είτε επισκευάσεις σωστά κάποιο.

Καλά ναι για το οικονομικό αναμενόμενο, απλά δεν έτυχε καμιά φορά να δω κάπου να πωλείται κάτι απ΄τα παλιά γι’ αυτό η ερώτηση.

Και για να μπω στο θέμα που ξεκίνησε ο George μιας και είμαι σε μια μόνιμη φάση ψαξίματος εδώ και πολύ καιρό, τείνω ( ; ) να καταλήξω ότι ένας τζουράς σκαφτός μπορεί να αποδώσει καλύτερα το προπολεμικό ύφος.
Απ΄ την άλλη δεν έχει το μπουζουκίσιο σκάσιμο που και αυτό είναι υπόθεση, ειδικά στα βαριά κομμάτια δίνει ιδιαίτερο χρώμα, αλλά όπως και να έχει ο τζουράς κατ΄εμέ βγάζει πιο τεκετζίδικο ύφος με το ηχόχρωμα που έχει.
Επίσης, νομίζω ότι η ροζέτα συμβάλει στο να βγει πιο ξερός ήχος.
Για τα στριφτάρια ακόμη δεν έχω καταλήξει αν είναι στα υπέρ ή τα κατά στο θέμα ήχου (από εμφάνιση όμως μετράνε).
Κάποιες σκόρπιες σκέψεις που ίσως συμβάλλουν κάπου/ως στην έρευνά του Τζορτζ.

Κοίτα Νίκο εχω τσεκαρει παρα πολλούς αλλά πολύ λίγοι μου βγάζουν την πραγματική αίσθηση του προπολεμικού! Στα πιο πολλά μπουζούκια που τσεκαρα ναι μεν ο ήχος είναι καλός αλλα τείνει στο πολύ γλυκό ήχο με βάθος και δε με ικανοποιεί ιδιαίτερα.Στα γούστα μου πλησιάζει αρκετά ο ραπακουσιος αλλά δεν γνωρίζω τιμές.Τωρα σαν μπάτζετ οικονομική άνεση όχι δεν έχω αλλά σκέφτομαι να διαθεσω ένα σεβαστό ποσό για να έχω αυτό που θέλω.Εχω δει και ζαρανη και επίσης και artport! Μου άρεσε ο ήχος αλλα δε ξέρω τι ισορροπία έχει η ποιότητα με τις τιμές που έχει! Δηλαδή μου φάνηκε καλή δουλειά και σε πολύ καλές τιμες.Δε ξέρω αν έχεις γνώμη γι’αυτό!Εγω μένω Λάρισα οπότε πιο εύκολο θα μου ήταν να ανέβω Θεσσαλονίκη!
Φίλε Τζον έχω ένα τζουραδακο που οκ είναι σειράς αλλά έχει καλό ήχο και είναι ψιλό τίμιο για τα λεφτά του αλλά θα ηθελα κι ένα μπουζουκακι που να ναι αυστηρα προπολεμικο! Όσο πιο αυθεντικός και παλιό ήχος τόσο το καλύτερο.Γιαυτο ρωτάω αν γνωρίζετε ποιες λεπτομερειες,τεχνικες και υλικά μπορουν να υλοποιήσουν ένα τέτοιο αποτελεσμα για να βγει ένα μερακλιδικο οργανακι!

Θεσσαλονίκη, μπορείς να δεις και του Παπαδάμου. Για τους υπόλοιπους μέσα στις άκρες τα είπε ο @liga_rosa. Εάν είσαι διατεθειμένος να “ψωνίσεις από το πάνω ράφι”, τότε Artport, Ζαράνης κλπ τους βάζεις στην άκρη και ψάχνεις κατασκευαστές που έχουν πάθος με την λεπτομέρεια και έχουν ψάξει τα “μυστικά” σε αυτόν τον ήχο. Επίσης εφόσον δίνεις τα λεφτά, αφήνεις απ’ έξω κάθε ερασιτεχνική προσπάθεια (ο Φρονιμόπουλος ΔΕΝ είναι ερασιτέχνης :wink: ). Και κάτι τελευταίο, αλλά όχι ασήμαντο, μιας και μίλησες για ντουζένια, κοίτα να έχεις καλή σχέση επικοινωνίας με τον οργανοποιό ώστε να πάρεις τον ήχο αλλά το όργανο που θες για την περίπτωση σου.

1 «Μου αρέσει»

Ναι έχω τσεκαρει τον Φρονιμοπουλο και φαίνεται ότι έχει μεράκι σε συνδυασμό με μελετη! Δε μπορώ να βρω πουθενά ένα ηχητικό δειγμα! Έχεις δίκιο σε αυτό που λες γι’αυτό είμαι απόλυτος στον ήχο που θέλω να βγάζει το όργανο γιατί ασχολούμαι κυρίως με ντουζενια και θέλω να βγάζει το καταλληλο ηχόχρωμα!

