Η βέργα αλουμινίου στο μπουζούκι

Καλα πως ειναι ετσι το μανικο???:112:
Μιλαμε για ΤΗΝ πατεντα…
Ειναι πτυσομενο-σπαστο μανικι για εργονομια στο κουβαλημα (βλεπε κλαρινο). Για ζουλα καταστασεις οπως κατι ποδηλατα οι σουγιαδες και τα στιλετα…
:):):slight_smile:

Μηπως η χρονολογια κατασκευης ειναι επι Μεταξα και το φτιαξαν ετσι για να το κρυβουν???

Το μπουζουκι το εχω δει και εγω απο κοντα…Πραγματικα η καταστροφη ειναι μικρη λεξη για να το περιγραψει,θυελλα ζημιων και παραμορφωσεων,ταλαιπωρια και γενικα σαν να εχει μεινει ενα ξυλο σαν μπουζουκι…Αυτα…Αναμενω το αποτελεσμα του πειραματος με αγωνια…

Παναγιώτη συγνώμη αλλά έχω απορία…αφού θα ΄χουμε αντικατάσταση μπράτσου πως ακριβώς θα γίνει τώρα με τη μέτρηση του βάρους?έχω την εντύπωση ότι μάλλον το όργανο δεν έκανε για το συγκεκριμένο πείραμα τελικά…

Κατ αρχην να επισημανω οτι η επισκευη του οργανου δεν ξεκινησε ακομη διοτι περιμενα καποιους να το παιξουν και να δουν σε τι χαλι ειναι.
Το οργανο ζυγιζει ακριβως στην μεση.δηλ εαν βαλουμε τον δεικτη στην ενωση μανικου-σκαφους καθεται χωρις να πεφτει αριστερα η δεξια.

Τα ξυλα που θα χρησιμοποιηθουν θα ειναι πανω κατω τα ιδια.
Το μανικο που θα αφαιρεθει ειναι απο φλαμουρι με μια κοντρα στην μεση απο τριανταφυλλια.Εγω θα χρησιμοποιησω σκετο φλαμουρι χωρις κοντρα.
η ταστιερα αποτελειται απο δυο ξυλα.πανω εχει εβενο 3 χιλ και απο κατω 3.5 χιλ οξια.εγω θα χρησιμοποιησω 2,5 χιλ εβενο και απο κατω 4 χιλ βεγγε.
Ετσι οπως τα υπολογισα το βαρος των ξυλων που θα αφαιρεθει ειναι περιπου το ιδιο με αυτων που θα προστεθει.
Με αυτην την λογικη νομιζω οτι το πειραμα εχει βαση και λογικη.
Μεσα στην εβδομαδα θα αρχισω να ανεβαζω φωτο απο ολα τα σταδια της επισκευης.

Γεια χαρά
Θέλω να σταθώ στο σημείο που ελέγχεις τις χορδές και καταλαβαίνεις το σκέβρωμα στο βίντεό σου. Μιας και δεν έχω τόσο “έμπειρο” μάτι να διακρίνω αν το επίπεδο του μανικιού είναι στο ίδιο επίπεδο με το καπάκι, ή το όργανό μου δεν είναι σκεβρωμένο, υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να το καταλάβω αυτό; Πχ με το μέτρημα της απόστασης των χορδών από την ταστιέρα; Ή με κάποιο μοιρογνωμόνιο-καλίμπρα επάνω στο μανίκι;
Ρωτάω διότι μου έχουν πει κατά καιρούς πως οι χορδές στο μπουζούκι μου απέχουν λίγο παραπάνω από το συνηθισμένο από την ταστιέρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται μαζική επισκευή του μανικιού ή με λύσεις όπως χαμήλωμα του καβαλάρη επιτυγχάνουμε κάτι;

Τα μηνύματα με το τρίχορδο Ζοζέφ μεταφέρθηκαν εδώ.

