Αγορά Ουτιού - Συμβουλές/προτάσεις

Είμαι νέο μέλος του forum.Ενδιαφέρομαι να αγοράσω ένα ούτι και να αρχίσω ιδιαίτερα μαθήματα.
Ασχολούμαι ήδη με την κιθάρα κάποια χρόνια και πρίν λίγο καιρό αγόρασα κι ένα τζουρά.
Αναρωτιέμαι αν το “μαθητικό” ούτι (200 ευρώ) που πουλούν Νάκας,Στόλλας και λοιποί θα ήταν μια κάποια αρχή ή καλό θα ήταν να αγοράσω κάτι καλύτερο,δίνοντας τα διπλάσια…
Επίσης,θα μπορούσατε να με ενημερώσετε λίγο για την πολυπλοκότητα του παιξίματος;
Έχω διαβάσει τόσα πολλά,που έχω αρχίσει να φοβάμαι πως το ούτι έχει αποκτήσει μυθικές δυσκολίες!
Ευχαριστώ.

Γεια σου senor,
με 200 euro δυστυχώς δεν παίρνεις αξιοπρεπές ούτι. Με 400 euro κάτι γίνεται ιδίως αν την ψάξεις Κων/πολη ή κάποιο ψαγμένο μαγαζί στην Ελλάδα. Και πάλι όμως μην περιμένεις κάτι εξαιρετικό για αυτά τα λευτά. Μια καλή και οικονομικότατη λύση για “εκπαίδευση” είναι το τζούμπους (cumbus). Κουρδίζεται και παίζεται όπως το ούτι (Μερικούς τόνους πιο ψηλά αλλά η σχέση μεταξύ χορδών είναι ίδια). Εγώ σε αυτό μαθαίνω μέχρι να ετοιμαστεί το ούτι που έχω παραγγείλει από τον Faruk. Όσο για την δυσκόλία του…σίγουρα είναι ανεβασμένη αλλα δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα αν παίζεις ήδη κάποιο άλλο έγχορδο.΄Εγώ με παρελθόν σε κιθάρα και τζουρά, μπορώ ήδη και παίζω κάποια απλά πραγματάκια, αρχίζω να μαθαίνω τα τούρκικα makams κτλπ. Η αλήθεια είναι ότι φοβόμουν πολύ την απουσία τάστων αλλα σύντομα αρχίζεις και βρίσκεις τα πατήματα. Όρεξη να υπάρχει και θα βρεις άκρη. Φυσικά εξαρτάται και το πόσο θες να εμβαθύνεις αλλά όλα τα όργανα είναι δύσκολα αν θες να γίνεις βιρτουόζος!

ελπίζω να σε βοήθησα

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!
Δηλαδή ένα αξιοπρεπές ούτι για αρχάριο δύσκολα θα βρώ στην Ελλάδα;
Μπορώ να διαθέσω μέχρι 500 ευρώ…:240:

Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω καλά την αγορά στην Ελλάδα. Από ότι ξέρω έχουμε μερικούς πολύ καλούς κατασκευαστές αλλα θα είναι σίγουρα πολύ πιο ακριβοί. Τώρα μαγαζιά τύπου Νάκας δεν τα εμπιστεύομαι για παραδοσιακά χειροποίητα όργανα αλλα ίσως κάποιος φίλος μπορεί να μας διαφωτήσει για μέρη με αξιοπρεπή όργανα σε καλές τιμές.

Πάντως επειδή ήμουν πρόσφατα στην Πόλη οι τιμές είναι πραγματικά πολυ καλύτερες (ίσως βοήθησε και το γεγονός ότι συνοδευόμουν από τούρκο φίλο). Τελικά αποφάσισα να πάρω κάτι πολυ καλό και ακριβό απο τον Faruk Turunz (www.oudmaster.com) αλλά είχα δει και αξιοπρεπή όργανα και με 1000 τουρκικές λύρες (κάτι παραπάνω από 500 euro).

επίσης έχω διαβάσει καλά λόγια σε κάποια forums στο internet για τον ακόλουθο κατασκευαστή:
http://www.eraydinsazevi.com.tr/catalog.htm

δεν τα έχω δει ούτε τα έχω ακούσει ομως…

Νομίζω το σημαντικότερο σε ένα μαθητικό ούτι είναι να κουρδίζεται εύκολα και να παραμένει κουρδισμένο (μεγάλο πρόβλημα με τα φτηνά οργανάκια) και να είναι ευκολόπαιχτο (πχ οι χορδές να μην είναι τραγικά ψηλά).

