Internet Archive

Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά! Μόλις είδα αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση, που αφορά στην ψηφιοποιημένη συλλογή 250.000 δίσκων 78 στροφών από το Internet Archive. Ανάμεσά τους βρίσκονται και ρεμπέτικα!

https://www.facebook.com/xyzcontagion/photos/pcb.4187773794574527/4187773554574551

6 «Μου αρέσει»

To Internet Archive φαίνεται να είναι ένα αχανές αρχείο από …οτιδήποτε. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω πώς είναι οργανωμένο. Το σύνολο των ηχογραφήσεων 78 στρ. (όχι μόνο ελληνικών) έχει μάλλον αρχική σελίδα αυτήν, αλλά μετά…;

Στο παραπάνω λινκ προς το ΦΒ διαβάζουμε:

Στην ψηφιοποιημένη συλλογή 250.000 δίσκων 78 στροφών που κατάφερε να φτιάξει το Internet Archive (322.000 αν βάλουμε και τους ‘κυλίνδρους’), ένα πραγματικά τιτάνιο έργο, υπάρχουν 282 τίτλοι με τη λέξη Greek (325 στη μεγαλύτερη) και 53 με τη λέξη Greece (55 στη μεγαλύτερη)

Internet Archive: Digital Library of Free & Borrowable Books, Movies, Music & Wayback Machine
Internet Archive: Digital Library of Free & Borrowable Books, Movies, Music & Wayback Machine

(Τα δύο λινκ είναι οι αναζητήσεις με Greek και Greece, εδώ δεν τυπώνονται καλά αλλά ισχύουν.) Δηλαδή μόνο δοκιμάζοντας λέξεις-κλειδιά καθ’ υπόθεσιν βρίσκεις κάτι;

Ύστερα, ανοίγοντας το λινκ για Greek βρίσκω λ.χ. ένα τραγούδι με τίτλο «None legible» (=Δε διαβάζεται), που σημαίνει απλώς ότι ο τίτλος είναι σε ελληνικό αλφάβητο! Τους συντελεστές, που στην ετικέτα του δίσκου είναι στα γκρίκλις, μια χαρά τούς αναφέρουν.

Αν κανείς έχει εντρυφήσει και ξέρει κόλπα για να βρίσκει κανείς τι υπάρχει εκεί, ας μας δώσει τα φώτα του.

Καλησπέρα pepe. Δεν έχω ασχοληθεί πολύ με τo Internet Archive, αλλά απ’ ότι έχω διαπιστώσει, χρειάζεται αρκετό ψάξιμο.