Ανθρακοϋφάσματα στο Μπουζούκι

Φίλοι παίρνοντας αφορμή από συζήτηση σε μία άλλη θεματική ενότητα , τα ανθρακοϋφάσματα τοποθετούνται και στα μπουζούκια, μήπως είναι καιρός να απομυθοποιήσουμε αυτό το υλικό και να σταματήσουμε να το αντιμετωπίζουμε ως κάτι “state of the art”.
Έχοντας το χρησιμοποιήσει επί αρκετά χρόνια για κατασκευή για σανίδες Windsurfing θα ήθελα να σας αναφέρω ότι είναι ένα υλικό το οποίο το βρίσκεις πλέον πολύ εύκολα στην αγορά και είναι φθηνό.

Για όποιον από τους ερασιτέχνες κατασκευαστές του forum ενδιαφέρετε να το αποκτήσει μπορεί να το παραγγείλει από την ακόλουθη σελίδα http://www.fibermax.gr
Η χρήση του δεν απαιτεί απολύτως κανένα μηχάνημα ,πέρα από ψαλίδι για να το κόψεις, διότι η όλη διεργασία απαιτεί συνθήκες περιβάλλοντος 20-25 Κελσίου.

Μην εκπλαγείτε αν το κόστος απόκτησης του ανθρακοϋφάσματος , της ρητίνης και του σκληρυντή για την ενίσχυση του μανικιού του μπουζουκιού δεν ξεπερνούν τα 30 Ευρώ.

Μην βλέπετε τι γίνεται στην φόρμουλα F1 αυτά τα ανθρακοϋφάσματα δεν πρόκειται να τα βρείτε ούτε μετά από 10 χρόνια στο εμπόριο.

Και κάτι συμπληρωματικό για όποιον θέλει να παραγγείλει online.

Τα ανθρακουφάσματα που αναφέρονται στην παρακάτω σελίδα είναι 1 τετραγωνικό μέτρο το οποίο είναι υπέρ αρκετό για την ενίσχυση του μανικιού.

http://www.fibermax.eu/shop/index.php?cPath=36

Ρητίνες και αυτή θα σας περισσέψει

http://www.fibermax.eu/shop/index.php?cPath=26

Αν τα αθροίσετε επιβεβαιώνονται αυτά που σας προανέφερα.

Πολύ ενδιαφέρον το θέμα που άνοιξε ο φίλος tripas. Αλήθεια παιδία με τα ανθρακονήματα τι παίζει ; Από όσα διαβάζω από συνεντεύξεις οργανοποιών (πλην Σπουρδαλάκη) κανένας δεν αναφέρει τίποτα κ το τοπίο φαντάζει πολύ θολό.
Από όσα ξέρω είναι πανάλαφρο υλικό και πάρα πολύ γερό κ από διάφορες μαρτυρίες ,που λένε τα παιδιά που έχουν βάλει ,το συμπέρασμα που βγάζουμε είναι ότι το μπράτσο δεν κουνάει καθόλου.
Από την άλλη το ότι είναι πανάλαφρο το κάνει κ κατάλληλο για να το χρησιμοποιήσουμε σε όργανα ; Το ανθρακόνημα δεν επηρεάζει τον ήχο ; :080:

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 19:30 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 19:23 —

Πάντως οφείλω να ομολογήσω πως το κόστος του σε σχέση με το συνολικό κόστος για να περαστεί στο μπουζούκι( τα εργατικά) είναι μηδαμινό….
Αρχίζω να πιστεύω πως αν δεν έχει λεφτά για πέταμα κ δεν έχεις κ ιδιαιτέρα προβλήματα με ταχταρίσματα πως είναι πολύ καλύτερα να αφήσεις το όργανο έτσι όπως έχει…
(Ζω με την ελπίδα πως μια μέρα ένας οργανοποιός θα μου πει έκανα ένα μπουζούκαρο άλλο πράγμα έλα πάρτον στον χαρίζω ρε φοιτητάκι :019::019::019:)

Στην ιστοσελίδα του οργανοποιού Μαμάη είδα, εκτός από μερικά όμορφα όργανα (κ λαϊκή κιθάρα) σαντούρι με ανθρακονήματα και σουρντίνα !!! :slight_smile:
www.santouri.gr

συγκεκριμένα http://www.santouri.gr/News_GR.html

Τι ακριβως ειναι αυτο το ανθρακονημα?? δεν ειναι ξυλο? και πως δουλευεται?? που μπορει να το βρει κανεις? Α! και ο απο πανω μιλαει για ανθρακοϋφασμα… ειναι το ιδιο?? η μηπως εχουμε μπερδευτει??? συγνωμη για τις πολλες ερωτησεις αλλα πρεπει να κατατοπιστουμε. γεια χαρα