Πολύ χρήσιμο site με πληροφορίες για την θεωρία (αραβική και τούρκικη):

http://www.oud.eclipse.co.uk/

Πάντως είναι πολύ αρρώστεια αυτό το όργανο… Καλύ τύχη στην αναζήτηση και στην εκμάθηση του!

Σίγουρα είναι πολύ ιδιαίτερο όργανο!Ελπίζω να βρώ κάτι οικονομικό και αξιοπρεπές στην Ελλάδα,γιατί δεν το βλέπω να πηγαίνω Πόλη για κάτι τέτοιο.Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

Ακόμα ένας προτεινόμενος κατασκευαστής με μεγάλη γκάμα ανάλογα με το βαλάντιο του καθενός είναι και ο Sadettin Sandi.Με 500 ευρώ μπορείς να βρείς σ αυτόν ένα καλό όργανο για ξεκίνημα…έχει και μεγάλη εμπειρία απο αποστολές στο εξωτερικό.Επικοινώνησε μαζί του.
Η ιστοσελίδα του είναι η www.cankayamuzikevi.com

Αλλιώς όπως λέει και ο CUMBUS στην Ελλάδα θα δυσκολευτείς να πάρεις αυτό που θα πληρώσεις…και είναι κρίμα να δώσεις 300-400 κατοστάρικα για ένα όργανο που θα το βρείς με 150 στην Τουρκία…

Νίκος

Θα τσεκάρω τον κύριο Sandi!Ελπίζω να μη με γελάσει μόνο και,αν παραγγείλω,μου στείλει κάτι φθηνότερο απ’ο,τι του έχω πεί!:080:

Ακριβώς! Στο υποκατάστημά τους στην Πόλη είχα βρει τα αξιοπρεπή ούτια που ανέφερα παραπάνω. Και έχει και πιο ακριβά αλλά καταπληκτικά όργανα.

Για πληρότητα παραθέτω και το link για το site για τα τζούμπους.
http://www.cumbusmusic.com/stringed_1.html

δεν κοστίζει πάνω από 200 euro, είναι ανθεκτικό και έχει κλειδιά δυτικού τύπου οπότε και κουρδίζεται πιο εύκολα όπως λέει και ο Κώστας πιο πάνω. Φυσικά δεν έχει τον ζεστό ήχο που έχει το ούτι (έχει όμως και αυτός το γούστο του…) αλλα αν θες να την βγάλεις οικονομικά για αρχή είναι μια λύση.

Αν παραγγείλεις ταχυδρομικά πάντως ίσως να μην είναι τελικά και πολύ πιο ακριβό να κανεις καμια βόλτα στην Πόλη… Και τα αξιοθέατα θα δεις και θα μπορέσεις να το παζαρέψεις καλύτερα και θα παίξεις τα όργανα πριν διαλέξεις… (αν και εκεί υπάρχει ο κίνδυνος για την τσέπη σου να πάρεις και κανα δυο οργανα παραπάνω έτσι για το καλό… εγώ έφυγα με ενα σαζ, ενα τζούμπους και ένα τζούμπους σαζ…)

Με τέτοια επιλογή ίσως καταφέρεις να έχεις ένα ούτι που να μην μπορείς να το κουρδίσεις !!! όπως την είχα πάθει κι εγώ στην αρχή. Γνώμη μου είναι να αγοράζεις καλό όργανο και από εγχώριο μάστορα, που ότι και να συμβεί στο όργανο να έχεις άμεση επικοινωνία μαζί του. Αν βγεις στο εξωτερικό (όπως επιμένουν πολλοί για Τουρκία κυρίως) μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να μην έχεις την άμεση υποστήριξη που θες και στη χειρότερη να σου βγει το όργανο kinder έκπληξη!

Αυτό είναι που φοβάμαι κι εγώ…
Επομένως,υπάρχει κάποιος καλός άνθρωπος+μάστορας ,στην Αθήνα,που να φτιάχνει αξιοπρεπές ούτι για αρχάριους;

Από όσο γνωρίζω σε αυτές τις τιμές (500 ευρώ) δεν υπάρχουν ελληνικά ούτια. Υπάρχουν μερικοί αξιόλογοι κατασκευαστές και στην χώρα μας αλλα από όσο ξέρω φτιάχνουν πολύ καλα ούτια ανάλογης τιμής φυσικά και δεν ασχολούνται με ούτια “μαζικής παραγωγής”. Ας με διορθώσει κάποιος αν γνωρίζει κάτι σχετικό.

