Αγορά κιθάρας με 150 - 200 ευρώ, ό,τι πιο κοντα σε λαική - ρεμπέτικη

Καλησπέρα σας,

Γράφω πρώτη φορά στο φορουμ με αφορμή οτι θέλω να μάθω κιθάρα και δε λαικη στα 24 μου μετα από 6 χρόνια που ακουω φανατικά ρεμπετικα…

Για το λόγο αυτό χρειάζομαι πρώτα μια κιθάρα.
Σε πρώτη φάση με ένα πρόχειρο ψάξιμο βρήκα αυτές:




Σε δέυτερη φάση απο κατάστημα στο Ηρακλειο (πορτογαλικης κατασκευής θαρρω):
http://www.entermusic.gr/musicstore/index.php/guitars/laikes-kithares/apc-cgs307.html
και τέλος απο thomman:
https://www.thomann.de/gr/harley_benton_hbf200_nt.htm

Αναμένω με ανυπομονησία τις συμβουλες-προτάσεις σας!

Ευχαριστώ πολύ,
Θανάσης

φίλε μου σε αυτό το μπάτζετ δύσκολα θα βρεις όργανο με τα χαρακτηριστικά που θες, επειδή δεν ανήκει στα στάνταρ όργανα ης μουσικής βιομηχανίας που κατασκευάζει κίνα κλπ. από την άλλη, αν πάρεις σβάρνα τα μουσικομάγαζα και δοκιμάζεις κιθάρες μπορεί κάτι να βρείς μέχρι 200-250 ευρώ. είχα βρει κάποτε στην αθήνα (ανδρομηδάς) μια άγνωστη μάρκα αλλά ποιοτική και με κατάλληλο ήχο, αλλά δεν την ξανάφερε.
αυτή η πορτογαλέζικη φαίνεται ενδιαφέρουσα, είναι για φάντο αλλά μου φαίνεται με πλαστικές χορδές. κάνε ένα τηλέφωνο στο μαγαζί, ή ακόμα καλύτερα αν έχεις κάποιον στην κρήτη στείλ’τον να την δοκιμάσει. ρώτα και αν έχει παράλληλα καμάρια (ladder)ή σαν κλασικής (βεντάλια/fan). αν είναι “Χ” τότε είναι σαν αμερικάνικη ακουστική οπότε δεν έχει πολύ νόημα, επίσης ψάξε για πιο μικρά σκάφη και μικρές κλίμακες, όπως πχ οι harley benton (δεν τις προτείνω, χωρίς δοκιμή τουλάχιστον).

καλησπέρα κι από μένα! συμφωνώ με τον liga rosa, καλύτερα να ψάξεις (μόνος σου ή με κάποιον φίλο) τι κυκλοφορεί στην αγορά και πόσο πλησιάζει στον ήχο που θες, παρά να πάρεις από Internet - ειδικά από εξωτερικό, όπου 99% θα βρεις X-bracing (εγώ τουλάχιστον δεν βρήκα καμάρια “σκάλα” (παρά μόνο σε ακριβούτσικες ρέπλικες parlor) σε πολύυυ ψάξιμο που έκανα παλιότερα).
Αν συμβιβάζεσαι με X-bracing και μεγάλο σκάφος, επίσης υπάρχουν άφθονες και σε ποικιλία τιμών στα αντίστοιχα μαγαζιά.

Αν θες ρίξε μια ματιά σ’ αυτήν, ένας φίλος που την έχει θεωρεί παίζει αξιοπρεπώς λαϊκά (βρίσκεται σε άλλη πόλη όμως και δεν την έχω ακούσει, απλώς το συζητήσαμε και την θυμήθηκα). Οπτικά, η θέση του καβαλάρη είναι αρκετά μακριά από την τρύπα ώστε να υπάρχει πιθανότητα να έχει καμάρια “σκάλα”.