Εάν αναφέρεσαι στον Φρονιμόπουλο και στα αντίγραφα του Γκέλη δες εδώ :

2 «Μου αρέσει»

Να σαι καλα! Αν και μικρο σε διάρκεια φαίνεται καλή δουλειά!

Έτσι για την ιστορία, εάν δε βαριέσαι, διάβασε εδώ πώς ξεκίνησαν όλα :wink:

1 «Μου αρέσει»

Μετά από τόσα χρόνια…ωραία πράματα!

@alko101 συμφωνώ για παπαδάμου, κακώς τον παρέλειψα. ας μην βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι το άρτπορτ που αγοράζει και μεταπουλάει μαζικά μπουζούκια από ανώνυμους/ερασιτέχνες και τον ζαράνη που τα φτιάχνει ένα-ένα με προσοχή. έχει δώσει ένα πολύ καλό δείγμα μπουζουκιού με τσάκιση στο καπάκι: https://www.facebook.com/P.Zaranis/videos/743752172711710/

1 «Μου αρέσει»

Φίλε @liga_rosa, ξέρεις πολύ καλά ότι δεν θα έβαζα ποτέ στο ίδιο καζάνι έναν κατασκευαστή όπως τον Ζαράνη (που μάλιστα προτείνω σε αρκετούς όταν ψάχνουν για ένα μεσαίας κατηγορίας όργανο) με ένα μαγαζί που απλά μεταπωλεί και μάλιστα φημίζεται για τα φθηνά του όργανα.
Αλλά από την άλλη κανέναν από τους δύο δε θα πρότεινα σε κάποιον που δεν έχει ταβάνι στα λεφτά και πάει να “ψωνίσει από το πάνω ράφι” και μάλιστα σε μια κατηγορία πολύ εξειδικευμένη όπως αυτή του προπολεμικού ήχου και μάλιστα ντουζενάτου …

2 «Μου αρέσει»

@alko101 να με συμπαθάς, παρανόησα τον τρόπο που το έγραψες. συμφωνούμε απολύτως με το τελευταίο μήνυμα!

Και ο Καδόγλου ο Γιάννης κάνει καλή δουλειά αλλά είναι Αλεξανδρούπολη.
Θέλει ψάξιμο γενικά.

1 «Μου αρέσει»

Στην Θεσσαλονίκη υπάρχει και ο Γιάννης ο Αλεξανδρής που εκτός από οργανοποιός είναι και μουσικός. Έχω έναν πολύ καλό τζουρά δικό του, με δυνατή και καθαρή φωνή.

2 «Μου αρέσει»

Και η Αγγελική Λύσσα στη Θεσσαλονίκη επίσης, στο θέμα ήχου δεν έχω ακούσει όργανό της από κοντά, όμως από θέμα σχήματος σκάφους και άλλων χαρακτηριστικών είναι μέσα. Θα βγάζει και τον ανάλογο ήχο θέλω να πιστεύω.

1 «Μου αρέσει»

για τον καδόγλου κι εγώ έχω ακούσει τα καλύτερα, χωρίς όμως να έχω δει όργανά του.
ο αλεξανδρής κάνει εξαιρετικά όργανα, αλλά νομίζω φτάνει μέχρι ζοζέφ σε στυλ. αν κάνω λάθος διορθώστε με.
την αγγελική λύσσα δυστυχώς δεν έχω καταφέρει ακόμα να την συναντήσω, ένα όργανο που έχω δει από κοντά μου έκανε καλή εντύπωση πάντως.

2 «Μου αρέσει»

Ποιά είναι η πραγματική αίσθηση του προπολεμικου;
Ποιό είναι το ζητούμενο;
Ο ήχος;
Η εμφάνιση;
Τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά;
Όλα αυτά;

Γιατί από την μικρή εμπειρία που έχω από αυθεντικά παλιά μπουζούκια, είναι ότι ούτε ειχαν κοινή αισθητική/ήχο/χαρακτηριστικά, ούτε ήταν όλα καλά όργανα.

Και θα πω το εξής: όλοι οι τωρινοί μάστορες κάνουν βελτιωμένες και προσαρμοσμένες στο σήμερα κατασκευές που βασίζονται απλά σε κάποια χαρακτηριστικά των παλιών.
Πράγμα που είναι δίκαιο και λογικό.

Και να τονίσω ότι εγώ θεωρώ πολύ καλά και τα παλαιού τύπου μπουζούκια του Σπουρδαλακη που βασίζονται πάνω στο αυθεντικό καλούπι του Μουρτζινου.

Τέλος να προσθέσω στις προτασεις μαστόρων τον Τάσο Θεοδωράκη και τον Πέτρο Μουστάκα.

3 «Μου αρέσει»