Καλησπέρα, πώς μεταφράζουμε τις έννοιες enclosures, approach notes στα ελληνικά; Είναι πολύ σημαντικές στον αυτοσχεδιασμό στη τζαζ και αναρωτιέμαι πώς και εάν εφαρμόζονται στα ταξίμια
Πέρα απο την μετάφραση τους δηλαδή : Approach=προσέγγιση
και Enclosure=περικύκλωση
δεν νομίζω να υπάρχει κάποια καθιερωμένη μουσική χρήση τους στα Ελληνικά και δεν είμαι σίγουρος οτι θα βρεις τέτοια εφαρμογή στο ταξίμι αν και πλέον ο καθένας σκέφτεται με διαφορετική μουσική γλώσσα.
Όπως διαβάζω στην ξένη βιβλιογραφία, αν κατάλαβα καλά approach note είναι ο εκάστοτε προσαγωγέας (η βαθμίδα ακριβώς πριν τη βάση σε απόσταση ημιτονίου, η οποία προσάγει στη βάση) ενώ ο όρος enclosure έχει αποδοθεί ως “κυκλική κίνηση”, δηλαδή παίζουμε τις βαθμίδες εκατέρωθεν της βάσης και στο τέλος καρφώνουμε την βάση.
Και οι δύο τεχνικές είναι πολύ συχνές και διαδεδομένες, στα περισσότερα είδη μουσικής υποθέτω. Επίσης, όταν λέμε βάση δεν εννοούμε αποκλειστικά την βάση της κλίμακας ή του δρόμου, αλλά οποιαδήποτε βαθμίδα που κάποια δεδομένη στιγμή γίνεται προσωρινή βάση (μέσω της κατάληξης της φράσης σε αυτή τη βαθμίδα).
Αν ως approach note μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μια νότα που την υπόλοιπη ώρα δεν απέχει ημιτόνιο από την αποπάνω αλλά τόνο, τότε έχουμε έλξη. Οι έλξεις είναι πολύ χαρακτηριστικό φαινόμενο στους δρόμους, ασφαλώς και έχουν εφαρμογή στα ταξίμια, αλλά και πάλι δεν αποτελούν αποκλειστικότητα των ρεμπέτικων, ούτε της τροπικής μουσικής. (Απλώς ίσως εδώ έχουν μια συστηματικότητα, ενώ αλλού αποτελούν μάλλον εφέ.)
Αν πάλι το approach note πρέπει να είναι ούτως ή άλλως ένα ημιτόνιο κάτω από τη νότα όπου καταλήγει, τότε άκυρο όλο το παραπάνω…
“Περικλείσεις” και “νότες προσέγγισης”, θαρρώ.
Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια, ψάχνοντας βρήκα τους όρους που συζητιούνται πολύ στον αυτοσχεδιασμό στη τζαζ. Μια προσέγγιση που αποδίδεται στον Barry Harris.
Θες να δώσεις ένα λινκ; Εγώ διάβασα αυτό:
Ο Jens Larsen τον αναφέρει: Why Barry Harris’ Approach Is So Much Better Than Bebop Scales - Jens Larsen
Εκεί συνάντησα τον όρο enclosures πρώτη φορά. Νομίζω έχει ενδιαφέρον το θέμα.