Για την πορτογαλέζικη (?) κι εμένα για κλασσική μου φαίνεται (και οι δύο που έχει στην κατηγορία “λαϊκές” το μαγαζί, στην άλληn μάλιστα φαίνονται καθαρά τα πλαστικά αξονάκια στα κλειδιά). Ίσως θεωρούν ότι λόγω βέργας θα αντέχει το μπράτσο και σε μεταλλικές χορδές, δεν ξέρω, αλλά οι διαφορές είναι περισσότερες - και η ταστιέρα μου φαίνεται κλασσικής (κάπως φαρδειά για λαϊκή). Θεωρώ την βέργα πλεονέκτημα αν είναι καλά μοιρασμένο το βάρος, αν πας για “Αμερικάνικη” έχε το υπόψη κι αυτό.

δεν είναι κακή λύση, αν και έχει χ-bracing
http://www.gretschguitars.com/gear/build/acoustic/g9500-jim-dandy-24-flat-top-guitar-2-color-sunburst

γειά σου Μπάμπη ντετέκτιβ!

Πρώτα απ όλα ευχαριστώ πολύ για τις αναλύσεις σας γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω από όργανα…
Μιλώντας με ένα δάσκαλο λαικής κιθαρας μου πρότεινε σ αυτα τα λεφτά τη μάρκα Recording King


https://www.thomann.de/gr/recording_king_rp_a3m.htm?ref=search_rslt_Recording+King_376854
https://www.thomann.de/gr/recording_king_rp_06.htm?ref=search_rslt_Recording+King_269158

Ευχαριστώ κ πάλι!

μη νομίζεις, κι εσύ μας βοηθάς με το να κάνεις έρευνα αγοράς.
εφ’όσον δεν ξέρεις από όργανα, οπωσδήποτε να διαλέξεις με φίλο ή δάσκαλο.
τσέκαρε και τις αγγελίες, καμιά φορά βρίσκονται κιθάρες με λίγα χρήματα σε αξιοπρεπή κατάσταση. μπορεί να μην είναι επώνυμη ή να μην έχει ένταση, αλλά να έχει κατάλληλο ήχο και να μην είναι σκευρωμένη. αν δεν σου κάνει τελικά ή θες κάτι καλύτερο, την πουλάς όσο την πήρες!

Να καταθέσω και τη δική μου ταπεινή γνώμη. Επειδη οι κιθαρες απο εξωτερικό είναι κατά 99% , όπως ανέφερε και ο φίλος Μάνος, x-braced και σπανιζουν οι ladder braced (που στη δική μας περίπτωση, θεωρούνται οι ιδανικές για το ρεμπετικο λαικες κιθαρες), υπάρχουν και οι παραλλάγες του x-bracing, οπως οι scalloped x-bracing, που εχουν χαρακτηριστικά πιο κοντά στις κιθάρες με παράλληλα καμάρια ‘‘σκάλια’’. Μια τέτοια,πολύ οικονομική ειναι και η https://www.thomann.de/gr/recording_king_rph_07_dirty_30s_harmonella.htm?ref=search_rslt_ladder+bracing_357454 . Οι κθάρες με καμάρια’‘σκάλα’’ από το εξωτερικο και σπάνιες ειναι και ακριβες(με ενα πρόχειρο ψάξιμο, κυμαίνονται περι τα ?1500 και αν πάει κάποιος σε ακριβή λυση, ειναι προτιμότερο κατ’ εμέ να πάει σε έλληνα κατασκευαστή.

αυτή είναι και με χορδοστάτη, πολύ ενδιαφέρουσα! αρκεί σε αυτή την τιμή να μην έχει ήχο “κασόνι”, όπως οι φτηνές με αυτή την τεχνική. την έχεις δοκιμάσει;

Ψάξε και στο ebay για (vintage) parlor guitar, μπορεί να βρεις κάτι ενδιαφέρον, με κάποιο μικρό ρίσκο βεβαίως.

