Αμανές και στίχος


#1

Θα ήθελα να ρωτήσω αν εσείς έχετε πληροφορίες ποιός γράφτηκε τους στίχος των αμανέδων. Ο τραγουδιστής ερμηνεύει τον αμανέ (και μπορεί ότι παλαιότερα ήταν ο στίχος δικό του). Αλλά δεν φαντάζομαι ότι η Ρόζα Έσκενάζυ έχει δημιουργήσει αυτή τους πολλούς στίχους των πολλών αμανέδω που έχει τραγουδήσει, το ίδιο με τον Ντάλγκα, δεν νομίζω ότι (όλοι) οι στίχοι είναι δικοί του. Υπάρχουν πληροφορίες?


(system) #2

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, Μάρθα, τα δίστιχα των αμανέδων ανήκουν στη λεγόμενη «ανώνυμη δημιουργία», στην οποία ανήκουν και τα δημοτικά τραγούδια, τα «κουτσαβάκικα» ή «μουρμούρικα» κλπ. Κάποιος πρώτος γράφει ένα δίστιχο ή ολόκληρο τραγούδι και άλλοι, πολλοί, το μαθαίνουν και το επαναλαμβάνουν, αν νομίζουν το διορθώνουν όπου χρειάζεται. Οι παλαιότεροι όπως εγώ θυμούμαστε τα φτηνά ημερολόγια, αυτά με ένα χαρτάκι για κάθε μέρα, κολλημένα όλα μαζί, που στις πίσω όψεις τους είχαν από ένα δίστιχο τέτοιου τύπου το καθένα. Χιλιάδες τέτοια δίστιχα κυκλοφορούσαν.

Βέβαια, όταν άρχισε η δισκογραφία και μαζί της η εποχή της επώνυμης δημιουργίας, ο καλλιτέχνης δήλωνε και «στιχουργός» και φυσικά εισέπραττε τα αντίστοιχα δικαιώματα, λένε ότι το πασίγνωστο τσάμικο «Ιτιά» έχει δηλωθεί στην ΑΕΠΠΙ (Ανώνυμη Εταιρία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας) από επτά ή και περισσότερους ως δικό τους. Εκεί κοντά κολλάνε και οι συχνότατες «ιδιοποιήσεις» στίχων αδέσποτων, είτε απαράλλαχτων είτε τροποποιημένων.


#3

Σ’ ευχαριστώ, Νίκο. Εγώ είδα τέτοια δίστιχα σε μια εφημερίδα στη στηλή “γλυκολόγια” (και αν δεν μου φάνηκαν τόσο “γλυκές”). Το πρόβλημα με την ΑΕΠΠΙ που αναφέρεις δυστυχώς υπάρχει παντού.


(PERGAMALIS) #4

Αγαπητή Μάρθα θα σε πληροφορήσω οτι ειναι ευστωχος ο στοχασμός σου ο Παπους μου ηταν απο την Περγαμο της Μικράς Ασίας και ηταν πρωτος αμανετζης απο οτι μου έλεγε ο Πατέρας μου εξού και το επώνυμο μου (Περγαμαλής) μου έλεγε λοιπόν ο πατερας μου οτι τους στοιχους στους αμανεδες τους εβγαζαν εκεινη την στιγμή !!

Επειδη λέω και εγώ καποιους αμανεδες εχω να πω το εξής:

Για να πεις αμανε πρεπει να εχεις νταλκα μεσα σου ! να εχεις πονέσει, αγαπήσει, κλάψει, ερωτευτεί, βασανιστεί, αδικειθεί, και πολλά ακόμα που συμβαίνουν στην ζωή !!! εκεινη την ωρα που “εβγαζαν” απο μεσα τους ενα αμανε οι παλεοι κατι ειχαν μεσα τους που τους βασανιζε και λεγοντας τον, αγαλλιαζε η ψυχη τους!

οπως και να πεις ρεμπετικο πρεπει να εχεις βιοματα να εχεις ζησει σαν ρεμπετης!!..


#5

Ωραία έχεις περιγράψει την ουσία των αναμέδων. Για μένα είναι ενδιαφέρον ότι και εσύ τραγουδάς αμανέδες, δυστυχώς εγώ (σχεδόν) μόνο τους παλιούς γνωρίζω. Μακάρι να είχα την ευκαιρία ν’ ακούσω και έναν σύγχρόνο. Στο ιντερνετ βρήκα ένα παράδειγμα από έναν ψάλτη, αλλά τελικά δεν μου άρεσε τόσο γιατί δεν νομίζω ότι είχε “ανάγκι” να πει κάτι και μου φαίνόταν πάρα πολύ σαν στην εκκλησία. Αν κάποιος από έχει ένα μπ3 μ’ ένα σύγχρονο παράδειγμα θα χαιρόμουνα πολύ.
Και πες μου παρακαλώ σε ποιές ευκαιρίες ο παππούς σου τραγούδουσε αμανέδες? Νομίζω ότι δεν ήταν επαγγελματικός?
Ευχαριστώ πολύ.
Ευχαριστώ πολύ.