Kithara.vu

Ρε παιδιά τι έγινε το kithara.vu; Εδώ και καμιά βδομάδα η γνωστή ηλεκτρονική δ/νση με βγάζει σ’ ένα άσχετο και μάλλον αντιπαθητικό σάιτ. Σήμερα άκουσα από κάποιον ότι το σάιτ (το κανονικό) υπάρχει αλλά λόγω κάποιου προβλήματος δεν εμφανίζεται. Και από κάποιον άλλον, επίσης σήμερα, ότι το άνοιξε χτες και βρήκε το γνωστό σωστό σάιτ. Εγώ άνοιξα τώρα μόλις και βρήκα το άσχετο καινούργιο.

http://kithara.to/
Νέα διεύθυνση

την απάντηση την έδωσε χτες ο πέτρος (peven), πλέον είναι kithara.to -σαν απόκληρος γυρίζει, περιπλανώμενο, κλπ…

έλα ρε πέτρο, μαζί γράφαμε!

Έλα ρε μάγκα!!

Α, πολύ χάρηκα! Ευχαριστώ αμφοτέρους. Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό.

Νομίζω και κάπου αλλού το έγραψα, γιατί το έψαχνα κι εγώ κάτι μέρες και μου έβγαζε τη σελίδα ότι είναι προς πώληση, μέχρι που μου ήρθε e-mail με τη νέα διεύθυνση

φύγαν τα παιδιά από το νησή vanuatu (.vu δυτικά της αυστραλίας) και τώρα βρίσκονται στη tonga. παρέα εκεί με τι κιθάρα φιλοξενούνται σχεδόν όλα τα servers πορνό του κόσμου…

ερωτημα ειδικα για κιθαριστες
αφου ειναι γνωστο οτι πολλα ακορντα στο kithra.to ειναι λαθος ,υπαρχει καποιος πρακτικος τροπος να μπουν τα σωστα ωστε να μην μπερδευεται ο κοσμος??

δεν το χρησιμοποιώ ποτέ, αλλά έχει από κάτω κάτι κουμπάκια “σωστό/λάθος”, καθώς και σχόλια όπου υποθέτω θα γίνονται διορθώσεις.
στο stixoi.info πάντως (γενικά πιο αξιόπιστο σάιτ) στα σχόλια βρίσκεις όχι μόνο διορθώσεις, αλλά και ενδιαφέροντα στοιχεία.

Είναι συλλογική προσπάθεια. Υπάρχουν διορθώσεις όπως λέει και ο Νίκος αν έχει κάποιος την όρεξη και τη σιγουριά να το κάνει. Σε αρκετά τραγούδια, εξαρτάται, από πια εκτέλεση έχει βγάλει κάποιος τα ακόρντα για να τα θεωρήσεις λάθος. Για να δώσω ένα παράδειγμα. Στο “καπηλειό” το κουπλέ ξεκινάει κανονικά με ρε μινόρε. Σε κάποιες μεταγενέστερες εκτελέσεις, ξεκινάει με Φα ματζόρε. Οπότε ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος?

νομίζω είναι προφανές ότι το σωστό είναι η πρώτη εκτέλεση, ιδιαίτερα σε επώνυμες δημιουργίες. αν κάποιος αναφέρεται σε μεταγενέστερη, ειδικά από άλλους καλλιτέχνες, οφείλει να το δηλώσει.
και δεν ξέρω τί συμβαίνει τώρα, αλλά παλιά υπήρχαν τραγικά λάθη σε στίχους και ακκόρντα.

Όντως Νίκο υπάρχουν και λάθη σε στίχους και ακόρντα που είναι λάθος, όπως και να το δεις.

Μια προσπαθεια για τη διορθωση των λαθων στις συγχορδιες χωρις το ψιλοχαος της υπαρξης πολλων εκδοσεων για το ιδιο τραγουδι και των ατελειωτων σχολιων (οπως γινεται στο kithara.to) ειναι το accorda.info .

Το μεγαλο προτερημα αυτης της σελιδας, ειναι οτι τα ακορντα δεν μενουν σταθερα αλλα μεταβαλλονται με ενα συστημα ψηφων. Δηλαδη ανεβαζω εγω ενα τραγουδι, το βλεπει καποιος, το παιζει και κρινει οτι μια συγχορδια μου ειναι λαθος. Εχει τη δυνατοτητα να ψηφισει για την αντικατασταση της απο τη συγχορδια που αυτος κρινει σωστη. Τελικα εμφανιζεται η συγχορδια με τις περισσοτερες ψηφους. Κατ’αυτον τον τροπο, προοδευτικα το καθε τραγουδι θα ειναι γραμμενο στην καλυτερη δυνατη εκδοση.