Προφανώς κανείς δεν βλέπει F1 και πιο γενικά motorsports.Το ανθρακόνημα είναι ένα υλικό πολύ ανθεκτικό σε δυνάμεις και υψηλές θερμοκρασίες αλλά και πανάλαφρο(το καπό ενός αυτοκινήτου ζυγίζει περίπου 20kg αν είναι σιδερένιο και 1 kg αν είναι ανθρακονημάτινο).Συνήθως το βρίσκεις σε έτοιμα φύλα.Τοποθετείς όσα φύλα θες στην σειρά μέχρι να αποκτήσεις το πάχος που θες και την σκληρότητα που θες.Ανάμεσα σε κάθε φύλο βάζεις την ρητίνη.Αλλά κανονικά πρέπει να “ψηθούν” σε ειδικό φούρνο.Έχω δει να τα “ψήνουν”(σε χαμηλές θερμοκρασίες,κοντα στην θερμοκρασία περιβάλλοντος) και με μία θερμενόμενη κουβέρτα.Που τα βρίσκεις δεν ξέρω.

Φίλε ApostolosK είναι πράγματι πανάλαφρο υλικό σε σχέση με το σίδερο αλλά το μανίκι δεν είναι σιδερένιο στο μπουζούκι. Σε σχέση με το ξύλο μπορώ να σου πω ότι βγαίνει και ελαφρώς πιο βαρύ ανάλογα τι ανθρακούφασμα βάλεις.
Όσο για το κόστος τοποθέτησης στο μανίκι είναι μηδενικό και συγκεκριμένα όσο κοστίζει να χαράξεις πέντε-έξι λεπτές αυλακώσεις σε ένα ξύλο.

Φίλε Κανονας τα ανθρακονήματα στην καθομιλουμένη είναι το τελικό αποτέλεσμα του ανθρακοϋφάσματος , της ρητίνης και του σκληρυντή. Στην πραγματικότητα αν πας σε ένα μαγαζί που πουλάει τέτοια υλικά και πεις θέλω ανθρακονήματα θα σου δώσουν ανθρακοϋφάσμα.

Φίλε Gilles από τα λεγόμενα σου σίγουρα βλέπεις F1.
Πρώτον δεν το βρίσκεις σε έτοιμα φίλα το κατασκευάζεις μόνος σου έκτος και αν θες να το χρησιμοποιήσεις για διακοσμητικούς λόγους.
Δεν χρειάζεται να “ψηθούν” σε ειδικούς φούρνους. Αυτά που μπορεί να έχεις δει είναι για ειδικές κατασκευές και επιπλέον αν τα ανθρακουφάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο “ψηθούν” σε ειδικούς φούρνους θα πετύχεις 1-2 % καλύτερες μηχανικές ιδιότητες
Η σκληρότητα στην ενίσχυση του μανικού δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο διότι δεν έχεις τριβές αυτά τα λαμβάνεις υπόψη σου μόνο στην ρευστομηχανική.
Τέλος τα εποξικά συστήματα είναι μηχανικές κόλλες δεν λιώνουν τα υλικά για να κολλήσουν αλλά μπαίνουν μέσα στους πόρους και απλώς στερεοποιείται.

Φίλοι όσο για τα που τα βρίσκεις στα δύο πρώτα μου μηνύματα σας δίνω τα links από όπου μπορείτε να τα προμηθευτείτε μου κάνει εντύπωση που κανένας σας δεν το είδε.

tripas, επειδή δεν έχω ιδέα πως μπορει και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μπουζούκι δεν τα κάνεις λίγο πιο λιανά ; Αν ξέρεις φυσικά…:088:

Μπράβο φίλε tripas:088:.Είσαι απόλυτα σωστός.Απλώς έδωσα λίγες πληροφορίες γενικά περί ανθρακονήματος.

Τα βάζεις στο μανίκι για να αυξήσεις την αντοχή του μανικού σε καμψη.

Λογικά θα πρέπει το ανθρακόνημα να αντικαθιστά την κόντρα στο μάνικο…αλλά πολύ απλά ακούγονται

ειναι απαραίτητα καλο αυτο , ενα άκαμπτο μανικι δηλαδη ?

