Oλοι τους σημερα θα ηταν "Ζοζεφ"?

Τα μυστηκα του επαγγελματος στα οποια αναφερονταν οι παλιοι οργανοποιοι μπουζουκιων, πλεον, μετα απο τοσα χρονια ερευνας, χρηση τεχνολογιας,συζητησεων,και δοκιμων, λιγο πολυ εχουν αποκωδικοποιηθει.

Μηπως τελικα ως επι των πλειστων, οι περισσοτεροι σημερινοι οργανοποιοι, εαν ζουσαν και κατασκευαζαν κατα την χρυση εποχη του Ζοζεφ, σημερα τα μπουζουκια τους, θα ηταν συλλεκτικα “Ζοζεφ” οργανα?

Μηπως τελικα ολοι τους σημερα θα ηταν “Ζοζεφ”?

Δεν υπάρχουν «μυστικά», παρά δοκιμές ατελείωτες, πειραματισμοί, εμπειρία, σκληρή δουλειά και προσπάθεια.

Και γιατί παρακαλώ να «ήταν Ζοζέφ»; Θα ήταν Καφετζόπουλος, Θεοδωράκης κλπ, ο καθένας με την ταυτότητά του, εκπρόσωπος της σχολής του.

Τα όργανα που δοκιμάζονται σε βάθος χρόνου, δικαιώνουν και το όνομα του κατασκευαστή τους.

Καθε εποχη εχει τους μεγαλους της σίγουρα ,προσωπικα όμως πιστεύω όμως οτι ο Ζοζεφ ειναι αξεπεραστος για τους εξης λογους
1.Εισηγαγε ενα ηχο εντελως πρωτύπο ο οποιος αλλαξε τα πάντα και τον οποιο ακολουθησαν και μιμηθηκαν ολοι στην συνέχεια.
2.Ο ηχος αυτός ηταν τοσο ξεχωριστος και αξιοθαύμαστος που είναι δύσκολο να περιγραφτεί και πιο πολύ πολυ δυσκολο να αντιγραφτει ,ελάχιστοι τον πλησιάσανε όπως πχ ο Κυριάκος Λαζαριδης ο οποίος έφτασε πάρα πολύ κοντά.
Δυστυχως πολλα απο τα πρώτα του καλα επαγγελματικά οργανα της χρυσής του εποχης μεταξύ 1939-1960 δεν σώζονται.
Αυτο συνέβη οχι γιατι πεφταν τα καπακια οπως διατείνετε αλλά γιατι ,σφαγιαστηκαν απόανειδίκευτους η πολλές φορες ασυνείδητους οργανοποιούς που δεν γνωριζαν η δεν σεβοντουτσαν την τέχνη της επισκευής.
Τα μυστικά του ο Ζοζέφ πιστεύω οτι τα πήρε μαζί του.Θα τον σύγκρινα πραγματικά με τον Στραντιβάριους σε αυτό το θέμα.Ειχα την τύχη να παίξω μερικά αυθεντικά όργανα της πρώτης του εποχής ,όργανα του Μάρκου,του Κερομύτη κ.α και ηταν μια συναρπαστική και τρομακτική εμπειρία.Σήμερα υπάρχουν πολλοί καλοί και άξιοι μαστόροι όμως εχω την εντύπωση πως εκείνη η παλίά μαγική εποχή γέννησε εκτός από μεγάλους μουσικούς και τεράστιους οργανοποιούς.

Απο τη μια υπηρχε η αναγκη της εξειδικευσης πανω στα οργανα λογω των αυξημενων απαιτησεων στην εν λογω εποχη, αλλα σημερα υπαρχει η τεχνολογια και η πιο γρηγορη πληροφορια. Καθε εποχη εχει τα καλα της, πιστευω πως σημερα βρισκομαστε προ τετελεσμενων (το λιγοτερο), και δεν παιρνει και πολλα σε ανακαλυψεις. Σε καινοτομιες ναι, αν και αυτες εχουν υπερμαχους και εχθρους (βεργες,ανθρακονηματα,κλπ.).
Τα αυτια μας και τα χερια μας ειναι οι καλυτεροι κριτες. Μακαρι να μπορουμε να πιασουμε στη ζωη μας οργανα απο την εν λογω εποχη και να κρινουμε με τα σημερινα.