Το μεγαλο μειονεκτημα ειναι οτι δεν υπαρχει συστημα καταγραφης για ταμπλατουρα.

Το συγκεκριμενο site ειναι απο τα αδικημενα δυστυχως, λογω της “παντοδυναμιας” του kithara.vu (πλεον .to).
Ξερω το παλικαρι που το εχει φτιαξει και το τρεχει, και πραγματικα το κανει με μερακι. Αυτην την περιοδο παντως, που ακομα πολυς κοσμος ψαχνεται με το τι εχει συμβει στο παλιο kithara.vu, εχουν μπει αρκετα νεα μελη και εχουν προστεθει πολλα τραγουδια.

Σχεδιαστικά και λειτουργικά ωραίο είναι. Αλλά δε βλέπω γιατί είναι αδικημένο και από ποιον. Τραγούδια δεν έχει αρκετά και από παλιούς συνθέτες ελάχιστους. Ούτε το Μάρκο Βαμβακάρη.

Ε ναι αυτο εννοω οταν λεω αδικημενο, απο αποψη επισκεψιμοτητας και συμμετοχης. Δεν ξερω αν εχεις ανεβασει ποτε σου τραγουδι σε παρομοια σελιδα, αλλα συνηθως αυτοι που ανεβαζουν ειναι οι ιδιοι ανθρωποι που επισκεπτονται τη σελιδα για να δουν καποιο τραγουδι που τους ενδιαφερει. Οποτε οταν το 99,99% οσων ψαχνουν ακορντα επισκεπτονται το kithara.to ακριβως επειδη οντας παλαιοτερο εχει περισσοτερα τραγουδια, ειναι λογικο ολα τα υπολοιπα παρομοια sites να δυσκολευονται πολυ να αναπτυχθουν, ακομα και αν εχουν μια πρωτοτυπια (οπως το συστημα ψηφων εν προκειμενω), γιατι ειναι κυκλος: επισκεπτομαι τη συγκεκριμενη σελιδα επειδη εχει μεγαλη ποικιλια - βγαζω ενα τραγουδι κ το ανεβαζω εκει γιατι εκει μπαινω συνηθως - ακομα μεγαλυτερη ποικιλια και αρα περισσοτερος κοσμος θα επισκεφτει τη σελιδα κοκ . Δεν τα λεω ολα αυτα για να “επιτεθω” στο kithara.to, εξαλλου κ εγω το συμβουλευομαι και εχω ανεβασει κ διορθωσει ακορντα εκει, αλλα γιατι αυτη νομιζω οτι ειναι η αληθεια, εχει πετυχει να ειναι μονοπωλειο -και μαγκια του στην τελικη, δε λεω οτι το εκανε με δολια μεσα ή κατι τετοιο, στα αποτελεσματα αυτου του μονοπωλειου αναφερομαι.

Τωρα οσον αφορα το σχοιο για το Βαμβακαρη, ουδεποτε ειπα ή υπαινιχθηκα οτι η συγκεκριμενη σελιδα ειναι ειδικου ενδιαφεροντος ή στοχευμενη στο ρεμπετικο τραγουδι. Η συζητηση γινεται γενικα για το kithara.to και σελιδες παρεμφερεις με αυτο, συγκεκριμενα εγω προσπαθησα να απαντησω στο “αφου ειναι γνωστο οτι πολλα ακορντα στο kithra.to ειναι λαθος ,υπαρχει καποιος πρακτικος τροπος να μπουν τα σωστα ωστε να μην μπερδευεται ο κοσμος??”.

διορθωσεις πως κανεις αντουαν; Δε το καταφερα. Και αυτο εχει λαθη παντως… Ενα τραγουδι ειδα μονο. Δε ξερω αν ετυχε…
Το χατζικυριακειο.

