Άγνωστος 78άρης στο φως

Συχνότατα βολτάρω στα παλιατζίδικα και τα παζάρια, αλλά σπάνια βγαίνω τυχερός…μέχρι προχτές!

Έπεσε στα χέρια μου μια παλιά πλάκα γραμμοφώνου, δυστυχώς σε άσχημη κατάσταση. Η (μαύρη) ετικέττα είναι εντελώς φθαρμένη, δεν διακρίνεται ουσιαστικά κανένα στοιχείο. Σα να μην έφταναν όλα τούτα, παίζει μονάχα η μία πλευρά του δίσκου.

Με τη βοήθεια φίλου που καταγίνεται εδώ και χρόνια με γραμμόφωνα, καταφέραμε να μετατρέψουμε το τραγούδι σε ψηφιακή μορφή…χαρείτε το αποτέλεσμα!

Οποιαδήποτε σχετική πληροφορία (κυρίως από συλλέκτες), μήπως και καταφέρουμε να αποκαλύψουμε τους συντελεστές του μικρού αυτού θησαυρού, είναι ευπρόσδεκτη!

Μου μυρίζει πρώιμη εποχή και μάλλον Αμερική. Πολύ ενδιαφέρον! Πρόσεχε μη στον φάνε! Ίσως κάνε τη δουλειά να τον αποσύρεις αμέσως (απ’ το youtube) και να τον ξανανεβάσεις μιξάροντας κάτι, ενδιάμεσα. Μετά, βλέπουμε…

Να σαι καλα φιλε, πολυ ωραιο!!

Ειναι ενδιαφερον αλλα καλου κακου επισυναψε μια φωτογραφια του δισκου και ειδικα της ετικετας οσοχαλια και αν ειναι
Επισης Κατω απο την ετικετα πρεπει να γραφει καποιους αριθμους εκει ειναι ο αριθμος μητρας συνηθως, αν υπαρχει.Επισης αν κρινω απο το 3.30 του χρονου ειναι δισκος 10 ιντσων και οχι 12 δηλαδη σε μεγεθος βυνιλιου.
Εγω οπως το κρινω προκειται για ιδιωτικη ηχογραφηση του 50 η του 60 πραγμα σπανιο αλλα οχι ασυνηθιστο εχουν βρεθει καμποσες τετοιες πλακες με ερασιτεχνες μουσικους που γραφαν για την παρτη τους σε καποια μηχανηματα.Το ιδιο ειχε κανει και Ο Ιωαννης Χαλικιας με καποιος φιλους του αρχες του 40 βγαλανε καποιες τετοιες πλακες για την παρεα τους

Ρε μαστρο Πικινε την εριξες παλε τη μπομπα σου:)
Ευγε…λαβρακι “ξετρυπωσες”!!! :wink:

εμεις κανουμε αμαν να βγαλουμε θορυβο και σκρατς απο παλιες ηχογραφησεις…κι ο Πικινος τα βαζει σε …καινουριες!!! χαχαχαχα!!! Καλο!!! καλες Αποκριες!! αλλα η Πρωταπριλα αργει ακομα!!!

εγώ γιατί μυρίζομαι ότι η ηχογράφηση είναι Μεσολογγίτικια ? :slight_smile:

Ίσως γιατί παλαιότερα υπήρχε και εκεί πολλή μετανάστευση και όλο και κάποιοι από τις δεκαετίες 50 ή 60 γυρίζουν πίσω στα πάτρια εδάφη… Έ, να μη φέρουν μαζί και τους δίσκους τους;

δυστυχως συμφωνω απολυτα…:106:

Δηλαδη για να καταλαβω…ολη η ιστορια ειναι παραμυθι???

Οχι,απλως το Μεσολογγι ειναι ως γνωστον στην Αμερικη.

χε χε χε…

χιουμορ παιδια!! πλακα εχει!!! παντως την πατησαν πολλοι!!!

