Tετράχορδος μπαγλαμάς ?

οκ με πεισατε… :frowning: όμως για πεστε μου ποιο κούρδισμα μπορεί να είναι κοντα σε αυτά που με τοσο κόπο, (και όχι φιλε Πανο δεν έχω σκοπο να αλλαξω απο 4χορδο), εχω μάθει στο 4χορδο?

Για ακομπανιάρισμα το καλύτερο κούρδισμα είναι το ρε λα ρε. Άλλωστε δεν είναι και τόσο τραγικό εάν σκεφτεις ότι οι δυο κάτω χορδές είναι στο ίδιο κούρδισμα με το τετράχορδο. Αν παίζεις με άνεση τα ακόρντα στο τετράχορδο πολύ εύκολα θα συνηθήσεις και τα ακόρντα του μπαγλαμά που θέλουν και μικρότερο άνοιγμα δαχτύλων.
Άσε ρε φίλε Γιάννη που σιγά σιγά μπορεί και να σε πείσουμε να αλλοξοπιστίσεις (λέγε λέγε το κοπέλι κάνει το παιδί και θέλει).

Γιάννη αν ενδιαφέρεσαι για τετράχορδο μπαγλαμά θα σου πρότεινα να κοιτάξεις την λύση του μαντολίνου.

α)είναι τετράχορδο και σε τεράστια ποικιλία χορδών (διάφορα διαμετρήματα) για να πετύχεις το κούρδισμα που θέλεις

β)πιο γεμάτος ήχος απο μπαγλαμά

γ)γιατί οχι?

γεια σας παιδιά κι από μένα, είμαι καινούργιος στο φόρουμ, και χάρηκα που βρήκα ένα φόρουμ που να με αντιπροσωπεύει (αν και είμαι τετράχορδος). Κοιτάχτε να δείτε, κακά τα ψέμματα, στα μεγάλα μαγαζιά οι πλειοψηφία των μπουζουξήδων είναι τετράχορδοι (αν και θα ομολογήσω ότι ο ήχος του τρίχορδου είναι πιο ωραίος, αλλά τώρα δεν μπορώ να αλλάξω). Ούτε εμένα μ αρέσει σαν ιδέα ο τετράχορδος μπαγλαμάς, κακά τα ψέμματα, γιατί να αλλάξουμε κάτι που είναι πιο ωραίο έτσι, και να το κάνουμε κιθαρομπούζουχαβάγια;;;; Ευχαριστώ. Κωστής

A και μια άλλη ερώτηση. Μήπως ξέρετε αν ζει ο Γιάννης Σταμούλης, που έχει γράψει το Μπιρ Αλλάχ, γιατί δεν έχω βρει πουθενά χρονολογία θανάτου του. Και κάτι άλλο, μήπως ξέρετε ποιος παίζει μπουζούκι στις Βεργούλες με τραγουδιστή τον Μπιθικώτση; Γιατί έχει εκπληκτικό ταξίμι μπροστά και το ψάχνω καιρό ποιος παιζει. Ευχαριστώ. Κωστής

Εκείνη την εποχή (1960 - 1961) ο Μάρκος δεν είχε εμπιστοσύνη στα δάχτυλά του, και συνήθως έπαιρνε γιά τα ταξίμια τον Καρανικόλα. Κάπου διάβασα πως ο Κώστας Παπαδόπουλος διεκδικεί επίσης αυτές τις εκτελέσεις, αλλά νομίζω πως αναφέρεται στις επανεκτελέσεις του Ξαρχάκου στο "Μάρκος ο δάσκαλός μας).

Στις βεργούλες παίζουν Παπαδόπουλος Λεμονόπουλος.Το ταξίμι το κάνει ο Παπαδόπουλος.Στο τραγούδι ο Λεμονόπουλος παίζει στην άνω οκτάβα και ακούγεται λίγο.Για τον Παπαδόπουλο δεν είχα αμφιβολίες, ο ήχος του είναι χαρακτηριστικός.Για το Λεμονόπουλο μου το είπε ο αξέχαστος Γεραμάνης σε μια τυχαία συζήτηση.