Ασχετο-σχετικό με τα μπουζουκια ποιος τα πήρε τελικά αυτα που εφτιαξε ο κ Σταμκος;

Κανένας ακόμα.

Να ζητησω συγγνωμη απο τους φιλους που παρακολουθουν το θεμα που εχω καθυστερησει την επισκευη του εν λογω οργανου.
Υπαρχει τεραστιος φορτος εργασιας και για αυτο τον λογο δεν ξεκινησα ακομη.
Ευχαριστω για την κατανοηση εκ των προτερων.

Καλησπερα
Κανενα προβλημα απο μενα τουλαχιστον…

Οπως είχα πει το οργανο δεν το χρειαζομαι. Οποτε δεν υπαρχει λόγος να αγχωνεσαι…

Οσον αφορα την παρακολουθηση του θεματος… ε τι τωρα τι σε ενα μηνα, τι σε τρεις. … Η συζητηση θα γινει καποια στιγμη…

Σε κατανοούμε. Τώρα που έφτιαξες και την ιστοσελίδα σου περιμένουμε να δούμε και τα υπόλοιπα. Συγχαρητήρια Παναγιώτη, ωραιότατη η νέα ιστοσελίδα. Με τη νέα υπηρεσία “Φτιάξτο μόνος σου”, προσπάθησα να φτιάξω το ακριβότερο μπουζούκι που μπορούσα. Δεν πλησίασα κανένα αστρονομικό ποσό. Αλήθεια, σκάφος από χρυσό, υπάρχει?

Πληροφοριακα να πω οτι η ιδεα του φτιαξτο μονος σου ειναι του Κωστα Τσιμιρικα ο οποιος εχει περασει απο το εργαστηριο σαν βοηθος μου πριν απο 4 χρονια.Ο ιδιος βεβαια εχει φτιαξει και την καινουργια σελιδα μιας και η δουλεια του πλεον ειναι προγραμματιστης κομπιουτερ.
Το “φτιαξτο μονος σου” δεν εχει ολοκληρωθει ακομη.θα μπουν με τον καιρο κι αλλες φιγουρες και γενικα θα γινει πιο πληρες.
Απλως το ανεβασαμε σαν αρχη για να μπορει οποιος ενδιαφερεται να κανει μια συνθεση οργανου οπως την φανταζεται.
Και στις τιμες υπαρχουν καποια μικρα κενα τα οποια θα συμπληρωθουν στο μελον.
Να αναφερω επισης οτι-μιας και εγινε κουβεντα σε αλλο ποστ-οι τιμες στα ακριβα οργανα εχουν πεσει 20-30% σε σχεση με το 2009.
ο βασικοτερος λογος που επεσαν οι τιμες ειναι επειδη ολες οι φιγουρες φτιαχνονται πλεον στο εργαστηριο μας και παραλληλα βρηκα πολυ καλα υλικα(οστρακα,πλαστικα κτλπ)σε παρα πολυ καλες τιμες.
Επισης βρηκα ξυλα και καπακια 15-25 χρονων σε απιστευτα χαμηλες τιμες.
Ολο λοιπον αυτο το παραπανω κερδος σκεφτηκα να το δωσω στον πελατη λογω και των δυσκολων συνθηκων που ολοι περναμε.

καλησπερα
Μολις παρελαβα το οργανο…

Θα αρχισω σιγα σιγα τις φωτογραφήσεις και βιντεοσκοπησεις…

Κ. Σταμκο σας ευχαριστω καταρχην για το οργανο…
Επιστρεφω με εντυπωσεις…

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 15:36 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 15:07 —

Λοιπον πρωτη φωτογραφία το βαρους του οργανου…

88 γραμμαρια πιο βαρυ…
Στο χερι οταν το κρατας δεν καταλαβαινεις διαφορα βαρους… (το οργανο το είχα 20 χρόνια οποτε και θυμαμαι το πριν… :241: )