Η ιστορία, φίλε Κώστα, είναι τόσο αληθινή όσο και το τραγούδι: από τη στιγμή που υπάρχει, είναι ζωντανό, έχει άραγε σημασία αν είναι από παλιό 78άρη ή όχι;

Κρίνοντας πάντως από το σχόλιο που επιμελώς έσπευσες να διαγράψεις στο Youtube, ο αρχικός σου ενθουσιασμός περιορίστηκε μόνο στην υποτεθέμενη «σπανιότητα» του κομματιού!

Φίλε Κωστάκη, λυπήθηκες εξίσου όταν διάβασες το σχόλιο του έγκριτου Σταύρου Κουρούση; Δυστύχησες ακούγοντας το παίξιμο, αφού μάλιστα ασχολείσαι με κιθάρα „με επιρροές από Κωστή, Κατσαρό“ κλπ; (τον στίχο αποκλείεται να τον έβγαλες, στοιχηματίζω την Απαρτιάν μου!)

Στόχος μας με το Δημήτρη Ν., ήταν να αποδείξουμε το αυταπόδεικτο: όσο υπάρχουν λαοί, θα γράφονται και λαϊκά τραγούδια. Τα ντέρτια του τραγουδάει ο λαός και βγάζει τα μέσα του με μουσικές. Έτσι ήταν από πάντα και έτσι θα είναι για όσο υπάρχουν άνθρωποι. Τα υπόλοιπα είναι απλά δεξιοτεχνία (τεχνική, πενιά, τραγούδι) και τεχνολογία (μέθοδοι ηχογράφησης).

Από τις αντιδράσεις στο θέμα, ας αντλήσει ο καθένας τα συμπεράσματά του (κατά τη γνώμη μου: εξαιρετικά ενδιαφέροντα!).

Ακολουθεί σύντομα και η…αυθεντική(!) εκτέλεση, συμπεριλαμβανομένων των στίχων.

Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς!

ΥΓ

Εσένα Κολέχτορα, στην είχα φυλαγμένη για τα „άδικα μίλια“, ξέρεις εσύ! Επιφυλάσσομαι! :stuck_out_tongue:

Φιλε εσβησα το σχολιο που ειχα κανει,γιατι οπως το λες,το εκανα μονο γιατι νομιζα οτι η ιστορια ειναι αληθινη,και το κομμάτι ειναι σπανιο!!!
Μονο για αυτο ηταν και ο ενθουσιασμος μου!!!Ακριβως ετσι!!!

Η αλήθεια είναι ότι το κομμάτι ΕΙΝΑΙ σπάνιο :slight_smile: δεν υπάρχει πουθενά αλλού …

Σπουδαίο αποτέλεσμα Θανάση και Δημήτρη …το χάρηκα πραγματικά πολύ. Συγχαρητήρια!

Νίκος

Κύριοι, ζητώ συγνώμη από όσους ξεγελάστηκαν και απογοητεύτηκαν, νομίζοντας ότι βρήκαν και άλλο σπάνιο. Η ιδέα της παλιάς ηχογράφησης είναι φυσικά, δική μου και αυτό γιατί ενώ είχα ήδη τους στίχους, βρέθηκα σε μία κουβέντα περί παλιών και καινούργιων λαϊκών τραγουδιών. Εκεί τέθηκε το ερώτημα κατά πόσο γράφονται τραγούδια σε παλιό ύφος.
Θέλοντας να αποδείξω ότι γράφονται αλλά μάς επηρεάζει ο ήχος του στούντιο και η αρνητική προκατάλειψη, το “έφτιαξα” 78αρη. Δεν σας κρύβω ότι προσπάθεισα να ψαρώσω και τον ίδιο τον στιχουργό!!!
Το τραγούδι θέλω να είναι η αφορμή για συνέχεια στο ερώτημα: “Σήμερα γράφονται τραγούδια σε προπολεμικό ύφος;”

