Το έχουμε προσπαθήσει πολλές φορές αλλά φυσικά, αποτέλεσμα δεν βγήκε και ούτε θα βγεί, τουλάχιστον απ’ τη δική μου γενιά. Εδώ, κάποιες προσπάθειες, υπάρχουν σίγουρα και άλλες:
Καλημέρα σας, χρειάζομαι τα φώτα σας. Πώς είμαστε σίγουροι για κάποιο τραγούδι ότι είναι ρεμπέτικο, υπάρχει κάποια γραμμή, κάποιος κανόνας? Ας πούμε το Είμαι ερωτευμένος με τα μάτια σου θεωρείται καθαρά ρεμπετικο?
Το άρθρο είχε αναρτηθεί στην ΚΛΙΚΑ το 2008 και στο Φόρουμ τον Δεκέμβριο 2021.
Μήπως να σβηνόταν και να ανακατευθυνόμασταν εκεί;
Εντάξει Κώστα, ας διευρύνουμε λοιπόν τη συζήτηση, μια και δεν βλέπουμε να διαγράφονται τα μηνύματά μας ως άσχετα με το θέμα (ελαφρά το λέω, χαμογελώντας!). Ξεκινάω με «ρητορικό ερώτημα» που ταυτίζεται με αυτό:
Που ήσασταν, βρε, όλοι σας (εκτός του Φέρρη και ελάχιστων άλλων, που ήταν εκεί) όταν, πριν αρκετούς μήνες άνοιγα τούτο εδώ το θέμα;
Το ερώτημα αυτό με καίει περισσότερο ίσως από κάθε άλλο, γιατί όπως και ο Κώστας λέει, αν δεν συμφωνήσουμε στους ορισμούς θα πελαγώσουμε.
Βλέπω με ευχαρ…
Φυσικά και σε συγχώρεσαν οι συντονιστές, Κώστα μου, ή μάλλον δεν ετέθη καν θέμα αφού κι εσύ, ρητορικά το ζήτησες. Σίγουρα πάντως ο άνθρωπος (καλά να ΄ναι, βέβαια!) που άνοιξε το θέμα ακόμα τρέχει, μετά από 148 δημοσιεύσεις 29 μελών σε 3,5 χρόνια, αφού από την δεύτερη και την τρίτη μόλις δημοσιεύσεις δηλώθηκε από τους «ειδικούς» ότι …. Ορισμός ρεμπέτικου, περιεκτικός και γενικά αποδεκτός, δεν υπάρχει. Αυτά το 2015, 45 χρόνια μετά την πρώτη δημοσίευση βιβλίου του οποίου ο συγγραφέας αναρωτήθη…
Μεταφέρω εδώ το άρθρο του ερευνητή Πάνου Σαββόπουλου, όπως δημοσιεύτηκε στην[b][u] “Ελευθεροτυπία” [/b][/u]και το έβαλε ο φίλος Koutroufi στις “Ανακοινώσεις” , γιατί είναι μια αφορμή για προβληματισμό, αντιπαράθεση απόψεων και σχολιασμό.
"Το πρόβλημα της καταγωγής και της εμφάνισης των ρεμπέτικων τραγουδιών είναι θολό και δυσεπίλυτο. Βασικοί λόγοι είναι η πληθώρα των, συχνά ασαφών, στοιχείων που υπεισέρχονται στο πρόβλημα, η έλλειψη έγκυρων γραπτών αναφορών, αλλά και ο ορισμός-περιγραφή του ίδι…
4 «Μου αρέσει»