Μερικες φωτογραφίες απο το οργανο…

Το οργανο δεν μπορω να το παιξω ακομα καθως είναι μεσημερι και θα ενοχλησω.
Λιγο που το κρατησα και το γρατσουνησα εντυπωσιαστηκα απο το ποσο ανετο είναι.
Η ταστιερα είναι αεροδρομιο… Οι χορδες ειναι πολυ χαμηλα χωρις να τασταρει…

περισσοτερες λεπτομερειες το απογευμα και αυριο που μαλλον θα τραβηξω και βιντεο…

Να πω οτι ο κ. Σταμκος εχει τοποθετήσει ταμπελακι στο οργανο (εσωτερικα στο σκαφος) που λεει ακριβως που εχει επεμβει. Επισης εχει κρατηθει και το παλιο ταμπελακι του κατασκευαστη… Ετσι δε χανεται η ιχνηλασιμότητα του οργανου (πω πω τι εγραψα… :112: )

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 16:02 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 15:36 —

και 3 τελευταίες που αφορουν τη βεργα του οργάνου, αφου γι΄αυτη εγινε και το θεμα…

oι φωτο δεν ανοιγουν φιλε georgalas…

περιεργο

Πρεπει να φαινονται κατευθείαν στη σελιδα ανοιγμενες… και μαλιστα σε κανονικο μεγεθος (μεγαλες)
Εγω τωρα που γραφω τις βλεπω…

Με τι μπαινεις στη σελιδα; Με internet explorer εμφανιζονται σε μενα…

Οι υπολοιποι τις βλεπετε;

edit
Και με firefox τις βλεπω…

Και εγώ τις βλέπω με chrome, με firefox, με IE και με Opera. Kανένα πρόβλημα!!!

Είδα - εντελώς τυχαία - απο κοντά το συγκεκριμένο όργανο σε επίσκεψη μου στο εργαστήρι του κ. Στάμκου λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Βλέποντας το όργανο, το αναγνώρισα απο το χαρακτηριστικό σπάσιμο της φιγούρας και τότε θυμήθηκα και το project που είχε ανακοινώσει ο ίδιος μέσω του forum. Φυσικά δεν γνωρίζω τί όργανο ήταν πριν την επέμβαση για να κάνω συγκρίσεις, σίγουρα όμως μπορώ να σας πω πως ο κ. Στάμκος έκανε πολύ καλή δουλειά. Το όργανο μου φάνηκε εξαιρετικά μαλακό, με πολύ καλό ήχο και αν δεν υπήρχε το σχίσιμο της φιγούρας θα μου φάνταζε και για καινούργιο! Προσωπικά-το θέμα της ύπαρξης ή όχι της βέργας-με αφήνει αδιάφορο αφού αυτό που έχει σημασία για μένα είναι ο ήχος του οργάνου. Αν όμως εγώ σαν ερασιτέχνης (έχει σημασία που το τονίζω) ήταν να επιλέξω μεταξύ δύο οργάνων του ιδίου κατασκευαστή (εν προκειμένη περιπτώση του κ. Στάμκου) με βέργα ή χωρίς βέργα, μάλλον θα επέλεγα αυτό με τη βέργα…και τα 88 παραπάνω γραμμάρια. Έτσι ρε παιδάκι μου - σαν ερασιτέχνης - έχεις και το κεφάλι σου ήσυχο απο σκευρώματα και τρεξίματα…