Με την πρώτη ευκαιρία θα το ακούσετε και σε …“β’ εκτέλεση”:slight_smile:

1 «Μου αρέσει»

Το κομμάτι μου αρέσει αλλα η ιδέα δημιουργεί στο μυαλό μου διάφορες σκέψεις. Δυστυχώς ούτε οι μουσικές μου γνώσεις ούτε τα Ελληνικά μου είναι αρκετά καλά για να αναπτύξω θεωρίες περι αισθητικής της μουσικής αλλα θα προσπαθήσω να εκφρασώ κάποιες σκέψεις.
Ακούμε παλιά μουσική, μουσική που γράφτηκε 10δες, 100δες χρόνια πριν.Γιατί; Γιατί υπάρχει κάτι που μαρτυρά το πνεύμα και το ύφος της εποχής, κάτι αληθινό που θα ήταν αστείο να προσπαθήσουμε να αντιγράψουμε, ακόμα και αν οι γνώσεις μας το επιτρέπουν. Πολλοί μπορούν να γράψουν ένα οργανικό κομμάτι σε αυτό το ύφος που ήδη υπάρχει και δοκιμασμένα δουλεύει και είναι εδώ για να μείνει. Πόσοι μπορούν να δημιουργήσουν ένα ύφος διαχρονικό, με πραγματική αξία;
Δεν προσπαθώ να μειώσω κανέναν και φυσικά καταλαβαίνω τον σκοπό του “πειράματος” (αν και το βρίσκω λίγο “πιπεράτο”, σε ένα φόρουμ που λίγοι θα είχαν λόγους να αποκαλέσουν κάποιο μέλος ψεύτη).
Ναι λοιπόν, έχει διαφορά για εμένα το αν κάτι προέρχεται απο παλιό 78ρη ή απο τον υπολογιστή κάποιου. Το πρώτο είναι δείγμα σύγχρονης (για την εποχή) τέχνης και έκφρασης, το δεύτερο είναι μια αντιγραφή, ή μια σπουδή αν θέλετε στο παλιό ύφος.
Και αυτό μου δημιουργεί το άλλο ερώτημα: Είναι προτιμότερο να γράφουμε στο στυλ του 30 ή να ψάξουμε το ύφος της εποχής μας; Υπάρχει χώρος στο …λεξιλόγιο…του μπουζουκιού να εκφράσει σύγχρονη και νέα τέχνη ή το καθήκον μας περιορίζεται στο να διαφυλάξουμε τους παλιούς ήχους;
Πάντα με καλή καρδιά, μπράβο παιδιά για το όμορφο παίξιμο, περιμένω να ακούσω και την καθαρή ηχογράφηση.

Από την αρχή δεν μου άρεσε αυτό το τραγούδι.Δεν μου έκανε καθόλου εντύπωση,ίσως γιατί έχω άλλο γούστο.Από εκεί και πέρα ψάρωσα κι εγώ.Αλλά ευτυχώς που υπάρχουν και μερικοί που γνωρίζουν από δισκογραφία(για τον μάγκα τον συλλέκτη μιλάω κυρίως) και μας ξεστραβώνουν.

Να πω την αληθεια μου περασε απο το μυαλο αλλα αφου δεν το ειπα οταν επρεπε, τωρα ειναι αργα… :slight_smile: Παντως καλυτερη διαφημιση δεν μπορουσες να κανεις φιλε και ωραιο τραγουδι!!

Παρεμπιμπτοντως συμφωνω με τον alk απολυτα. Στο ερωτημα που θετει στο τελος πιστευω πως ο καθενας ειναι προτιμοτερο να κανει αυτο που τον εκφραζει και του αρεσει, ετσι δεν θα πει ποτε πως διαλεξε λαθος δρομο, αλλωστε καλα τραγουδια γραφονται και θα γραφονται παντα, ισως να υστερουμε σημερα στην ποσοτητα.