Αλέξης Ζούμπας - νέος δίσκος βινύλιο

Έπειτα από ενδελεχή έρευνα και προετοιμασία, η εταιρεία Orpheum phonograph σε συνεργασία με τις εταιρείες Olvido records και Missisippi records στις ΗΠΑ, σας παρουσιάζει ένα νέο δίσκο, αφιερωμένο στον μεγάλο Ηπειρώτη βιολιστή Αλέξη Ζούμπα. Ο Αλέξης Ζούμπας, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες του παραδοσιακού βιολιού με αξιοσημείωτη καλλιτεχνική δράση σε Ελλάδα και Αμερική.

Με αφετηρία και κέντρο εστίασης το χωριό Γραμμένο Ιωαννίνων, οι συνεργάτες και μουσικοί Σταύρος Κουρούσης και Κωνσταντίνος Κοπανιτσανος διεξήγαν μια μεγάλη έρευνα γύρω από την άγνωστη ζωή του μεγάλου βιολιστή. Ως αποτέλεσμα, έρχονται στο προσκήνιο νέα στοιχεία που ρίχνουν φως στο κεφάλαιο Αλέξης Ζούμπας όπως, μεταξύ άλλων, μια νέα φωτογραφία του, η δεύτερη που ανακαλύπτεται μέχρι στιγμής. Η έκδοση lp, εκτός του σπουδαίου φωτογραφικού υλικού έχει την αποκλειστικότητα να περιλαμβάνει σπάνιο και μοναδικό ηχητικό υλικό που προέρχεται από τα αρχείο της εταιρείας Orpheum και περιλαμβάνει άγνωστες δοκιμαστικές λήψεις των κομματιών που ηχογράφησε ο Ζούμπας μεταξύ 1926-1928 στην Νέα Υόρκη για την ελληνοαμερικάνικη αγορά, ακυκλοφόρητες έως σήμερα. Ανάμεσα σε αυτές τις συγκινητικές διαφορετικές εκδοχές, δεσπόζει το περίφημο και τόσο ακουσμένο Ηπειρώτικο Μοιρολόι. Ηχογραφημένο για την εταιρεία Victor το 1926, υπήρξε η μεγαλύτερη δισκογραφική επιτυχία του Ζούμπα. Η διαφορετική εκδοχή που εκδίδεται για πρώτη φορά από τον καιρό που πρωτοηχογραφήθηκε, υπερισχύει αρκετά τόσο υφολογικά όσο ερκηνευτικά της εκδοχής που τελικά επέλεξαν οι αρμόδιοι της εταιρείας για την κυκλοφορία στον δίσκο γραμμοφώνου.
Ανάμεσα στα σπάνια ντοκουμέντα της έκδοσης, ακούμε ακόμα μια εκπληκτική Ντόινα, δύο υπέροχα ταξίμια καθώς και το πρώτο Μοιρολόι που ηχογράφησε ο Ζούμπας το 1921 για την εταιρεία Panhellenion. Το ηχητικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και διαυγές. Θερμές ευχαριστίες σε όσους βοήθησαν για την επίτευξη αυτής της έκδοση και πρωτίστως στην οικογένεια του Αλέξη Ζούμπα, ιδιαιτέρως δε,στον δισέγγονο του, Αλέξη Γκόγκο.

6 Likes

συγχαρητήρια για την νέα σας δουλειά, είμαι σίγουρος πως θα είναι σε αντίστοιχα υψηλό επίπεδο με τις προηγούμενες. θα την προμηθευτώ άμεσα, ελπίζω σύντομα να ολοκληρωθούν και οι επόμενες εκδόσεις!

1 Like

Μπράβο Σταύρο και Κώστα. Σημαντική έκδοση.

Τι απίστευτος ήχος! Χτες ηχογραφήθηκε; !!

Καμιά πληροφορία για τη διάθεση; (Προφανώς μ’ ενδιαφέρει κυρίως το Ηράκλειο, όπου θυμάμαι ότι συνεργάζεστε με τον Αεράκη. Αλλά αν στην Αθήνα είναι ήδη διαθέσιμο, πετάγομαι το πρωί να το βρω, είμαι για μερικές μέρες εδώ.)


Θυμίζω ότι για τον Ζούμπα μαθαίνουμε αρκετά πράγματα στο βιβλίο του Κρίστοφερ Κινγκ Ηπειρώτικο Μοιρολόι.

Γεια σου Περικλή. Δεν υπάρχει διανομή στην Ελλάδα και δεν ξέρω αν θα υπάρξει καθόλου. Μόνο με παραγγελία από το σάιτ. Για το βιβλίο του Κινγκ, θα σου πω ότι δεν το έχω διαβάσει γιατί ήθελα να κάνω την δική μου έρευνα πηγαίνωντας στα Γιάννενα το 2013 αν και ήταν πολύ πριν βγει το βιβλίο του συγκεκριμένου ερευνητή. Φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν κοινά αλλά και διαφορετικές πληροφορίες ανάμεσα στις δύο έρευνες. Σε μερικές μέρες θα ανέβει στο σάιτ του Lp η πλήρης έρευνα που δεν περιέχεται στον δίσκο και που είναι αρκετές σελίδες, με αρκετές νέες μαρτυρίες για τον θρυλικό αυτό μουσικό

1 Like

Μα, απίστευτο, απίστευτο, χίλια μπράβο σε όλους! Το πρώτο που μου 'ρθε στο μυαλό, η κατάρριψη του περί απουσίας δεξιοτεχνίας στους παλιούς, όπως τουλάχιστον αυτό ισχύει για τα ρεμπέτικα. Το δεύτερο και σημαντικότερο: το ραστ ταξίμι, αναντίρρητα συγκαταλέγει τον Ζούμπα ανάμεσα στα πρωτοκλασάτα ονόματα των μουσικών της οθωμανικής παλατιανής μουσικής του πρώιμου 20ού αιώνα.

Ευτυχώς που περιμένω από την τράπεζα την προπληρωμένη μου κάρτα, ώστε να παραγγείλω απευθείας στην Αμερική.

1 Like

Καταπληκτικός ήχος, και εδώ και πολύ καιρό απόλαυσα δεξιοτεχνία στο βιολί. Να πω ότι υποδειγματική είναι και η συνοδεία. Μπράβο για τη δουλειά και το αποτέλεσμα.
Αν δεν έχει γίνει κάποια σημαντική επεξεργασία στον ήχο και αυτό είναι το αποτέλεσμα της πρώτης ηχογράφησης, τότε χρειάζεται να αναθεωρήσω πολλά πράγματα για την απόδοση των δίσκων γραμμοφώνου.

3 Likes

Και μένα μου τράβηξε το ενδιαφέρον η συνοδεία, σπάνια ευκαιρία να ακουστεί τόσο καθαρά.
Οι δίσκοι γραμμοφώνου λόγω της αμεσότητας της ηχογράφησης είχαν εξαιρετική πιστότητα. Αυτό αποδεικνύεται από την σύγκριση του ήχου οργάνων εποχής με εκδόσεις τέτοιου επιπέδου.

2 Likes

Ευχαριστούμε παιδιά! Ό,τι και να πούμε είναι λίγο!
Ποιό είναι το αρχείο του LP που ανέφερες;

1 Like