Πριν κανα 2 ωρες, μολις τελειωσα την δουλεια, πηγα και ειδα το οργανο.
Πραγματικα, οτι και να πω ειναι λιγο. Εχω να παιξω πολυ καιρο τετραχορδο, γιατι δεν με εκφραζει πλεον ουτε στο ελαχιστο, αλλα με βαρεια καρδια το αφησα!!! Αυτη η ταστιερα ηταν ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ!!!
Το οργανο ειναι πλεον ferrari, και κριμα που εχει 4 χορδες…!
Ελπιζω να παραμεινει ετσι για χρονια. Εκει ειναι που θα φανει και η χρησιμοτητα η οχι του αλουμινιου μεσα στο οργανο.
Ο ηχος δεν εχει επηρεαστει καθολου, αν εξαιρεσεις οτι τωρα εγινε πολυ παραπανω απο της προκοπης!
Το βαρος, δεν φαινεται πουθενα. Δεν επαιξα βεβαια παραπανω απο 20 λεπτα, αλλα παροτι εχω συνηθισει στον τριχορδεα μου, που σιγουρα ειναι πιο ελαφρυς, δεν κουραστηκα καθολου. Γραψαμε προχειρα και κανα δυο βιντεο με τον Γιωργο.
Δεν νομιζω βεβαια να λενε κατι. Οπως ειπα και παραπανω θα δειξει ο χρονος…

ΥΓ. Συγχαρητηρια κ. Σταμκο.

Χαιρομαι ιδιαιτερα που σας αρεσε το οργανο οπως εγινε.
Ηταν μια αρκετα δυσκολη επισκευη μιας και το μανικο ειχε αρχισει να παιρνει απο τον τακο.
Αποδειχθηκε λοιπον και εμπρακτα οτι η βεργα αλουμινιου δεν προσθετει τοσο μεγαλο βαρος καθως και οτι δεν χειροτερευει αλλα απεναντιας καλυτερευει τον ηχο.
Στις επομενες μερες θα προσπαθησω να βρω χρονο για μια πιο λεπτομερη αναλυση ολης της επισκευης.

Καλησπέρα αν και απών από το φόρουμ για μεγάλο χρονικό διάστημα* επέστρεψα * και με χαρά βλέπω ότι όλοι ειστε εδώ και εμπλουτίζεται το φόρουμ με πολύ υλικό* , Οσο αφορα το παναγιωτη σταμκο θελω να σας πω ότι τον γνώρισα* πριν λιγες μέρες όταν του αφησα το όργανακι μου για αλλαγή τάστων και ένα καλο service , αν και έχω μάθει να είμαι επιφυλακτικός με τους ανθρώπους και δις με μαστορια ο Παναγιώτης μου φάνηκε* πολύ πρόθυμος ειδε αμέσως το όργανο και μου εξήγησε τα προβλήματα του και μου υποσχέθηκε ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό για το οργανάκι μου και μάλιστα θα το κρατήσει 15 μέρες για να το παρακολουθήσει (Πάνο χαιρετίσματα στο μπουζουκάκι μου μου λείπει* χάχα )
Όσον αφορά τώρα για τις βέργες κτλ , ο καθένας έχει την δικιά του άποψη και ορθώς αν μπορεί να την υποστηρίξει και ο Παναγιώτης το εχει ψάξει αρκετά , μαλιστα καναμε μια αρκετα μεγαλη κουβέντα γύρω από την βέργα και το αν και πόσο επηρεάζει τον ήχο η αν είναι καθαρά ψυχολογικό ζητημα , εγώ είμαι κατά τις βέργας γιατί θεωρώ ότι είναι εντελώς ξένο σώμα με την όλη ξύλινη κατασκευή άλλα και ότι έχει επίπτωση στο κέντρο βάρους και όχι στο βάρος αποκλειστικά, όμως σε οργανα 400 και 500 ευρώ η βεργα είναι θα ελεγα και ένα μεγάλο Ατού και δεν θα δίσταζα να αγοράσω ένα τριχορδακι αν ειχα τα λεφτα, ίσως στο κοντινο μελλον όμως να ζητησω από το Παναγιώτη να μου κανει ένα φθηνό με καποιες ιδιαιτερότητες που ζηταω. Και να μπω στο κοσμο του τρίχορδου μιας και δεν ειχα την τυχη ακομα…