Γιώργο, μιας και τό’φερε η κουβέντα για Λεμονόπουλο, τελικά το Αΐβαλιώτικο το παίζει αυτός ή ο Μητσάκης;

Φίλε Πάνο, το Αιβαλιώτικο το παίζει ο Μητσάκης.

Ο Μητσάκης είναι όπως επίσης και στο απτάλικο, στις γνωστές και ωραίες αυτές εκτελέσεις (ηλεκτρικές) που συμπεριλάμβάνονται και στο δίσκο του Καζαντζίδη “τα τραγούδια της ανατολής”

Η γνωστή εκτέλεση από το δίσκο ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΕΣ είναι Μητσάκης, μα υπάρχει και μια παλιότερη με μη-ηλεκτρικό μπουζούκι συνοδεία βιολιού/ακορτνεόν, κι αναρρωτιέμαι αν είναι Μητσάκης ή Λεμονόπουλος.

Έψαξα και βρήκα στο σήλαμπς το εν λόγω κομμάτι. Στα σχόλια λέει μπουζούκι είτε Αθανασίου είτε Λεμονόπουλος. (;;;:wink:

Kserei kaneis pou mporw na vrw aksesouar gia tetraxordo atasto ilektroakoustiko baglama???
Xreiazomai:
Mini capotasto
Zwni me krosia
Petaliera gia baglama me paramorfwti, oua oua,
sustain kai stereo chorus
Doksari mikrou megethous me trixes apo alogaki pony,(an xreiastei na paiksw tipota klassiko)

Telos enan papa na me diavasei (min paw adiavastos)
O daskalos mou sto Wdeio kyrios Margaritis sas eyxaristei ek twn proterwn gia tin kali sas diathesi na voithisete.

Nikolas o psaras

Νικο, είσαι πολυ μαγκας ρε φιλε μου… πολυ εξυπνο το post σου…

Min me pareksigeis file mou Gianni,plaka kanoume,den ennoousa me kanenan tropo na epemvw sta proswpika sou,kathe allo…
Allwste an psakseis se paliotera minymata tha vreis kapou pou grafw gia baglama pou eftiaksa apo Vrazilianiki karyda kai tetoia,pou allos filos ekane xioumor panw s’ayto…Pou kai pou leme kai kanena asteio na pernaei iwra,min to pareis proswpika,edw eimaste oloi mia oikogeneia kai olwn twn filwn oi erwtiseis kai sxolia einai sevasta. Rwtise kai tous allous pou me kseroune ti plakatzis eimai (apo rembeti anthrwpo tis diasporas ti tha perimenes allwste?)
Filikotata

Nikolas o psaras

Parepiptontws mipws exeis akousei gia ton Mpati ti kalambouria kai farses skarwne oso zouse o makaritis?Oloi ton kserane kai den ton pairnane sta sovara,kapou ekei vriskomai kai gw pou leipw polla xronia ap tin patrida…gi ayto sorry an se odigisa sto na pareksigiseis tin eygeni mou prothesi.

Νίκο, εδώ και τώρα να ανεβάσεις φωτογραφία σου να φοράς καβουράκι και να παίζεις στις μαϊμούδες τον “φασουλά”.

Ολα καλα Νικο. Νο Prblm at all. Δεν υπαρχει θεμα κανενα. να εισαι καλα…

Ετσι με αποστόμωσαν και μένα ρε Γιάννη πριν από μερικά χρόνια και δεν προχώρησα την καταπληκτική ιδέα που είχα για ένα μπουζούκι από φάιμπερκλας και ανθρακονήματα!

Mπουζούκι από φάιμπερκλας έχει φτιάξει νομίζω ο Κυβέλος, βραβευμένος οργανοποιός και ειδικά κατασκευαστής ουτιών στην Αμερική.Ψάξε τα πνευματικά δικαιώματα.