Φίλε αντουάν όπως είπα και πριν η προσπάθεια είναι συλλογική. Το kithara.vu και νυν kithara.to, ξεκίνησε, όταν έβαλαν χέρι στο kithara.gr, έχοντας όλο σχεδόν το μέχρι τότε αρχείο του kithara.gr. Το kithara.gr είναι μια συνέχεια, μπορείς να πεις, από το Σκρίπτο του νέου κιθαρωδού, απ΄ όπου πήρε και το λογότυπο. Στο σκρίπτο τα τραγούδια υπήρχαν σε μορφή pdf και τότε ήταν δύσκολο να διορθώσεις, γιατί τα αρχεία μόνο να τα διαβάσεις μπορούσες ή να τα τυπώσεις. Εκτός αυτού τα ακόρντα ήταν με το γερμανικό σύστημα και όχι με το αμερικάνικο, που είναι τώρα και τα τρία site. Εγώ την προσπάθεια την πρόλαβα όταν υπήρχαν ακόμα μόνο 1500 τραγούδια περίπου. Τα υπόλοιπα έχουν ανέβει με την συμμετοχή των ενδιαφερομένων. Όπως πιστεύω ότι θα γίνει και με το accorda, στο οποίο δοκίμασα να ανεβάσω ένα τραγούδι, αλλά δεν το δέχεται. Ασπρίζει η σελίδα και παραμένει άσπρη, μέχρι να πατήσω το κουμπάκι πίσω. Και ίσως να είναι αυτός και ένας από τους λόγους που έχει μόνο τετρακόσια κάτι τραγούδια.
Στο kithara.to αν ξέρει ή νομίζει ότι ξέρει κάποιος τα σωστά ακόρντα, τα γράφει στα σχόλια από κάτω. Ή ανεβάζει το τραγούδι με τα δικά του ακόρντα. Εγώ τουλάχιστον δε ζητάω και ευθύνες από κάποιον που είχε τη διάθεση να μοιραστεί κάτι με τους υπόλοιπους, έστω και αν κάτι είναι λάθος. Ούτε και βλέπω να υπάρχει τρόπος να ελέγχονται αυτά τα λάθη. Εμπειρικά με καλή διάθεση και επικοινωνία από όλους τους ενδιαφερομένους, βρίσκεται η άκρη. Για να μη πω και η μέση

συμφωνώ και επαυξάνω, αλλά λίγη υπευθυνότητα δεν βλάφτει. όταν δημοσιοποιούμε κάτι, οφείλουμε να είμαστε όσο πιο σίγουροι γίνεται για την ορθότητά του. ειδικά όταν απευθύνόμαστε σε ανθρώπους που δεν έχουν την δυνατότητα (ή τη διάθεση) να τσεκάρουν την ορθότητα όσων ανεβαίνουν.
ο κόσμος τείνει να εμπιστεύεται το ίντερνετ για πληροφορίες/συμβουλές σε πολλά θέματα, ακόμα και ιατρικά. ε, όταν ένα σάιτ αποκτά τη φήμη του αναξιόπιστου, αυτό κάτι σημαίνει…

Δεν το θεωρω και τοσο πρεπον να κανω tutorial για το πως ανεβαζεις τις συγχορδιες ενος τραγουδιου στο accorda.info μεσα απο το ρεμπετικο forum. Στην ιδια τη σελιδα εχει αναλυτικες οδηγιες, υποδειγμα και e-mail για τυχον προβληματα. Θα αρκεστω σε μερικες γρηγορες επισημανσεις:
1)Πρεπει να γινετε μελη για να ανεβασετε τραγουδι
2)Η κάθε γραμμή στην ουσία είναι διπλή: περιλαμβάνει την κόκκινη των συγχορδιών και την άσπρη των στίχων. Επομένως, για να αφήσετε 1 κενή γραμμή στο τραγούδι, θα πρέπει να αφήσετε κενές 2 γραμμές κατά την εισαγωγή, μία κόκκινη για τις συγχορδίες και μία άσπρη για τους αντίστοιχους στίχους.
3)Για να ψηφισετε υπερ μιας συγχορδιας, ή για να προτεινετε καποια αλλη απλα κανετε κλικ πανω στη συγχορδια. Αν το τραγουδι ειναι μεγαλο, πατηστε πιο πριν το “αναδιπλωση κειμενου”.

Κατα τα αλλα, προφανως η υποβολη ενος τραγουδιου, περναει απο ελεγχο και διαδικασια -οπως και στο kithara.to- πριν να προβληθει στη σελιδα, δε γινεται δηλαδη αμεσως.

Τωρα τι να σου πω, το λανθανειν ανθρωπινον. Εγω μεχρι στιγμης εχω πετυχει ενα λαθος σε ενα ακορντο -δε θυμαμαι τραγουδι αυτη τη στιγμη- για το οποιο και προτεινα μια εναλλακτικη συγχορδια που κατ’εμε ταιριαζει καλυτερα. Και αυτο νομιζω οτι ειναι το θεμα, οτι χωρις να υπαρχουν απο κατω στα σχολια παρα πολλες διαφορετικες προτασεις ή και διαφορετικες εκδοχες του ιδιου τραγουδιου, μπορει κανεις με εναν ευκολο και διαδραστικο τροπο να παρεμβει στην αναγραφομενη εκδοση. Αν ειναι οντως καλυτερα τα ακορντα που προτεινει σε σχεση με τα ηδη υπαρχοντα, προοδευτικα θα επικρατησουν αυτα.

Μια απορία που έχω: γιατί δε γράφονται οι συγχορδίες στα ελληνικά ΝΤΟ+, ΛΑ- κλπ και γράφονται στα αμερικάνικα; Πιάσε μια έι μάινορ μάγκα να κάνω ταξίμι!

εκεί στον νότο? Εm C