Φίλοι για να ενισχύσεις κάποιο υλικό με ανθρακονήματα είναι ιδιαίτερα απλή υπόθεση ,όσο φυσικά η διατομή σου έχει απλό γεωμετρικό σχήμα φυσικά. Αν θέλεις να δημιουργήσεις ένα Τ από ανθρακονήματα για παράδειγμα μετά τα πράγματα γίνονται πιο πολύπλοκα αλλά όχι πολύ και πάλι.
Αν ήταν δύσκολη η χρήση τους δεν θα είχε τόσο ευρεία χρήση.

 	 	 	 	 	  Επιπλέον  [b]τα εποξικά συστήματα είναι μηχανικές κόλες[/b] και όχι χημικές. [b]Άρα όσους περισσότερους πόρους έχει το υλικό που θέλουμε να ενισχύσουμε τόσο πιο εύκολη η κόλληση[/b]. 

Φίλε οκτάχορδε δεν προκύπτει ένα τελείως άκαμπτο μανίκι απλώς απαλλάσσεσαι από τα προβλήματα της υγρασίας.
Για να είναι τελείως άκαμπτο θα πρέπει να το κάνεις εξ ολοκλήρου το μανίκι από ανθρακονηματα δηλαδή το μανίκι να μην έχει καθόλου ξύλο.

Δέν απαλλάσσεται εντελώς από τα προβλήματα υγρασίας, μια και υπάρχει ξύλο, αλλά εν μέρει. Απλώς μεγαλώνει η ακαμψία του.

Φίλε θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι κάνει ένα μικρό λάθος στο συλλογισμό σου. Διότι παρόλο που υπάρχει ξύλο η υγρασία δεν είναι ικανεί να πάει το μανίκι προς τα πίσω διότι οι δυνάμεις που ασκούνται δεν είναι ικανές να κάμψουν το composite υλικό που έχει προκύψει. Για να πάει πίσω το ξύλο θα πρέπει να πάει και το ανθρακόνημα.

Θα μου επιτρέψεις να σου πώ αγαπητέ tripas ότι δέν είναι απλός συλλογισμός , αλλά συνδυασμός [COLOR=blue]συλλογισμού και εμπειρίας. Έχω φτιάξει τέτοιο όργανο με δύο τέτοιες βέργες το οποίο και αυτό [/COLOR]επηρεάζεται από μεταβολές υγρασίας. Είμαι σίγουρος ότι δέν κάνω λάθος.

φιλε τρυπας, το υλικο που μιλάμε ειναι το Carbon_Fiber Neck Rods http://www.stewmac.com/shop/Truss_rods/Carbon_fiber/Carbon_Fiber_Neck_Rods.html
Παντως αν συγκρινουμε την κοντρα πχ εβενος με αυτο το carbon το πλεονεκτιμα που προκυπτει για την κοντρα ξυλο ειναι οτι μπορει και Απορροφάει υγρασια αναλογα , την οχι και πολυ μεγαλη πυκνοτητα που εχει σαν ξυλο αλλα τουλαχιστων ειναι ξυλο , ασε που πρεπει να μπλεξεις και με εποξικες κολλες… μπλιαχ…

Φίλε tripas αν έχεις γνώσεις οργανοποιίας με ενδιαφέρει να ακούσω την εμπειρία και τα επιχειρήματα που έχεις να παραθέσεις για να αποδείξεις ότι ένας καταξιωμένος οργανοποιός έχει λάθος. Διαφορετικά θα σε παρακαλέσω να είσαι πιο φειδωλός στις κρίσεις σου…:087:

Αν και δεν έχω παρακολουθήσει τη συζήτηση, γιατί τα υλικά αυτά προς το παρόν δεν με ενδιαφέρουν,ένα μικρό ιστορικό σχόλιο:
Ο Α. Σταθόπουλος στα οργανά του και ειδικά στη σειρά perfectone εγγυάτο μαζί με τα τυπικά (ακρίβεια στο κουρδισμα κλπ) ότι παραμένουν αμετάβλητα στις κλιματικές μεταβολές.Αυτά.

Από τις γνώσεις μου για την κατασκευή ξύλινων ψαροντούφεκων, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι με τη σωστή τεχνική (ανθρακονημάτινη “ράβδο” ως εσωτερική κόντρα ή καρβουνοϋφάσματα “σάντουιτς” με ξύλο) μπορεί να επιτευχθεί ΑΠΟΛΥΤΗ ακαμψία ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΣ, με τάσεις πολύ πολύ πολύ ισχυρότερες από 3-4 ζευγάρια συρμάτινες χορδές… Και σε ξύλα με επίστρωση απλά teak oil.

Το θέμα είναι, όπως εύστοχα κάποιος προαγόρευσε, αν είναι ευκτέα η πλήρης ακαμψία σε ένα όργανο. Προσωπικά πιστεύω πως όχι…