Αξία μαντολίνου Δημήτρη Μουρτζινού

Καλησπέρα συμφορήτες,

Θα ήθελα παρακαλώ να μου πείτε την τωρινή αξία του μαντολίνου του Μουρτζινού στις φωτογραφίες. Ήταν της προγιαγιάς μου, αγορασμενο κάποια στιγμή μεταξύ 1905-1910.

Σας ευχαριστώ

20210223_225244

5 «Μου αρέσει»

Δύσκολη ερώτηση. Σίγουρα ο Μούρτζινος είναι κορυφαίο όνομα.
Αν προσπαθουσες να το ασφαλίσεις λοιπόν, ναι η αξία του είναι σημαντική.
Δυστυχώς όμως η αγορά του μαντολίνου είναι μικρή στην Ελλάδα και σε όποιο σπίτι και να πας (που λέει ο λόγος) θα βρεις ένα μαντολίνο της γιαγιας.Το ίντερνετ επίσης είναι γεμάτο απο μεταχειρισμένα μαντολίνα απο τις αρχές του αιώνα και οι λίγοι που τα παίζουν είναι ερασιτέχνες.
Αν δε χρειάζεσαι να το πουλήσεις λοιπόν, θα σου λεγα να το χαρείς κυρίως για την ανεκτίμητη συναισθηματική αξία που μάλλον έχει για σένα παρά να προσπαθήσεις να εξαργυρώσεις την χρηματική του αξία η οποία αν και σημαντική μάλλον είναι θεωρητική αυτό τον καιρό.

7 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ. Κρίμα θα ήταν να πουλήσεις ένα τόσο ομορφο κημηλειο, ενώ μπορείς να το χαρείς για το πόσο ανεκτιμητο είναι συναισθηματικά. Και δυστυχώς όπως αναφέρει και ο @alk πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται στην αγορά είναι ερασιτέχνες. Τώρα θα μπορούσε να το εκτιμήσει κάποιος μάστορας? Δεν ξέρω ρωταω

2 «Μου αρέσει»

Δεν έχω να προσθέσω κάτι στους προλαλήσαντες, αναρωτιέμαι μόνο, το όργανο είναι όπως αγοράστηκε ή το έχει επισκευάσει μάστορας ; Το ρωτάω γιατί μου κάνει εντύπωση το ανοικτόχρωμο ξύλο της πλάτης (δούγιες) μετά από πάνω από έναν αιώνα. Είναι δυνατό να διατηρηθεί έτσι το χρώμα για τόσον καιρό ακόμα κι αν είναι όλο αυτό το διάστημα μέσα σε μια κασέλα/ντουλάπα (πράγμα μάλλον αδύνατο, αλλά και ίσως ενδεικτικό ενός οργάνου που δεν έχει δουλευτεί/αγαπηθεί -προσοχή, γενικά μιλάω)
Η απορία μου είναι αυτή λοιπόν. Δεν σκουραίνει το ξύλο με τον καιρό ;

2 «Μου αρέσει»

Έχω και εγώ ένα παλιό μαντολίνο το οποίο νομίζω έχει απλό κελεμπέκι χωρίς flaming πίσω και έχει παραμείνει σχετικά ανοικτόχρωμο.

Σωστή η απορία σου, από όσο γνωρίζω δεν έχει ποτέ επισκευαστεί και ξέρω ότι ήταν για πολλά πολλά χρόνια μέσα στην θήκη του στην κασέλα. Ίσως λοιπόν ο χρόνος πέρασε και δεν του άφησε τα σημάδια του :).

4 «Μου αρέσει»

Το ότι δεν έχει επισκευαστεί είναι πολύ σημαντικό, μάλλον απέφυγες ζημιές από μαραγκούς. Είναι η ώρα λοιπόν να το επισκευάσεις σωστά,ώστε να κρατήσει άλλα εκατό χρόνια και να το έχουν κειμήλιο τα δικά σου εγγόνια!