Οπότε οι επιλογές είναι ή να τα σκάσεις και να πάρεις ένα καλό όργανο από έλληνα ή τούρκο κατασκευαστή ή παίρνεις ένα αξιοπρεπές οικονομικό ούτι από Τουρκία. Φυσικά και το καλύτερο είναι το πρώτο αλλά άν δεν τα έχεις στην παρούσα φάση ίσως είναι η μόνη λύση. Αν νομίζεις όμως ότι μπορείς να περιμένεις μερικούς μήνες και να μαζέψεις 1000-1500 ευρώ τότε αλλάζει το θέμα.

Δε συμφωνώ μαζί σου ΟΥΤΙ …καταρχάς το οτι αγόρασες ούτι στην αρχή που δεν κουρδιζόταν είναι καθαρά δικό σου λάθος.Αυτό το βλέπεις.Και όλες τις υπόλοιπες ατέλειες μπορείς να τις δείς.Και να κρίνεις τι θα αγοράσεις…δεν το αγοράζεις κρυμμένο σε σοκολάτα γάλακτος όπως τα αρκουδάκια στα kinder…ε?

Απο κει και πέρα μιλάς για εγχώριους μάστορες και καλύτερο όργανο…Ξέρεις ποιές είναι οι αρχικές τιμές στους εγχώριους μάστορες και αν είναι σε θέση να τα δώσει ο ΣΕΝΟΡ ? Μιλάμε για 1400 ευρώ στο περίπου (Ραπακούσιος,Θδωράκης,Αλεξανδρής).Με 500 ευρώ ούτε μπαγλαμά δεν αγοράζεις πια απο “εγχώριο” κατασκευαστή…
Αντιθέτως τουρκία έχω αγοράσει για μαθητές μου με 130 ευρώ ούτια τα οποία με είχαν εντυπωσιάσει!!Ήταν άριστα μαθητικά.Δεν είχαν τα πιο ακριβά υλικά ούτε τον πιό ποιοτικό ήχο (αρμονικές,δυναμική) αλλά στις λεπτομέρειες (κούρδισμα,μαλακό παίξιμο) ήταν άψογα.

Και στην τελική τι υποστήριξη χρειάζεται ένα ούτι νομίζεις?Αλλαγή χορδών και προσοχή στις αλλαγές θερμοκρασίας…Ε και αν υπάρξει πρόβλημα οι εγχώριοι κατασκευαστές επισκευάζουν και άλλα όργανα.Ξένων κατασκευαστών. :wink:

Νίκος

Φίλε Νίκο απ΄ ότι είδες στην παράθεση που έκανα στον φίλο μας έλεγα ότι «Κατα τη γνώμη μου….». Απ΄ ότι φαίνετε δεν το διάβασες και βιάστηκες να μου την πεις. Επίσης δεν κατάλαβες ότι το παιδί τώρα θέλει να ξεκινήσει οπότε όποιο ούτι και να βρει δεν μπορεί να το δοκιμάσει (εκεί κολλάει η kinder έκπληξη, όπως κι εγώ σαν άσχετος αλλά και αυτοδίδακτος στο ούτι την πάτησα). Σαν δάσκαλος θα έπρεπε να έχεις ψάξει λίγο την ελληνική αγορά και τότε θα διαπίστωνες ότι υπάρχουν και ούτια από μαστόρους Έλληνες που ξεκινούν από 800 ευρώ και είναι πολύ καλά στον ήχο και στο παίξιμο. Φυσικά υπάρχουν και η τιμές που λες αλλά για επαγγελματικές λύσεις. Όσο για την υποστήριξη που είπα είμαι της άποψης «όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος» που σημαίνει όσα ξέρει ο μάστοράς του για την κατασκευή του δεν τα ξέρουν οι άλλοι μάστορες. Τώρα λοιπών αν θες σκέψου ή μπορείς να μου την ξαναπείς , πράγμα με το οποίο δεν ξανʼ ασχολούμαι.

Με εκτίμηση,
Δημήτρης

Δημήτρη παρομοίως δεν έχω καμία όρεξη για κόντρες άλλα ούτε πριν θεωρώ ότι στην είπα.Απλά απάντησα σ αυτά που είπες.Αν ο τόνος ήταν κάπως ζητώ συγγνώμη δε θα επαναληφθεί.

Παρόλα αυτά…επειδή δάσκαλος δε δηλώνω(θα πέσει κεραυνός να με κάψει πατόκορφα) αλλά την ελληνική αγορά νόμιζα ότι την είχα γυρίσει…ποιός έλληνας κατασκευάζει ούτι για 800 ευρώ(που θα ναι και καλύτερο απο τα ούτια 400-500 ευρώ απο τουρκία) ?Απο τους γνωστούς κατασκευαστές? Και έχεις παίξει με ούτι του?

