Άκης Πάνου - Οργανοποιός

Όλοι νομίζω αναγνωρίζουμε την αξία του Άκη Πάνου ώς δημιουργού, στιχουργού και συνθέτη. Παρ’ ολ’ αυτά, ο Άκης Πάνου ήταν από τους καλλίτερους κατασκευαστές φιγουρών, όπως έχω διαβάσει αλλά και έχω ακούσει, και ένας πολύ καλός οργανοποιός, κατά τα όσα έχουν ομολογήσει κατά καιρούς διάφοροι μουσικοί - κάτοχοι οργάνων του.

Γνωρίζω ότι με μπουζούκια του έπαιζαν οι Καρνέζης, Παπαδόπουλος, Τσιμπίδης (3χορδο - 5χορδο), Κωνσταντίνου, Μπιθικώτσης. Ο Παναγιώτης Καφετζόπουλος μου έχει αναφέρει, σε συζήτηση, πως ο Άκης Πάνου ήταν ο βασικός “υπαίτιος” για την σημερινή ποικιλομορφία της τρύπας. Ο Νίκος Τατασόπουλος μου έχει πεί πως έχει δεί μπουζούκι του Άκη Πάνου το οποίο είχε πυρογραφία στο σκάφος το πρόσωπο της κόρης του Ελευθερίας. Ο Δημήτρης Κοντογιάννης αναφέρει πως, στην ηχογράφηση του δίσκου " Ο Δημήτρης Κοντογιάννης συναντά την Ρεμπέτικη Κομπανία", ο Άκης Πάνου έπαιξε κιθάρα σε τρια κομμάτια με κιθάρα δικής του κατασκευής. Ο Πάρης Μήτσου, στην εκπομπή που έκανε με τον Κώστα Παπαδόπουλο, ανέφερε πως τα μπουζούκια “με την φιγούρα με τις άμαξες” έκαναν τον Θεοδωράκη να σταματήσει φωνοληψία στη μέση λόγω του ήχου των εν λόγω μπουζουκιών, κάτι που δεν διέψευσε ο Κώστας Παπαδόπουλος.

Όλα αυτά μας οδηγούν στο πρώτο συμπερασμα πως ο Άκης Πάνου ήταν αξιολογώτατος οργανοποιός. Αλλά, υπάρχει κάποιος από την συντροφιά μας ο οποίος να έχει δεί και πολύ περισσότερο, να έχει παίξει με μπουζούκι του Άκη Πάνου? Γνωρίζει κάποιος για φωτογραφίες που να απεικονίζουν οργανά του?

Εγώ, μετά από αναζήτηση στο Διαδίκτυο, βρήκα τους παρακάτω συνδέσμους στους οποίους, τα όργανα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, κατασκευής ΑΚΗ ΠΑΝΟΥ.

Όποιος έχει περαιτέρω πληροφορίες, παρακαλώ, ας τις παραθέσει.

1.jpeg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg

Υπάρχει ένας δίσκος που λέγεται ‘‘Τα μεγάλα τραγούδια’’
Εκεί μέσα υπάρχουν μεγάλες φωτογραφίες αλλά και λεπτομέρειες με τα μπουζούκια του Άκη Πάνου.

http://www.discogs.com/viewimages?release=1173016

Επί του θέματος, δημιούργησα μια ομάδα - κάτι που ήθελα από καιρό - στην οποία μπορούμε να συζητάμε και να ανεβάζουμε εικόνες από έργα του Άκη Πάνου. Όσοι πιστοί, προσέλθετε…

Επειδή έχω εντρυφήσει στο θέμα Άκης Πάνου να προσθέσω ότι ο Άκης σαν πρώτη δουλειά είχε ξεκινήσει να βάζει τα στολίδια πάνω στο μπουζούκι γύρω στα τέλη του 50.Ήτανε τότε ο μοναδικός που το έκανε αυτό,ταυτόχρονα έφτιαχνε και μπουζούκια ήτανε εξαιρετικός κατασκευαστής,γενικά έφτιαχνε απίστευτα πράγματα,τα χέρια του πιάνανε πολύ.Ο Τσιμπίδης αναφέρει ότι κάποτε φτιαχνοντάς του ένα μπουζούκι έκοψε ένα νεύρο με το σκαρπέλο και αναγκάστηκε να πάει στην Αμερική ,στο Κλήβελαντ να χειρουργηθεί.Ο Τσιμπίδης το έμαθε πολύ αργότερα από τρίτο.Τόσο περήφανος ήτανε ο Άκης.

Σύμφωνα με την εικόνα αυτή, το τρίχορδο του Λιόση είναι κατασκευής Ακη Πάνου…

https://www.google.gr/search?q=σπυρος+λιοσης&client=ms-android-hms-vf-gr&hl=el&source=android-launcher-search&v=141400000&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwii8aCwtIzXAhVEvBQKHTsmAMIQ_AUIBigB&biw=320&bih=407&gws_rd=ssl#gws_rd=ssl&imgrc=GskagKzFPZGQHM:

δεν γνωριζω αν αυτο το λινκ υπαρχει ξανα?

Ο Άκης Πάνου μιλάει για την κατασκευή μπουζουκιών | Πλάνα από το εργαστήριό του 1977

2 «Μου αρέσει»