Peer-reviewed Άρθρα για τη λογοκρισία του Μεταξά και το ρεμπέτικο

Γειά σας μάγκες.
Ψάχνω που λέτε, άρθρα που να είναι peer-reviewed (να είναι έγκυρα δηλαδή) που να μιλάνε για την λογοκρισία του Μεταξά. Θέλω βασικά να κάνω το research paper μου για τη σχολή πάνω στην καταπατηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο ρεμπέτικο, και γιαυτό ψάχνω για την λογοκρισία (καταπάτηση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης).
Όποιος γνωρίζει κάτι παρακαλώ να απαντήσει. Ευχαριστώ και καλές πενιές!

Σημειώνοντας προκαταρκτικά ότι, κατ’ εμέ, το peer-reviewed δεν συνιστά από μόνο του εχέγγυο εγκυρότητας, θα είχα να προτείνω τα εξής:

  1. R. P. Pennanen, «Greek music policy under the dictatorship of general Ioannis Metaxas (1936-1941)», GRAPTA POIKILA I, Papers and Monographs of the Finnish Institute at Athens, VIII/2003.

  2. «Το ρεμπέτικο στη δεκαετία του 1930 και ο Μεταξάς, μέσα από γραπτές συγχρονικές πηγές», στο βιβλίο του Κώστα Βλησίδη, Όψεις του ρεμπέτικου, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου 2004

  3. Μηνάς Στυλιανού, Ρεμπέτικο τραγούδι και προβλήματα λογοκρισίας κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, πτυχιακή εργασία, ΤΕΙ Ηπείρου, 2007.

  4. Γιάννης Αγγελάκης « “Αναχρονιστικά άσματα” και “θρηνωδία”: η Μεταξική λογοκρισία των “αμανέδων ρεμπέτικων και παρεμφερών ασμάτων”», Επετηρίδα 2012-2014, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία», Πάντειο Πανεπιστήμιο 2015.

  5. Κ. Βλησίδης, «Λογοκρισία “ρεμπέτικων αμανέδων και απρεπών ασμάτων” –το ρεμπέτικο ως αντικείμενο προληπτικού και κατασταλτικού ελέγχου», ειδική έκδοση του Documento Ρεμπέτικο: τεκέδες, μπαγλαμάδες, αμανέδες και νταλκάδες, 2018.

  6. Γιάννης Αγγελάκης, «Ο αμανές του Μεσοπολέμου: η ποιητική της θρηνωδίας, οι προσλήψεις και η λογοκρισία της» στο Αστικές λαϊκές μουσικές (Πρακτικά: 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδίτσα 18-20 Οκτωβρίου 2019).

  7. Δήμος Μαρινίδης, Διάδραση και λογοκρισία στο μικρασιάτικο αστικό λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι, μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία, ΕΚΠΑ, 2022.

6 «Μου αρέσει»

Σε ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια σου! Θα μου φανούν χρήσιμα τα άρθρα και στη σχολή αλλά και στο θέατρο που ετοιμάζω με θέμα το ρεμπέτικο!
Υγεία πάντα και καλές πενιές!

1 «Μου αρέσει»