Φίλε liga rosa,δεν ειχα τηv ευκαιρία, αλλα ακουγοντας (πάντα με ακουστικα!)καποια βιντεο όχι της συγκεκριμένης, αλλα κιθαρες με τετοια καμάρια, τις κατατάσσω κάπου μεταξυ x-bracing και ladder. Όποιος θέλει ακούει και το παρακάτω βίντεο της συγκεκριμένης και σχηματιζει τη δική του άποψη https://www.youtube.com/watch?v=yt6zXFAfWiU

εμένα μου θυμίζει τις συνηθισμένες φτηνές κιθάρες με χορδοστάτη, λεπτό καπάκι και παράλληλα καμάρια. έχουν ένταση και ατάκα, πράγμα που κάνει αξιόλογα τα καντίνια, αλλά χάνουν στα μπάσα (θέλουν οπωσδήποτε ασήμι αλλιώς είναι πολύ ξερές). είναι όμως μια χαρά για να παίξεις ένα μπασοκίθαρο (όσο είναι καινούριες οι χορδές) ή σολιστικό κομμάτι, ή ακόμα καλύτερα ένα τσιμπητό.
μιλώντας πάντα για την οικονομική σειρά, έχουν πιο πολύ χαρακτήρα από μια αντίστοιχη κιθάρα με κολλητό καβαλλάρη. ανεβαίνοντας έχουμε καλύτερα χαρακτηριστικά, όπως πχ μια του καφετζόπουλου με βαθύ σκάφος που αναπλήρωνε τα μπάσα (περιμένω να δω από κοντά και μια ακριβή του παπαδάμου).

Καλησπέρα, για μένα καλύτερα να ψάξει κιθάρα σε μεταχειρισμένη. Ακόμα και αν έχει καποια χτυπηματάκια μπορεί να βρει καλό οργανο κοντα στην τιμή που μπορεί να διαθέσει.

Aπό προσωπική εμπειρία κατέληξα σε μια [LEFT]Crafter GA-21 Folk που την είχε ο Καραπάνος στην Κατερίνη ,με Τ bracing.

[/LEFT]

και πώς σου φαίνεται;
το σχήμα “Τ” αναφέρεται στην τομή των καμαριών, αλλά πως είναι διατεταγμένα στο καπάκι; σε σχήμα “Χ”;

Εδώ είναι η διάταξη και η κάτω πλευρά του καπακιού,παραστατικά.

ο φιλος που προτεινε το ebay +1 απο μενα…μπορεις να βρεις οργαναρα με ελαχιστα χρηματα.κατα καιρους πουλανε κατι παλιες σερβικες, οχταρακια. φιλος φιλου εχει αγορασει 2 τετοια απο 150 ευρω περιπου το καθενα, χρειαστηκαν ελαχιστες επισκευες και απο ηχο…μπομπα.απλα χρειαζεται πολυ ψαχτηρι.

Συμφωνώ,έχει και κάτι γερμανικές 1960 vintage parlor guitars
Aπλά θα τις πας και σε κάποιον οργανοποιό για συντήρηση-επισκευή και σετάρισμα.

το άνοιξα και χτεςτο λινκ, αλλά η ερώτηση παραμένει. μια που έχεις την κιθάρα, ψάξε με την αφή (και με το μάτι φαίνεται) πίσω από την τρύπα (προς τον καβαλλάρη) αν έχει ένα καμάρι κάθετο στις χορδές ή αν έχει δύο σταυρωτά.

για τις παλιές κιθάρες, είναι σίγουρα η καλύτερη λύση σαν ήχος και σαν επένδυση. επίσης η πιο όμορφη, όταν ξαναδίνεις ζωή σε ένα όργανο. αλλά δεν μπορώ να την προτείνω σε κάποιον που ξεκινάει τώρα, ή σε κάποιον που δεν μπορεί να εκτιμήσει.

'Εχουν κρατηθεί τα δύο καμάρια, κάτω από την ακουστική τρύπα, σταυρωτά.