Ρώτησα τον Θεοδωράκη στη Θεσσαλονίκη, http://www.theodorakis.name/, και μου είπε πως έχει ένα αξιόλογο στα 350 ευρώ.Φυσικά έχει και πολύ καλύτερα…αλλά τί λέτε;

Παράξενο αλλά μόλις μιλούσα με τον Θοδωράκη…
Όντως έχει κάποια ούτια σε χαμηλές τιμές απο Τουρκία που είναι αξιοπρεπέστατα…να τον εμπιστευθείς σενόρ…

Επι τη ευκαιρία να πώ ότι ο Τάσος φτιάχνει εξαιρετικά ούτια.Είχα την ευκαιρία να παίξω ένα δικό του το καλοκαίρι που έκανε πολλούς να παραμιλάνε.Ήχος μεστός και ώριμος απο ένα ούτι μιας βδομάδας.Φανταστείτε σε κανά χρόνο…Για όποιον ενδιαφέρεται οι τιμές του ξεκινάνε απο 1200 ευρώ(τιμή άριστη σε σύγκριση με τιμές άλλων κατασκευαστών).

Νίκος

Μία συγγνώμη προς όλους όσους διαβάζουν αυτό το θέμα συζήτησης για τον τόνο που χρησιμοποίησα απευθυνόμενος στον multi_kulti. Οφείλω να πω πως παρεξήγησα αυτά που μου παρέθεσε και ένιωθα ότι βάλλομαι για τις απόψεις μου. Όσο για κατασκευαστές γνωρίζω έναν Θεοδωράκης Τάσος http://www.theodorakis.name. Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρχουν κι άλλοι(με σχετικά οικονομικές τιμές), απλά δεν τους ξέρουμε ακόμα. Όσο για τον φίλο μας τον Senor καλό θα ήταν να μαζέψει αν μπορεί μερικά χρήματα ακόμα να αγοράσει ένα ούτι που ο ήχος του θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει τις πρώτες μαθησιακές δυσκολίες.

Σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον,τη σωστή πληροφόρηση και τις συμβουλές.
Κατέληξα πως όντως πρέπει να κάνω λιγάκι υπομονή και να αγοράσω ένα καλύτερο ούτι,όταν δύναμαι.
Σας ευχαριστώ όλους.Να είστε καλά.

Καλημέρα σε όλους και πρώτα απο όλα στον αγαπητό μου Νικόλα απο τα μακρυνά,
Είχα την τύχη και την ευτυχία να συναντήσω πολλούς φίλους τούτο το καλοκαιράκι.
Κάποιοι απο αυτούς ήταν ο Νίκος ο Πολίτης, ο Πάνος ο Καραγιώργος, ο Γιώργος ο Βαβουλές και ο εξαίρετος ο Μανώλης ο Πάππος.
Μιάς και μιλάμε για το ούτι θα κάνω μιά προσπάθεια να σας στείλω μία φοτογραφία απο τον κήπο της Αρκούδαινας, μιά τεβέρνα εκεί στην Επισκοπή Ρεθύμνου , στα χαμηλά των Μαδαρών, που είχαμε ένα βράδυ παρέα με τον Βαβουλέ και τον Πάνο, και ένα μικρό βιντεάκι απο μιά βραδυά που κάναμε στο Ηράκλειο,με τον Μανώλη τον Πάππο έχοντας παρέα τους αγαπητούς τον Νίκο τον Πολίτη και τον Πάνο.
Η φωτό είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα επισυναφθεί στο μήνυμα. Για το βιντεάκι όμως δεν είμαι καθόλου σίγουρος.Γιά να δούμε!

Δυστυχώς η επισύναψη του βίντεο δεν είναι προς το παρόν δυνατή. Σύντομα όμως θα γίνει και αυτό.

Γεια σου Γιώργο με τα γλέντια σου!
Βλέπω πέρασες όμορφο καλοκαίρι…Χαίρομαι…
Και γώ είχα την ευκαιρία να βρεθώ με κάποιους φίλους και το σημαντικότερο με τον μπαρμπα Νίκο τον Σαραγούδα που ήταν όλο ζάχαρη και μέλι.

Αλήθεια τι ούτι είναι αυτό που παίζεις? Ιδιαίτερο καλούπι έχει…δικιά σου κατασκευή?

Να περνάς καλά

Νίκος