8 «Μου αρέσει»

Εδώ ένα αδερφάκι του, της ίδιας πενταετίας…
Σε λογικά πλαίσια τέτοια απόχρωση θα έπρεπε να είχε το σκάφος του μαντολίνου σου, αν δεν ήταν κλεισμένο τόσα χρόνια στην θήκη του…
Μέχρι και το στυπόχαρτο εσωτερικά είναι εντελώς μπλε! ενώ θα έπρεπε να έχει γίνει γαλάζιο από το φως της ημέρας.
Υπερβολικά συντηρημένο από το σκοτάδι κι απο το κλίμα του σπιτιού… (σπιταρόνα πέτρινη? )

Κράτησε το, δεν αξίζει να το αποχωριστείς…

5 «Μου αρέσει»

Πολύ όμορφο και το δικό σου. Η αλήθεια είναι ότι ήταν τυλιγμένο πάντα σε βαμβακερό πανί, μέσα σε ξύλινη κασέλα στον 4ο όροφο πολυκατοικίας που δεν είχε υγρασίας κλπ… Θα το κρατήσω παιδιά έχετε δίκιο, ακόμα κι αν δεν παίζω. Ερώτηση, αν τυχόν το αφήσω ως έχει και δεν του κάνω συντήρηση υπάρχει περίπτωση να πάθει κάτι στο μέλλον;:

3 «Μου αρέσει»

Ναι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σκευρωσει το μανίκι απο την ταση των χορδών. Τώρα εγώ θα πρότεινα να μάθεις! Πότε δεν είναι αργά και γενικά το μαντολίνο έχει για μένα μια ευελιξία στο ρεπερτόριο λόγω του ότι α) και η κουτση Μαρία τον προηγούμενο αιώνα έπαιζε μαντολίνο άρα υπάρχει γιγάντιο ρεπερτόριο και β) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σχεδόν όλα τα ρεπερτόριο. Εγώ σε προτρέπω διότι αν σκοπεύεις να το πας για συντήρηση γιατί να μην μάθεις; και τώρα που ανακοινώθηκε και παράταση απαγορευτικό θα χουμε λίγο ακόμα χρόνο στα χέρια μας…

1 «Μου αρέσει»

Αν συνεχίζει να φυλάσσεται στις ίδιες συνθήκες (το τύλιγμα στο βαμβακερό είναι αρκετά σημαντικό), και με χαλαρωμένες τις χορδές, πιθανότατα δεν θα επιδεινωθεί. Επειδή όμως λογικά θα έχει φθορές και ξεκολλήματα ή πετσικαρίσματα, τα ξύλα με τον χρόνο σταθεροποιούνται στην λάθος θέση. Βέβαια αυτό θα έχει ήδη γίνει τόσες δεκαετίες, αλλά όποτε μπορέσεις καλό είναι να το φροντίσεις όπως του αξίζει.

3 «Μου αρέσει»

Εγώ έτσι για να σε μπερδέψω και να χεις να διαλέξεις,θα σου λεγα να μην κάνεις τίποτα🤣
Το όργανο είναι 100+ χρονών.Αν φυλαχτεί κανονικά δεν θα πάθει ξαφνικά τώρα κάτι
και αν έχει ήδη πάθει…ε το έχει πάθει!
Και αν αποφασίσεις να μάθεις, μη μάθεις αρχικά σε αυτό, πάρε ένα μαντολινάκι της σειρας για αρχάριους.

4 «Μου αρέσει»

Οκ σας ευχαριστώ παιδιά. Αυτό που θα κάνω είναι να χαλαρώσω τις χορδές ώστε να μην ασκείται πίεση και σκευρώσει κι άλλο, θα το τυλίξω με βαμβακερό πανί και θα το κλείσω στο μπαούλο για αλλά 120 χρόνια. Θα αφήσω τα δισέγγονα μου να κάνουν την αναπαλαίωση μία και καλή. :slight_smile: :stuck_out_tongue:

3 «Μου αρέσει»

Οι χορδές είναι κι αυτές από τότε; Θα 'χε ενδιαφέρον αν είναι οι παλιές και δεν αλλάχτηκαν κάπου στο ενδιάμεσο.

2 «Μου αρέσει»